Hur man väljer krossad sten för stiftelsen: kriterier och rekommendationer

Grunden för varje hus är grunden, för vilken du ska välja byggmaterial av högsta kvalitet. En av grundbeståndsdelarna i stiftelsen är krossad sten. Det är enligt hans val att byggnadens styrka och hållbarhet beror på att högkvalitativa byggmaterial gör att du kan undvika extra stora kostnader, eftersom du inte behöver ändra eller korrigera något under byggandet. För att göra rätt val måste du förstå alla typer av murar och förstå vilken klass och vilket syfte som är idealiskt.

Särskilda funktioner

Krossad sten är en av de vanligaste fyllmedel för betongblandningen, utan vilken ingen modern konstruktion av ett hus eller annat föremål kan göra.Detta byggmaterial har många klassificeringar och är utrustad med olika egenskaper och egenskaper, där kvaliteten på framtida konstruktion direkt beror, och betongens styrka och stiftelsens styrka. Trots den låga kostnaden för ett byggmaterial kombineras alla oumbärliga egenskaper vid konstruktion i murar.

Krossad sten har följande egenskaper:

 • hög grad av styrka - i jämförelse med alla fyllmedel för en betongblandning är granitmaterial den starkaste av alla typer av murbruk;
 • fuktmotstånd - krossad sten reagerar inte alls på fukt.
 • utmärkt tolerans mot temperaturförändringar - frost och värme samt motstånd mot miljöpåverkan. Krossad sten kan klara upp till trehundra förändringar i temperaturcyklerna;
 • hög vidhäftning - på grund av den grova ytan och den akutvinkliga formen, är adhesionen av materialet med betong väsentligt förbättrad;
 • minskning av nederbörd och krypning av betong, vilket minimerar förekomsten av sprickor och alla slags deformationer i den byggda byggnaden.
 • användarvänlighet;
 • högpresterande egenskaper.

Dessutom kan du, beroende på mångfalden av krossade stenarter, alltid välja den som passar inte bara för tekniska egenskaper utan också för kostnad.

Högkvalitativ krossad sten bör väljas utifrån följande tekniska egenskaper:

 • flakiness är ett kännetecken för materialets flathet. Totalt har krossad sten 4 flakiness kategorier: rundad, kubisk, förbättrad och normal;
 • styrka - desto starkare materialet desto bättre. Två typer av krossad sten är utrustade med högsta hållfasthetsindikatorer: granit och grus;
 • radioaktivitet är en viktig egenskap beroende på deponering av byggmaterial. Högkvalitativ krossad sten är certifierad för radioaktivitet. Denna indikator påverkar inte materialets styrka, men nivån på miljövänlighet beror på det.
 • frostmotstånd - denna egenskap indikerar antalet årstider som grunden för detta material kommer att upprätthålla. Med nivån av frostbeständighet kan krossad sten uppdelas i stadigt, instabilt och mycket motståndskraftigt;
 • komprimeringsfaktor - tätheten av krossad sten varierar från 1,2 till 3 g / cm³. Denna koefficient beror på materialets ursprungstyp.Krossad sten med hög densitet är universell och har obegränsad tillämpningsområde. Tätheten och styrkan hos detta byggmaterial är direkt proportionella indikatorer.

typer

Krossad sten för stiftelsen är uppdelad i typer av fraktioner, såväl som med syfte.

Av ursprungets art är detta byggnadsmaterial uppdelat i många typer, bland annat det är nödvändigt att markera sådana som:

 • granit;
 • grus;
 • kalksten;
 • sekundär;
 • slagg.

Var och en av ovanstående typer har sina egna egenskaper, egenskaper och syfte, vilket är en avgörande faktor vid val av en eller annan typ av material.

granit

Granit krossad sten är en byggnad bulk och granulärt material av oorganiskt ursprung. Gruskorn är ganska stora - från 5 mm och mer, som bryts av krossning av granit. Sådan krossad sten har utmärkta tekniska egenskaper, vilket gör den populär för byggmaterial i olika processer. Det är ett bra aggregat för högkvalitativ betong. Oftast förekommer det i en rödaktig eller gråaktig nyans, eftersom den innehåller glimmer, felspar och kvarts.Granitmassor är den dyraste, eftersom den klarar enorma belastningar, har utmärkt vidhäftning mot betong, är resistent mot temperaturförändringar och är utrustad med hög hållfasthet.

