Hur man gör ett rökhus för fisk hemma?

De flesta människor älskar att äta och vill ofta hänga sig med något speciellt. Rökt fisk är en sådan specialitet. Hittills är det inte nödvändigt att köpa ett fabrikstillverkat rökhus.

Särskilda funktioner

Det finns många erbjudanden på marknaden, allt från små modeller som är lätta att transportera, till fullfjädrande stationära kameror. Men många som förstår väsentligheten i hela processen, är det intressant att samla rökhuset på egen hand.

I detta fall kan ett bärbart rökhus för fisk eller kött byggas av så enkla element som en fat, en hink, en stor kastrull, en plastfilm eller ett brutet kylskåp.Med ensamma färdigheter i konstruktion kan du enkelt göra ett kallrökt rökhus, vilket kommer att tillverkas och ugnen, en underjordisk skorsten och kammaren för rökning. Samtidigt bör det sägas att ett enkelt rökhus med hand gör att du kan ta hänsyn till alla dina önskemål, till skillnad från fabriksmodellen. Det innebär att du själv kan välja sin storlek och kapacitet, samt ge användarvänligheten av ett sådant rökhus.

Typer och syfte

Det bör sägas att rökhus är indelade i två kategorier:

 • kall rökt
 • hett rökt.

Båda metoderna kan kallas utmärkt, och alla har sina egna beundrare. Båda metoderna består i att hölja produkter med rök, vilket gör det möjligt att ge en karaktäristisk arom och färg till dem.

Skillnaden mellan metoderna är endast i följande punkter:

 • Varaktigheten av beredningen av produkten
 • temperatur vid vilken rökning utförs.

Om vi ​​pratar om kallrökning, kommer temperaturen i rökhuset inte att vara högre än 30-45 grader, och själva rökningsprocessen kan variera från 12 timmar till flera dagar. Typiskt används denna metod för att få fet fisk, korv eller bacon.Faktum är att vid låga temperaturer är det inte möjligt att värma och tömma fett från mat som tillagas. När denna del av processen slutar, är det nödvändigt att lämna ett bokmärke så att det torkar helt ut. I det här fallet kommer de färdiga produkterna att ha en tät struktur, god smak, en lång lagringsperiod och en karaktäristisk trevlig eftersmak.

Om vi ​​pratar om den heta metoden tar det mycket mindre tid att laga mat. I vissa fall är 40 minuter tillräckligt för tillagning. Driftstemperaturintervallet här varierar mellan 45 och 200 grader. Och ju lägre temperaturen, motsvarande rökningsprocessen kommer att vara längre. En elektrisk varmrökare tar som regel inte mycket utrymme och förbrukar inte för mycket energi.

Vilket är bättre?

I allmänhet finns det två alternativ.

Du kan välja butiksrökhuset, som kan hittas på Internet eller köpas från tillverkare. Denna rök har ett bra utseende och är lika lätt att använda som möjligt.

Ett alternativ till detta alternativ är ett hemlagat rökhus. Lite högre, vi har redan börjat röra om ämnet för dess fördelar. Och ett hemlagat rökhus kommer verkligen att maximera dina behov. Det vill säga att du kan röka samtidigt ett större antal produkter. Dessutom kan du självständigt göra en multifunktionslösning, där det sägs att det blir möjligt att röka inte bara fisk utan också korv eller köttprodukter.

I vissa konventionella rökhus kan du bara röka en sak - sådana modeller finns också på marknaden. Det är åtminstone av ovanstående skäl att hemlagade lösningar blir bättre.

Dessutom kan du ge någon form av självtillverkat rökhus, vilket tar hänsyn till egenskaperna för placering och drift, användarvänlighet och andra aspekter.

dimensioner

En viktig fråga som behöver allvarlig uppmärksamhet är röken. Naturligtvis beror storleken på hur många produkter du tänker bjuda på och följaktligen röker på en gång. Om du bara röker produkter för dig själv, då är ett litet rökhus en bra lösning. Ja, och mini-rökhus kommer att konsumera lite energi om vi pratar om hetrökning.Om du ska laga röka produkter till salu, så små modeller kommer inte att fungera längre.

