Uppfyllning av soffan med egna händer

Ibland vill jag verkligen ändra situationen i lägenheten och byta möbler. Ibland förlorar den gamla soffan sitt ursprungliga utseende, men det finns inga pengar att köpa en ny. Vad ska man göra i det här fallet? Det finns en väg ut - handlindad soffa!

Låt oss ta en närmare titt på alla aspekter och steg i detta, vid första anblicken, svår process.

Vilket tyg att välja och vilket fyllmedel kommer att göra?

Låt oss i större detalj överväga de mest populära materialen för yttre klädsel och för inredning. Inte alla material, från alla befintliga, kan vara lämpliga för att sträcka soffor - vissa egenskaper krävs, till exempel:

 • tyg måste ha en hög grad av slitstyrka;
 • Materialet ska vara tätt och färgresistent - det vill säga färgen bör inte blekna och dimma med tiden.
 • Klädseln bör inte krympa, tyget bör krympa och sträcka sig väl om det behövs.
 • motstånd mot friktion - på tyget bör inte formas pellets;
 • Det är bäst att materialet har en speciell impregnering som skyddar den från absorption av vätskor och utseende av envisa fläckar.
 • Det är bra om materialet har sådana egenskaper som miljövänlighet och brandmotstånd.
 • tyget måste vara andningsbart - det är den här kvaliteten som hjälper till att förhindra att materialet spolas över sömmarna.

Låt oss betrakta mer detaljerad de mest populära alternativen för klädsel för soffor, funktioner och fördelar med var och en av dem.

flock

Detta är namnet på ovävt material, vilket görs genom att lima fibrerna i ett material med en speciell bas. Den är beständig mot skador, lätt att rengöra, bleknar inte och absorberar inte fukt. Dessutom håller inte djurets hår fast vid det här materialet, och tar hand om soffans yta, det räcker att torka av med en fuktig trasa.

Bland nackdelarna med materialet är låg slitstyrka noterad - tyget slits av snabbt och har också en tendens att absorbera lukt, inklusive obehagliga.

Faux mocka

Konstgjord mocka har många egenskaper som tillgodoser konsumenternas behov.Dessutom har den lägre kostnad än naturlig mocka, men är inte sämre på något sätt för några kvalitetsegenskaper.

Konstgjord mocka är mycket slitstark och har hög slitstyrka, bleknar inte och slits ut endast efter en mycket lång livslängd. Det finns emellertid ett antal brister, som för övrigt inte berör materialets funktionalitet: När man använder kemiska rengöringsmedel blir det snabbt oanvändbart, det kan inte vara hållbart om det inte är cared i basen.

imitationsläder

Läderbytet är ett ganska praktiskt och ganska billigt material som passar för att sträcka sofforna. Äkta läder kan vara mycket dyrt, och eftersom en stor mängd läder kan behövas för att klä upp en hel soffa, använder de ett mer artificiellt alternativ för budgeten.

Kozham har sådana fördelar: resistent mot fukt, inte mottaglig för snabb nötning, praktisk, lätt att rengöra.

Men, förutom fördelarna, har detta material några nackdelar: det snabbt genomgår brinnande, det är tydligt synlig mekanisk skada, vidhäftar starkt på en persons nakna hud.

konstläder

Ecoskin är också populär, som också har ett artificiellt ursprung, men är tillverkat av mer miljövänliga och allergivänliga material.

jacquard

Materialet är vävt och i sin mjuka konsistens liknar rayonfibrer. Den består av både naturliga och syntetiska fibrer, i lika stora proportioner. Tyget är väldigt slitstarkt och slitstarkt, så att soffan kan hålla i många år utan att förlora sitt ursprungliga utseende. Dessutom blir det inte blekna, och olika färger ger ett brett utbud av soffor att välja mellan.

Bland nackdelarna med materialet pekar ut en något halt yta, liksom omöjligheten med att applicera våtvård, vilket oftast är den mest effektiva.

Chenille

Ett material vars yta liknar en mängd små larver erhålls med hjälp av en speciell interlacing av fibrer och trådar. Detta tyg är både naturligt och syntetiskt. Fördelarna är att bevara den ursprungliga formen - tyget är inte deformerat och sträcker sig inte.