Detta byggmaterial är uppdelat i sådana fraktioner som:

 • 5-10 mm - används vid tillverkning av betong, armerad betong, asfalt, såväl som dekorativa ändamål;
 • 5-20 mm är en av de mest eftersökta fraktionerna vid tillverkning av asfalt och betong. Dessutom används den när man häller grunden för en bostadsbyggnad, brokonstruktioner, broarnas broar såväl som för dekorativa ändamål.
 • 10-20 mm - används vid tillverkning av betong, armerad betong, vid läggning av fundament, vid hällning av konstruktioner för byggande av broar;
 • 20-40 mm - genom att använda denna fraktion av grus gör man dumpning av plattformar, vägar och gör också kuddar under fundamentet och använda för dekorativa ändamål.
 • 25-60 mm - används oftast vid konstruktion av järnvägar, ballastskiktet utförs. Dessutom är den perfekt för dumpning av vägar och lekplatser, såväl som dekorativa projekt.
 • 70-150 mm - Denna fraktion av krossad granit är oumbärlig på platser med flytande jord och stora belastningar på dumpningsplatser.
 • 0-0,5 mm är en screening som används som dekorativt material under avslutningsarbetet. Dessutom är den lämplig för sovspår, lekplatser och sportområden.

Granitmassor har många fördelar och bara den enda nackdelen - det här är ett högt prissegment.

grus

Grusgruv är ett icke-metalliskt granulärt material som erhålls genom krossning eller siktning av stenbrott. Den är frostbeständig, men dess hållfasthet är något lägre än krossad granit, men det hindrar inte att den används i många typer av byggnadsarbeten. Grusgraven är uppdelad i två typer: hav och flod. Den stora fördelen med grus är dess låga nivå av radioaktivitet och dess förmåga att absorbera strålning, så det är ganska populärt. På grund av den överkomliga kostnaden används denna typ av murbruk i stor utsträckning vid byggandet av bostadshus, vägar, vid tillverkning av betong, betongvaror. Detta material har en genomsnittlig täthet, låg flakighet, vilket gör det möjligt att uppnå bra krympning och tampning vid tillverkning av byggnadsblandning, och har också god culvertkapacitet.Dessutom har råvarorna en låg andel orenheter och damm, som inte överstiger graden av 0,6.

Materialet har sådana fraktioner som:

 • 0-0,5 mm är en grusskärning som kan användas i landskapsarbeten och för sprinklande vägar.
 • 3-10 mm är en liten fraktion, som används ofta för att hälla golv och för att lägga grunden;
 • 5-10 mm är en ganska krävad fraktion som kan användas vid tillverkning av betong för stiftelsen;
 • 20-40 mm är medelfraktionen. Denna typ av murbruk behövs för tillverkning av betong under stiftelsen, liksom för dräneringsarbeten.
 • 40-70 mm är en stor fraktion som används vid vägunderhållsarbeten, för dräneringsarbeten, för betong och förstärkning av olika konstruktioner.

Grusgruv är ett utmärkt val när det ligger till grund för en privat bostadsbyggnad.

kalksten

Kalksten (dolomit) krossad sten är ett massivt naturmaterial, som erhålls genom mekanisk krossning av stenar i stenbrott. Vidare screenas det resulterande materialet försiktigt och delas upp i fraktioner som används i olika industrier.Ofta finns sådana murar i vitt, men ibland finns det både ljusgult och grått. Materialets färg beror på närvaron av föroreningar i murarna (järnoxid, kvarts och lera). Detta byggmaterial har utmärkta tekniska egenskaper: låg radioaktivitet och hög styrka.

Genom flakiness är krossad kalksten uppdelad i tre klasser som:

 • cuboid;
 • normal;
 • förbättras.

Dessutom, på grund av den unika molekylära strukturen av kalkstengruvar, en hög grad av frostbeständighet. Den klarar även rekordlåga temperaturer. På grund av att materialet separeras i fem fraktioner används det vid tillverkning av betong, byggnadsblandningar, trottoar, grundar för garage, förrådsrum, sommarbyggnader samt mekanisk filtrering av vatten från industriella tankar.

sekundär

Sekundär krossad sten - denna typ av krossad sten erhålls genom krossning och bearbetning av tegelstenar, asfalt, fragment av armerad betongkonstruktion och annat byggavfall, det vill säga byggavfall blir till användbart material. Den används som sängkläder för trottoarer, betongplattformar och golv men det är inte lämpligt för grunden för byggnaden, eftersom den inte är utrustad med alla tekniska egenskaper.

slagg

Slaget (gjuten) krossad sten tillverkas genom bearbetning av dumpning eller ståltillverkning slagg. Detta är ett ganska billigt byggmaterial, och eftersom det har en specifik komposition kan den användas vid produktion av värmebeständig betong och mineralull. Som bas är den lämplig för hus med ett litet område.

storlek

Listan över rubrikens huvudegenskaper innehåller även sin fraktion - storleken på stenar. Från fraktionen av murar beror på möjligheten att använda den i byggnadsarbetet.

