Soffa med klick-klyak mekanism

Med namnet "click-klyak" får du le och är förknippad med en barns tecknad film? Inte förvånande, eftersom få människor vet att det inte har något att göra med en magisk stava, men hänvisar till en helt vanlig sak - en hopfällbar soffa. Samtidigt gör oerfarna ägare ingen skillnad mellan detta och andra mekanismer, men det existerar och är av grundläggande betydelse.

Vad är denna transformationsmekanism och hur utvecklas den?

Inte en produktionssfär står stilla. Hushållsapparater, prylar, möbler utvecklas i takt med samhällets utveckling, anpassning till behoven hos den moderna konsumenten. Allt blir mer praktiskt, funktionellt och riktat till bekvämlighet. Nya modeller av möbler för vila är inte mindre progressiva än den nya modellen av en persondator eller smartphone, eftersom vila är den viktigaste delen av vardagen.

En innovativ lösning inom möbelproduktion, särskilt soffor, är en "click-klyak" -mekanism, som har ersatt "böckerna". Detta ursprungliga namn uppstod på grund av de karakteristiska ljud som mekanismen gör under omformningen av möbler i en viss position. Detta borde inte vara ett problem. Soffan kommer inte att knäcka, oavsett hur aktivt ägarna vänder sig under sömnen, och ljuden är inte en indikation på att mekanismen misslyckas: det signalerar att soffan är ordentligt utlagt. I det här fallet kan det läggas ut på olika sätt.

Konfigurationen av mekanismen är sådan att det är bekväm att sitta på en soffa under dagen, slappna av på kvällen och sova bekvämt på natten. Du kan ändra lutningsvinkeln och läget på ryggstödet med en liten rörelse på din hand.

För att sänka ryggen i en liten vinkel, räcker det att försiktigt höja sätet till det första "klick". Det betyder att soffan har antagit "relax" -positionen. Fortsatt att minska vinkeln mellan baksidan och sätet tills det andra klicket, du kan expandera det helt. Efter "klyak" -sätet måste du återgå till sin tidigare position, så kommer soffan att vara helt placerad i en bekväm säng utan mellanrum vid korsningen av sätet ochtillbaka.

För en komplett uppsättning soffa kan du välja en ortopedisk madrass med nödvändiga egenskaper.

Många "click-klyak" soffmodeller är utrustade med funktionella armstöd med justerbart läge. De kan utelämnas både gemensamt och separat, och välja önskad lutningsvinkel. Om å ena sidan är armstöden helt upprätt, och å andra sidan, för att hålla en liten lutning, behöver man inte köpa kuddar. Ett annat alternativ - att expandera soffan helt, vilket ökar sovaren med flera tiotals centimeter.

En viktig punkt: att välja en soffa med vikarmar, måste du mäta den önskade längden på madrassen på rätt sätt.

Egenskaper, fördelar och nackdelar

"Click-klyak" -soffor är ett avancerat vikningssystem av eurobook-typen. Dess modernisering har gett ett antal särdrag och fördelar med den nya modellen:

