Hur man beräknar mängden cement på stiftelsen?

 Hur man beräknar mängden cement på stiftelsen?

Att bygga grunden för ett hus är det svåraste både i materiella termer och när det gäller arbetskraftens intensitet. För att säkerställa tillförlitlighet och inte spendera för mycket pengar, måste du noggrant beräkna mängden cement. Denna procedur har sina egna subtiliteter, med hänsyn till markens egenskaper, egenskaperna hos de stödda strukturerna och mycket mer.

Särskilda funktioner

Vid utarbetandet av ett projekt måste du genast ange en uppskattning av den totala förbrukningen av bulkbyggnadsmaterial, inklusive cementblandningar. Att köpa och transportera även "bara" extra 10 kg kan vara mycket dyrt; brist på dem kommer i bästa fall att bryta arbetscykeln,i värsta fall kommer det inte att tillåta dem att utföras på rätt sätt. Hällens roll är mycket stor: det bidrar till att släcka deformationsspänningarna och för att undvika utfällning av byggnader. I de flesta fall, om det inte finns några viktiga skäl för att räkna annorlunda, är förhållandet mellan murbrukets (sand, cement och grus) komponenter 3: 1: 5 (i fraktioner).

Hur tillämpas det?

För byggandet av grunden av huset användes endast noggrant utvalda betongkvaliteter. Att laga dem kräver en viss skicklighet från byggarna. För att den färdiga blandningen ska vara så hållbar som möjligt används granitkrossad sten i form av fraktioner av 1-4 cm. För att erhålla en grundlösning används alluvialkvaliteter av stenbrunssand med en kornstorlek av 0,12-0,35 cm.

Koncentrationen av föroreningar i detta inerta material får inte överstiga 5%.

För en noggrann beräkning av förbrukningen av den färdiga cementblandningen måste du ta hänsyn till märket hos huvudbindemedelsreagenset. M-100 anses inte ha tillräcklig kvalitet.

Sådant material är huvudsakligen avsett för:

  • grova golvbeläggningar;
  • plastering arbete;
  • ytbehandlingar;
  • beräkningar av interna partitioner.

Eftersom bärförmågan hos ett sådant material, som kan ses redan inom användningsområdena, är liten, per 1 cu. m-basen av huset förbrukar 220 kg bindemedelskomposition. M-200 märket är officiellt erkänt som en plaster-murverk beläggning, det är lämpligt för betong golv betong. Jämfört med M-100 är det starkare, men kostar relativt lite. Detta cementmärke kan endast användas där det inte finns någon risk för översvämning eller allvarliga belastningar. Den specifika förbrukningen är 280 kg.

Enligt professionella byggare, för grunden är det bättre att använda cementmärke M-300. Det var han som var utformad för den här typen av arbete på bästa sätt. Motståndskraft mot kontakt med vatten, sulfater, låg värmeöverföring bekräftar detta.

På grundval av praxis kan vi anta att 1 unga. m-basen måste appliceras 380 kg torrbindemedelsreagens.

M-400 skiljer dessutom utmärkt motstånd mot hypotermiDet rekommenderas för transportområdet och för byggandet av underjordiska strukturer. Nackdelen är bara det höga priset (och förbrukning - 440 kg). M-500 skiljer sig från M-400 i ökad elasticitet och hållbarhet hos stenen. På bildandet av 1 cu.m konsumerar exakt 0,5 ton av substansen, eller 10 påsar med 50 kg vardera.

Viktigt: billigare versioner av baslösningen kan förbättras genom att införa särskilda tillsatser.

Men det är bättre att bestämma den exakta typen av det, liksom förbrukningsvärdet, så exakt som möjligt.

Inte bara varumärket bestämmer.

Det är inte nödvändigt att vara en professionell arkitekt eller förman för att förstå att den exakta kostnaden för cement bestäms inte bara av kvaliteten på det bindemedel som produceras på fabriken. Det är nödvändigt att ta hänsyn till det faktum att från ökningen eller minskningen av andelen av varje komponent i blandningen förändras tiden för slutlig mognad av betong. Ramverket består huvudsakligen av cement av M-300-gruppen. Men varumärket från 600 till 800 rekommenderas inte. De är avsedda för byggandet av endast de mest solida strukturerna, inklusive höghus.

