Gör-det-själv-dörrlås reparation

 Gör-det-själv-dörrlås reparation

Lås gör en låsfunktion och skyddar skyddet på ett säkert sätt från rånarnas penetration. Av olika anledningar kan de misslyckas, vilket kräver delvis reparation eller utbyte. För att lösa detta oväntade problem, utför de flesta av ägarna av lägenheter och hus, som föredrar att spara familjebudgeten, själva installationen och underhållet av delar. Eftersom detta förfarande är ansvarigt och bostadsskyddet kommer att bero på det i framtiden måste arbetet utföras på rätt sätt.

Typer av lås

I dag är marknaden representerad av ett stort sortiment av lås, som inte bara skiljer sig åt i yttre konstruktion, vikt, tillverkningsmaterial, utan även skyddsnivån.Därför, innan du köper en sådan produkt och kan reparera dig själv, bör du känna till enheternas egenskaper. På ingången kan du ofta installera lådor.

 • Gångjärn. De tillhör det billigaste och enklaste sättet att skydda lokalerna. De installeras vanligtvis på dörrarna till källare, uthus och småhus. För hus och lägenheter är de inte lämpliga eftersom de inte ger god säkerhet och inte har hög grad av sekretess.
 • Tapphål. Dessa enheter är de vanligaste, de är monterade inuti dörrbladet. För att slutföra installationen av denna produkt måste du ha viss kompetens, erfarenhet och specialverktyg. Ytterligare användning av anti-inbrottselement hjälper till att öka skyddsfunktionerna hos mortise-låsningarna.
 • Falskt. De är vanligtvis placerade på dörren inuti rummet, som för skyddsmekanismen är den monterad direkt inuti duken. Sådana modeller kännetecknas av lång livslängd och hållbarhet, eftersom de har två driftsätt - automatisk och mekanisk.Vid fel kan låset enkelt repareras av dig själv.

  Beroende på designfunktionerna hos den interna mekanismen skiljer sig följande typer av lås.

  • Cylinder. Dörrarna öppnas när bulten aktiveras genom att vrida på nyckeln. Skyddselementet är placerat inuti cylindern och är en uppsättning bestående av "stift". Varje bot kräver sin egen nyckel. Trots det faktum att en kombination av en miljon eller mer kan användas för att öppna en sådan modell, rekommenderar trollkarlarna fortfarande att komplettera sådana enheter med pansarplattor eller spakmekanismer. Dessa lås är lätta att reparera och passar väl för både ingångs- och innerdörrar.
  • Lever. Är den mest tillförlitliga låsprodukten, vars förpackning innehåller metallplattor och koddelar. På många sätt har nivåspärren likhet med cylinderlåsarna, men till skillnad från det första har de fjäderbelastade hävarmar av högkvalitativt stål för att öppna och stänga dörren. Utsidan ser massiv ut, har stor vikt och garanterar utmärkt skydd.Ju större antal hävstångar är, desto högre säkerhetsnivå för låset.
  • Pin. Denna typ rekommenderas för installation på dörrar med metallblad. När de utsätts för bultar med nyckelrörelser är tillgången till rummet blockerad. Därför är det omöjligt att öppna ett sådant dörrlås utan nyckel. Vid brott måste du skära bultarna som placeras mellan rammen och dörren och sedan byta ut delarna.
  • Disc. De är universella, eftersom de kan installeras på alla typer av dörrar. Låsen är upplåst genom att avkoda nyckelhålet, för att göra det måste du köra nycklarna med en nyckel. Förutom hög hållbarhet kan dessa mekanismer inte öppnas, även när försök att borra ut kommer larvskivorna att vara kvar och rotera med borren.
  • Elektro. De tillhör en av de moderna typerna av lås, där påverkan på sekretessystemet utförs med hjälp av elektriska impulser. När mekanismen tar emot en signal med rätt kod öppnas dörren. I det här fallet är nyckelkombinationen från utsidan en kodkombination, en nyckelring eller ett kort och från insidan - en knapp.Den enda nackdelen med den här enheten är det faktum att det i händelse av ett strömavbrott stannar det och fungerar.

   Förutom ovannämnda låsningsanordningar finns det också vissa typer som är konstruerade för innerdörrar.

   • Noby. Karaktäriserad av ett speciellt integrerat låssystem. Låset börjar fungera när du vrider handtaget. Sådana modeller kan bestå av antingen en manuell spärr eller kompletteras med ett nyckellås. Den största nackdelen med produkterna är det faktum att de ofta bryter, och systemet under den långa driften kan sylt.
   • Trycktyper Funnet bred applikation för installationer i innerdörrar. En klafftunga och ett handtag ingår i förpackningen, när den trycks in, återgår mekanismen och dörren öppnas. Om du vrider handtaget till sitt tidigare läge, tar låsen sin ursprungliga plats. Om enheten bryts kan den lätt repareras. Dessutom är denna typ av lås billigt.
   • Outlet. Sådana mekanismer är de mest hållbara och pålitliga. De består av en skiva, ett handtag, ett monteringshål och ett låsningssystem.Med hjälp av detta lås kan du låsa dörren när som helst och gå i pension. Fördelen med enheten är att det inte är nödvändigt att skära ett stort hål i dörren för installationen.