Oavsett valet av kameran som du ska använda, måste du se till att kött och fisk smörjs i rök så jämnt som möjligt. Det är bäst att hänga dem på krokarna vertikalt så att avståndet mellan dem var minst två centimeter. Om volymen av produkter är små, kan du göra med ett rutnät, som bara håller allt du behöver i ett lager. Det bör läggas till att det vid smältning av fett är en smältprocess, varför det är nödvändigt att installera en droppbricka. För lågt till plats är det inte värt det, så att det inte slår av misstag.

En viktig punkt i ett rökhus är att rökkvaliteten är nödvändig för att hålla rök i kammaren under en viss period, och när det kyls ner, se till att det är borttaget från kammaren. I allmänhet är det lätt att göra detta genom att borra flera hål i topplocket.

Det blir inte överflödigt att byta ut det perforerade metallkåpan med fuktig burlap eller grenar av vissa typer av träd. Till exempel, enbär, vinbär eller hallon.Men andra arter kommer också att göra så länge de inte producerar några eteriska oljor och tandkött. När du väljer trä för rökning ska du följa samma regler. Därför kommer barrträd som har en ganska skarp och uttalad arom inte att fungera. Av denna anledning kan de ge en viss och nöjd obehaglig smak till det färdiga köttet och fisken. Det är bäst att använda sågspånsfruktträd eller träflis.

Om du bestämmer dig för att göra ett rökhus från det gamla kylskåpet, är det nödvändigt att göra skarvar för att avlägsna rökgaserna. För att göra det riktigt bra kan du genomborra hål på kammarens överdel symmetriskt mot varandra. Det bör sägas att med hög luftfuktighet och varmt väder stiger röken dåligt och det är svårt att lämna kammaren. För att öka avloppstrycket kan du enkelt installera röret.

Hur bygger man sig själv?

Låt oss gå direkt till processen att skapa ett rökhus med egna händer. Det handlar om de teoretiska aspekterna av att skapa ett rökhus och vilka material du behöver ha till hands. Vi beskriver processen att skapa ett rökhus från början till slut.

ritningar

Innan du börjar förbereda material för rökhuset bör det förstås exakt vad det ska vara. Det är viktigt hur många produkter du ska röka. Om mängden är liten är det tillräckligt att göra ett mini-rökhus. För att förstå hur det fungerar är det bäst att först göra en ritning. Detta kommer inte bara att se till att du förstår principen för driften av den här enheten, utan också att kunna undvika misstag när du förbereder material för det.

Genom att välja en eller annan ritning kommer du tydligt att veta vilken typ av rökhus du gör: från en hink, från ett gammalt kylskåp eller någon annan. Detta ger möjlighet att tydligt och tydligt välja ett eller annat alternativ utan att avvika från det i framtiden. Tack vare ritningen kan du tydligt förstå hur många material och vilka du behöver för att förverkliga din avsikt. Om du skapar en ritning själv, så kan du, om du vill, titta på andra mönster av denna typ, som är mycket talrika i specialiserade forum.

Material och komponenter

Rökhusutrustning i olika konfigurationer beror på den valda ritningen.Om vi ​​pratar om den enklaste modellen är det som regel ett rökhus från en hink. I det här fallet behöver du en hink, ett lock och en grill.

Om vi ​​pratar om ett fat, så kommer det att baseras på en fat, galler och ett lock.

När man skapar ett rökhus från kylskåpet, kommer det att spela en central roll i hela strukturen. Det vill säga, en rökhusenhet kommer att bero på vilken princip du ska skapa den, och vad du ska göra grunden för.

