Formning för grunden: egenskaper och egenskaper hos installationsarbetet

Byggnadskonstruktion börjar med installationen av stiftelsen, vars huvudsakliga del är formen. För att strukturen skall vara stark och dess konstruktion på ett tillförlitligt sätt tjänat under många år är det viktigt att man monterar gjutformen korrekt för att gjuta armbandet. Det är ganska realistiskt att göra det själv, men det är viktigt att göra alla beräkningar och hålla fast vid viss teknik.

Enhet och syfte

Formen är en horisontell eller vertikal form som används för att fylla och screed grunden för huset. Huvudkomponenterna i dess enhet är avtagbara skärmar och block som hålls ihop med hjälp av speciella fixeringar och tillbehör. Betongblandningen hälls i formen efter tillverkningen av förstärkningsburet, där det härdar och förvärvar styrka,då demonteras och de efterföljande stadierna av konstruktionen fortsätter. Dessa strukturer används också i det fall då det är nödvändigt att reparera byggnaden av källaren.

Vid tillverkning av formpressning är det viktigt att säkerställa att det uppfyller följande krav:

 • var stabil, hållbar och inte deformerad under belastningens påverkan;
 • hade en tät struktur utan sprickor;
 • gav högkvalitativa ytor, vilket eliminerar utseendet av krökning och sagging;
 • motsvarade de tekniska egenskaperna och skapade inte svårigheter när man installerade armaturerna och hällde lösningen;
 • besatt omsättning, de är föremål för upprepad användning.

Formeringen är ofta gjord av plywood, trä, stål, men nyligen har alternativ från syntetiska material blivit extremt populära.

Beroende på konstruktionsförhållandena kan denna design kombineras samtidigt med flera material. De bärande och stödjande elementen är till exempel gjorda av metall, och de som kommer i kontakt med betong är gjorda av plast eller vattentät plywood.

typer

Idag finns det många typer av former, som kan delas upp i allmän konstruktion (universal) och en särskild grupp för konstruktion av specialkonstruktioner. Den vanligaste typen av formning är demonterbar rörlig, den är vald under konstruktionen av inte bara grunden utan även skiljeväggar, väggar, balkar och kolonner. För tillverkning av stora partier och stiftelser är det som regel föredragen att ge strålvyn, och om du behöver installera byggnader med stor höjd med varierande geometri, så används lyftjusterbar formning.

Dessutom, i modern konstruktion också använda följande typer av strukturer:

 • Stationär. Formen är gjord av trä och det är perfekt för att lägga grunden, som har icke-standardiserade komplexa former. Det är lätt att montera detaljerna för en sådan apparat. Skärmar av önskad storlek slås ut ur brädorna, fästelement är gjorda och specialstopp eller lintel sätts in för att förstärka.
 • Återställ. Det är en universell typ av formning, som kan användas återanvändbar. Installationen är gjord av stål och externt påminner det om konstruktionen av konstruktören.Sköldar är anslutna till varandra både över och längs. Resultatet är en prefabricerad struktur, snodd med hjälp av rör och stift, i håligheten som betong hälls på. Efter den ursprungliga inställningen av morteln, tas tapparna och sköldarna bort, och rören slås lätt ut och kan användas för efterföljande arbete. Hål bildade från rören, smurt med cementmortel.
 • Avstängd. Ger dig möjlighet att lägga de horisontella stiftelserna, avsedda för landningar och andra våningar. Det är ett vikningsformat, dess sköldar är fästa vid varandra och upphängda på balkar, vilket begränsar betongens rörelse.
 • Den glidande. Denna konstruktion används vid konstruktion av höghus med en typisk gjutning. Den kan användas flera gånger. Huvudfunktionen hos enheten är närvaron av en speciell mekanism, på grund av vilken den självständigt stiger upp.
 • Roll. Det kan vara både tillfällig och icke-separerbar design, med en rund, rektangulär eller kvadratisk form. Det anses vara ett oumbärligt alternativ för betong av stora horisontella fundament, eftersom det gör att du samtidigt kan fylla strukturens övre och sidodelar.Efter att morteln har satt, flyttas formen till ett annat ställe med hjälp av hjulstöd eller rullar.

Förutom de ovanstående typerna, förtjänar särskild uppmärksamhet vid vattentätning, som ofta används vid byggandet av privata hus.

