Kuponger: Typ och egenskaper som valts

 Kuponger: Typ och egenskaper som valts

Soffa, hopfällbar stol, säng - standard möbler för att organisera en säng i alla hus. Om du vill lägga till en aning av aristokrati och sofistikering till ditt heminredning, är det dags att ägna dig åt antikke möbler, till exempel en elegant miniatyr soffa. Denna eleganta soffa med huvudgavel löser inte bara problemet med boende för en kort vila. Det är också ett mycket vackert, delikat element i inredningen, som användes i sina hem av rika människor, aristokrati, adelsmän.

Vad är en soffa soffa?

Soffan är en kompakt soffa avsedd för en person. Beroende på modell. hon kan ytligt likna en solsäng, en schäslong, en bänk. En särskiljande egenskap är frånvaron av ryggen. Har en / två armstöd eller vara utan dem. Trots många olika modeller är de alla förenade med en gemensam funktion: en soffa är en enda version av möbler där du kan sitta eller ligga ner.

Historien om utseendet på denna möbler är djupt rotad i antiken. Sedan upplevdes soffan enbart som ett element av lyx. Hon fick en andra födelse i XVII-XVIII århundradena. Lyxiga soffor i barockstil kan hittas i adelshem, som dekorativa inredningar.

Senare började soffan i nästan alla hem: i sovrummen eller i boudoirs av vackra damer. En elegant butik tjänade inte bara som inredning, men fick också sitta elegant på den, räta ut kläder eller en slipper.

Idag smyckas soffor av olika storlekar och mönster inredningen av sovrummet, vardagsrummet, plantskolan, korridoren. De finns i en lägenhet eller ett privat hus, de tjänar som möbler för dekoration av en balkong, stuga eller trädgårdsplan.

Perfekt när soffan kombineras med grundläggande möbler i färg, material och design.

Soffans huvud (om det finns modeller) kan ha en annan form: en halvcirkel, kvadrat, rektangel, triangel. Möbelramen är gjord av trä eller metall, och textilier eller läder används som klädsel.

Soffan kan läggas ut (framåt eller till sidan) och inte vikas. Det finns en modell som omvandlas till en barnsäng. När den är hopfälld, döljer clamshellen under sätet. Många modeller är utrustade med inbyggda fack för sängkläder, filtar, kuddar, filtar, sängkläder.

Vad skiljer sig från osmanska, kozetki, soffa och ottomaner?

Ofta kallas en elegant kompakt soffa en ottoman, soffa, soffa, ottoman, utan att särskilt gå in i skillnaderna mellan dessa föremål. Samtidigt skiljer de sig alla i designfunktioner, utseende, närvaron av vissa element.

"Soffa" i översättning från franska betyder ordet "sömn". Detta är ett enda säte med vadderat säte. Det kan ha en liten eller väl märkt huvudtavla, en eller två armstöd. Vissa modeller inkluderar höjdjustering av nackstöd.

Det finns också följande typer av soffor för avkoppling:

 • hertiginna päron - En soffa med rundad form med väl markerad rundad huvudtavla. Dess typ av "duchesse bris" består av två delar - en stol och en sidodelad avföring, som tillsammans skapar en rymlig och bekväm sovplats;
 • Recamier. Namnet på möblerna var till ära för den berömda franska ägaren av stugan. Modellen är en liten soffa med rygg och armstöd, gjord som en fortsättning av varandra. Deras böjning liknar linjen i en utsträckt arm. Mycket vackert och elegant möbel;
 • ottoman - Stor, rymlig soffa av turkiskt ursprung med kuddar, rullar, ersätter armstöd och rygg.
 • sällskaplig är en soffa med uttalad rygg och armstöd;
 • Konfidant - Ett par stolar kopplade till varandra eller en liten soffa, utformad för två samtalare;
 • canape - En elegant soffa med en uttalad huvudtavla. Ofta finns i moderna interiörer;
 • ottoman - En liten rymlig soffa utan rygg. Används för att organisera en säng;
 • soffa - En låg, bred soffa med rygg och armstöd.
7 foto

typer

Huvudtyperna av soffor:

 • med och utan armstöd
 • med lådor;
 • med och utan baksida;
 • med trä eller metallram
 • läder eller textil;
 • på breda eller smala ben.

Soffan är ganska original, mångsidig och användbar del av inredningen. Den kan användas som en stol eller en schäslong, en säng eller en soffa i olika rum. De kan vara singel (klassisk version) och dubbel, hög och låg, för vuxna och barn. Den senare kategorin skiljer sig åt i storlek. Det finns också tonårsmodeller.

