Stift kuddar: vad är det och vad behövs?

 Stift kuddar: vad är det och vad behövs?

Byggnadsgrunden är ett av de viktigaste strukturella element som är ansvariga för strukturens övergripande stabilitet och varaktigheten av dess livslängd. Basen av vilken struktur som helst, upplever allvarliga vikt- och vibrationsbelastningar, som är förknippade med jordens rörlighet, antalet våningar och egenskaperna hos konstruktionen. För att öka styrkan och hållbarheten hos strukturen läggs en kudde under fundamentet, vilket multiplicerar objektets operativa egenskaper.

Särskilda funktioner

Grundkudden är en konstgjord bas,som läggs ovanpå sanddumpningsgropen och är formad av olika material. Stiftkudden utför flera viktiga funktioner.

  1. Justering. Detta uppdrag är en av de viktigaste och är att eliminera defekterna i grundkärnan som uppkommer efter byggnadsutrustningens arbete. För sådana ändamål används vanligtvis sandkudde. Vid läggning av fyllnadsbasfundamentet är utrustningskudden inte en förutsättning. Det är nog att hälla betonglösning som effektivt fyller alla befintliga hålrum och hålrum och kommer att inrikta utan att använda ytterligare åtgärder.
  2. iminskad belastning på marken. Stiftkudden skyddar marken mot rörelse och sänkning, fungerar som kompensator och tar själv viktbelastningen. Genom dess bildning sker utbytet av svaga och höjande jordar på sanden, vilket medför att jordens bärkraft ökar väsentligt och stiftelsens styrka säkerställs.
  3. Avloppsfunktion. När en sandkudde ordnas med en tjocklek på 30 cm störs kapillärens permeabilitet i jorden.Detta leder till omöjligheten att höja fukt från jorden till fundamentet, liksom att avlägsna överdriven fukt från nedfall till en lägre nivå i förhållande till fundamentet.

Tekniska krav

Enheten i grundkudden regleras av SNiP och GESN. Därför är det viktigt att ta hänsyn till alla krav och standarder vid bildandet. Så vid byggandet av armerade betongkuddar, styrda av GOST 13580, antagna i avlägsen 1985, men fortfarande inte förlorade sin relevans. Dokumentet reglerar arrangemangets normer och utbudet av betongkuddar till grunden för industriella och civila föremål, vilket tyder på närvaron av tunga väggar.

Skiktelement är strukturer som innehåller tung betong och stålförstärkning.

Sådana block bör strikt uppfylla alla krav i GOST och ha hög hållfasthet, motståndskraft mot seismiska belastningar, extremt låga temperaturer och korrosion. Den betongkudde som används i remsa-fundamentet ökar väsentligen bredden på stödbasen, vilket i sin tur leder till en minskning av enhetens belastning per enhetarea.Detta gör det möjligt för oss att överväga basplattan som det huvudsakliga strukturella elementet, vilket förutsätter hela viktbelastningen. Det är därför byggandet av stiftelsen, det är viktigt att strikt följa alla nödvändiga normer och standarder.

typer

Stift kuddar kan vara gjorda av olika material, vars val beror på antal våningar, markförhållanden, seismicitet och syftet med strukturen.

sand

Det billigaste byggmaterialet som används vid uppläggning av kuddar för ljusram eller trähus med en våning. Med en tjocklek på 25-30 cm skyddar sanden på ett säkert sätt husets botten och fungerar som kompensator när marken krymper. Vid en kudde kan det användas både flod och karriärtyp sand. De främsta fördelarna med att använda detta billiga material är tillgänglighet, enkel installation, låg värmeledningsförmåga, vilket minskar värmeförlusten i byggnaden och höga kompakteringshastigheter.

Med hjälp av ett sandigt lager kan du enkelt eliminera ojämnheten i botten av gropen eller landskapet.

Nackdelarna med sand inkluderar omöjligheten av dess användning vid konstruktionen av flervåningsbyggnader ochindustriella företag, liksom irrationell användning av den på markar med hög grundvattenförvaring. I de fall vattenets nivå är instabil och upplever säsongsvariationer bör ett avloppssystem installeras innan dynan byggs.

Sand och grus

Det här alternativet är det vanligaste för formning av kuddar, det används ofta vid byggandet av privata hus och stugor. En sådan kudde bildas på svagt bärande jordar och behöver noga täppa. Blandningen måste ha en medelkornig struktur, användningen av sanddamm eller fin sand är oacceptabelt.

Materialet används i fall då du behöver en tillförlitlig grund för en logg eller timmerhus, utrustad med ett loft eller ett stort område.

krossad sten

Ganska slitstarkt material, jämnt fördelat viktbelastningen över hela området på basen. Den används för att bilda baskuddar i hem som inte överstiger två våningar. För bildandet av krossat stenskikt används sand och grus som hjälpkomponenter, vars andel ska vara minst 30% av den totala tjockleken.

betong

Det är det dyraste och mest pålitliga materialet, och används vid byggandet av flerhusbyggnader och industribyggnader. Betongplattan fungerar som en kompensator för reaktionen av problematiska höjande jordar och antar strukturens fulla vikt. Betongkudde är ett block av armerad betong, märkt med FL, vilket betyder grundbandet

Tätheten hos ett sådant block är inte mindre än 2,5 t / m3, vilket är en mycket hög indikator och indikerar den ökade styrkan hos den monolitiska plattan.

grus

Användningen av detta material som en kudde vid byggandet av flervåningsbyggnader föreslår närvaron av stora bråkdelar i kompositionen, vars storlek varierar från 2 till 4 cm.