   Baserat på ovanstående är det värt att notera att det nyligen är lätt att välja en lämplig modell av låset. Det kan vara låsningsanordningar av olika konstruktioner, färger, såväl som gjorda i form av en kombination av metall med plast, MDF och ytbeläggning. Vid inköp rekommenderas att du inte bara uppmärksammar produktens attraktivitet utan även skyddsnivå.

   Vanlig skada

   Förr eller senare, när du använder dörrlås kan du stöta på en sådan oväntad situation som dess fel. För att svara på frågan om varför låset bröt, måste du veta orsaken som orsakade det att misslyckas. De vanligaste problemen med låsanordningen är följande.

   • Har upphört att slunga tungan. Som regel kan detta bero på den otillräckliga diametern hos hålet som klipptes ut under mekanismen. Att skära ett hål och byta en metallplatta hjälper till att fixa pausen.Dessutom kan en förvrängning eller krympning av dörrbladet orsaka blockering av delen. Tungan är också ofta på lång sikt kan helt enkelt bära ut eller bli lös.
   • Komplicerad dörröppning. I det här fallet bör du inte omedelbart tänka på brytningen av låsanordningen, eftersom problemet kan orsakas av förvrängningen av själva duken. Först måste du justera dörrramen och justera sedan låsets läge.
   • Jamming mekanism och inte vrider nyckeln. En sådan olägenhet beror på förskjutningen av enskilda rörliga element inuti anordningen. För att ta reda på allt exakt måste du helt demontera låset, rengöra och smörja delarna.
   • Lås lås En sådan störning kan ligga i larven. Det ska bytas ut eller repareras.
   • Brott av det yttre fallet. Reparation i det här fallet är omöjligt, eftersom den externa delen av enheten måste bytas ut med en ny. Om fallet har misslyckats i låslåset, måste du demontera alla delar av enheten, rengöra dem noggrant och fixa dem i den nya produkten.
   • Vrid på nyckeln. En uppdelning i systemet är orsakad av att ett hjälpelement misslyckats, vilket kallas motparten. Om nyckeln i brunnen inte sätter i bulten och rullar, måste returplattan ändras. Ett sådant förfarande kräver precist slöseri med slottet, endast en erfaren specialist kan hantera den.

   Erforderliga verktyg

   Oavsett om du planerar att reparera, byta ut eller installera ett dörrlås, ska du förbereda alla verktyg i förväg. Naturligtvis, om arbetet kommer att utföras av klassificerade mästare, kommer det att rädda dig från onödigt väsen. Men i det fall då processen utförs självständigt måste du fortfarande förbereda en minsta uppsättning bestående av följande verktyg.

   • Manuell router. Den används för att knacka på lås, eftersom det här verktyget ger högkvalitativa skärfördjupningar och exakt provtagning. Dessutom skadar frysen inte dekorationslocket på dörrbladet.
   • Hammaren. Den passar bäst för icke-professionellt sidofält, men ibland kan det vara användbart.
   • Mejslar. Tack vare henne kommer det att påskynda processen för skärning av öppningar för låset.
   • Skruvmejsel eller borrning. Dessa verktyg behövs vid borrning av djupare sittplatser och hål för pennor.
   • Skruvmejsel. För arbetsflödet kommer både tvärformade och plana skruvdragare med olika diametrar att behövas, med hjälp av det kommer det att vara möjligt att fixa skruvarna och fixa de inre delarna av enheten.
   • Borra för att arbeta med trä.
   • Roulette.

   DIY reparation

   Du kan fixa låset på dörren i lägenheten eller privathuset utan hjälp av erfarna hantverkare. För att göra detta måste du ha tillgång till lämpliga verktyg och grundläggande färdigheter inom VVS. Det är värt att notera att innan du reparerar låsanordningen ska du ta reda på orsaken till uppdelningen och ta hänsyn till kärntypen, eftersom det här elementet i principen är den huvudsakliga källan till alla problem. Vid ingångsdörrarna ställer du som regel reglaget och cylinderlocket.

    Om cylinderlocket sönder bryts de först bort pansarplattan, ta bort skruven, som ligger i slutet av dörren. Då ska du dra ut cylindern själv och ersätta den med en ny. När det gäller suvaldnyh-enheter, när de bryts, rekommenderas inte bara att larverna byts ut,men även reparation av pennor, eftersom den senare kan orsaka upprepade störningar, så börjar tungan att falla. Det är mycket svårare att klara av reparationen av distansmekanismer på glasskivor och på en plastdörrdörr. Oanvändbart lås kommer att behöva skruva loss, efter att gångjärnen har tagits bort från dörren och demonterar duken.

     Dessutom bör låsningarna på ingångs- och innerdörrarna till ett hus eller lägenhet regelbundet rengöras och smörjas. Det rekommenderas att använda motorolja för smörjning, och delarna rengörs enligt följande.