Den kan användas i hem- och kontorsmiljöer, för kortvarig vila eller god sömn:

 • Ofta placeras soffor på korridoren. Detta är ett perfekt alternativ att lägga på skor / klänning eller sitta ner i en minut. För korridorer av kompakt storlek är vadderade pallar eller miniatyrstolar mer lämpliga. Och för ett rymligt rum är perfekt elegant, elegant soffa. Den kan placeras längs väggen, det kan vara en vinkelmodell med varierande grad av styvhet. En halvmjuk, hård eller mjuk soffa med en rygg kommer att vara en underbar inredning av interiören i korridoren, korridoren och korridoren.
 • Inte mindre harmoniskt ser soffor av olika modeller ut och i ett sovrum. Sängmodellen av liten storlek tjänar att sitta på den eller vika kläder. Soffan, som ligger i hörnet, blir ett mysigt hörn för läsning. Modeller kan vara utan armstöd, med nackstöd och vice versa. En mängd olika produkter gör att du enkelt kan bestämma rätt val.
 • Soffan i barnrummet kan lösa flera problem samtidigt: sitta barn för att läsa böcker eller titta på tv, organisera en sovplats och försiktigt placera barnleksaker, kläder och andra saker. Vanligtvis är modeller för barnrum utrustade med bekväma och rymliga utdrag eller lådor. Och om det finns ett nyfött barn i familjen, så kommer en sådan möbel lätt att ersätta bytebordet.
 • Soffa-soffan passar perfekt in i kökets inredning. Skålarna kommer att vara ett utmärkt ställe att lagra användbara saker, och en bekväm och bekväm soffa passar perfekt gäster eller hushåll på middagsbordet.
 • Kuponger används inte bara i hemmet eller på kontoret. Det är också ett oumbärligt ämne för massagerum, medicinska mottagningsanläggningar och läkarkontor.Ett praktiskt och bekvämt soffbord är perfekt för en medicinsk undersökning, en medicinsk procedur eller en massage. Medicinska soffor utförs ofta med höjdjustering för en bekvämare patientposition. De är utrustade med en manuell lyftmekanism eller en elektrisk drivenhet. Praktiska soffor på hjul är anordnade för att transportera patienten och utföra medicinska förfaranden.
 • Den ortopediska soffan kan användas inte bara för medicinska institutioner, utan även för hemmet.. Det är en stol böjd för ryggradens mest bekväma position. Sådana möbler rekommenderas för personer med problem eller andra ortopediska sjukdomar. Vissa modeller har inte bara terapeutisk, men också terapeutisk effekt. Till exempel soffor med rullar för ryggraden.
 • Idag finns soffor i allt större utsträckning.. De används som trädgårdsmöbler. Trädgårdssoffor hjälper till att snabbt lösa problemet med brist på sittplatser eller slappna av bekvämt i solen.

Trots all dess synliga enkelhet i sådana möbler,Moderna tillverkare erbjuder att dekorera sina interiörer med snygga moderna designprodukter, utrustade med originalitet och lyxiga material.

stilar

Eftersom soffan oftast används som en extra möbel, bör dess design och färger kombineras så mycket som möjligt med färgschema och stil där rummets utformning upprätthålls. Till exempel:

 • Modell i klassisk stil förekommer oftast på grund av dess mångsidighet. Den är utförd i en lakonisk design och upprätthålls, lugna färger (vit, sand, kaffe). Fancy-crooked ben, en vackert formad ryggstöd eller armstöd används som dekorationer;
 • Barock stil alltid känd för liten pretentiöshet, överdriven lyx och storhet. Sådana soffor tillverkas oftast i vackra, ädla toner (blå, vin, smaragd), för klädsel sammet, velour och andra vackra material används. Gyllene fransar och tofsar används som dekorationer;
 • Modern stil innebär praktiska och användarvänliga. Konstruktionen är vanligtvis den mest koncisa, för tillverkning av moderna material används,dekorativa kuddar kan användas som dekorationer;
 • Gentle, ädel fransk stil "Provence" kombinerar enkel, blygsam design, släta linjer och ljust pastellfärger. Denna stil präglas av all naturlig, så metallbänken med vackra färger av textilklädsel måste vara vägen.
 • Älskare av ljusare och extravaganta stilbeslut, till exempel art deco kommer säkert att uppmärksamma soffan orange, rosa, lila eller röd;
 • För minimalism och högteknologisk riktning kännetecknas av moderna material, den enklaste designen, mångsidiga nyanser och ett minimum av smycken. Därför är soffan, utformad i denna stil, oftast utförd i svart, vit, mörk beige eller grå. Vanligtvis har produkten inte armstöd och en uttalad huvudtavla;
 • Lätt, diskret "land" stil gillar inte överdriven pretentiöshet och pompositet, föredrar naturmaterial och väljer praktiska, diskreta färger.
8 foto

