Grillugnar: typer, boende och design

På sitt landställe idag har alla möjlighet att organisera ett hörn för matlagning i friska luften. Alternativ för byggandet och placeringen av sommarköket finns en stor mängd. Nästa kommer att betraktas som en mängd olika grillugnar, deras typer, placering och design.

Funktioner och syfte

Under den varma årstiden vill någon familj bekvämt och bekvämt laga mat i frisk luft. Genom att flytta köket från stupet till gatan på sommaren kan du inte bara få fullvärdig hälsosam mat utan också mycket positiva känslor, speciellt om du inte bara ordnar en grill på gården utan också ett bekvämt lusthus med ett matbord och bänkar bredvid det. En sådan ugn kan vara multifunktionell: förutom att laga kebab kan den användas för att göra någon annan heträtt, inklusive soppor och bakverk.

En annan fördel är att gas eller el sparas för matlagning.

Det finns ingen tydlig definition av en grill, i allmänhet anses det att det här är en metod för att laga kött och annan mat på en öppen eld eller bäck.

Det antas att grillen skiljer sig från brazaren, eftersom den första måltiden är grillad och den andra på spettar.

Faktum är att en liknande gatugn kan utrustas så att mat kan framställas på olika sätt., för att kombinera olika nationella traditioner: med funktionen av tandyr, mangal, kittel. Det kan finnas en ugn innanför, brännare är monterade på toppen, som på en konventionell gasspis, kan konstruktionen vara utrustad med en avloppsuga. Och allt detta dessutom kan du ordna runt ett lusthus med ett tak som skyddar mot regn, sätta en skärning och matbord med bänkar.

typer

Den enklaste utomhusgrillen kan vara gjord av tegelväggar med utskjutningar som kommer att spela rollen av hyllor, de placeras på en grill, spett, kittel för pilaf eller bakplåt. Nedan kommer det att finnas en eldstad för att koka med kol. Designen själv kommer att ha formen på bokstaven P, höjden på högst en meter, och området för det är minimal, det är lämpligt även för en liten tomt.Sådana anordningar kan hittas i rekreationsområden och även i bostadshus i utlandet visas de i stadsparker och med oss.

Denna ugn är mångsidig, den kan fungera som grill och grillsom det är möjligt att sätta både gitter och spett på ledningar. Före konstruktion är basen vanligtvis förberedd, det övre bördiga skiktet rengörs, sedan täckt med murar eller en platt betongyta hälls. Så det kommer att bli effektivare kindling. Efter att du har förberett basen fortsätt direkt till väggläggningen.

En sådan primitiv ugn kan expanderas genom att lägga till andra element till sidan. Först och främst är det bäst att göra ett skärbord så att det är bekvämt att laga mat bredvid braziern. På det kan du lägga redan kokta på en grillrätter. Att lägga till nya element i huvudugnen i rymden och fantasin räcker - det finns ofta modulära prefabricerade strukturer som innehåller, förutom huvudkokaren, en ugn för bakning med kokplattor ovanför, ett rökrum för rökhärdad, ved, en sektion med hyllor och till och med ett handfat med handfat.

Det är anmärkningsvärt att ett sådant utomhuskök kan utrustas gradvis,ökar nya moduler.

Förutom grill, kan du bygga på din lands webbplats och andra sorter av utomhusugnar.

  • Tandoor är den östra typen av mangal. Det är populärt i många länder i Centralasien, Kaukasus och södra Ryssland. Ugnen har formen av en cylinder eller kanna, dess övre del är något smalare i förhållande till botten. Nedre är en grill med kol, och stek bröd eller annan mat på innerväggarna. Kaminen är vanligtvis gjord av lera, det är ganska möjligt att utrusta ett hörn av sitt sommarkök i landet. Förutom den cylindriska tandooren finns det andra alternativ för utförande, huvudfunktionen är tillagningen på de inre varma väggarna.
  • Rysk spis - traditionellt känd för alla alternativ, lämpliga för matlagning av varma rätter i en sluten behållare: flingor, soppor och andra, i det du kan göra bakning. Tack vare de utmärkta värmeegenskaperna hos den mat som kokas i kommer det att vara helt enkelt utsökt. Dess särdrag är en matlagningskammare försänkt djupt in i den, en liten tröskel ligger framför den. Den ryska kaminen kan hålla sig varm under lång tid, för vilken det uppskattas när man lagar många rätter.
  • Finsk spis I många avseenden liknar ryssen, innehåller den ett bryggeri som kan hålla sig varmt under lång tid, förutom det brukar en brazier vara knuten till den. Således kommer konstruktionen att vara universell, det är möjligt att laga inte bara soppor, pajer och gröt utan samtidigt steka grill och grilla på öppen eld. Ofta är den finska kaminen utrustad med ett massivt rör, och det kan tillverkas av vanliga eldfasta tegelstenar. I nedre delen finns en rymlig skogsavverkning, den andra delen innehåller en eldstad för kol, den tredje förbereder mat.