     • I det första steget låses låsanordningen, så alla mekanismerna avlägsnas och de blåses noga igenom. Om inuti slottet finns mycket smuts och dammpartiklar, måste delarna rengöras med en pensel. Större föremål torkas med en torr trasa.
     • I det andra steget appliceras ett smörjmedel på en bomullspinne och varje komponent av anordningen behandlas separat. Sedan utför montering och installation på samma plats, kontrollera låsens funktion.

      Ganska ofta kräver förhindrande lås i innerdörren. Under påverkan av en stor kraftbelastning börjar handtaget att sylt, tungan faller på plats eller låsspärren danglar.Ofta, under driften av innerdörrar, misslyckas inte larven, men själva byggnaden. I detta fall kan felet elimineras med en skruvmejsel. Ta först bort fästet och ta försiktigt bort växellådan. Reparationen slutar med installationen av en ny byggnad och dess fixering. Liknande verk är endast lämpliga för pålagda och låsbara typer av lås. Med mortise-enheter är situationen annorlunda:

      • stäng av skruvarna först;
      • Demontera sedan alla delar och ta bort låset från sätet;
      • lådan är placerad på en plan yta och skruvarna avlägsnas;
      • Det skadade fodret avlägsnas, bytas ut med en ny och boxen monteras igen i dörrfickan.

      Det är värt att uppmärksamma det faktum att inredningsdörrar oftast är utrustade med handtagslås, därför är felet orsaken till att hela låsanordningen misslyckats. Handtaget kan i regel brytas när det blir rostigt, när mekanismen dammar eller på grund av förvrängningar och deformation av dörrbladet. Därför, om en låstunge bara tänds i låset, ersätts fjädern som är placerad i bakväggen.Det lösa handtaget bör enkelt återställas till sin tidigare position genom att vrida fästarna. När du fastnar snäppelementen måste du kontrollera dem för sprickor, deformationer och förskjutningar. Om det finns några, måste du ersätta den skadade delen med en ny.

      När det gäller de magnetiska låsningarna är deras reparation ganska enkel. Eftersom det i dessa enheter finns en naturlig magnet, som med tiden kan förlora sin attraktiva egenskap, ersätts den eller remagnetiseras. Dessutom är det nödvändigt att regelbundet kontrollera låsets täthet till dörren, eftersom de minsta avvikelserna kan försvaga mekanismens funktion.

      Eliminera störningen av elektromagnetiska lås endast av professionella, eftersom det är svårt för oerfarna hantverkare att öppna ingångsgruppen. Denna enhet styrs av en elektronisk enhet, så det anses ofta vara den vanligaste orsaken till skador. Reparation i detta fall kan innefatta utbyte av elektriska ledningar, samt moduler med brädor. Om ett sådant lås inte fungerar, är det först och främst nödvändigt att kontrollera om systemet är anslutet till det elektriska nätverket,Finns det några fel i ledningarna, är strömmen spänningsförsörjd. Strömförsörjningen kan misslyckas, den måste ändras till en ny.

      Trots att reparationen av dörrlås verkar enkelt, innan du börjar göra det själv måste du verkligen utvärdera dina möjligheter, eftersom många typer av lås har en komplex struktur och att reparera det med egna händer kan skada dem. För att säkerställa ett tillförlitligt skydd av bostäder, rekommenderar experter att samtidigt installera flera olika typer av låsdon. Så om en av dem misslyckas, kommer huset eller lägenheten vara säker tills reparationer görs.

      tips

      Idag kan någon försöka sig som mästare och genomföra reparationer eller installera dörrlås på egen hand. Detta gör det inte bara möjligt att spara familjebudgeten avsevärt, utan också att få en bra upplevelse. För att arbetsflödet ska kunna klara sig snabbt och korrekt bör nybörjare specialisera följande rekommendationer.

      • När ett lås bryts ska du inte omedelbart demontera fallet, först måste du se till attFinns det främmande föremål och skräp i nyckelhålet? Om det finns några, är det nödvändigt att ta bort främmande kroppar med hjälp av awl eller pincett.
      • I händelse av att tangenten är fast eller bruten, var inte panik. Först måste du ta bort det och fortsätt sedan med att reparera. Om försöket misslyckades är det bäst att bjuda in guiden.
      • När du håller fast spärren och bulten tillräckligt för att göra inställningsramen. Dessutom kan du dessutom kontrollera placeringen av skjul och dörrblad för avböjning och deformation. För att eliminera detta problem behöver du bara expandera nyckelhålet några millimeter, så kommer spärren och bulten fritt in.
      • För att eliminera fel i skyddsmekanismen som orsakar störning ska du helt demontera enheten och klargöra om alla element är på plats, om det finns slitna delar. Den svåraste i fall av brott kan vara ersättning av kärnan.

      Hur man reparerar slottet med egna händer, se videon.

      kommentarer
       Författare
      Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

      Entré hall

      Vardagsrum

      sovrum