Mått på soffor

Soffan är en av de viktigaste hushållsartiklarna, belastningen på den är enorm. Det anses vara en inredning som utför funktionella uppgifter och samtidigt är en ö för rekreation eller en sovplats. Soffan kan placeras både i ett litet rum och i ett stort utrymme.

Soffan ligger i nästan alla rum, till exempel ett sovrum, vardagsrum, kök och till och med en balkong om vi pratar om lägenheter. Soffor installeras i gazebos, på sommarkantiner och på alla ställen där behov och fantasi kan önska om vi pratar om hus. Naturligtvis måste man bestämma sig för den externa designen, nämligen modellen, texturlösningen, ytterligare funktioner, men först och främst bör du ta hänsyn till soffans storlek.

Särskilda funktioner

För en början måste du bestämma - för vilka ändamål och i vilket rum som soffan kommer att köpas.Om du gillar ett lämpligt alternativ på handelsplattformen, brådska inte för att köpa den, utan att veta de exakta parametrarna.

Det rekommenderas inte att förvärva sådana saker genom ögat. På utställningen kan det se attraktivt ut, och om det placeras i ett rum, kan intrycket försämras på grund av den olämpliga storleken.

Det är nödvändigt att ta hänsyn till 2 parametrar av möblerna - när de är vikta och utfällda. Om soffan ligger i ett litet rum, måste du beräkna den fria passagen från den till andra möbler. Det kommer inte vara mycket bekvämt, och ibland till och med traumatiskt, om produkten upptar hela ledigt utrymme i utrymmet. Det finns ett enkelt sätt att bestämma dimensionerna i förhållande till rummets parametrar Ett stort rum behöver en stor soffa, och ett litet rum behöver en soffa av blygsam storlek. Godkänn, om du lägger en liten soffa på ett stort område kommer det helt enkelt att gå vilse, och vice versa - i ett begränsat utrymme kommer en stor soffa att vara helt oskadd.

De viktigaste punkterna att tänka på när du väljer en soffa, lära dig i videon nedan.

Vad är dimensionerna?

Som regel är soffans dimensioner:

 • bredd. Den sträcker sig från 90 cm till 210 i 10 cm steg.
 • Längd. Storleken kan vara från 150 cm till 200 cm.
 • höjd. Det är bestämt i intervallet från 50 cm till 150 cm.
 • Sittdjup. Det är 50, 60, 70, 75, 80, 85, 90 cm.

Tänk på vanliga exempel på direkta soffor:

 • Dubbel. Mest vanliga på grund av dess kompaktitet. Lämplig för lägenheter och hus, och för kontor eller personligt konto. Standarddimensionerna är 170 cm långa med en bredd av 80 till 100 cm.
 • Trippelrum. Längden når 200-250 cm, bredd - 80-100 cm. Perfekt för dem som älskar lite mer utrymme än vanligt.
 • Lastbil eller barn soffa. Den kan nå 90 till 200 cm, bredden beror på layoutmekanismen. Om layouten görs framåt kommer bredden att vara 170 cm, om den är över, sedan 200 cm eller mer.
 • Baby. På grund av sin storlek passar den absolut i alla rum, inklusive alltför små områden. Längdmått börjar från 120 cm i längd och 60 cm i bredd.

Det är lätt att mäta rätt produkt. Styrs av GOST 19120-93, är provet placerat på en plan horisontell yta, då produktens bredd mäts enligt yttermåtten (från utskjutande kant till utskjutande kant), sedan mäts bredden (utom armstöd).Bestäm höjden genom mätning från soffans lägsta punkt (ben eller golv) till toppen (högsta punkten). Djup mäts på ett liknande sätt. I den utfällda formen bestäms kaj från den extrema punkten av den förlängda konstruktionen till insidan av soffans baksida.

Valet av modeller av soffprodukter är oändligt, du kan välja för varje smak och ekonomisk möjlighet. Detta gäller särskilt för små rum, kök eller balkonger. Låt oss försöka förstå sorten och välja lämpligt alternativ.

