Kuddar på soffan

 Kuddar på soffan

Klädda möbler finns i alla hem. Förutom huvudsyftet skapar soffan en speciell atmosfär av hemkomfort. Men som någonting behöver den noggrann hantering. Gilla det eller inte - du kan inte göra utan en kapp på soffan. Idag är detta tillbehör ett favorittema i design, det är i stor efterfrågan och har flera fördelar.

Egenskaper och fördelar

Kapten på soffan är ett universellt tillbehör till stoppade möbler. Idag kallas det ett lock, ett slöja, en matta, och det har inte en, men flera syften. Det här är inte bara en ljus duk av material med olika konsistens, som kastas på soffan, det är en del av inredningen, som väljs ut i stil med rummet och har ett antal användbara funktioner.

De viktigaste uppgifterna i soffkaptenen är:

 • skydd av möbler mot smuts, damm och fukt, vilket framträder även med den noggrannaste och noggrannare funktionen (i detta fall är kappan den andra "skinnet" på soffan);
 • skydd av klädsel från nötning, blekning och mekanisk skada (bevarande av attraktivitet hos färg, mönster, samt förebyggande av repor, hål, skär, krokar, brännskador från cigaretter etc.);
 • värmer sätet och ryggen för att öka komforten (en kappa gör sätesytan varmare och mjukare, vilket är behagligt för kroppen och ger den mest behagliga vilan)
 • skapa en atmosfär av komfort i hemmet - med ett sådant tillbehör ser någon soffa helt annorlunda ut, harmoniskt passar in i vilken stil som helst i rummet;
 • dekorera soffan, design dekoration av ryggstöd, armstöd och sittplatser.

Oavsett kapten på soffan är det säkert att förlänga livet på stoppade möbler. I de flesta fall är sådana omslag helt andningsbara, därför hindrar de bildandet av svamp eller mögel.

fördelar

Utöver uppgifterna skiljer sig sådana tillbehör i ett antal fördelar:

 • De är alltid vackra och dekorera alla inredningar, med färsk färg.
 • Du kan köpa dem på en specialaffär, anpassa dem eller sy dem själv hemma;
 • tillbehör är inte begränsade i valet av färg, så plocka upp dem för att matcha interiören är inte svårt,
 • Ett rikt val av textur av materialet gör att du kan köpa olika kepsar på soffan, från enkla sommaralternativ till mjuka, murgröna och vinter.
 • Sådana skydd skiljer sig åt i olika pris tack vare vad det är möjligt att få dem enligt den tillgängliga budgeten.
 • Det kan dekoreras med olika dekorationer (flätor, fransar, knappar, rufsar, rufsar, trimmar, broderi, tofsar);
 • Kepsar är gjorda inte bara av fast material: tack vare designen och det valda temat kan de göras i olika tekniker (till exempel patchwork, applikationer, broderier);
 • Förutom vävda material kan kåpor vara gjorda av stickat tyg med olika öppningsmönster.
 • De är lätta att rengöra (möjlighet att tvätta sig vid föroreningar).
 • spara pengar för inköp av nya möbler eller reparationskåpa;
 • Dessa tillbehör kan täcka en del av soffan eller helt bak, sittplats och sidoväggar;
 • Kuddar på soffan är enkelklippta eller sammansatta, i form av omslag;
 • Beroende på modell, kan de fixas med dekorativa element (elastiska band, snören, slipsar, knappar, ögonlock eller knappar).

Dessutom, om du närmar dig inredningen av inredningen kreativt, förutom kuddarna i soffan, kan du göra omslag för mjuka kuddar. Så det kommer att skapa en atmosfär av komfort, och kappan och kuddarna kommer att vara en enda uppsättning.

typer

På grund av olika designtekniker finns det många alternativ för kepsar. Förutom de vanliga dukarna i form av en filt finns det andra typer av sofftillbehör (pläd, divandeki, lock med elastik). Tänk på dem.

Konventionella dukar är oftare täckta med rektangulär form, ibland avrundade vid hörnen (för enkel kantning). Sådana kepsar anses klassiska (universella). De kan stänga sätet eller ryggstödet separat, och när det är stort kan båda göras samtidigt. Ibland täcker en sådan duk helt över hela soffan, stänger dess övre del tillsammans med armstöden och formar svansarna för bekväma sittplatser. För mer komfort och längre hållbarhet kan locket ha en foder och vaddering inuti.

Levande representanter av denna typ är patchwork capesskapad från en mängd olika färgpatchar. Oftast utförs de i ett specifikt geometriskt tema, även om kunniga syskon ofta skapar sanna mästerverk i form av lappmallar.

