Elektrisk rökhus: typer och funktioner

Fläktar av god mat kommer inte att motstå frestelsen att prova en doftande bit rökt kött eller fisk i ett rökhus. Ofta är sådana anordningar för rökning gjorda för hemmabruk på egen hand.

Egenskaper och fördelar

Det elektriska rökhuset är lämpligt för matlagning av köttprodukter, fisk, korv och svin. Sådana konstruktioner används både för hemmabruk och för framställning av rökningsprodukter i produktion. När du väljer ett el-rökhus bör du överväga vilket syfte det ska användas till. Om rökning inte är planerad att ta ett stort antal produkter är det ganska lämpligt litet elektriskt rökhus, som kan ladda upp till tre kilo produkter. Avancerade modeller är lämpliga för matlagning upp till 15 kg kött, fisk, svin eller korv.Sådana mönster används ofta i små butiker eller restauranger. För industriellt bruk välj modeller som är designade även för 500 kg produkter.

Vid val av ett rökhus bör dess kraft beaktas., eftersom tillagningstiden för produkten beror på den. För hemanvändning mer lämpligt elektroniskt rökhus med en potential på 500-600 watt. När man väljer en stor design är det värt att överväga att det är möjligt att laga fler produkter i den, men sådana modeller skiljer sig inte åt i rörlighet, de är svåra att bära på picknick. Om rökningstanken har TEN, kräver det inte att vissa driftsförhållanden skapas. När du installerar en sådan design är det viktigt att det finns tillgång till ett 220V uttag. Dessa mönster är mycket praktiska för hemmabruk.

Elektriskt rökhus har följande fördelar:

 • lång livslängd
 • kompaktitet - mönster har inte mycket stor vikt (ca 5 kg). Denna enhet, liten i storlek och vikt, kan lätt transporteras med dig i en bil för att gå ut i naturen för att förbereda doftande rätter i den;
 • fullständig säkerhet
 • med hjälp av sådana konstruktioner kan du få en mindre kaloriprodukt, matlagning utförs utan tillsats av fett;
 • under beredningen av produkter behöver man inte vara nära rökhuset. När du har installerat enheten kan du gå om din verksamhet.

typer

När du väljer ett rökhus är att ta reda på vilka modeller som är lämpliga för varmrökning och vad är funktionen för kall rökning. Det är nödvändigt att bestämma vilken modell som är lämplig för att laga korv eller för fett under villkoren för en lägenhet eller ett privat hus. När det är varmt att röka kan temperaturen vara upp till + 120-150 grader, tillagningstiden för produkter - upp till flera timmar. För kall rökning blir matlagningen mycket längre. Att förbereda disken tar inte en, men flera dagar. Produkterna röker vid låga temperaturer upp till +25 grader. Mini design är mer lämpliga för hemmet, de kan laga upp till 3 kg doftande rökrätter.

Hett rökt

Det är värt att överväga fördelarna med att röka kött eller fisk på ett varmt sätt. Med denna metod är rätterna mer saftiga, eftersom rökning av fukt lagras i produkterna under rökning. Men att ha förberett maträtten på så sätt, bör den inte lagras under lång tid. Utan användning av konserveringsmedel eller stabilisatorer lagras inte röta rätter under lång tid, det är värt att äta dessa livsmedel i flera dagar.Rökmat vid en temperatur av +35 till +150 grader, väljer oftast den optimala tillagningstemperaturen på +90 grader. I en enhet för hemrök placerad i en gång upp till 5 kg med en effekt på 500-600 watt. Om produkterna laddas lite, blir tillagningstiden reducerad och kan vara flera minuter och vid maximal belastning är det värt att vänta längre - ungefär en halvtimme.