 • Originalitet. Möbelkunskap bör vara praktisk, men dess estetiska egenskaper är lika viktiga. "Click-klyak" soffor är en bra lösning för moderna interiörer, där gammaldags modeller ser triviala och tråkiga ut.
 • Funktionalitet. Sofforens huvuddrag - tre möjliga ställen istället för två, gör det multifunktionellt. När den är monterad fungerar den perfekt som en plats för att rymma gäster över en kopp te, avslappningsläget är lämpligt för avslappnad konversation eller vila efter arbete, och i ett helt rätat tillstånd är det en fullvärdig sovplats för en eller två vuxna.
 • Ortopediska egenskaper. "Click-klyak" soffor har genomtänkta former och material som garanterar en hälsosam sömn. Samtidigt kan du köpa en färdig ortopedisk soffa eller utrusta ett vanligt ställe med en speciell madrass. Matrassens storlek passar perfekt i soffans parametrar, så det är bekvämt och säkert att sova på den.
 • Hållbarhet. I produktionen av möbler används högkvalitativa och hållbara material som ger en lång livslängd.
 • Rimlig organisering av rymden. Sofa-transformer är väldigt bekväm för att ordna rum där det inte finns tillräckligt med utrymme för att skilja vardagsrummet och sovrummet, sovrummet och studien, barnrummen.Sådana möbler är kompakta och har en relativt liten egen vikt, vilket gör det till det bästa alternativet för små och enrumslägenheter.
 • Användarvänlighet. Det är väldigt enkelt att lägga och klä upp klick-klyak-soffan. Mekanismen har en mjuk och slät stroke, som även ett barn kan hantera.
 • Bredt sortiment och vacker design. Principen för mekanismens funktion begränsar inte de möjliga konfigurationerna av enkla linjer. Klick-klyak-soffan kan vara rak eller vinkel, smal eller bred, med klara eller mjuka former.
 • Bytbara lock. Skydda klädseln från damm, lätt att ta bort och tvätta. Byte av omslag av olika färger, du kan ändra utseendet på möblerna, anpassa det till den nya tapeten eller gardinerna. Omslag ingår.
 • Besparingar. Komplicerad mekanism påverkar inte soffans pris. Dessa funktionella möbler kan köpas till kostnaden för de vanliga "böckerna"

Det bör noteras att modellen har vissa nackdelar.

10 foto

Eftersom det är baserat på en mekanismbok, som sönderdelas i två sidor, måste det finnas ett mellanslag mellan soffans baksida och väggen så att den kan bringas i vågrätt läge.

Den andra funktionen i klickdammsofforen är viktbegränsningar. Den maximala tillåtna vikten är tillräckligt stor, men det är bättre att klargöra det innan du köper. Med konstant överbelastning kommer mekanismen snabbt att bli oanvändbar, och ersättning blir dyr.

typer

Bland sofforna "click-clack" finns det bara ett fåtal sorter: rak och vinkelig. Var och en av modellerna kan presenteras både med justerbara armstöd och utan armstöd och kan ha särdrag: en ortopedisk grund för daglig sömn, lådor för sängkläder, täcken och kuddar ingår.

rakt

Smal eller bred, lång eller kort, linjär soffa har en koncis design och enkelhet i den inre strukturen. Det är märkligt att:

 • Intuitiv drift av transformatorn;
 • olika designlösningar;
 • mellanläge i en vinkel av 45 grader;
 • hållbar klädsel
 • tillförlitlig metallram

Raka soffor används i utformningen av arbetsytor, vardagsrum, barnrum och stora kök i lägenheter med 1 sovrum. För sovrummetliga modeller med lådan för linne. Inuti finns det ett eller flera fack som enkelt kan passa alla sovande tillbehör.

Också populära soffor med anatomisk och ortopedisk bas. Anatomiska har inga fjädrar, den består av flera alternerande skikt av latex- och kokosnötkolor eller latexblock.

Den ortopediska grunden kan presenteras i två former: med ett fjäderblock på ett system av beroende fjädrar och på ett block av oberoende fjädrar. I det första fallet är grunden av madrassen en endelad design av fjädernormar eller femhjuliga spiralfjädrar-bonnel, som i form liknar en timglas som lutar mot mitten och expanderar längs baserna. Denna madrass ger en jämn belastningsfördelning och mer hälsosam sömn. I det andra fallet bildas basen av ett block av fjädrar, vilka var och en är förpackade i ett enskilt fall av tätt material. Lastfördelningen är punkt-till-punkt, på grund av vilken madrassen har formen av en kropp. Det är mycket dyrare helhetsmodeller.

vinkel

Den mjuka hörnsoffan är rymlig, men samtidigt en kompakt design.

Dess funktioner är:

 • Modular. Hörn soffan "click-klyak", oavsett storlek, består av flera tillagda delar. De kan vara ett annat nummer som kan placeras med en sväng till vänster och med en sväng till höger. Vissa fristående föremål kan spela rollen som stolar;
 • rymlig kaj. Det är möjligt att bilda en mycket stor säng eller flera rymliga enkelsängar;
 • tillgänglighet reglerad armstöd;
 • tillförlitlighet design.