Dessutom är det inte benäget att absorbera obehagliga lukt och utseende av pelleten.

Tyget är praktiskt, det långa behåller sitt ursprungliga utseende och ljusa färger. Nackdelarna är bristen på fuktsäkra egenskaper, hög kostnad och känslighet för de mekaniska effekterna av djurklor.

gobeläng

Tapestry är det mest populära tyget för klädsel. Den kallas också tvåfasad, eftersom de prydnadsföremål som målas på den ofta kan användas både från en sida till den andra. Tyget innehåller en stor mängd bomull, och de återstående fibrerna är naturliga. Materialet har en hög grad av styrka och hållbarhet, har en fuktbeständig impregnering, bleknar inte och glädjer köpare med ett brett utbud av blomningar och mönster.

Men tyvärr sliter detta material ut snabbt och brinner ut från exponering för solljus, så du får inte lägga en soffa, täckt med gobelänger, vid fönstret.

velour

Materialet blandas eftersom det innehåller fibrer av viskos, polyester och bomull. Förutom att tyget är väldigt attraktivt och behagligt att ta på är det också ganska hållbart, elastiskt och "andas", det vill säga det är väl andningsbart.

Men det finns ett antal nackdelar: extremt mjuk rengöring är tillämplig, fläckarna är mycket svåra att ta bort, materialet är föremål för snabb förlust av det ursprungliga utseendet, eftersom det slits ut mycket snabbt.

Förutom den yttre klädseln, i vissa fall är det nödvändigt att byta ut den inre soffan och den gamla soffan. Tänk på de mest populära materialen som passar bäst för detta:

 • Polyuretanskum. Mycket praktiskt, allergivänligt material som tål tunga belastningar. Det är väl ventilerat och främjar en god cirkulation av fukt.
 • Struttofayber. Elastiskt hållbart material med ett rimligt pris. Det är inte föremål för ruttning, tillåter inte utseendet på parasiter och är ortopediska grunden för soffan;
 • Filt. Naturligt material som erhålls i processen med filtning av ull med olika tekniker. Materialet används inte som huvudmadrass, men dess isolerande och slitstarka egenskaper gör det till ett utmärkt foderalternativ.
 • latex. Det anses elit, därför används det för att fylla dyra soffor. Den är hållbar, elastisk och tillhör kategorin ortopediska material;
 • Kokosnöt. Naturligt material gjord av kokosfibrer. Madrassen i detta material är absolut inte elastisk och ganska svår, men det är hypoallergen och ganska lönsamt.

Hur gör man rätt materialberäkning?

Det räcker inte bara att välja lämpliga material som behövs för soffans midja. En viktig aspekt är beräkningen av mängden vävnad.

Det är värt att notera att det är bättre att ta det lite mer än det beräknade beloppet, eftersom oförutsedda omständigheter kan uppstå och det kanske inte finns tillräckligt med vävnad.

Beräkna mängden material är inte så svårt som det kan tyckas vid första anblicken:

 • Först och främst måste du försiktigt ta bort det gamla tyget, som var stoppad soffa, hålla delarna intakta.
 • Nästa steg är att noggrant mäta dem och sammanfatta sedan alla resultat avseende horisontella former. Till det mottagna beloppet kommer det att vara nödvändigt att lägga till den tjugonde delen av resultatet, vilket kommer att gå till sammanfogningen av mönster och sömbidrag. Resultatet blir den längd som krävs.
 • Bredden beräknas på ett annat sätt och är mycket enklare: du behöver bara mäta den bredaste delen.

Om det finns kuddar, bör de också beaktas. Mängden tyg som behövs för att sya kuddar beräknas enligt följande: produktens bredd och längd mäts, resultaten läggs till varandra och fördubblas.

Du måste lägga till ytterligare centimeter som ska användas för utsläppsrätter.

Om den gamla klädseln inte kan tas bort eller inte kan mätas, är alla mätningar endast ungefärliga. Dubbelvärden för soffans längd och bredd används vanligtvis. För sofforens soffa med massiva armstöd och ytterligare detaljer, bör produktens längd multipliceras med fem, för att undvika brist på material.