Någon skulle ge mer företräde till tegelrök, vilket är mer som en ugn. Och någon, i allmänhet, vill inte ta itu med det här och kommer helt enkelt köpa en rökningsmaskin som finns på marknaderna eller i butikerna idag.

Designprocess

Eftersom ett stort antal olika modeller nämndes här kommer vi att försöka prata om hur man gör olika typer av rökhus.

Låt oss börja med den sk smoke-bucket. Att skapa det själv är väldigt enkelt. Först måste du hitta en hink med järn, samt ett lock på det och ett galler som sätts på botten av hinken. Från toppen av hinken är det nödvändigt att göra hål i vilka stavar med krokar ska sättas in, där fisken kommer att hängas.För att rök ska kunna komma ut ur hinken måste hål göras i locket. För att upprätthålla förbränningsprocessen för den önskade tiden ska botten av skopan fyllas med sågspån och träflis. Nu är rökhuset släckt, och under uppvärmningen kommer sågspån och träflis att börja smoldera. Du kan börja hänga produkterna. I detta tillstånd bör produkterna hållas någonstans trettio till fyrtio minuter.

Men oftast vill folk som vill göra rökprocessen mer hemma, vilja göra ett rökhus. Först avlägsnas färgen från ytan av tunnan. Gör det enkelt. Först gör vi en eld och håller behållaren ovanför den i ca 60 minuter. Och då kan du fortsätta direkt till rökprocessen.

Om du behöver röka fisk i en träfat, måste du först skölja den inuti, låt det torka ur vatten och fukt. När det är torrt kan du börja förbereda det för rökprocessen. Först måste du göra hål i väggarna där metallstavar ska fixas. Det är på dem att den produkt vi behöver kommer att hänga. Nu ska du göra ett glas. Den kan tillverkas med ett metallrör med en längd av 40-50 centimeter, en diameter på ca 0,5-1 cm och en tjocklek av högst tre millimeter.När glaset är klart placeras det i hålet genom cylinderns botten. Att röka fiskglas måste stängas med asbesttorka för att undvika överhettning. Nu behöver du ta med skorstenen. Du kan börja använda rökhuset.

Naturligtvis är alternativen som beskrivs ovan bara ett av ett stort antal variationer av rökhus. Skapandet av en viss modell beror helt och hållet på dina önskemål och möjligheter.

Rekommendationer för användning

Rekommendationer från experter kommer att göra rökningsprocessen mer effektiv och hög kvalitet.

 • Rökproduktens temperatur bör klart fluktuera i intervallet 300-350 grader. Vid lägre temperaturer blir rökning ganska dålig, och vid högre temperaturer finns det en chans att produkterna helt enkelt brinner.
 • En annan viktig punkt - det är bäst att röka i torrt väder. Och även enheten måste ha en pall för att samla in fett, som redan nämnts ovan. Om det faller på ved, kommer kvaliteten på den producerade röken att försämras avsevärt.
 • Titta inte in i rökhuset för ofta, eftersom detta kommer att bryta mot temperaturregimen. Varje locköppning ger ytterligare tio minuter till rökprocessen.
 • Dessutom kan den rika smaken av produkterna ges om du lägger druvor till sågspån eller körsbär. Som ovan nämnts bör man inte lägga barrträd i sågspån. Det kommer definitivt att förstöra smaken av produkterna och ge dem bitterhet.
 • Dessutom, om du vill att fisken eller köttet inte ska ha sot och sot efter rökning, måste alla produkter vara inslagna med våtgas.

  Som du kan se är det enkelt och enkelt att göra ett rökhus med egna händer. Du behöver inte ha någon speciell eller speciell kunskap som gör att även en oerfaren person kan förvärva alla nödvändiga saker för att skämma bort sig själv och hans familj med högkvalitativt rökt kött eller fisk.

  Hur man gör ett rökhus för fisk hemma, se följande video.

  kommentarer
   Författare
  Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

  Entré hall

  Vardagsrum

  sovrum