Hörnsoffor passar bäst för vardagsrum och rymliga kök.

stilar

Designkonceptet känner inga gränser. Ibland tar valet av möbler som passar in i stilen på rummet mycket tid, men "sofforna" är bortom konkurrensen. Sortimentet är så brett och varierat att det uppfyller behoven hos vilken stil som helst:

 • klassisksom kombinerar modern, romantik och modern tolkning av gotisk, barock och renässans, föredrar ljus nyanser, enkla linjer, minimal inredning och tydliga tillbehör. Naturlighet, monotoni, brist på billiga saker är välkomna.
 • Etnisk stil innebär reproduktion av karakteristiska särdrag hos en viss nationalitet, igenkännliga attribut, traditionella mönster, djurfärger.
 • Moderna ungdomstrender, till exempel Provence, Country och Loft, kombinera romantiska tryck, massor av blommor, ovanliga färger och tillbehör. De kännetecknas av viss primitivism, grova naturmaterial, slarv. Samtidigt spåras urbana drag. Så möbler kan vara en kombination av modernitet och antikviteter, till exempel krom soffa ben och klädsel, imiterar material från förra seklet. Förekomsten av kuddar, kuddar och puffar kommer att vara typiskt.
 • En mer mogen publik föredrar sådana områden av modernitet som minimalism, art deco, hi-tech. Detta är en elegant lyx, dyr enkelhet, tydlighet och tydlighet i linjer, modernitet, bekvämlighet och komfort. Möbler i denna stil kommer att vara maximalt funktionella och åtminstone laddade med tillbehör.

Mått på soffan

Från rummets storlek och syfte beror på parametrarna för de utvalda möblerna. Så den vikbara soffan för sovrummet på två vuxna skiljer sig avsevärt från soffan i barnkammaren och möbelgruppen för vardagsrummet kommer att skilja sig från soffan i köket.

Produktens huvudparametrar är längden och bredden. Ryggstödets höjd bestäms av antalet sängar som soffan har när den läggs ut. Höjden över golvet spelar också stor roll, det ska inte vara för lågt eller för högt.

I storlekarna är vanliga soffor vanligtvis uppdelade i stora eller maxi, medelstora och små (mini). De sammansatta enkla sofforna, som oftast väljs ut för barnkammaren, rummet för en tonåring eller en ungbarns lägenhet, har en bredd på 130-140cm. Bäddens dimensioner - 190-200 med 80cm. Kompaktitet påverkar inte konfigurationen. Mini-soffor är utrustade med en låda för linne, avtagbara lock, dekorativa kuddar.

7 foto

Större soffor har parametrar 110-140 med 200cm. Sleeper 140-160 200, plus längden som lägger till armstöd, om någon. Den största dubbelrepresentanten skiljer sig i övergripande dimensioner från 160x200cm. I detta fall placeras sängen i en rymlig säng 180 med 200 cm.

material

På kvaliteten och typen av material som används vid tillverkning av möbler beror det på dess livslängd. Utvärdering av soffan "click-klyak", bör du vara uppmärksam på ramens utformning, klädsel, typ av fyllmedel.

ram

Finns i två versioner: massivt trä och stål.Träramar användes i stor utsträckning när "click-clack" bara uppträdde på möbelmarknaden. Idag tappas de in i bakgrunden, men vissa tillverkare föredrar fortfarande matrisen för hållbarhet och miljövänlighet.

Lamellae är gjorda av trä - specialplattor med en stötdämpande egenskap som bildar ramens ortopediska ramverk. De ger en hälsosam sömn på soffan och förbättrar effekten av ortopediska madrasser. Basramen kan vara både trä och metall. Den första kräver en mer försiktig attityd, den andra är mindre lustfull i vården.

För tillverkning av lameller användes björk, tall eller bok. Bokprodukter är de dyraste och mest hållbara. De bör vara uppmärksamma om soffan köps för två eller för en sovande med stor vikt.

Björk och tallprodukter är billigare, lättare och har inte hög styrka. Det här är det bästa alternativet för en eller för barnens möbler.