Gör ett mönster

Det är bra om man, när man tar bort den gamla klädseln, bevaras i ett holistiskt tillstånd, så gör mönstret enkelt. Men vad ska man göra om det är omöjligt att skära nya enligt gamla mönster? I det här fallet måste du göra ditt eget mönster, lämpligt för en viss soffmodell.

Först och främst är det nödvändigt att mäta alla delar som utgör soffan: ryggstödet, sätet och armstöden.

Låt oss titta närmare på processen med att skapa ett mönster med ett enkelt exempel:

 • Armstöd. Det är nödvändigt att mäta dess yttre, inre och främre delar. Till slut borde de två armstöden få sex delar - ett par av alla listade.
 • Seat. En kontinuerlig bit skärs ut, vilken är uppdelad i hälften genom att böja. En del av delen kommer att täcka ytan där de sitter, den andra delen strömmar in i den nedre fronten, vertikalt placerad yta.
 • Baksidan Flera delar är utskurna: den främre delen är i en enda kopia och de två halvorna är utformade för midjan på baksidan av ryggen. Det bör noteras att baksidan av ryggen ska vara nästan dubbelt så lång som framsidan, eftersom den täcker hela baksidan av soffan.

Det är bättre att sätta mönster på specialpapper, skära ut detaljerna och sedan överföra dem till materialet. Detta sparar dig från fel och skador på tyget.

Dessutom, när du delar ut delar, måste du lägga till några centimeter i varje kant - för bearbetning av kanterna på materialet och för sömstillägg.

instrument

Förutom mönster och tyger, för trängsel av soffor, behöver du speciella arbetsredskap, utan vilka hela processen helt enkelt inte är omöjlig. Låt oss i större detalj se över hela listan över verktyg, liksom de funktioner som de utför:

 1. För att demontera den gamla klädseln och några föråldrade delar, och sedan montera soffan, kan du behöva en skiftnyckel, en manuell skruvmejsel eller en elektrisk skruvmejsel.
 2. För att ta bort klädseln och lossa de gamla möbelklammerna behöver du en tang eller en speciell enhet som är konstruerad speciellt för detta. Det ska vara försiktigt, eftersom häftklamrarna har skarpa ändar och faller på golvet och förloras, de kan lätt komma in i benet och skada dig.
 3. För soffans midja hemma och att fixa materialet är det bättre att använda en häftapparat och hakparentes på önskad längd. För en liten mängd arbete kan du använda den mekaniska modellen, men om du måste passa ett stort antal delar är det bättre att välja en elektronisk produkt.
 4. Behöver en hammare och en byggkniv. Dessa verktyg är användbara om du måste anpassa alla delar direkt i processen att fixa och fixa dem.
 5. Glöm inte måttbandet, längden på linjen, pennor och tygkritor, samt skarpa saxar. Alla dessa saker är oumbärliga när man mäter, ritar mönster och tillverkar tygstycken.

Vi sätter soffan hemma med egna händer

Hauling möbler är inte så svår uppgift som det kan tyckas inledningsvis. Det är nödvändigt att i förväg studera alla huvudfaser av arbetet samt utarbeta en plan för kommande åtgärder som kommer att underlätta processen och inte missa några viktiga detaljer:

 • Först och främst måste du demontera soffan, eftersom det är helt enkelt omöjligt att överbelasta möbeln i monterat tillstånd. Det är nödvändigt att försiktigt lossa och skruva loss alla delar så att de inte skadar fästorganen, eftersom efter midjan måste alla delar returneras till sina platser.

Efter att du har analyserat soffan är nästa steg att ta bort den gamla klädseln. Du måste försiktigt lossa fästena och dra ut materialet. Om det behövs kan du byta madrassen.