Varje material som används för att skapa en kudde under stiftelsen har unika tekniska egenskaper eller kombinerar flera egenskaper som är förknippade med dess kompositkomponenter. Till exempel, I bildandet av krossat stenskikt krävs sand och grus komponenter, utan vilken funktionen av kudden inte kommer att vara fullständig. Därför är det nödvändigt att ta hänsyn till kombinationen av alla faktorer som påverkar styrkan och hållbarheten hos stiftelsen när man väljer rätt material.

anordning

Installation av vissa typer av baskuddar kan utföras oberoende utan användning av dyr utrustning och involvering av specialister. Det effektivaste, men samtidigt billigt sättet att ordna mellanskiktet, är installationen av en sandgruspute, vars installationsteknik innefattar flera steg.

Ursprungligen borde du gräva en gräv, vars djup motsvarar början av ett tätt lager av jord. Då bör grov flodsand hällas i den beredda vallgraven. Sova bör göras i små portioner, som gradvis bildar likformiga skikt 15 cm tjocka och alternerande kasta dem och tampa.

Mellan lagren av sandstaplade lager av grus. Deras tjocklek kan variera från 5 till 25 cm, och beror på jordens typ och höjden på huset. Sandkvalitets kudde rekommenderas att utrusta under hela byggnaden: detta kommer att säkerställa enhetlig krympning av byggnaden och förhindra sprickor på väggarna. Bredden på kudden ska sticka utöver grunden med 30 cm.

Ett viktigt villkor för arrangemanget av denna typ av skikt är särskilt försiktig tämpning av varje skikt.Tätheten av den nyhällda basen för grunden bör vara 1,6 g / cm3 i förhållande till jordens densitet.

Noggrann uppmärksamhet bör ägnas åt valet av sand. I sin sammansättning bör inte interspersed med lera, annars kan det leda till svullnad av kudden i kontakt med fukt.

På liknande sätt är anordningen gjord kuddar från murar. I det här fallet är de två nedre lagren sand och grus, där ett skikt av krossad sten med en tjocklek av 25 till 30 cm hälls på toppen. Det horisontella läget av det lagda skiktet bör kontrolleras med hjälp av en byggnivån. Kudden måste överstiga stiftelsens dimensioner med 50 cm.

Arrangemanget med en sandkudde är ganska enkelt. För installationen måste du först göra en markering och ta bort marken till önskat djup. Sedan längst ner i den utgrävda grävningen måste du lägga en geotextil, som kommer att fungera som grundskydd mot fukt. Då kan du börja fylla avloppskiktet, för bildandet av vilken lämplig grov sand.

Dräneringens tjocklek ska vara minst 25 cm. Därefter ska du fortsätta till återfyllning av flod- eller stenbrunsand, med noggrann provning och riklig fuktning av varje lager.

Tampningskvaliteten kan kontrolleras enligt följande.: du måste gå på en kudde med båda fötterna och sedan ta av det och kontrollera efter spår av skor. Det borde inte finnas några spår på korrekt sandad sand. Annars borde du fortsätta arbetet och uppnå en hög densitet av den skapade kudden.

Beräkningen av tjockleken på huvudskiktet görs individuellt och beror på husets yta och materialet i väggkonstruktionen. I alla fall ska den totala tjockleken på sandkudden vara minst 15 cm. När du har slutfört installationsarbetet måste du kontrollera det horisontella läget igen, varefter du kan börja bygga formen och hälla fundamentet.

rekommendationer

Innan du går vidare till valet av material för att skapa en kudde, är det nödvändigt att överväga ett antal punkter.

  • Under konstruktionen av tejpfundamentet bör skiktets tjocklek vara mindre än 25 cm och bredden ska vara 10 cm större än tejpen på båda sidor. Processen med täppning av sand och grusytor görs bäst med en vibrerande platta. Vid slutet av tampningen måste kudden noggrant jämnas och läggas ett lager av vattentätning på den.
  • Under konstruktionen av en monolitisk grund är kudden arrangerad på hela området av den utgrävda gropen.För detta är dess botten jämn och täckt med murar eller grus. Skiktets tjocklek ska vara 15 cm. 10 cm sand hälls ovanpå murarna, varefter hela kakan täppas ordentligt med en vibrationsplatta. Därefter är skiktet vattentät och installationen av fundamentet börjar.
  • För kolonn- och hönsfundament rekommenderas att utrusta en sand- och grusplatta med minst 30 cm tjocklek. Bredden ska vara 20 cm större än pelaren. Kudden måste täckas med polyeten eller takfilt på toppen, vilket förhindrar att det absorberar fukt från gjutbetongen.
  • För två och tre våningar privata hus använder ibland en hemlagad betongkudde. För att göra detta, i botten av gropen hälls grus med ett lager av 10 cm och är väl täppt. Därefter utförs montering av formning, 30 cm i höjd. För att stärka strukturen kan förstärkning göras från murar eller armeringsstänger. Därefter bör du förbereda en konkret lösning och häll den i det förberedda formen. Efter att betongen har helt härdat, rekommenderas att vattentät kudden.

Stift kuddar är en effektiv lösning på problemet med svaga jordar i byggandet av byggnader och strukturer.De bidrar till att bilda en solid grund, stärka grunden och stärka strukturens livslängd avsevärt.

För mer information om hur man gör en grundkudde med egna händer, berätta följande video.

kommentarer
 Författare
Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

Entré hall

Vardagsrum

sovrum