När ugnskomplexet med alla moduler är klart kan du ta hand om taket. Grill, dold i lusthuset - det här är ett utmärkt alternativ att ta skydd vid dåligt väder från regnet och laga mat med komfort. Och även ett tak av god kvalitet hjälper till att skapa en skugga och skydda den från den brännande solen. Paviljonger med sommarkök finns i ett stort antal mönster: med rak, singel eller dubbelt tak, stängt, finska med glas, tegel, ved, sten och med en metallram med häck.

Om en grillkamin ligger i ett slutet eller halvt slutet lusthus, är det nödvändigt att utrusta skorstenen ovanifrån.Det kommer att hjälpa till att bli av med röken, annars skulle det vara obehagligt att laga mat och vila i en sådan byggnad. Huven kan vara stål eller aluminium, konisk eller pyramid, den kan hängas från lusthusets takspärrar eller stödjas på ugnsens tegelbotten.

Huvuduppgiften är att klara avlägsnandet av rök från lusthuset.

Tillverkningsmaterial

Den vanligaste sommarbrickbbq-ugnen är inte förvånande: detta byggmaterial är billigare än de andra, det behåller värmen väl, är hållbart och opretentiöst i väderförhållanden. Dess främsta fördel är universalitet, det är möjligt att skapa en design av alla former och storlekar för att förverkliga någon av de mest vågade designen. För konstruktion av en rysk eller finsk kamin, tandyr, brazier eller rökhus, bör du ta endast eldfasta ler eller silikat tegel. De delar som inte kommer i kontakt med öppen eld och inte blir mycket hetta, till exempel en skogsavverkning, ett skärbord eller ett rör kan byggas av den vanliga formen - inuti den grova, utvändiga vändningen.

Rubble sten eller kullersten är en mycket bra lösning för att bygga en utomhus spis med grill, det är möjligt att skapa en massiv konstruktion från den, och det är ganska enkelt att hitta detta praktiskt fria material i närheten. Den har en fantastisk naturlig utsikt, och den färdiga rostern kommer att se ädel och väldigt snygg i alla landskap på en landsbygd. Dessutom kommer väggarna i butan att vara den mest hållbara och kommer att vara mer än ett decennium.

Nackdelen är att det är ganska svårt att bygga mursten av ojämn form - det här är inte en tegelsten.

Men med due diligence kan du få idéer till liv, det viktigaste är att installera formen och fästa stenarna med cementmortel.

Betongskålar som monolitiska strukturer är hållbara och behåller värmen perfekt. Det är möjligt att skapa någon form av murbruk genom att installera formwork. Men betong, till skillnad från tegel, ser inte så snäll ut, i framtiden kommer det troligtvis att vara fodrad. Dessutom kan det kosta mer, och över tiden med temperaturbelastningar tenderar att spricka.

Det är bäst att använda betonggolv för grunden av broiler och rymliga gazebos med grill och grill. Fyllning hjälper till att skapa en platt yta för att bygga ett kök komplex av någon komplexitet.Och om du sedan täcker betongen med någon ytbeläggning, kan lusthuset bli en fullfjädrad sommar matsal.

Brännare och matlagningskammare kan vara gjutjärn. Detta material håller värmen väl inuti, släpper inte ut det. Dessutom kan gjutjärnsljuddämpare förhindra att gnistor kommer in i gatan.

Skorstenen eller huven kan tillverkas av olika hållbar metall som inte utsätts för fukt, till exempel rostfritt stål. Om istället för skorstensröret används, är det vanligtvis tegelsten.

När en grillning löses med ett lusthus av brännbara material: ved eller plast, måste du ta hand om brandsäkerheten. Träkonstruktioner ska behandlas med en eldfast substans, belägna element utsatta för bränning, bort från öppen eld.

dimensioner

Den enklaste versionen av en utomhusgrill kan ha en höjd på 0,7 - 1 m, en sektion med en roster har en längd och bredd på 90 cm. En liten spis med två fack för ugnen och stekning på öppen eld är konstruerad med måtten 181 till 90 cm. Woodshed, eld och rör kommer att vara i höjd mot skorstenens botten ca 2200 mm.