 • Byte av den inre fyllningen är nästa steg. I detta skede ersätter skummet eller vårramen. Det är värt att notera att det första alternativet är mycket lättare att arbeta med. Vid en vårmadras kan det inte vara nödvändigt att byta ut den fullständiga ersättningen. Om ramen är i passande skick kan du reparera och korrigera fjädrarna med hjälp av improviserade verktyg.Om fjädrarna är helt oanvändbara är det nödvändigt att byta ut en hel soffa madrass.
 • Nästa är bytet av fyllmedel på baksidan av den gamla soffan, kuddar och armstöd, om de är mjuka.
 • Efter att den inre fyllningen har bytts ut är det nödvändigt att skära ut alla detaljer i tyget och sy ihop motsvarande delar.
 • Efter mönstret och stygndelarna ihop, börjar klädseln. Vi övertar armstöd, sittplatser, kuddar och soffans baksida.

I nedre delen av sätena är armstöd och sofframsmaterial fäst med speciella möbelfästen.

 • Efter att ha fixat alla tygstycken och fyllning av soffan på klädseln ska det vara slutmonteringen. I slutet av detta skede kommer soffan att ta ett helt annat utseende utan att ändra dess design.

En byte av stoppning hjälper en gammal möbel att spela med nya färger och bli ett elegant centrum för alla inredningar.

En mer detaljerad process att sträcka soffan kan ses i nästa video.

Oberoende midjehörn

Drag en enkel rak modell av soffan är ganska enkel, svårigheterna kan bara bestå av att arbeta med armstöd.Men det är mycket svårare att byta klädhängen på hörn soffan, eftersom det finns olika modeller med olika egenskaper som orsakar svårigheter i arbetet.

Tänk på alternativ för midjebörnslås soffa till exempel av två modeller

Med ett rektangulärt hörnstycke

En soffa med ett rektangulärt hörnelement är mycket lättare att uppdatera, eftersom färre delar behöver en midja. Ofta har dessa modeller en delfinmekanism och stora kuddar som fungerar som ryggstöd.

Huvudstadierna hos stoppet av en sådan modell skiljer sig inte från någon annan:

 • soffan måste först demonteras;
 • Återställ madrassen eller helt ändra innehållet.
 • ta mätningar från alla delar;
 • Skär ny klädsel.

Förutom standarddelar måste du klippa ut klädseln för hörnet rektangulärt element. Om det behövs måste du också ändra innehållet och klädseln på den dolda delen, vilket blir synligt när du sönderdelar soffan och är en del av sängen.

Dessutom behöver stoppning armstöd, soffans baksida och alla soffkuddar. Eftersom de är ett oberoende element och inte har en tydlig ram,Du kan ändra påfyllningen av kuddar till något annat alternativ, till exempel mer allergivänlig eller miljövänlig.

Med rundat hörn

Vi måste göra lite mer ansträngning och närma oss processen med all uppmärksamhet. Komplexiteten hos klädseln hos en sådan soffa ligger i den ovanliga formen på ryggen, liksom närvaron av ytterligare halvcirkelformade element monterade på armstöden. Dessutom består hörnet av soffan av en framträdande fyrkantig detalj och ett triangulärt element i hörnet.

För stoppning behöver tre element: en kvadrat, en triangel och en rektangel. Förutom ryggen i midjan och behöver alla de lägre delarna av soffan - delar som står i vertikal position under sätena.

Stegen i sömnadsmodellen med ett fjäderblock

Padding en soffa med en vårmadrass kan kräva särskild ansträngning. Låt oss ta en närmare titt på alla huvudfaser av arbetet med denna modell av soffa madrass:

 • Först och främst väljer vi lämpliga material. Till exempel, som madrassförsegling, är alternativet med fjädrar perfekt för tjock filt, som används speciellt för möbler.
 • Med hjälp av en speciell häftapparat för möbler fixar vi det skurna stycket filt på soffbänkens träram. Använd små men hållbara konsoler som hjälper till att fixa och hålla materialet i basen.
 • Detta följs av beredningen av fjäderenheten. Om du har köpt en ny och passar inte i storlek, måste du justera dess dimensioner med hjälp av en kvarn och specialklippor. Det mottagna fjäderblocket måste fixas på samma träbasis av ett säte. Möbelfästen och häftapparater kan användas.

I det här fallet bör du välja en större konsol med längre ben för att säkerställa en säkrare passform.