Kall rökt

Med denna matlagningsmetod kan deras hållbarhet vara mycket längre. Kallrökta måltider kan lagras i upp till flera månader. Under köksprocessen smälter köttet vid låga temperaturer upp till +25 grader i flera timmar. För fisk är det nödvändigt att öka behandlingstemperaturen till +40 grader. Före rökning av produkterna bör de vara väl saltade. Kallrökta modeller är vanligtvis mer komplexa. De ska vara anslutna till huven. Enheter för kallrökning är mestadels immobila, men de kan utrustas med ytterligare funktioner som en generator för flytande rök.

Framgångsrik kan kallas en kombinerad design. Denna modell låter dig laga mat på ett varmt och kallt sätt.Du kan hitta modeller som har en flyttbar kraftenhet. Du kan bära den på picknick och laga mat på elden. Två-tiermodellen är indelad inuti av gallret på vilka produkterna är utlagda, vilket gör det möjligt att samtidigt laga mat, till exempel kött och grönsaker eller använda andra recept.

Översikt över färdiga produkter

När du väljer ett rökhus är det värt att titta på vilka modeller som finns, läs konsumentrecensioner och välj ett mer bekvämt och lämpligt alternativ specifikt för varje kund. Att döma av vad kunderna säger är att universella rostfria modeller är mer lämpade för hemmabruk, med hjälp kan du laga en mängd olika rätter vid olika temperaturer. När du väljer en modell bör du vara uppmärksam på volymen, hur tätt locket passar i kroppen och till ventilationen.

Hanhi-rökhuset fick bra recensioner. Hanhi finska rökhus finns i 10, 20 och 30 liter. Modellen på 20 liter är utrustad med elektrisk TEN. Materialet för denna modell är rostfritt stål med en tjocklek av 2 mm, alla produkter har en specialpanna där fett samlas in.På omslaget på konstruktionen finns en termometer som låter dig ställa in temperaturen under driften av enheten. Med en speciell skorstenventil kan du inte vara rädd för lukten av rökt kött i rummet under driften av enheten. Även om man bedömer recensionerna, är lukten av rök i rummet fortfarande lite närvarande. Rökprodukter i det finska rökhuset Hanhi i en timme.

För kallt och varmt rökt kan du välja det elektriska rökhuset "Idyll". Produkten ser ut som ett skåp som kontrollpanelen är installerad på. Enheten är upprätt, vilket gör det möjligt att ta upp lite utrymme, inte mindre än det genomsnittliga kylskåpet upptar. Enheten arbetar på nätverket, för det är bara nödvändigt att ansluta den. Rökhuset har dimensioner på 500x600x1300 mm, enheten har en vikt på 9 kg. Samtidigt kan produkter som väger 25 kg laddas i enheten, upp till tio belastningar kan göras på en dag. För att förbereda heta röka rätter tar det upp till 3 timmar. Med hjälp av metoden för kallrökning tar det 2-3 timmar att laga köttprodukter och upp till 90 minuter för fiskprodukter.

Vilket är bättre?

Att använda ett el-rökhus för hemmabruk är inte svårt.En sådan enkel design gör att du kan laga röka rätter hemma. Det är möjligt att förbereda produkter både i det färdiga rökhuset och i apparaten som tillverkats för hand.

För att hålla enheten längre, bör du följa dessa regler:

 • Rengör rökhuset regelbundet från fett, brinnande och smuts. På så sätt kan du bli av med externa lukt och eliminera deras spontana förbränning.
 • Det är nödvändigt att installera enheten långt ifrån eventuella antändningskällor, på en plats som är skyddad mot vinden.
 • frukt och lövträd, som körsbär eller alger, är mer lämpliga för sågspån. Använd inte barrträ sågspån, eftersom lukt av tjära kan skämma bort smaken av skålen.

Hur man gör sig själv?

Att göra ett rökhus ensamt är inte så svårt som det kan tyckas. På den elektriska rökskuren kan du laga läckra rätter ganska snabbt. Metoden för kallrökning är mer lämplig för feta livsmedel, medan man i matlagningsprocessen röker med röken och överskottet av rök rinner ner. Fisk, kycklingvingar och grönsaker är bäst tillagade med varmt rökt. Vid höga temperaturer kommer en jordskorpa att bildas på produkterna, och inuti kommer de att förbli mer saftiga.