Vad som är viktigt - för byggandet av små privata hus är det inte rekommenderat att bygga på beräkningarna på onlinekalkylatorer: de siffror som erhållits på detta sätt är inte alltid korrekta och har betydande fel.

Det är mycket mer korrekt att beräkna volymen för den kommande grundkonstruktionen med färdiga formler:

  • för plattan - multiplicera området med höjden;
  • för ett band, multiplikationen av den totala längden av strukturen som ska skapas och området över
  • för staplar multipliceras tvärsnittet av ett enda stöd med det totala antalet supportblock.

Viktigt: Planera att späda blandningen utan murar, att förhållandet mellan vatten och cement måste minskas med 10%. Men det bör inte glömmas om beroendet av den mängd vatten som förbrukas på volymen av sand och storleken på fraktionen av steniga material. I typiska proportioner, som anges i referensböcker för icke-specialister, utesluts sådana subtiliteter. Men att ignorera denna omständighet i verklig konstruktion innebär att de möter mycket obehagliga konsekvenser.

Låt dem ta jobb:

  • krossad sten på 2,5 cm med en densitet av 2700 kg;
  • sandmassa med fint korn med en densitet av 2500 kg;
  • Portland cement M-400 med en densitet på 3 ton.

För att erhålla en lösning av M-300-gruppen från dessa komponenter krävs en faktor på 0,53. Vid 1 cu. m. lösning kommer att ha 195 kg vatten, eller 0.195 cu. Andelen indikerar att du måste välja 368 kg portlandcement. Att veta andelen av den viktigaste torra delen är lätt att beräkna den önskade volymen fyllmedel, deras procentsatser och därmed den totala massan.

Även om cement av högre betyg konsumeras mer betydligt, är det ganska lämpligt att ta det, eftersom det bidrar till att stärka basen till en rimlig gräns.

Tips och tricks

En logisk fråga uppstår: "Finns det tillräckligt med styrka för den valda lösningen för att bygga ett hus?". Det är bäst att kontrollera kvaliteten i praktiken. Efter att ha förberett en sorts bar från den beräknade blandningen väntar de på att stelna och försöker driva mejseln i ett slag med hjälp av en medelhammare hammare (med en arbetsdelmassa på 0,5 kg). Om verktygets blad har trängt in mer än 0,5 cm är det inte bra. En konstgjord sten som är mer eller mindre lämplig för en stiftelse bör kasta en mejsel under en sådan inverkan.

Det finns en ny nyans - belastningen som utövas på stiftelsen vid huset, taket, ackumulerad snö på toppen och allt i bostaden. Ignorera denna indikator kan man aldrig bygga en bra grund. Eftersom 200 kg per 1 kvadrat. cm anses vara den minsta nivån där du åtminstone kan tala om tillförlitlighet. En sådan bärförmåga av betong uppnås när cementmortellen M-400 ligger korrekt i ett förhållande av 1: 3: 5.Detta krav gäller fullt ut för monolitiska stöder och för band i låghus.

Du kan närma sig lösningen av problemet på ett annorlunda sätt. Låt det vara nödvändigt att hälla 1 kvadrat. m lösning per 100 mm tjock. Denna enhet kan fyllas exakt med en standardpåse med cement M-400, men om du använder M-300 behöver du ytterligare 1 kg extra bindemedel. Som ett resultat erhålls i båda fallen betong av kategori M-150, lämplig endast för att korrigera fel eller för att hålla sekundära byggnader. Ett annat viktigt faktum som alltid är användbart att komma ihåg är att 1 cu. m av betong av 300 grupp erhålls från 600 kg cementkategori M-400.

För att inte misstas med beräkningen av de nödvändiga byggmaterialen är det nödvändigt att fokusera på formuleringen av den konkreta blandningen som anges i SNiP. Strikt överensstämmelse med tekniken kommer att bidra till att eliminera frustration som ett resultat av dess beräkningar och den blandade lösningen. Enligt henne borde betongen stå från 28 till 30 dagar vid en temperatur på ca 20 grader. Förutom den exakta överensstämmelsen med kvantitativa proportioner är det värt att tänka på indikatorer som fukt och cementgrannhet: de har ibland inte mindre inverkan på byggnadsarbetet än en strikt beräkning av den totala förbrukningen av enskilda komponenter i blandningen.

Du kan ta reda på hur du fyller bandfundamentet med egna händer från videon nedan.

kommentarer
 Författare
Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

Entré hall

Vardagsrum

sovrum