Dimensioner av silikat tegel

Silikat tegelstenen är mycket populär och krävde byggmaterial från vilken det är möjligt att konstruera de mest olika strukturerna. Det är mycket hållbart, för vilket många köpare väljer det. Men när man väljer detta byggmaterial är det väldigt viktigt att överväga sina dimensionsparametrar. Idag kommer vi att undersöka i detalj de dimensioner med vilka silikat tegel produceras.

Tekniska specifikationer

Silikat tegel har vissa tekniska egenskaper som inte är mindre viktiga än dimensionella parametrar. De bör också komma ihåg när du väljer detta material. De viktigaste egenskaperna hos silikat är:

 • hållfasthetsnivå av 150 kgf / cm2;
 • fuktabsorptionshastighet - 9,4%;
 • genomsnittlig vikt - 3,2 kg;
 • motstånd mot frost och låga temperaturer - 35;
 • densitetsnivå från 1600 till 1900 kg / m. cc.;
 • Andelen fukt i dessa material är 4;
 • semesterfuktighet - 20%;
 • värmeledningsförmåga under driftsförhållanden - 0,85;
 • frostmotståndsnivå - från F25 till F35.

Fördelar och nackdelar

De positiva egenskaperna hos det här populära byggmaterialet är:

 • Miljösäkerhet - I silikatstenens sammansättning finns inga farliga och skadliga komponenter som påverkar människors hälsa eller miljön som helhet.
 • höghållfasta egenskaper - det är ganska svårt att skada en silikat tegel om den är tillverkad enligt teknik och använder högkvalitativa råmaterial;
 • Bra ljudisoleringskvaliteter - i byggnader av silikat tegel finns inget överdriven ljud från gatan, eftersom detta byggmaterial har en hög densitet;
 • olika färger - du kan möta inte bara standard vit silikat, men också röda eller gula tegelstenar (olika färger av byggmaterial erhålls genom att tillsätta olika pigmentkomponenter i tillverkningsprocessen);
 • motstånd mot temperatur hoppar - silikat är inte rädd för förändringar i temperaturregimer, även om de uppstår på kort tid;
 • egenskaper med god ångpermeabilitet - tack vare denna kvalitet, silikatbyggnader "andas" och det är bekväm att vara i dem.
 • möjlighet att kombinera med någon murbruk - du behöver inte leta efter speciella murverksmixar för att arbeta med silikatstenar. Sådana byggmaterial är kompatibla med alla produkter.
 • Korrekt geometri - Högkvalitativ silikat tegel har god geometri, varför det är enkelt och smidigt i arbetet.
 • prisvärd kostnad - silikat tegel är ett mycket prisvärt och billigt material som finns i många butiker.

När man väljer detta byggmaterial är det mycket viktigt att tänka på en mer av dess karakteristiska kvalitet - hydrofobicitet. Denna egenskap betecknas vanligtvis som silikatbrist. Den liknande tegel absorberar starkt fukt som förstör för den. Av detta skäl är silikat förbjudet att användas för fasadfasader av byggnader. Under sådana förhållanden kommer dessa byggmaterial snabbt att bli oanvändbara, eftersom de kommer att utsättas för de negativa effekterna av nederbörd.

Dessutom är det nödvändigt att ta hänsyn till det faktum att silikat tegelstenar av vilken storlek som helst kännetecknas av hög värmeledningsförmåga och har en imponerande vikt, varför det inte är så lätt att arbeta med detta material. Eftersom silikat är av liten storlek, tar det en hel del att bygga upp en viss struktur, och detta är inte alltid ekonomiskt fördelaktigt. Ja, och murverkmortel i en sådan situation lämnar mycket.

typer

Det finns två huvudvarianter av silikatsten som är populära bland konsumenterna. Låt oss lära känna dem bättre.

 • Full bodied Sådana byggmaterial är gjorda i olika färger (de vanligaste är standard vita versioner). I strukturen av fasta tegelstenar finns inga tomrum och celler. Sådana material är mer täta och hållbara, vilket påverkar deras livslängd. Vikten av korpulenta produkter är emellertid mer imponerande.
 • Hollow. Sådana tegelstenar är gjorda med oregelbundenheter och tomrum i strukturen. Högkvalitativa väggkonstruktioner av liten tjocklek erhålls från ihåligt silikat. Det är också värt att notera att sådana produkter har utmärkta värmekvaliteter - de gör varma bostäder, vilket bevarar ett behagligt mikroklimat.

Ofta är ihåliga tegelstenar köpt för byggandet av olika slags landskap.

Standard storlek

Idag finns det många olika silikat tegelstenar som säljs, vilka skiljer sig inte bara i densitet utan också i dimensionella parametrar. Till exempel anses produkter från kategorin singel (1 NF) vara standard. Dessa alternativ har optimala dimensioner (250x120x65 mm), varför det är bekvämt att arbeta med dem.