Strukturer på metallram kännetecknas av hög vikt, låg kostnad och hållbarhet. De är slitstarka, pålitliga och tål nästan alla laster.

klädsel

Sofaens färg är inte allt. Det är viktigt att välja rätt klädsel i enlighet med platsen för möblerna i huset och dess funktioner. Det är rimligt att köpa dyra och slitstarka tyger i vardagsrummet som speglar rummets stil. För barn mer lämpliga budgetalternativ som är lätta att rengöra och tvätta. I sovrummet kommer mjuka beläggningar med slitstark effekt att vara användbara, och i de köksvätskor som inte absorberar lukt kommer det att vara lämpligt.

De mest populära stoppmaterialen:

 • Flock. Det är ett tyg med en behaglig touch, flätig yta. Universellt alternativ i förhållandet mellan kostnad och kvalitet; lämplig för de flesta rum i huset. Enligt externa egenskaper är det inte sämre än dyrare material. Dessutom kan användningen av en annan stapel i tillverkningen av en möbelflock göra det möjligt att imitera ädla tyger: mocka, velour och chenille. Möbler med klädsel från flock finns i ett brett färgspektrum och prisklass. När det gäller operationen manifesterar flocken sig fullkomligt under olika förhållanden. Den är hållbar, lyser inte, avstöter fukt. Flocken behandlas med en skyddande impregnering, så han är inte rädd för fläckar från mat, markörer, drycker, vilket gör det bekvämt för barnrum och vardagsrum.Det är inte rädda för materialet hos husdjurens klor och hår, eftersom det är mycket svårt att riva det, men det är lätt att rengöra. Faller inte i solen, motståndskraftig mot extremiteter i temperaturen.

Ej lämplig för köket på grund av dess förmåga att absorbera lukt. För den långa driftstiden gnids möblerna som omformas på vikarna.

 • Chenille. Mjukt, "fluffigt" beläggning, vilket stämplar dåligt fukt. Chenille hållbar, gnuggar inte på vikarna, bleknar inte, absorberar inte lukt, orsakar inte allergier. Det är lätt att ta bort eventuella fläckar från klädselns yta, men spår av djurklor blir tydligt synliga.
 • Jacquard. Jacquard møbel ser ut och är dyrt. Den är mycket tät, "högkvalitativ", resistent mot skador och solljus, behaglig att ta på och variabel i färger och mönster. Jacquard tolererar inte fukt, kräver känslig vård (endast kemtvätt), glidningar, vilket inte är mycket bekvämt under sömnen. Husdjur kan enkelt göra klämspänningar på ytan av klädseln.
 • Tapestry. Naturlig bomullsöverdrag, som ser lyxigt ut, fungerar länge, är resistent mot alla typer av skördar, presenteras i ett stort antal färger.Tygets naturlighet är samtidigt ett plus (miljövänligt och hypoallergeniskt) och en minus (det släcks lätt och förlorar sitt utseende).
 • läder. Lädersoffor är praktiska, vackra och eleganta utseende och höga kostnader. Men priset på lyxmöbler är motiverat av dess estetiska egenskaper och oklanderlig service under lång tid. Läderklädsel är praktisk, lämplig för olika typer av rengöring, motståndskraftig mot fukt. Det är naturligt, slitstarkt, prestigefyllt, men kräver lite omsorg. Huden är rädd för djurens och eldens klor, den borde vara belägen från kaminen och rökning. Färgområdet för möbler av äkta läder är väldigt begränsat.

Långt från alla har råd med naturlig hud, men det finns flera alternativ som inte är sämre än kvaliteten på service och utseende. Dessa inkluderar läder och miljöläder. Klädsel från dessa material kostar mycket mindre, men det passar perfekt in i ett rikt vardagsrum, studie eller kök.

fyllmedel

Klädsel och tillbehör säkerställer en framgångsrik integrering av nya möbler i rummet i rummet, och komforten och tillförlitligheten av produkten beror på "fyllning".

Sitsar och ryggar

Basen på en soffa utförs antingen på fjäderblock eller med polyuretanskum.