 • Därefter måste du skära skumremsor som motsvarar fjädrarnas höjd och lägga dem runt omkretslocket. Skumgummi behöver också fixas vid basen. Dessutom bör remsorna fixas och mellan sig.
 • Då måste du skära av filt- och skumgummidelar som motsvarar storleken på den resulterande ramen och lägg dem i följande ordning: först filt, sedan skumgummi. Bör noterasatt för skumdelarnas tillförlitlighet är det bäst att fixa ett speciellt lim för skumgummi.
 • På toppen av den resulterande strukturen ålägger ett annat skikt av filt, något större. För bättre grepp kommer det att vara nödvändigt att limma det i mitten och vid kanterna för att sy med starka nylonkäglar.
 • Efter förberedelse av vårsätet är det nödvändigt att skära ut klädseln av lämplig storlek, sy i vinkellägen, dra sedan det på sätet och fixa det ordentligt vid ramens botten med en möbelhäftare.

Delvis klädsel: stegvisa instruktioner

Ibland händer det att soffan inte behöver en full midja, men endast delvis stoppad. Detta kan vara relevant i närvaro av scuffs och placeras med de bildade pelletsna.

Låt oss titta närmare på steg-för-steg-instruktioner för en partiell midja med exempel på en enda soffa:

 • Steg 1. Det är nödvändigt att demontera soffan, ångra absolut alla detaljer, utan undantag.
 • Steg 2. Ta försiktigt bort alla klädselar utan att skada de välbevarade delarna. Om i vissa delar midjan inte är gjord, behöver de inte röra (i detta fall bottendelarna och grunderna i armstöden).
 • Steg 3. Kontrollera noggrant hela påfyllningen av soffan. Återställ om det finns allvarliga brister.
 • Steg 4. Vi skär ut de nödvändiga delarna från det nya tyget (i detta fall är det platserna, armstödets övre delar, en del av ryggstödet och kuddarna).
 • Steg 5. Vi bevarar den övre delen av ryggen och sy ihop med de delar som är föremål för ersättning.
 • Steg 6. Vi gör en banner och vi fäster material med träramsbaser.
 • Steg 7. Vi avslutar processen i midjan och samlar soffan.

Tips mästare

När självförträngningen av soffan inte bör förlita sig på sig själva. Det är bäst att bekanta dig med råd från experter som kan hjälpa till i arbetet och skydda mot absurda misstag.

Tänk på de mest populära tipsmästarna på hängande soffor:

 • Det är värt att använda täta material. Soffan är den mest populära möbler i lägenheten och används mest av allt, därför behöver den använda ett tätt, slitstarkt material för midjan.
 • Om du avsiktligt köper en gammal soffa för att göra en midja, bör du ta hand om klädseln, eftersom det kan vara ekonomiskt och energikrävande att byta ut det.Dessutom bör du inte välja mycket komplexa modeller för att minska tiden som spenderas i midjan.
 • Det är inte nödvändigt att byta møbelmaterial om du bara vill ändra soffans nyans. Det kommer att räcka för att bara måla materialet.
 • Det är bättre att lämna tygstyckena till sist efter att du har bytt på fyllmedlet, eftersom vid användning av ett nytt material kan volymen på sätena och ryggstödet minska eller öka något.

Idé av förträngning

Den gamla soffan med träram behöver en fullständig renovering, vilket ger möblerna ett mer modernt utseende. I det här fallet är det nödvändigt att bygga nya, mer voluminösa och mjuka armstöd, samt återuppbyggnaden av underdelen och hölja den med tygmaterial.

I detta fall användes mörkbrun läder och ljusfärgad shenill.

För midjan i den gamla lädersoffa användes mjuk velour. Elfenben i kombination med en flätig yta ser bara fantastiskt ut.

Mycket snygg version av klädseln på en liten soffa. I detta fall användes ull tjock draperi. Kombinationen av element i olika nyanser ger produkten en extraordinär charm och unik stil.

En vit skinnsoffa med mjuka kuddar kommer att dra en flod ljusgrön tyg, tack vare vilken möbeln kommer att leka med helt nya färger.

kommentarer
 Författare
Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

Entré hall

Vardagsrum

sovrum