En av de vanligaste modellerna av soffor som den moderna möbelmarknaden representerar för oss ärRam eller fullstorlek, som är uppdelad i två typer:

 • 1: a typen De flesta använder transformationsmekanismen "bok", "eurobook" och deras sorter. Denna soffa används ofta istället för en säng. Den enkla geometrin och den enkla designen gör att ägarna kan expandera soffan, utan att göra speciella ansträngningar, såväl som att montera och, naturligtvis, använda. Sängområdet är platt och rakt. En sovplats är uppdelad endast i två lika stora områden, på grund av sin egenhet sover de på sådana soffor längs en linje.I moderna modeller orsakar delningen i hälften inte besvär under sömnen, eftersom detta "tekniska ögonblick" nästan inte känns. När man väljer en soffa bör man dock inte bara uppmärksamma storleken på sovplatsen utan även produktens övergripande storlek, eftersom raka armstolar ofta har massiva armstöd, vars bredd måste beaktas.
 • 2: a typ. Soffor som går framåt. Layoutmekanismen kallas "dragspel". Sömn på den här soffan bör vara vinkelrätt. Distribueras på grund av dess miniatyr, som i sammansatt tillstånd, blir soffans storlek minimal. När man väljer en sådan soffa är det nödvändigt att ta hänsyn till soffans storlek, med hänsyn till den föreslagna konstruktionen. Till exempel är en soffa vid vikning 90 cm lång och med hänsyn till glidmekanismen når storleken 2 meter. Ställen att sova har en annan struktur, med avseende på jämnhet, beror denna figur på modell och tillverkare av soffan. Dimensionerna av "dragspelet" kan skilja sig väsentligt från varandra.

För daglig användning är den lämpligaste storleken 190-200 cm i längd och 120-140 cm i bredd, medan för gästerna är längden 185-190 cm och bredden 110-120 cm ett praktiskt alternativ.

Bland andra modeller finns:

 • U-formad. Soffor av denna typ kan ha en vikningsmekanism och kan inte ha, vilket direkt påverkar priset. Välja en soffa för att sova, du kan vara säker på att sovplatsen i dessa soffor är mer jämfört med andra modeller. Måtten är vanligen 300 cm långa och 220 cm breda.
 • Corner. Njut av dessa soffor förtjänad popularitet på grund av det praktiska läget i rymden, även om de är ganska massiva och besvärliga. Sängen har också ett stort utrymme och en jämn textur. Utan en vikningsmekanism är det svårt att nå en soffa. Sådana soffor köps för full funktionell användning.
 • Hörn soffa med ottoman, som är hörndelen av produkten, och den förblir oförändrad och lägger inte till. En ottoman kan användas som soffa, du kan sitta på den eller ta en lutande position och till och med ligga ner. I detta fall sker sofforna i denna grupp under sängkläderna, vilket utan tvekan är fördelen med soffan. Vid valet är det nödvändigt att ta hänsyn till att den "utestående" delen av soffan inte stör passagen och hindrar inte heller den. Soffans storlek kan du välja baserat på tillväxt och destination.Standardmodellerna är 140 cm långa och 195 cm breda.
 • Schäslong. Soffan är en liten soffa för två personer. Den klassiska versionen innefattar alltid två armstöd med en krökt rygg. Moderna modeller har bara en armstöd, ibland är rännan ett tillägg till hörn soffan. Standarddimensioner: 240 cm lång och 140 cm bred.
 • Euro soffa. Ett bra exempel är "eurobook". En soffa som inte bryts, för det finns helt enkelt inget att bryta in det: det har ingen transformationsmekanism. Hållbar, enkel att använda och praktiskt. Storlekar allmänt accepterade: 140 cm vid 200 cm.
 • soffa. Det är en sorts små soffor som är avsedda att användas på platser med strängt begränsat utrymme. Som regel är sängen lämplig för en person. Egenheten hos denna modell ligger i sina blygsamma dimensioner, men layoutmetoden är longitudinell, vilket indikerar behovet av ytterligare utrymme för mekanisk fullständig utveckling. Vid utfällning ökar produktens bredd till 170-180 cm, djupet beror på modellen och kan variera avsevärt.Platsen för en sådan soffa ligger i det obetydliga fritt utrymme framåt, vilket gör det möjligt att placera det i ett smalt rum.
 • Island. Premium-soffor, de flesta är inte designade som sängar, men fungerar som inredning och ligger i mitten av vardagsrummet. Former är oftast rundade - en cirkel, en halvcirkel, en oval. Storlekar från små (för en till två personer) till fasta (för flera personer).
 • Modular. Soffor, bestående av individuella moduler. De kan kombineras såväl som utbytbara. Formen kan varieras: från rak till dekorativ polygonal. Kostnaden för soffor i denna kategori är inte billigt, men attraktiviteten och speciell charm gör dem populära. Storleken bestäms individuellt för varje enskilt fall.