Transformationsmekanismer

Den klassiska soffan representerar en färdig kaj. Fler moderna alternativ tillåter användning av sådana möbler och som sittplats och som sovande område. Därför har fällbara eller glidande soffor olika varianter av transformationsmekanismer. Vanligtvis delas de in i två grupper: universella (för dagliga utveckling) och gäst (från tid till annan). Tänk dem mer i detalj:

 • Click-klyak. Enkel och pålitlig mekanism som låter dig styra soffans sidodelar. Ligger soffan i tre ställen: en sittplats, ett sovområde och ett mellanliggande alternativ för vila. Mekanismen är väldigt praktisk och möjliggör användning av avtagbara höljen för soffor. Minus: soffan utrustad med denna mekanism är inte installerad nära väggen, men på kort avstånd
 • delfin. Denna mekanism kan oftast hittas i hörnmodeller, när en liten soffa snabbt kan läggas ut till en fullfjädrad kaj. Mekanismen kännetecknas av mångsidighet och hög grad av tillförlitlighet. En sådan modell bibehåller stor vikt och möjliggör att organisera en jämn, rymlig kaj;
 • Indragbar soffa är mycket kompakt, praktisk och bekväm att använda. I den monterade formen ger en bekväm sittplats. Med hjälp av en hemlig rem drog bädden. Mekanismen är lämplig för daglig, långvarig användning.

material

Soffan, som andra möbler, är gjord av starka, hållbara, praktiska och robusta material. För tillverkning av ramdelen används oftast metall och trä. Utrymmet för att skapa stoppning är inte begränsat till två material och är ett ganska brett utbud av tyger av olika struktur och densitet.

Metallramen består av en legering av stål, krom, koppar och aluminium. Sådana modeller utförs ofta i en modern eller Provence-stil. Smide metall soffor är en speciell kategori av möbler. Openwork metallkrullar, zigzags, blommiga smycken smyckar mycket med detta till synes primitiva när det gäller design, ett möbel. Smidd soffa är det perfekta komplementet och dekorera alla moderna interiörer.

En trä soffa är ett utmärkt alternativ för en hall, sovrum eller barnrum. Rammen är gjord av massiv björk, ask, ek, ceder, körsbär och andra träslag.Lackerad beläggning förlänger inte bara möblerna, utan ger också en mjuk, glansig glans.

Som fyllmedel för sittplatser eller armstöd används två huvudgrupper huvudsakligen: med och utan fjädrar. I den första utföringsformen staplas skikt av kokosnötfiber, filt, skumgummi på fjäderblocket. I den andra varianten används skumgummi, polyuretanskum och annat elastiskt material.

Läder (naturligt eller artificiellt), mocka, velour, sammet, mikrofiber och andra tyger kan fungera som klädsel för en soffa. Lädermodeller ser mest imponerande, dyra och solida ut. Dessa möbler ser lämpliga ut på kontoret, och på kontoret och i receptionen. För inredning av en hall, vardagsrum eller sovrum, är konstlädersubstitut eller mjuka, texturerade material lämpliga.

dimensioner

Stort utbud av soffor är inte begränsat till några standarder, så idag är det inget problem att välja ett elegant alternativ för ett litet rum eller en längre och bredare soffa för ett rymligt rum. Bland de vanligaste och populära storlekarna av soffor är 1750x650x620 mm, 1950x830x820 mm, 1410x800x760 mm, 1400x750x750 mm och andra storlekar.Fällbara soffor ger ett sovande utrymme på 120x200 cm, 70x100 cm, 70x187 cm, samt andra alternativ.

En liten modell är inte lämplig för att rymma ett stort antal människor, men det är inte nödvändigt. Vanligtvis används sådana möbler i korridoren när du behöver sätta dig ner för att sätta på skor eller svara på ett telefonsamtal.

Soffan "baby", trots sitt kompakta utseende, kommer att vara ett utmärkt sovande alternativ för en person. Denna utrullningsbara soffa tar inte upp mycket utrymme, men det klarar helt av den uppgift som är uppdraget.

En smal soffa är säker på att vara ett utmärkt komplement till köket. Småstora kök (Khrusjtsjov) är så små att det inte alltid är möjligt att placera en standardmöbel där. I det här fallet, en liten, smal soffa - exakt vad du behöver.

färg

Soffans färg beror huvudsakligen på resten av möblerna, inredningen, inredningen. Det kan vara i harmoni med omgivningen eller vara en ljus, kontrasterande accentfärg. Det beror helt på vilka mål som ställs för det. Alltså:

 • De vanligaste klassiska, fasthållna och lugna färgerna. (vit, svart, kaffe, grå, beige, brun sand). Sådana nyanser är praktiska, diskreta, eleganta;
 • Ljusgrön, röd, gul, orange, rosa, lila, crimson soffan kommer säkert att locka uppmärksamhet hos andra. En sådan modell fungerar som en dekorativ prydnad eller en ljus accent i en lugn, diskret inredning;
 • Trä soffor med en mjuk eller hård sitsfärg på wenge, ek, valnöt, ask och andra träslag kompletterar elegant och subtilt bostads- och kontorsinredningen.

tillbehör

Soffan har oftast en kortfattad och strikt design, så som tillbehör eller originalöverdrag, kuddar och andra föremål används som dekorationer eller dekorativa tillbehör.