Även om elektrosågar inte är mycket dyra har det allmänna intresset för dem tjänat till att deras pris har börjat växa. Därför är det värt att försöka bygga ett rökhus med egna händer. Ofta för basen ta ett kylskåp eller spis. Om det finns hemmahörande enheter kan du själv göra enheten. För att göra ett rökhus av en spis eller ett kylskåp är det värt att rita en ritning.

Detaljerade designprogrammet hjälper nybörjaren att göra en hemlagad enhet.

För att göra en enhet med egna händer behöver du följande:

 • ta bort kylsystemet, ta bort höljet;
 • Borra ett hål i toppen av huset för att installera ett rökrör. Du kan ansluta skorstenen till röret och sedan ta det närmare huven. Om du gör allt rätt kan du röka mat i rummet utan lukt av rök;
 • en elektrisk spis placeras i botten av höljet, en pall placeras på den, där sågspån kommer sakta smolderar;
 • ovanför pallen med sågspånsark, vilket kommer att tömma fettet från produkterna;
 • För att lägga eller hänga produkterna för matlagning måste du installera gallret eller hänga krokarna.

Den självtillverkade designen består av två funktionella delar: ett värmeelement och ett hus. Värmeelementet tar emot elektricitet direkt från nätverket och värmer tanken, där trä sågspån hälls, det kommer från dem att värmen och röken kommer ut. En termometer ska fästas utanför strukturen, vilket möjliggör övervakning av temperaturen under rökningsprocessen.

Hur man använder

Innan du lägger produkterna i rökningsenheten är det värt att förbereda dem. Om du tar fisk för att röka, ska du ta det och suga det i saltlake, för vilket du tar ett glas salt för 4 kg fisk. Scad eller makrill gnides med salt och inslaget med klämfilm, pressas med lock på toppen och hålls i två dagar. Därefter torkas fisken i två timmar, kyls och läggs ut på gallret för rökning. Rökt fisk från en till tre timmar beroende på storlek.

För att laga gott sött kött, bör du förplocka produkten. Om köttbitarna är stora ska de kokas i förväg och sedan placeras i enheten. På samma sätt som de använder när man röker hemlagad korv.Kött i enhetsbröd i 2-6 timmar. För att förkorta tiden att laga kött kan den gnidas med saltfärskt. Att plåga någon produkt bör vara tills den är fullständigt förberedd, som när omarbetade rökprodukter blir oätliga.

Produktens ambassadör kan vara följande:

 • torr;
 • våt;
 • blandad.

Med torrmetoden kan produktens hållbarhet förlängas till två veckor. För att få saftig och ömt kött, bör du använda en våt eller blandad matlagning.

Användbara tips

Du kan använda rökhuset inte bara i naturen eller på gården, ofta röks i lägenheter, på balkongen. Före start ska rökhuset förinspekteras. För att göra detta är det värt att kontrollera koncentrationen av rök, oavsett om det finns öppen eld i pannan, där sågspån hälls, hur bekväm är gitteren för produkterna, värmeelementets effektivitet. Under arbetsprocessen kan nybörjare mäta vissa svårigheter.

   Vid anslutning av en enhet är det viktigt att komma ihåg att följande regler bör följas under driften av ett el-rökhus:

   • Produkter under matlagning får inte komma i kontakt med vägg- eller elektrodnätet.
   • Elektrifierade element måste isoleras från huset.
   • Rör inte maten med händerna, kontrollera deras beredskap under matlagningsprocessen.
   • alla nödvändiga komponenter bör isoleras
   • luftfuktigheten bör inte överstiga 80%
   • Lufttemperaturen i rummet bör inte vara mer än + 25 grader.

   För information om typ och egenskaper hos el-rökhus, se följande video.

   kommentarer
    Författare
   Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

   Entré hall

   Vardagsrum

   sovrum