Distinguished soffor och storlekar funktioner:

 • Standard. De mest populära är proverna med mått på 180x200 eller 220 cm i längd, 80-100 cm breda, cirka 100 cm i höjd, sängens storlek är 150x200 cm. I möbelcentraler finns oftast soffor av exakt standarddimensioner.
 • anpassat. Välj inredningen i ditt hem ovanlig soffa är mycket enkel.Välj bara designen och ange storleken. Modellparametrar varierar från små till oanständigt stora. Dimensionsnätet är ganska varierat, liksom utförande. Om du har egna idéer, så kan de lätt implementeras, naturligtvis, för en lämplig avgift.
 • Anpassad. Av olika skäl väljer du möbler som skiljer sig från standarddimensionerna. Oavsett om det är rumsfunktioner - när en smal modell behövs eller det är ett konferensrum - där en mycket lång soffa behövs mer än 3-4 meter. Stora eller små soffor kan också beställas. Det viktigaste är att förstå vilket resultat du vill uppnå i slutet .

Hur väljer man antal platser?

Soffan kan användas av en eller två personer, eller det kan vara en lojal assistent till en stor familj eller ett företag. Låt oss överväga de största storlekarna som rekommenderas av experter:

 • För två personer kommer möbler med mått på 140 eller 130 x 180 eller 200 cm att vara tillräckligt bra.
 • Om produkten används av ett gift par, så är storleken inom intervallet 150-160 x 180-210 cm optimal.
 • För 3-sitsmodeller, till exempel, är en soffa med en bredd på 210-250 cm bäst lämpad för familjer med barn.
 • För fyra-sitsar och mer kan längden beräknas oberoende av 80-100 cm per sits.

När det gäller de övriga dimensionerna (höjd, djup) beror storleken på stilistriktningen och extra tillbehör. Till exempel kommer en soffa utan armstöd att ta upp mindre utrymme än ett liknande prov med armstöd. Armstöden kan utformas koncist och kan fungera som tillbehör på produkten och vara i en okonventionellt stor storlek.

Vi väljer efter överenskommelse

Från valet av användning och destination i soffan kan du ange följande kategorier.

Hemanvändning

Variationer av plats:

 • Vardagsrum. För att välja lämpligt alternativ är det önskvärt att bestämma om det kommer att vara huvudstödsstället eller kommer att användas som ett extra säte, liksom hur ofta det kommer att lockas. För små områden är en soffa med en "dragspel" -mekanism perfekt eftersom den vetter utåt vinkelrätt mot baksidan, vilket ger ledigt utrymme på sidorna.

Och om den använder ortopedisk fyllning, kommer drömmen inte bara att vara bekväm, utan också hälsofrämjande.

 • För mottagning av gästermer än någonsin kommer modeller med utdragbara element, som "eurobook", "delfin", "fransk hopfällbar säng" och andra prover med liknande omvandling att göra. För en trevlig vistelse, kan du välja modeller av "click-klyak" eller "book" för att sova, dessa soffor är bättre att inte välja, på grund av den ojämna ytan. Och för en trevlig vistelse är de lämpliga som ingen annan. Polstring bör vara hållbar, icke-märkning. Jacquard, läder, flock, gobelänger passar perfekt som en klädsel.
 • Sovrummet. Perfekt lämpliga vinklar eller linjär för 2-3 platser, tack vare funktionella egenskaper, blir sömnen bekväm och full. Dessutom har de extra lådor för tvätt. På klädseln använda bättre flock, gobeläng, mocka.
 • Kitchen. Moderna inredningslösningar använder ofta en mängd olika soffor som köksutrustning, och för små lägenheter är det ett oumbärligt alternativ för en extrasäng eller en bekväm plats för hushåll och gäster. I det första fallet kan materialen användas utan färgning, lätt att rengöra - flock, gobelänger.I det andra fallet är det rimligt att använda huden och miljöläderna.