En finsk eller rysk spis har en höjd från golvet till botten av röret 2 - 2,2 m, deras bredd är 2 m. Med tillägg av extra moduler kan dimensionerna öka. Det finns inga definierade standarder här, det beror allt på ägarnas projekt och ledigt utrymme i förortsområdet.

Stil och design

Även den enklaste versionen av grillutrustningen för utomhus-grillen kan tillverkas i en helt original design. För detta ändamål användes tegelstenar av olika färger, arrangerade i ett rutmönster eller arrangerade i ett mönster. Det nedre facket med en eldstäder är gjord med en smidd eldstadspanna. Det är möjligt att riva sådana utomhusugnar med naturlig eller konstgjord sten med vilken färg och struktur som helst, använd metall, trä, gips eller färg.

Utomhusugnar med roster, ugn och vedhuggning kan vara raka eller vinklade. I det senare fallet kan du på sidorna av huvuddelen placera vackra hyllor av samma tegel eller metall. De innehåller stekpannor, spettar, knivar, skivor och andra köksredskap. Ett bra alternativ med en stängd ventil för ugnen är att ge den en brandbeständig glasflik. Då kan du när som helst titta på den vackra flammen inuti.

Om grillugnen är utrustad med en baldakin eller ett fullfjädrad lusthus, växer möjligheterna fortfarande. Du kan välja lämpliga designmöbler: köksbord, bänkar i lantlig stil eller stolar, skåp och mycket mer. Kallt och grått betonggolv kan täckas med polerade brädor, en matta eller linoleum. Runt köks- och matplatsen skapas en häck. För att göra detta är det tillräckligt att installera metall- eller träpolar, sänka ner den bördiga jorden och plantera skott av täta klättrare. I allmänhet är det möjligt att ordna sådana gatgrillar, så långt den kreativa avsikt är tillräcklig.

Var ska man placera?

Kaminen med grill för sommarstugan bör först och främst placeras på ett sådant ställe att den rådande vindriktningen inte blåser röken från kolen till lägenhetsbyggnaden. Det är också oönskat för honom att gå till angränsande områden, där han kan göra grannar missnöjda eller på vägen. En lång skorsten kan lösa detta problem, röken sprids högt över trädgården.

Utomhuskök med grillugn ska placeras på en relativt platt plats med en platt lättnad, utan överflöd av flytande mark.Detta kommer att förenkla konstruktionen, gör resten av området säker. Med massiva konstruktioner av en roster, spis, ugn och andra element, bör du definitivt göra konkret hällning på en nivå för platsen.

För bekvämligheten kan du välja en plats för en sommargrillugn, intill husets vägg. Så det är inte nödvändigt att bygga ytterligare strukturer. Om webbplatsen redan har ett färdigt sommarhus, blir det inte ett problem att bygga en liten brazier inuti. Det viktigaste är att se till att eldstaden har en tillförlitlig betongbotten som tål höga temperaturer, och rök kommer ut ur det inneslutna rummet med hjälp av en avluftshuvud eller en skorsten.

Användarvillkor

Det är möjligt att göra eld i full kapacitet för att laga mat i grillrör när en konkret lösning griper, det vill säga flera dagar efter byggandet. Stängningen av en stängd ugn kan göras med torrt trä, kol eller torv. Men för att steka kebab och grilla på öppen eld, kan du bara använda trä eller träkol. Efter kokningens slut måste du vänta tills alla kolar har förfallit, ta sedan bort askan och grillen och kaminens mun måste rengöras varje gång.

Exempel på färdiga projekt

En vacker spis av ljus tegelsten med en rooster och spis. Stor design, men mycket funktionell.

Ett exempel på en vinkelugn med flera moduler. Denna design ser väldigt snygg ut, särskilt bakom en häck.

Corner grill med tandyr. Designen av ljusstenen är helt enkelt fantastisk.

Ett mycket ovanligt exempel på en utomhusgrill spis.

Skiss av det ursprungliga utkastet street grill.

För att lära dig hur man gör en tegelgrill ut ur dina egna händer, se följande video.

kommentarer
 Författare
Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

Entré hall

Vardagsrum

sovrum