Täcken - en annan sorts sofftäcke. De är universella och kan utöver huvudfunktionen användas som en lätt filt. Deras form är rektangulär. Till skillnad från textilkapsar har de inte en snygg kant och en yta: tyngdpunkten ligger på materialets struktur.

Täcken är indelade i päls och matta. De senare är sällsynta idag eftersom de har förlorat sin popularitet. Men pälsdukar är i speciell efterfrågan och anses vara en manifestation av lyx och aristokrati.

Förutom den rektangulära capen tillverkar tillverkare modeller i form av divandek, täcker två eller fyra canvaser som är kopplade till varandra.

En intressant version av kappan är sofftillbehör med ett gummiband på kåpan. Detta möjliggör perfekt fixering på ytan, utan veck och veck.

Det finns många typer av kepsar, de skiljer sig alla beroende på soffans modell och kan vara avsedda för en rak eller hörn soffa, liksom på armstöden,som också utsätts för mekanisk stress under betjäning av stoppade möbler. Kepsar för hörn soffor kännetecknas av det faktum att utan krypning kryper de ständigt och sålunda gör det övergripande utseende orubbligt.

Tillbehör kan ha en extra effekt och vara till exempel massage, vattentät eller uppvärmning. De kan köpa eller göra egna händer - sy eller knyta. I vilket fall som helst ser de snygga och originella ut.

tyger

Moderna kuddar på soffan är gjorda av olika material. Vid framställning av naturliga och konstgjorda textilier med hög hållfasthet och motståndskraft mot deformation, samt blekning av den ursprungliga färgen. Sådana tillbehör kan vara gjord av tapetry, koreansk velour "chinchilla", flock, läder. Men sådana textilier är inte den enda, så valet av kepsar är obegränsat.

Alla materialalternativ kan delas in i:

 • textil;
 • päls;
 • dressing;
 • stickat

Var och en av dem har sina egna egenskaper.

Fur-filt

Pälsfodret är ett lyxigt, utsökt tillbehör som förvandlar alla stoppade möbler, ger det ett utmärkt utseende, ger extra volym och blir mer förorenad långsammare än andra motsvarigheter.Den enda nackdelen med en sådan sängklädsel är en svår vård (den kan inte tvättas, så du måste rengöra den i en kemtvätt). Men han kan skapa en känsla av en mjuk filt, eftersom pälsen alltid är varm och mysig.

Terry täcka

Denna kappa är ofta gjord av naturmaterial, så det är andningsbart, orsakar inte en allergisk reaktion i huden och är lämplig för alla familjemedlemmar, och speciellt för barn. Omslaget kan ha en annan bearbetning av fibrerna, vad gäller mjukhet är den inte sämre än pälsanalogen, men inte så hållbar. Ofta har den en stor vikt (om storleken på duken är stor).

Möbler Tapestry Plaid

Dessa typer av kepsar anses vara mest hållbara och praktiska. De är slitstarka, skiljer sig åt i olika texturer (från vanlig vävning till insatser i efterbehandlingsfibrer), så att du kan ändra soffans utformning, utan att avvika från klädseln. Tapestry capes är lätta att rengöra från smuts, damm, matrester, och deras färg förblir ljusa tillräckligt länge.

Textilkappar

Tillbehör av silke, satin och satin är bland de mest eleganta. De utmärks av sin låga vikt, även med stora dimensioner, är lätta att underhålla och har en relativt låg kostnad. Nackdelen med textilalternativ är snabb slitage.Sådana modeller slits ut snabbare än andra, förlorar färgens ursprungliga ljusstyrka, dessutom sparar de inte soffans yta från fukt, snabbt riva, smula och bilda ledtrådar. Dessa kepsar behöver noggrann användning.

Hur man väljer?

Välja kuddar på soffan, du måste överväga materialet i produkten. Så att det blandar sig harmoniskt i det existerande interiören, är det värt att gå vidare från rumstypen (sovrum, kök, vardagsrum), välja färg och nyans med hänsyn till tonens vägg och möbelklädsel.

Innan du väljer en kappa för en soffa, bör du mäta måtten på stoppade möbler. Det är olämpligt att köpa för lite eller onödigt stort fall, som i det, och i ett annat fall kommer det inte att se vackert ut. Dessutom är det viktigt att ta hänsyn till soffans modell: kapporna på rak, euro-soffan och hörnversionen är helt olika i snitt. Det är viktigt att tillhandahålla och typ av sängkläder: duk utan armstöd eller motsatt alternativ. Om möbelmodellen kommer med hyllor är det värt att börja med dess funktioner.

Om möblerna består av modulära enheter, skulle det perfekta valet vara separata omslag, som bärs på varje enhet.Detta kommer att öka ljusstyrkan i soffan, uppdatera interiörets stil och förlänga möblernas livslängd. Sådana kepsar på en vit och ljus soffa är särskilt relevanta.

