Rökhus av rostfritt stål: hur man väljer?

Rökhus av rostfritt stål är en typ av rökutrustning. Många människor älskar röka produkter, så de undrar ofta hur man väljer rätt modell. Det första steget är att bekanta dig med designens egenskaper och fördelar.

Egenskaper och fördelar

Rökhuset i rostfritt stål har en lista med fördelar, varför denna produkt är ett favoritämne för rökning.

Fördelarna inkluderar följande egenskaper:

 • hög styrka;
 • lång livslängd
 • låg känslighet mot sot;
 • varma och kalla rökning alternativ
 • modell rörlighet;
 • konstruktion anses vara säker
 • rostmotstånd;
 • enkel vård;
 • enkla instruktioner för användning.

Varje rökhus innehåller följande komponenter:

 • rökkammare;
 • eldstaden;
 • skorsten.

Följande punkter kan hänföras till hjälpelementen:

 • dörren;
 • styranordningar;
 • gitter med krokar.
Rökrumsschema

I rökningslisten från ett rostfritt stål kan det finnas ett hydrolock, vilket många kallar ett hydrauliskt lås. Han är ansvarig för att förhindra att luftmassor kommer in i rökningskammaren själv. Han tillåter inte ingrepp av rök och lukt från det. Den första egenskapen eliminerar tändningen av sågspån, och den andra ger bekvämlighet i tillverkningen av röka produkter hemma.

  Sådana produkter är alltid mobila och lätta.

  De innehåller:

  • förseglad metalllåda utrustad med handtag;
  • ett lock med ett rör för rökutblåsning (det finns platt, halv oval och triangulär varianter till salu);
  • två galler, som ligger på två nivåer;
  • Det kan finnas en termometer i locket.

   Brandlåda med skorsten i rökhus med vattentätning är inte närvarande. Sågspån med chips placeras på kammarens botten. Utgångsrök tillhandahålls av ett hål i locket.

   Om du lagar mat hemma måste du sätta på en speciell slang och ta den utanför huset.

   typer

   Home smokehouse kan vara av olika slag. Till salu finns en konstruktion i två eller en rad, vars grillar är gjorda av rostfritt stål. Eftersom materialet inte rostar, stannar inte produkterna, vilket indikerar lätt underhåll. Till salu finns ett runt rökhus. Vanligtvis används den för kallrökad eller varmrökad hemma. Den har en liten storlek tack vare vilken det är lätt att placera i köket.

   Populära rektangulära produkter med vattentätning. De är lätta att använda, har en liten storlek, som de kan användas som ett rökhus för fiske, grill och andra aktiviteter. Vanliga hemversioner är också gjorda av rostfritt stål, utrustad med ett tätt lock utan vattenförsegling. Sådana modeller karakteriseras av en cylindrisk form. Också på marknaden finns ett vertikalt rökhus av omagnetiskt stål. Materialet har en identisk komposition med stål, vilket var populärt i Sovjetunionen.

   Alla modeller på marknaden har en pall. Det är ett viktigt inslag i designen, eftersom det skyddar flisen från saften från produkterna. I avsaknad av en panna kommer du att stöta på en situation där saften börjar smoldera och förstöra hela matlagningsprocessen. Vid tillverkning av rökhus används stålplåt, vars tjocklek är 2-3 mm. Om väggtjockleken är mindre än 2 mm, kommer produkten att deformeras vid upphettning och kommer snabbt att misslyckas.

   Tjocklek över 3 mm kan inte förbättra rökhusets funktionalitet, men kostnaden för sådana produkter kommer att öka.

   dimensioner

   Storleken på rökningslisten från ett rostfritt stål anses vara en fördel med dessa produkter. Du kan välja vilken storlek och vikt som passar dina mål. De optimala dimensionerna för produkter med hydrolock är: 500 * 300 * 300 mm med en vikt av 12 kg.

   Bläddra bland populära märken

   Rökning skur från ett rostfritt stål släpper ut olika varumärken. När du väljer, borde du noga läsa modellens egenskaper, samt granska kundrecensioner.

   Finska har fått mycket positiv feedback. varumärke Hanhi. Tillverkaren erbjuder en modell Hanhi 20 l, som är en modern rostfritt stålprodukt. Rökhus kan användas hemma och i naturen.Enheten är försedd med en vattentätning, tack vare vilken köket inte kommer att fyllas med lukt av mat. Med en bimetallisk termometer kan du övervaka temperaturen. Denna modell är ganska vanlig, vilket framgår av många kundrecensioner. Användarna är nöjda med priskvalitetsförhållandet, liksom den praktiska formen av enheten, användarvänlighet och omsorg.

   rökeri från finska företaget "Suomi" erövrade marknaden och glädde många människor. Tillverkaren erbjuder sina kunder rostfria stålprodukter, vars tjocklek är 2 mm. Detta villkor utesluter bränning av produkter. Nöjda konsumenter noterar att enheten röker utan rök, lukt känns inte när man lagar mat hemma. Modeller av detta märke är lämpliga för matlagning på alla spisar. Rökhus behåller sitt attraktiva utseende under hela verksamhetsperioden.