På grund av den unika enheten och speciella egenskaper, ger den inte bara högkvalitativ betong av basen, men skyddar den även säkert från fukt under drift. Den är vanligen uppställd av träskärmar eller prefabricerade kvarter. Beroende på formningen används enbart eller upprepade gånger mellan avtagbara och icke flyttbara typer av strukturer.

avtagbar

En särskiljande egenskap hos denna enhet är att den läggs med användning av isoleringsmaterial, så byggnaden är varm. Fast formning är mångsidig, eftersom den kan användas vid byggandet av privata och höghus. Dessutom kan du hälla grunden för olika former med murbruk.

De viktigaste fördelarna med detta förarbete är:

 • Konstruktionens hastighet. Montering av strukturen är lätt, så det minskar installationstiden.
 • Motståndskraft mot låg temperatur. Betongarbete under monolitisk konstruktion kan utföras vid en temperatur av -10 ° C, eftersom den översvämmade ramen också är isolerad.
 • Minska kostnaden för stiftelsen och strukturens totala vikt. Att lägga grunden är inte nödvändigt att hyra tung utrustning och hantverkare.
 • Höga värden och ljudisolering av byggnaden.
 • Stiftelsens styrka och hållbarhet för monolitisk konstruktion.
 • Möjligheten att installera dolda tekniska kommunikationer. Engineering system kan monteras direkt i ramen och avlägsnas på separata platser genom hålen i formen.
 • Skydd av strukturen mot naturliga och biologiska hot. Byggnaden är inte utsatt för insekter och gnagare, resistenta mot mögel och ruttnar inte.

När det gäller nackdelarna med denna typ av formning finns det få av dem:

 • Behovet av extern och intern dekoration. De enda undantagen är mönster av plåtpaneler.
 • Låg ångpermeabilitet av värmeisoleringsmaterial. Därför kräver konstruktionen ytterligare installation av högkvalitativ ventilation.
 • Byggnaden bör jordas, eftersom järnförstärkning placeras inuti väggarna.

avtagbar

Den mest populära och vanliga formen av formning i konstruktion anses vara avtagbar. Den är gjord av olika material, beroende på storleken på betongområdet. Vanligtvis föredrar fuktresistenta skärmar som kan användas många gånger. Prefabricerade element i enheten är fastsatta med varandra med packningar, stänger och strängar. Resultatet är en solid och slitstark konstruktion av vilken längd och form som helst, som i slutet av betonget demonteras.

Avtagbara modeller skiljer sig åt i sitt syfte och kan användas inte bara för att lägga grunden utan också för gjutning av enskilda armerade betongelement. Formverktyg av både fabriksproduktion och modul eller lager, tillverkad av metall, är till försäljning. De kan användas flera hundra gånger i monolitisk konstruktion.

De positiva egenskaperna hos avtagbar formning inkluderar:

 • upprepad operation
 • påskynda konstruktionstakten
 • Möjligheten att bygga byggnader av någon form och storlek, utan att använda för dessa ytterligare element;
 • enkel restaurering och reparation;
 • besparingar vid återanvändning.

Det finns inga nackdelar med det avtagbara formen, det enda är att det inte rekommenderas att köpa denna typ av konstruktion för en engångskonstruktion, eftersom dess montering blir dyr.

Många material

Formning till grunden kan byggas upp av olika material, vars val beror på projektets komplexitet och grunden. Vanligtvis används trä, metall, armerad betong, gummi, armerad cement och plast för tillverkning av byggpaneler. De återstående elementen i enheten som presenteras i form av förstyvningar, lås, fästelement och fästelement är som regel gjorda av metall eller högkvalitativ plast.

Det vanligaste materialet för formplattor är brädorom designen är liten skärm kan den monteras från vattentät plywood. Det blir billigt, men för att plywoodplåtarna inte ska skrivas från kontakt med morteln, måste de dessutom impregneras med ett speciellt harts. Plywoodformning ger dig möjlighet att ge betongytan en perfekt jämnhet, men den är mycket sämre än plast och kan bara användas en gång.Trästrukturen samlas in från en mängd fuktinnehåll av högst 25%, medan preferens ges till nålar av nålar.

Om du planerar att budgetera byggandet av små stiftelser, kan formen göras av OSB-, DSP- eller spånskivorna.

För att skapa en design är det önskvärt att välja plattor med en tjocklek på minst 18 mm. Dessutom kommer detta material att kunna tjäna i framtiden som en undergolv. För att göra detta, läggs brädorna ihop med en film efter demontering, de är rena och lämpliga för golv.