Fjäderenheten kan vara beroende (system "bonnel") och oberoende. En variant med ett ormblock (långsträckta, horisontella böjda fjädrar) och med ortopediska lameller.

Alla system är bra på eget sätt, valet beror bara på ägarens preferenser och behov.

Fördelar med stötdämpande system:

 • lång livslängd
 • tillförlitlighet;
 • bibehålla den stora vikten;
 • ta form av en kropp, vilket ger en hälsosam och bekväm sömn
 • håll ytan på soffan elastisk och jämn;
 • luften cirkulerar inuti, vilket säkerställer god fuktutbyte och frånvaron av dammackumuleringar;

nackdelar:

 • med tiden börjar fjädrarna knäcka;
 • dyra block ersättning
 • begränsat antal former;
 • hög kostnad.

Möbler polyuretanskum (aka PPU, FPPU och skumgummi) är ett budgetalternativ till vårenheter. Detta material skiljer sig åt i olika grader av densitet (du kan välja en mer eller mindre stel soffa), hypoallergena, olika former, elasticitet, elasticitet och tillförlitlighet. På grund av sin unika struktur ackumuleras det inte damm.

När det gäller livslängd är det sämre än stötdämpande system. Billiga polyuretanskum kommer snabbt att bli oanvändbart och kommer att börja skjutas på platser där de ofta sitter eller ligger.

tillbehör

Fortsatt temat fyllmedel, det är värt att nämna tillbehören: kuddar och lock för soffor.

kuddar

De kommer i olika storlekar, från stora till dekorativa, är gjorda av flera typer av fyllmedel: sintepon, sintepuh, hollofayber:

 • Sinteponovy produkter billigare än resten. De är ett flerskiktstyg av polyesterfibrer. Materialet används både för tillverkning av tillbehör och för bearbetning av rygg och säten. Den är lätt, fjädrande, fuktsäker, inte mottaglig för ansamling av damm och svampar, orsakar inte allergier. Men över tid kan det bli krympt inuti kudden.
 • sintepuh - syntetisk ersättare för naturliga ner. Kuddar är gjorda av denna fiber, mindre rygg och armstöd. Det klumpar inte, är inte rädd för damm, ackumulerar inte fukt. Med tiden behåller den mjukhet, elasticitet och form.
 • hollofayber - Det bästa valet för att fylla kuddar och rullar. De förlorar inte sin form på grund av det faktumatt de är tätt packade med kiselformade polyesterfiberbollar, medan damm inte ackumuleras inuti, absorberar inte lukt och är lätt att tvätta. Efter våt behandling fortsätter kuddarna elastiska och mjuka.

Covers

Ett avtagbart lock med ett elastiskt band är fäst på någon modell av "click-klyak" -soffan. Det skyddar soffan mattan från smuts och skador, vilket gör det enkelt att byta ut möblerna, ersätter locket.

Omslag är gjorda av mjuka tyger som lätt raderas, samtidigt som ljusets färg och densitet bibehålls. De vanligaste modellerna av flock, velour, shinila, bomull, microfiber.

Färg och tryck

För vardagsrummet passar monokromatiska tyger av rika mörka eller ljusa nyanser. Det kommer att se bra beige, elfenben, pastellfärs, blå, rosa. Att välja stämplade färger är viktigt att överväga typ av tyg och närvaron av flera utbytbara omslag, särskilt om det finns barn och husdjur i huset.

Ett alternativ till ljusskalan kan vara en klassisk svart, brun eller körsbärs soffa av läder eller miljöläder.

Valet av färg och mönster beror på stilens riktning och dess syfte.

Möbler i modern stil kompletteras med möbler med ett mönster eller från ovanliga material. Ett fint blommatryck eller velour som efterliknar vintage kommer att se bra ut. Du kan välja vilken nyans som helst: grön, guld, röd, dammig ros, blå.

Om rummet fungerar som ett vardagsrum och ett sovrum samtidigt, kommer inte-märkta färger med utbytbara lock att vara lämpliga.