Transformationsmekanismen kan vara absolut vilken som helst, det viktigaste är att det, när det viks ut, passar in i omkretsen allokerad till den.

 • Balkongen. Modet att göra vila och avkopplingszoner ut ur balkonger får fart, vilket är förståeligt. Det är så trevligt att gå ut på en balkong på den varma kvällen, bli bekväm och lyssna på ljudet av staden eller sången av fåglar. Bekvämt är en soffa som passar in i balkongen och, naturligtvis, det är trevligt att vara. Roll-out mekanismer eller en soffa utan transformation alls kommer att vara den bästa lösningen. Stoffmaterial beror på ägarnas preferenser och klimatförhållandena.
 • Barn. Det mest krävande rummet till valet av möbler.

Här är det viktigt att notera några principer som hjälper till att välja:

 1. säkerhet - Materialen från vilken soffan ska tillverkas ska vara naturlig och inte avge skadliga ämnen. Det är också värt att uppmärksamma ytan, den ska vara jämn, utan leder. Annars finns risk för ryggradskurva. Lin, bomull, microfiber och chenille är det bästa materialet för klädsel. Utformningen av soffan själv bör inte ha skarpa hörn och utskjutningar.
 2. Funktionalitet. Layout mekanism du måste välja den som barnet kan hantera. Ett utmärkt alternativ skulle vara "dragspel", "eurobook", "delfin".
 3. Praktiskhet. Du kan spara utrymme i rummet om det finns en låda i soffan där du kan vikla leksakerna.
 4. Design. Som du vet, gillar barn som ljusa färger och hjältar av animerade filmer. Under alla omständigheter kommer den lilla ägaren att älska att delta i processen att välja en soffa för sitt rum.

Arbetsrum

Varianter av placering:

 • Office. Ett lämpligt alternativ skulle vara en modell av miljöläder eller läder, dessa material är resistenta mot nötning och blekning. Produktens storlek beror på rummets parametrar. I kontorslokaler installeras soffor som regel utan omvandling.
 • Office. En plats där allt bör ha fruktbart arbete och komfort. Soffan kan sättas som en transformator, och enkel, uteslutande för sittplatser. Materialet beror på smak och syfte.

Hur hämtar man på höjd?

Den moderna möbelproduktionsmarknaden erbjuder standard produktstorlekar baserat på genomsnittlig människahöjd och vikt.Men inte alla är lämpliga för statistiska indikatorer. Personer vars höjd når 2 meter eller mindre än 150 cm, fungerar inte standard soffor. Det finns andra kriterier:

 • Siffran för tillväxt beaktas inte bara för användning av soffor som ett säte, men också för att sova. Därför är denna indikator extremt viktig. För långa personer som är längre än 190 cm, bör sängens längd vara minst 210-220 cm eller mer. Det bör noteras att i massproduktion beaktas inte sådana parametrar, och troligtvis måste du beställa möbler enligt individuella beräkningar.
 • För små personer eller barn som är mindre än 150 cm långa kan du hålla koll på modeller med 170 cm lång säng. Soffor av detta storlek kan hittas, men inte lika ofta som standardprover. Sätets djup och produktens höjd är av sekundär betydelse. Standarden djup 80 cm. Om du planerar att använda soffan som en gäst, i vilket fall det kommer att räcka, och 60 cm. Genom att följa enkla tips, kommer du inte att bli svårt att korrekt mäta och välja lämpligt alternativ. Och kompetenta experter kan berätta vad man ska uppmärksamma.
kommentarer
 Författare
Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

Entré hall

Vardagsrum

sovrum