Förutom de mest populära singelstenarna är en och en halv tegelsten känd, vars dimensioner är enligt standarden 250x120x88 mm och dubbla silikatbyggnadsmaterial med dimensioner på 250x120x138 mm, vilka har större vikt och procentuell densitet.

längd

Standardlängden på en silikat tegel är inte beroende av dess typ (en och en halv, dubbel eller singel). Så parametrarna för längden på olika produkter är samma värde - 250 mm.

Om vi ​​talar om det så kallade blocket börjar längden från 250 mm. Partitioneringsmaterial har liknande parametrar.

höjd

Vid val av billiga silikat tegel, bör man också komma ihåg parametern i deras höjd (bredd). Det finns produkter med följande parametrar:

 • singel tegelstenar finns i 65 mm höjd;
 • en och en halv har en höjd av 88 mm;
 • dubbla kvarter är gjorda med en höjd av 138 mm (dessa alternativ är förtjockade och är täta och tunga).

bredd

Silikat tegelstenar av olika kategorier skiljer sig endast i höjd och i längd och bredd är de alla samma. Bredden på standardprodukterna är 120 mm.

Naturligtvis har konsumenterna möjlighet att köpa tegelstenar som har icke-standardiserade dimensionsparametrar. Liknande produkter görs på beställning. Ofta är de dyrare, men som ett resultat får köparen det perfekta byggmaterialet som uppfyller alla nödvändiga krav.

Produktens vikt

När man väljer ett lämpligt parti av högkvalitativ silikat tegel bör man ta hänsyn till inte bara längden, bredden och höjden utan även vikten. Denna egenskap är direkt beroende av den specifika typen av byggmaterial. Det finns modeller med en sådan massa:

 • silikat enda fasta tegelstenar har en vikt av 3,7 kg;
 • silikat en och en halv korpulenta produkter utfärdas med en vikt som når ett märke på 5 kg;
 • silikat ett och ett halvt material med hålrum i sin struktur (ihålig) framställs med en vikt av 3,9 kg;
 • silikat-dubbel ihåliga tegelstenar har en vikt av 5,8 kg;
 • singel tegelstenar med tomrum produceras med en massa av 3,2 kg;
 • silikatlättnings sorter har en vikt av 4,1 kg;
 • flisade sorter tillverkas vanligtvis med en massa av 2,5 kg;
 • Flerfärgade silikat tegelstenar (ansiktsbehandling) skiljer sig i vikt 5 kg (standard).

Mått på byggmaterial i en kub

Innan du fortsätter till det här eller det här byggnadsarbetet bör du komma ihåg att kuben av tegelverk är en parameter för längden på väggstrukturen multiplicerad med dess tjocklek och höjd. När man självständigt utför sådana beräkningar är det svårt att förstå vad murens tjocklek är om den är blockerad på båda sidor. I grund och botten, vid beräkning av kuber av silikat murverk, tas en breddparameter på 51 cm (detta murverk anses vara det vanligaste - 2 tegelstenar). Därför är det absolut nödvändigt att ta reda på vilken konkret typ av tegelsten du planerar att använda när du räknar muren i kvadrat eller kubikmeter.

Om vi ​​beaktar den genomsnittliga förbrukningen av silikatstenar av olika storlek i en kub eller kvadratmeter, så kan vi komma till följande värden:

 • 394 tegelstenar kommer att finnas i en kubikmeter murverk om man tar hänsyn till mortelfogar (512 delar är uteslutna från lederna);
 • Halv tegelsten i en kubikmeter murverk är 302 stycken, med hänsyn till mortarfogar (om du inte tar hänsyn till sömmarna - 378 delar);
 • Dubbla tegelstenar i en kubikmeter murverk kommer att vara 200 stycken, med hänsyn till sömmarna (utan hänsyn till sömmarna - 242 stycken).

Användbara tips

När du väljer ett lämpligt silikatbrick- eller gassilikatblock är det extremt viktigt att vara uppmärksam på dess storlek och märkning. Om du köper olämpliga byggmaterial kommer de snabbt att bli oanvändbara och tål inte belastningen överförd till dem.

Silikat tegel kan användas för vidarebehandling under färdigställandet av byggnadsarbeten. Exempelvis kan det vara en struktur vid framställning av vilken en mursten eller ett gassilikatblock användes. För klädsel används vanligtvis byggmaterial varumärke M150.

Vid val av en kvalitet silikat tegel är det viktigt att uppmärksamma kvaliteten på sin produktion. På sådant byggnadsmaterial ska inte flisas, sprickas eller djupa repor. Sådana produkter är osannolikt att hålla länge, särskilt om de utsätts för imponerande belastningar.

Vid val av rätt silikat borde du endast förlita sig på de lämpligaste dimensionerna.Även små avvikelser är oacceptabla här.

Silikat tegel rekommenderas inte om du planerar att bygga en källarstruktur med egna händer. För tillverkning av sådana strukturer är det bättre att använda byggmaterial från keramik.

I nästa video väntar du på fördelar och nackdelar med kiselsten.

kommentarer
 Författare
Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

Entré hall

Vardagsrum

sovrum