   Inhemsk tillverkare "Eden-smoke" säljer dessa produkter, som alla kan delta i varm eller kall rökning. Märket har varit på marknaden i över 10 år och erbjuder sin publik det bästavariationer av rostfritt stål rökhus, bland annat alla kan hitta sin egen version. Företaget har egen produktion i Moskva, varför det är möjligt att genomföra en individuell order enligt kundritningar. Köpare som ett individuellt tillvägagångssätt, så de ofta vänder sig till denna tillverkare med sina egna skisser. En hel del positiva recensioner fick en modell med en vattentätning från icke-magnetisk stålkvalitet Aisi 201. Den har en matt yta.

   För köpare av spegelytor på försäljning finns ett rökhus Aisi 430.

   Smokehouse Aisi 201
   Smokehouse Aisi 430

   Hur gör man själv?

   Du kan skapa din egen enhet för att röka från rostfritt material. För arbete behöver du utföra skärning av rostfritt stål på den storlek du behöver. Du kan välja vilka parametrar som krävs för din användning. Om vi ​​pratar om storleken på det genomsnittliga rökhuset, där två kycklingar kan rökas åt gången, eller två rader sken eller fisk kan ordnas, måste ha följande dimensioner:

   • längd - 700 mm;
   • bredd - 400 mm;
   • höjd - 400 mm.

    När du har klippt stålet måste du göra en söm.Använd argonsvetsning för dessa ändamål. Locket måste ha öppningar för att rök ska kunna fly. Gitter ska också vara gjorda av rostfritt stål. Fettmottagaren ska placeras ovanför behållaren med sågspån. Du kan utrusta den med benen. Det här är mycket bekvämare än att skapa hyllor som gör rengöring svårt. För att förhindra att bakmurarna deformeras från exponering för höga temperaturer, välj ark med tillräcklig tjocklek och se till att svetsningen är av hög kvalitet.

    Genom att utföra dessa åtgärder kan du skapa ditt eget rökhus, vilket kommer att tjäna länge och glädje av kyckling, korv och andra delikatesser.

    Installationsexempel

    Det är möjligt att installera rökningslisten på olika sätt. De flesta modeller har ett stativ, tack vare vilket du kan använda konstruktionen på en gas eller elspis eller röka kött på sommarstugan, i naturen på ett lägereld. Bekväm struktur bidrar till att rökhus är i stor efterfrågan och nästan universellt. På grund av sin storlek kan rökhuset lätt passa in i bilens bagage och lämna utrymme för vandring.

    Hur man använder

    För att njuta av godbitar av fisk eller kyckling hemma eller på dacha, måste du bekanta dig med processen med att använda ny utrustning i ditt kök. Att använda rökhus åtföljs av lätthet, men några tricks hjälper dig att göra rökt kött ännu mer utsökt.

    Chips måste vara närvarande längst ner i strukturen. För att göra rengöringen enklare, häll flisarna i icke-förseglade folieförpackningar. När du har lagat mat kan du kassera förpackningen.

    Som marker kan du använda materialet från alla fruktträd:

    • med hjälp av aprikoskött förvärvade en delikat arom och söt smak;
    • körsbär kan ge produkterna en unik arom;
    • ett äppelträd anses vara det bästa valet om du vill få rök utan arom;
    • plommon är mer doftande än äpple, men kan inte tävla med körsbär;
    • om du vill ge köttet doften av trä, använd asp, ek eller alder.

     När du lägger marker på botten måste du installera en pall. För att förenkla rengöringen, linda den i folie. Då måste du sätta rutnätet för produkter.Glöm inte att olja den med solrosolja. Nu kan du täcka rökhuset och fylla vattentätningen med vatten. Rökhus redo för användning.

     Hur och vad ska man tvätta?

     Det finns flera sätt att rengöra ett rökhus av rostfritt stål. Det rekommenderas att tvätta produkten omedelbart efter tillagningen, eftersom det är mycket lättare att rengöra färsk sot. Du måste ta bort gallret med en bricka, ta bort askan. Skydda sedan fettet som finns på omslaget med en handduk. Nu kan du lägga tillbaka brickan och fylla den med vatten och diskmedel.

     Det rekommenderas att använda följande verktyg:

     • Shumanit-rengöringsmedel i form av en spray;
     • speciella preparat Alkalinet 100 och Kenolux Grill;
     • avfettningsmedel AV A 11;
     • rengöringsmedel Grizli från Faberlik.

     Dessa läkemedel syftar till att rengöra produkter av rostfritt stål och är av hög kvalitet. Efter en timme kan du torka röken med en svamp och skölj under rinnande vatten.

     Du kan också få ett bra resultat med hjälp av mekaniska metoder:

     • rengör ristbrunnen, en speciell borste avsedd för metallytor;
     • Du kan använda den motoriserade penseln, som syftar till att rengöra grillen Boyscout 61255;
     • Vissa användare använder en rund borste för metall, som är fastsatt på en liten kvarn.

     Med hjälp av dessa metoder kan du återställa ditt ursprungliga utseende till ditt rökhus.

     För information om hur man väljer ett rökhus av rostfritt stål, se följande video.

     kommentarer
      Författare
     Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

     Entré hall

     Vardagsrum

     sovrum