Så är krossad sten uppdelad i tre huvudfraktioner som:

 • liten - materialet tillhör följande storlekar: 3x8, 5x10, 10x20, 5x20 mm;
 • medium - refererar till krossad sten med dimensioner på 20x40, 25x60 mm;
 • stor - presenterad i storlekarna 20x70 och 40x70 mm.

Dessutom finns det vanliga grusdimensioner, men de används inte som byggmaterial, de används i dekorativa och landskapsarbeten.

Fyllningsanordning

Innan vi lägger grunden för huset utförs många åtgärder som går före en allvarlig process, den så kallade förberedelsen. Det är nödvändigt att följa alla regler och föreskrifter för att inte förvränga fönster och dörrkarmar, utseendet på sprickor på väggarna och utkast. Nyckeln till en kvalitetsgrund är sängkläder.

För genomförandet är det nödvändigt att använda högkvalitativa byggmaterial som har följande egenskaper:

 • hävdar inte;
 • förlora inte egenskaper vid temperaturdroppar;
 • utföra dräneringsfunktioner under komprimering;
 • innehåller inte brandfarliga föroreningar.

Som regel är sängkläderna (kudde) gjord av byggnadsblandning, som innefattar betong, sand, krossad sten. Tjockleken hos sådana kuddar kan vara från 25 cm till 60 cm. Sängkläder kan vara sand och grus kan utföras. Sandversion är en budget och ganska vanlig.

Konstruktionstekniken av krossad stenfoder (kudde) bör utföras med iakttagande av följande åtgärder:

 • en gräv är utdragen, vars botten är täckt med grus av liten bråk eller grov flodsand. Skiktet ska vara 10-15 cm;
 • Vidare finns det ett lager av grus. Enligt klipp behöver komprimerade grus eller ett tunt skikt av betong, varvid cementen är inte mindre än fem procent. Tjockleken hos ett sådant skikt är 20-25 cm;
 • krossad sten är välplanerad och komprimerad med hjälp av vibropila. Det är nödvändigt att eliminera allt ledigt utrymme. Krossstenssängarna bör nå grävkantens nivå.Det är från detta märke att nedräkningen av grunden börjar.

Sandkudde - det här är det bästa alternativet för personer som är begränsade i de medel som ges till stiftelsen. Gör det med grov sand. Före påfyllning är det nödvändigt att täcka botten av skytten med takfilt eller geotextil för att förhindra att sanden blandas med marken. Vid denna procedur är också tätning av vikt viktigt, vilket enkelt kan utföras med hjälp av en vals. Efter noggrann förberedelse och skapning av kudden läggs grundplattan.

tips

När man köper material för att lägga grunden för ett hus eller andra byggnadsarbeten, bör man ta hänsyn till alla tekniska egenskaper hos grus och välja det strikt enligt sitt avsedda syfte. För källaren av ett bostadshus är krossad sten med en bråkdel av 20-40 mm kubisk flakighet optimal; Du måste välja materialet enligt dina förväntningar, materialegenskaper och ledarens råd.

Dessutom måste du i uppdrag att bygga grunden vara uppmärksam på följande tips:

 • Det är nödvändigt att ta hänsyn till de fastställda kraven på förhållandet mellan fraktionen av murar och typen av framtida struktur.
 • Undvik föroreningar på gruset.
 • att komma ihåg att betongen måste helt omsluta murar;
 • grus måste vara högre än graden av mortel själv.

Om det finns tvivel vid val av byggnadsmaterial eller inte tillräckligt med färdigheter och kunskap när man häller grunden är det bättre att kontakta experterna och få expertråd eller hjälp.

Om hur du väljer rätt rutt för grunden, se följande video.

    kommentarer
     Författare
    Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

    Entré hall

    Vardagsrum

    sovrum