Terry täcka används oftast för soffor placerade i medicinska institutioner, massage rum och skönhetssalonger. De är praktiska, behagliga att ta på, producerade i trevliga färger, hållbara och prisvärda. Ge möblerna ett vackert dekorativt utseende. Vanligtvis produceras på ett elastiskt band för att snabbt och effektivt "byta kläder" möbler stol eller soffa, om det behövs.

Kastkuddar används huvudsakligen för hemmöbler.Det här är en av de mest populära och originala dekorartiklarna. Kuddar kan ha en annan form (kvadrat, cylinder, cirkel, rektangel), sys i form av roliga djur, tecknade figurer, färger, brev och andra föremål. Dekorerad med broderi, applikation, flätor, band, rhinestones, glaspärlor eller ett vackert tryck.

Var ska man placera möblerna?

Beroende på det funktionella syftet kan soffan dekorera olika rum:

 • Du kan uttrycka det i korridoren eller korridoren (i ett hörn eller längs väggen) och problemet med brist på platser kommer att lösas;
 • Skinnsofaen kommer elegant att dekorera och kontor. Flera av dessa modeller kommer enkelt att ersätta soffan eller stolarna;
 • Soffan kan sättas till balkongenatt utrusta ett litet hörn för rekreation. I närheten kan du ordna ett litet bord och få en mysig plats för frukost i frisk luft, till exempel;
 • För vardagsrum Vanligtvis använder de mer intressanta och övergripande modeller som enkelt kan ersätta en fullvärdig soffa eller ett par stolar. De kan vikas eller rullas ut för att ge en säng för hushållet eller husets gäster.Möbler kan placeras längs en vägg, i ett hörn eller ens i mitten av ett rum. Särskilt om soffan är en lyxig, vacker, dimensionell modell.

Hur man väljer?

När du väljer en soffa, måste du följa följande rekommendationer från experter:

 1. Polstret material. Om du planerar att använda soffan permanent bör klädseln vara stark nog, stark, hållbar och lätt att rengöra (läder, flock). Om produkten är ett rent dekorativt element i inredningen, kan tunnare och vackrare material (sammet, satin, velour) användas för dess design.
 2. Sofaens färg ska antingen matcha resten av möblernas färg eller upprepas 1-2 gånger i interiören, till exempel i gardiner, golv eller tillbehör. Modeller av mörka, djupa färger är bättre för att välja rymliga lokaler. För små rum passar ljusare och dim nyanser.
 3. Transformationsmekanism. Om du planerar att använda soffan som en permanent säng, måste mekanismen vara väldigt pålitlig och robust. Detta kan vara en uttagbar eller glidande modell.
 4. Funktionalitet. Med brist på ledigt utrymme i lägenheten är det bäst att uppmärksamma hörnet, utrullningsmodellerna, utrustade med lådor för linne, kläder eller andra saker.

Snygga idéer i inredningen

Tänk på intressanta alternativ för att placera soffan i inredningen:

 • En elegant trä soffa är perfekt för ett interiör utformat i klassisk, modern eller orientalisk stil. Det går bra med resten av möblerna som finns i rummet. En ljus, rik färginredning och originala dekorativa ornament kompletterar de strikta linjerna och lakonisk soffdesign.
 • En fin soffa kan enkelt byta ut en säng eller soffa i en tonårsflickas rum. Rymliga, rymliga lådor hanterar placering och lagring av en massa användbara saker. Kuddar används som dekorativa tillsatser;
 • Ett av de mest originella och ovanliga sätten att använda denna typ av möbler är en sofffönsterkarm. Denna modell placeras nära fönsteröppningen, ersätter den traditionella fönsterbrädan. Nu vilar du på en soffa, kan du njuta av den magnifika utsikten från fönstret. Detta alternativ ser bäst ut, naturligtvis, i privata byggnader.En extra plus är den goda naturliga belysningen i soffan. Det här ögonblicket är särskilt viktigt när man läser böcker, till exempel.

Hur man monterar och demonterar?

Ofta har köpare problem med att montera och demontera sofforna hemma. Videon nedan visar i detalj hur du gör det korrekt.

kommentarer
 Författare
Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

Entré hall

Vardagsrum

sovrum