Sätt att isolera grunden i ett trähus från insidan

I ett trähus källare isolering görs vanligtvis från utsidan, eftersom denna metod gör det möjligt att skydda från att frysa på vintern och själva grunden. Samtidigt, i vissa fall, är extern isolering inte är tillräckligt effektiv, om inte omöjligt, av någon anledning, så använd isolering och faller inuti. Det bör noteras att beslutet att isolera källaren i ett privat hus inne kommer att bidra till att förhindra den från att frysa bjälklag och öka graden av källaren, men för att skydda sig sockel kan inte. Men om inget alternativ eller ytterligare åtgärd, kan det inte vara väljare.

Metoder för invändig isolering cap varierade, och några av dem är även parallellt är en del av inredningen, men att börja är alltid med tillförlitlig tätskikt av stiftelsen.

Om det är omöjligt att skydda betongen externt från frysning, är det nödvändigt att skydda den åtminstone från vattenpenetration - till exempel genom att använda penetrerande isolering. Att vara torr, kommer grunden inte att frysa så mycket, och därför kommer frånvaron av yttre isolering inte att bli en kritisk nackdel.

Typer av isolering

Interna isoleringsmaterial är inte så olika från utsidan. Som regel väljs ett av de tre grundmaterialen.

  • Täck källaren med expanderad lera - Den billigaste och enklaste av alla lösningar. Med hjälp av sådan isolering blir det möjligt att minska köldens effekt på golvbeläggningarna på grund av att luftkudden skapas och att avleda överskott av vatten. Som regel är alla lokaler under golvet täckta med claydite, eftersom alla andra syften i källaren blir omöjliga. Alternativt kan du fylla i endast klaydite-formning, speciellt installerad på insidan av väggarna i källaren, men då kommer värmebesparingsgraden att minskas kraftigt. I princip kan claydite inte kallas den mest tillförlitliga isoleringen, för i byggnader används den nästan aldrig, begränsad till användning i sommarstugor och sommarstugor.
  • intern isoleringspolystyrenskum, skumplast eller skumplast, och även andra plåtmaterial blir nyligen mer och mer populära. Denna lösning är utmärkt för källare som är planerade att användas som vardagsrum eller förvaringsutrymme, eftersom någon annan finish enkelt kan appliceras över plattorna, och de tar upp mycket lite utrymme. I den beskrivna situationen kombineras extern och intern uppvärmning vanligtvis, eftersom det på så sätt är möjligt att undvika kondensering av fukt under isoleringen. Om det inte finns någon extern isolering, bör du ta hand om fullständigt avlägsnande av fukt och ånga, eftersom dessa material inte släpper igenom dem. För att göra detta bör grunden impregneras med penetrerande vattentätning och inuti rummet för att organisera bilateral ventilation.
  • Polyuretanisolering medan det är relativt sällsynt, eftersom det är ganska dyrt och kräver obligatorisk inblandning av specialister och specialutrustning. I dess fördelar liknar resultatet det som beskrivits ovan med skillnaden att, till skillnad från plattor, hälls polyuretanskum med en sömlös metod.Detta förbättrar signifikant graden av isolering och eliminerar nästan helt nackdelarna med plattorna, eftersom detta val anses vara universellt.

Vad ska du söka efter?

Genom att välja ett specifikt material måste du inte bara starta från sina positiva egenskaper och egna ekonomiska förmågor utan också från de specifika strukturerna du planerar att isolera. Fel val av isolering kan ha negativ inverkan på källarens atmosfär, ger inte ett märkbart resultat eller kan kräva oväntade extrakostnader. För att inte misstas bör man vara uppmärksam på ett antal parametrar hemma.

  • Konstruktionen av strukturen spelar en nästan avgörande roll vid valet av isolering. Om källaren är liten, med låga tak och det är inte särskilt användbar alls, kan du fylla den med claydite, speciellt om ingen bor i huset på vintern, eller utomhusisolering är också närvarande. Det är ynkligt och ganska dyrt att fylla i den expanderade källaren med den expanderade leran, varför det är värt att överväga andra värmare.
  • Närvaron av externisolering och ett relativt mildt klimat gör att husägaren fritt kan välja vilken isolering han gillar för insidan av källaren och om källaren inte är isolerad från utsidan och klimatet är ganska allvarligt,att värma källaren är åtminstone plattorna.
  • Om grundvattnet på platsen är rikligt och ligger ganska nära ytan, kan detta vara anledningen till att välja claydite. Faktum är att plastisolatorer, även om de inte tillåter vatten att passera, om fukt förloras i mellanrummen mellan väggen och isolatorn själv, förkortar de avsevärt deras livslängd. Problemet kan lösas med hjälp av att tränga in vattentätt för väggar - även om det här är en extra kostnad, men källaren blir mer komplett och plattor kan användas för isolering.
  • Beroende på hur allvarlig isoleringen som ägaren vill se ska man välja mellan den "coolaste" expanderade leran genom "medium" -plattorna och det riktigt varma polyuretanskummet. När det gäller expanderad lera beror tillförlitligheten av värmeisolering starkt på tjockleken på det använda skiktet - läggs ut längs väggarna i förstärkningen, det ger inte en fantastisk effekt. Om det finns värme i källaren, då kan det isoleras inte så mycket som om det inte var det.
  • Bristen på ventilation och omöjligheten av sitt arrangemang begränsar nästan helt ägarna i isoleringen av stiftelsen med endast expanderad lera.Om det inte finns någon ventilation, och du fortfarande vill se en platta eller polyuretan, måste du tänka på var fukten kommer att gå inifrån rummet. Om ventilationen i källaren är okej, avlägsnas eventuella begränsningar av materialvalet.
  • Om källaren ska ha en praktisk tillämpning och se vacker ut, är det bättre att föredra plattor och polyuretanskumbeläggning, på vilken du kan installera nästan vilken som helst finish. Det är ganska svårt att dölja claydite, för det kommer nästan säkert att bestämma utseendet på den uppvärmda källaren.