I det fallet, om du behöver översätta till verkligheten, är projektet med monolitisk montering i bulk, då för installationen av stiftelsen det bästa alternativet skulle vara metallformwork. Den är tillverkad av stålplåt med en tjocklek av 2 mm och valsade sektioner. Storleken på cellerna i metallramen får inte överstiga 5 × 5 mm. Den största fördelen med en metallanordning är dess enkel installation, hållbarhet och förmågan att erhålla en betongyta av hög kvalitet. Nackdelen med sådan formning är hög kostnad.

I hydraulteknikskonstruktion där läggning av stora tekniska stiftelser krävs, används armerade betongstrukturer.För att förhindra att betonggjutningen kommer i kontakt med sköldarna, är ytan belagd med ett speciellt smörjmedel och beslag monteras. Denna formning gör det möjligt att lägga en solid grund, men dess montering är dyr.

Om det är nödvändigt att fylla basen, bestående av komplexa geometriska former, använd sedan "uppblåsbara" formen.

Den är gjord av tätt tyg, lämplig för dessa ändamål och film. Genom uppvärmning av luften i skalet förvärvar materialet önskad form och är fäst vid strukturen med hjälp av jutetyg, vilket tjänar som en ankar mellan lösningen och anordningen. Häll sedan en viss tjocklek av lösningen. Sådan formning är billigt och har inga brister.

Inte mindre populär hos mästarna och plastkonstruktionen. Det har funnits applikation för att lägga både betong- och skumbetongfundament, som används för konstruktion av monolitiska byggnader med olika konfigurationer och ändamål. I detta fall kan brädorna monteras av plast och polystyren. Block av storlek 60 × 30 cm är fästa vid varandra med hjälp av ytterligare element i form av kanaler, vinklar och anslutningsnycklar.På grund av materialets egenskaper görs förarbetet snabbt, och ytan på basen är jämn, kräver ingen efterbehandling, det enda som sådana sköldar inte klarar av mycket betongvikt.

Förutom de ovanstående alternativen kan formwork också monteras från ett professionellt plåt och en platt skiffer. Skivor av material i detta fall är det bäst att välja en tjocklek av 15 till 20 mm och utföra förstärkning med trådnät. Sådana mönster kännetecknas av hög kostnad och brist på effektivitet, men snabbt monteras. Samtidigt har skifferformningen hög fuktmotstånd, är inte rädd för temperaturförändringar och har utmärkt ljudisolering. När det gäller minorna väger vägen mycket och karakteriseras av låg styrka.

Skumformning är också väl lämpad för fasta byggtyper.

Det utför rollen som isolering och klädsel, lätt att tillverka, men är utformad för att lägga de små grundarna. Dessutom har skummet en låg värmeledningsförmåga, så byggnaden av fundamentet eliminerar behovet av att lägga isolering. Eftersom skumblock kännetecknas av en cellulär struktur, särskiljas materialet också genom god vattentätning.

För att bilda ett skumplast, ta ett par plattor, fäst dem ihop med metallstänger och den resulterande skärmen i en gräv. I vissa fall kan plattorna sprida sig i form av vågor, utskjutningar eller tvärgående rader. Med hjälp av skum kan du lägga grunden av något slag: från bältet till högen.

beräkning

Formpassningsförfarandet bör börja med en preliminär design. Därför måste du först och främst göra en plan och en ritning av stiftelsen, beräkna sedan alla dimensioner och bestämma fyllningstjockleken. Stiftelsen markeringar bör tillämpas innan förarbetet görs.

För att beräkna konsumtionen av träbrädor för byggandet av en monolitisk bas måste du utföra följande steg:

 • mäta längden på den framtida strukturen omkrets
 • hitta den önskade höjden på stiftelsen med hänsyn tagen till utsläppsrätterna;
 • Beräkna styrelsens tjocklek enligt designvärdet.

Om du till exempel behöver lägga en grund med en bredd av 9 m och en längd på 15 m med en botthöjd på 50 cm, används 25 cm tjocka brädor.

Längden på byggnadens omkrets multipliceras med 2, sedan multipliceras resultatet med grundens höjd och tjockleken på brädorna.Alla beräkningar ska utföras i meter. Enligt de angivna parametrarna erhålls följande beräkning:

(15 + 15 + 9 + 9) x 2 x 0,7 x 0,025 = 1,68 m3.