I barnrummen ser man organiskt ljusa teckningar, bokstäver, inskriptioner, tecknade tecken.

Tillbehör i satsen kan vara antingen monofoniska eller kontrasterande, med tofsar, spetsar, fransar eller utan krusiduller. Detta kommer att skapa en intressant effekt och ge möjlighet att diversifiera interiören, helt enkelt genom att byta om på kuddarna och soffan.

Hur man väljer?

Välja en transformerande soffa, bör du överväga:

 1. Syftet med rummet. Så i vardagsrummet blir det mycket bekvämare att placera en rak bred soffa med armstöd och i köket - en vinkelmodell utan armstöd. Det är bättre att välja möbler för barnkammaren med barnet, så att när du köper, se till att han lätt kan fylla och räta upp soffan själv.
 2. Typ av transformationsmekanism. Trä och metall har olika egenskaper och annorlunda livslängd, medan trä tillhör naturligt men mer ömtåligt material och metall - till varaktigt;
 3. Typ av fyllning. Modeller utan ortopedisk grund kommer att vara mycket billigare, men du borde inte spara på hälsan, särskilt när du köper möbler i barnkammaren.
 4. Polstret material. Det är vettigt att i förväg se till att soffan i köket inte absorberar luktarna av mat, möblerna i sovrummet var inte för hala, och i barnkammaren var det för märkt.
 5. Ytterligare klädsel behandling. Spraying, impregnering, skydd mot utbrändhet, fukt, tobaksrök, tvättbar beläggning - allt detta ökar kostnaden för produkten, men förenklar ägarens liv i framtiden.
 6. Bygg kvalitet. Fästdon och fittings ska inte ha sprickor, defekter, luckor. Kursen av en kvalitativt monterad mekanism är slät och nästan tyst.
 7. Tillgång till tillbehör. Lådor för linne, kuddar och avtagbara omslag - egenskaper som kommer att vara användbara i inredning. Kupéer för att lagra sängkläder kommer att spara utrymme, kuddar kommer att skapa komfort, och omslag skyddar möblerna från frekvent rengöring.

Vårdregler

Soffan kommer att vara längre om du närmar dig operationen klokt.

Den första är att ta hand om mekanismen för "click-klyak". Med tiden slits det oundvikligen ut på grund av konstanta belastningar, så det rekommenderas att smörja dess arbetsdelar med tjock teknisk olja för att förebygga.

Också värt att ta hand om klädsel. Det är viktigt att sova avstånd från värme eller fukt. Du kan inte använda vid rengöring av hushållskemikalier, som inte är avsedda för soffor och blekningsmedel.

Brännväv bör skyddas mot direkt solljus.

recensioner

De "click-klyak" -soffor som nyligen har dykt upp på möbelmarknaden har vunnit erkännande av experter och konsumenter. Bland fördelarna med denna mekanism noteras bekvämlighet, skönhet, komfort och funktionalitet. Positiv återkoppling har tjänat modeller med ortopedisk grund.

Separat är det värt att notera ett brett spektrum, rikedom av färger och utskrifter.

Idéer i inredningen

Soffan kan ställa in hela rummet. Raka och tydliga linjer gör det enklare och strängare, rundade och deprimerade ytor ger komfort, höga kuddar och elegant inredning - teatralitet och chic.Ljusa modeller med ett stort antal kuddar, kuddar och rullar avyttrar till vänliga konversationer, långsträckta armstöd utgör en bekväm säng för läsning. Breda lädermodeller i mörka färger ser prestigefyllda ut och status, för att matcha kontoret eller mottagningen.

Intressanta alternativ kan skapas på kontraster och överflöd av tillbehör, och du kan köpa en färdig modell av ovanlig design. Bäddsoffa i sovrummet? Varför inte! Soffakaktus 160x200 i en tonårs rum? Försök ta min plats! Plysch soffakatt i vardagsrummet för en vänlig familj? Självklart, ja!

Varianter av soffor "Click-klyak", deras färger och konfigurationer kan ses i följande video.

kommentarer
 Författare
Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

Entré hall

Vardagsrum

sovrum