Claydite fyllning

Denna metod är mycket billig, men relativt ineffektiv, eftersom den används massivt i sommarstugor. Du kan fylla på dig själv, för vilket ett antal åtgärder utförs.

Du borde veta att hela källaren inte alltid är fylld med expanderad lera. - längs dess omkrets på ett avstånd av inte mindre än 0,3 meter från de inre väggarna, kan du göra träformning i rummets fulla höjd, för vilken den expanderade leran fylls. Men med tanke på den lilla storleken på husen gör de ofta inte formen, utan att helt enkelt fylla hela utrymmet i källaren med stenar.

Om formen är klar måste den behandlas med ett speciellt antiseptiskt medel, varefter du kan försöka trimma ytan.

Botten av utrymmet mellan formen och väggarna är fodrad med en film av polyeten, vars uppgift är att inte tillåta fukt från jorden till den expanderade leran, vilket snabbt skulle absorbera det. i enlighet därmed, Om källaren är fylld med expanderad lera över hela området, passar vattentätningen också över hela området. Därigenom faller clayditen som sömn, vars skikt i höjd måste motsvara förhöjningens höjd, det vill säga, nå taket i källaren.

Med tanke på den relativt låga värmeisoleringen av expanderad lera, använder många ägare ytterligare värmeisolering för golvet från källaren. För sådana ändamål används mineralull och ett speciellt membran av ångtätningstyp. Båda materialen placeras mellan könsdelarna.

Pasta plattor

Materialet från vilket moderna plattor är gjorda för isolering kan kallas olika - polystyren, skum, penoplex, men i själva verket är alla dessa typer av plast, som har ungefär liknande egenskaper med små skillnader.Sådana skillnader beror på både avvikelser i kompositionen och tillverkarens märke eller plåtens densitet och tjocklek.

Det antas att källarens inre isolering och fundamentet är fullt uppnådd tack vare plattorna, vars tjocklek är 5-10 cm.

Eftersom brädorna är limmade på en plan yta krävs allvarlig förberedelse av väggarna. Stiftets inre yta är jämn, alla spån och sprickor försiktigt förseglas. Därefter isoleras väggarna i källaren från fukt - den bästa och mest tillförlitliga metoden, som redan nämnts, penetrerar vattentätning.

Plattorna är fästa vid väggarna med hjälp av ett speciellt lim, som kan säljas i form av pulver eller i form av en färdig murbruk. Om du köpte pulvret måste du först klara av limet enligt instruktionerna på förpackningen. Inte hela ytan på plattan är belagd med lim - det räcker att applicera det prickat, men i en mängd av inte mindre än 6 poäng. Därefter pressas plattan tätt i väggen och hålls i denna position under en tid.

Ofta plattorna för enkel installation och har jämn spår - de måste kombineras för att uppnå maximal tillförlitlighet av isoleringen.För att öka effekten kan läggning i flera lager användas - i detta fall läggs plattorna i ett rutmönster för att minska belastningen på limet.

Isoleringen kan väga ganska mycket, för att du inte bör lita på ett lim. Efter det torkar, görs hål i isoleringen 5-6 cm djupare än materialets tjocklek - så att hålet går djupt in i fundamentet. Därefter drivs plastdunklar i hålen, som dessutom är säkrade med speciella naglar. I det här fallet bör fästdon inte sticka ut, spola med isoleringens yta.

Detta arbete slutar inte där, eftersom polystyren och dess analoger är intressanta för gnagare och är föremål för deras inflytande. För att skydda mot råttor och möss hålls ett speciellt förstärkande nät ovanpå isoleringen, som hålls på plats av cementlim.

Efter att gips applicerats på grillen, och på toppen av det kan du göra vilken finish som helst.

Sprutning av polyuretanskum

Denna metod uppskattas mycket av konsumenterna inte bara för dess höga värmebesparande egenskaper, utan också för att det inte kräver ytterligare arbete.Väggförberedelse krävs inte - skum under högt tryck sprutas på ytan av någon lättnad, som i sig är en nivelleringsfaktor. Förfarandet tar inte mycket tid, och viktigast av allt, Den resulterande ytan behöver inte heller förberedas - efterbehandling kan appliceras omedelbart, direkt över polyuretan.

På grund av den fullständiga frånvaron av leder och sömmar kan sådan isolering utnyttjas under mycket lång tid. Med tanke på de höga, inte bara isolerande, men också vattenavstötande egenskaperna hos polyuretanskum, används det aktivt för att isolera inte bara källare utan även andra lokaler.

Nackdelarna är kanske behovet av att använda en speciell sprayinstallation, som måste beställas någonstans och den höga kostnaden för sådan isolering. Ändå visar recensioner att den höga kostnaden för isolering av polyuretanskum är helt berättigad.

För att lära dig hur du värmer upp grunden och källaren på huset, se följande video.

kommentarer
 Författare
Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

Entré hall

Vardagsrum

sovrum