Det vill säga, för montering av brädor kräver 1,68 m3 brädor. Men det rekommenderas att köpa byggmaterial med en liten marginal. Förutom brädor kräver förskjutning också barer, som kommer att fungera som fästelement. När det gäller beräkningarna för plattans hällning utförs de, med kännedom om plattans tjocklek och höjden på rummen. Förbrukning av plywoodplattor för formning beräknas utifrån deras storlek och källare. Som regel används kryssfiner med en tjocklek på minst 18 mm för framställning av formning.

Installationssteg

Formning är ett viktigt element i grunden, så utan installationen kommer ingen konstruktion. Trots det faktum att formen präglas av komplex installationsteknik är dess produktion ganska realistisk att göra det själv. Det är viktigt under arbetsprocessen att kontrollera nivån på noggrannheten som strukturen placeras i horisontellt och vertikalt plan. Dessutom ska alla beräkningar utföras på rätt sätt, eftersom jämnheten i den framtida byggnadens väggar kommer att bero på dem.

För att bygga själva formen måste du först och främst förbereda en viss uppsättning verktyg.som installationen innefattar montering av skärmar, armering och gjutning med betong. Det är också viktigt att avgöra huruvida det kommer att vara en avtagbar eller icke-flyttbar typ av formning. I det första fallet appliceras designen återanvändbar och den kan avlägsnas efter hällning, det borde ske när betongen griper. Den andra versionen av designen är inte demonterad, den måste vara ordentligt fastsatt med stöd och häll lösningen.

  Anordningen är avtagbar polystyrenformning

  Oavsett designfunktionerna består formproduktionen av följande steg:

  • Markberedning. Det område där konstruktionen är planerad rengörs grundligt, särskilt för platsen runt grävgraven. För att undvika överlagringar under installationen av strukturen, kommer det också att vara nödvändigt att jämföra marken så att det inte finns några fördjupningar och backar. Ett mellanrum på 1-3 cm ska levereras mellan formen och marken, vilket kommer att underlätta ytterligare installation, och efter splittring är det nödvändigt att täcka den med jord. Om nödvändigt läggs ett förstärkande nät längst ner i utgrävningen eller grävningen, tack vare det kommer styrkan att öka.
  • Göra sköldar. Formeringen kan monteras i olika material, men oftast väljer du träbrädor och stänger. Styren måste förskäras i önskad längd, minst 3 m. De slås samman med hjälp av tvärgående segment och observerar en stigning på 1 m. Således kräver montering av en tremålssköld cirka tre knockade-ner fragment kopplade av stänger. Skillnaden som kommer att dyka upp mellan längden och höjden på enheten gör det möjligt att bekvämt "driva" skärmar längs hela gräset av en grävgrav.

  Det är nödvändigt att komma ihåg att brädans framsida ska vara slät, eftersom kvaliteten på den yttre sidan av stiftelsen kommer att bero på den.

  När det gäller att fästa brädorna mot varandra kan den göras med allting: naglar eller skruvar. Valet bestäms av pris, pålitlighet och hastighet. Om brädorna är fasta på naglar, bör det förses att deras kepsar placeras på sidan av morteln.

  • Monteringsklämmor. När sköldarna är klara och drivna runt grävens omkrets, fortsätt till tillverkningen av träklämmor. Deras längd, som regel, bör vara minst sköldens höjd. Eftersom klämmorna utövar en viktig roll av konstruktionselement och är ansvariga för det ytterligare styva formverket när det hälls med betong placeras de mitt i sköldarna mellan remsorna.Förutom klämmorna på de platser där brädorna är anslutna, installeras ytterligare stödstöd.

  Sköldar bör monteras strängt längs det horisontella och vertikala planet, enligt stiftelsens konstruktion.

  Från insidan av strukturen och ovanifrån är det nödvändigt att utföra fixering med stutar. Det är viktigt att vara uppmärksam på att formen är solid och inte har luckor, annars kommer lösningen att läcka och arbetet blir bortskämd. I händelse av att det finns mindre luckor i strukturen, är de lätt förseglade med vattentätningsmaterial.

  • Lägger vattentätning. Den inre delen av formen är täckt med tätt takmaterial och utför förstärkning. Om så önskas kan den underjordiska delen av fundamentet värmas med skumpolystyrenplattor. De är bäst placerade på utsidan av stiftelsen.
  • Installation av kommunikationssystem. Detta bör göras före hällning av betonglösning.

  Så här gör du ett formwork för stiftelsen, se i videon.

  kommentarer
   Författare
  Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

  Entré hall

  Vardagsrum

  sovrum