Idéer i inredningen

Kepsar - ett tillbehör som kan ändra interiörets stil. Till exempel kan en ljusgrå soffa dekoreras med beige kepsar. För att göra konstruktionen inte för enkel, är sittdäcket dekorerat med ett lackband på framkanten och längs kanten av kappan. För baksidan tillverkas en kappa i form av oberoende små fyrkantiga dukar, på kanten av vilken tapningen upprepas. Om så önskas kan du lägga till interiörskydd för mjuka kuddar.

Om köparens humör är bytbart kan du köpa eller skapa egna dubbelsidiga kuddar på soffan. Så att de passar bra in i interiören är det lämpligt att välja färgade föremål med ett spel av kontraster: till exempel färgade ärter och kontrastbelagd klädsel. Sådana kepsar kan dekorera hörn soffan med en koncis stil som täcker det mesta av sitt område.

En utmärkt modell som skyddar soffan, även från husdjurets hår, kan vara mycket kortfattad och samtidigt intressant.Quiltad textur av materialet kommer att lägga en diskret accent till kappan. Duken är rektangulär i form med extra kvadrater på sidorna för armstöden - och omslaget i minimalismens stil ändras, även den enklaste soffan.

Så att produkten inte slår samman med soffans ton och passar in i rummet, är det bättre att hämta det i en färg som skiljer sig från mönstertonen (men inte skriker, men dämpad).

Hur man syr?

Symaskar på soffan är ett spännande och kreativt yrke. Det låter dig visa fantasi och göra en hel uppsättning tillbehör, utförande i samma stil med en kappa dekorationer för stolar och golvet. Det är inte svårt att göra en exklusiv cape med egna händer: för det här behöver du material, sy tillbehör, dekorativa element och kunskap om teknikerna hos erfarna hantverkare. I vissa fall kan det inte vara utan mönstret.

Något, även det enklaste sättet att sy, kräver mätning av soffens mätningar. Mätningarna avlägsnas från sätet, ryggstödet, armstöden. Skär sedan ut en kappa, glöm inte att lägga till sömstillägg.

Om modellen ger olika dekorativa element från basväven tas materialet med en marginal.Om du inte vill göra en enkel duk, men ett lock, ska du lägga till en kappa med en sidokant på framsidan.

När du gör ett tillbehör från textilier, innan du skär det, är det nödvändigt att de-fabricera tyget. Materialet strykas med ånga så att tyget, om det krymper, sätter sig omedelbart. Detta kommer att bidra till att eliminera deformationen av produkten i framtiden.

När du skär och skräddarsy för större noggrannhet, använd engelska stiften. Sjömansrätterna ska inte vara för små eller för stora.

Efter att ha valt fyrkantiga kapslar för varje block på baksidan, skärs de ut, de lägger på ett foder, vik dem uppåt och mala av och lämnar det outvecklade området för eversion. Då är objektet visat, zayuyuzhivaya kant, sy på den är färdig (om den tillhandahålls av modellen). För att lägga till styrka kan du lägga en mållinje runt torgets omkrets.

Cirka på samma princip utföra en kapp på sätet. Men om framsidans sidoyta är uppfattad, är den först fastsatt vid kappans nederkant, så kanterna skärs. Armstöden fungerar på samma sätt som bakstyckena.

En sådan modell är det enklaste och till och med för en nybörjare. Det enda som är värt att överväga när man gör en kappa med en foder är en liten nyans: basen och foderet är utskurna i samma storlek, och när de slipas ska kanten på foderet sticka ut 2 mm utöver kutten på basmaterialet. Detta är för att säkerställa att den färdiga formen på grunden inte kantade på foder.

Enkel cape

Ett universellt alternativ som inte kräver mycket tid att utföra och utföra mätningar är som följer:

 • mäta avståndet mellan armstöden, sätets bredd, soffans framkant, bakhöjden och lagersättningen (ca 20-30 cm läggs till bredden);
 • mäta bredden och önskad längd på armstödet separat
 • textil kantning avslutning baka runt omkretsen;
 • detsamma görs med två ämnen för sidorna;
 • Kudden på soffan och armstöden strykas ut.

För att göra det mer hållbart bör du lägga till ett lager av vadderande polyester, stäng den med en foder och sy alla tre lager och slå deras anslutning med imitationsstygn. Det är fortfarande att göra kantkantningen - och en snygg keps för soffan är klar!

Du kan se tydligare processen med att sy i locket på soffan i nästa video.

kommentarer
 Författare
Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

Entré hall

Vardagsrum

sovrum