Braziers: egenskaper hos enheten och typer av strukturer

 Braziers: egenskaper hos enheten och typer av strukturer

Sommarsäsongen är inte komplett utan picknick utomhus. Och var är picknicken, det finns kebab, rökt fisk, bakade grönsaker och andra läckra rätter gjorda av färskvaror. Ingen av dessa rätter kan tillagas utan bra brazier.

Men grillen är annorlunda. Olika typer av strukturer bestämmer enhetens egenskaper och dess funktioner. Ju mer komplexa designen är desto fler möjligheter har den, så det är viktigt att närma sig valet av brazieren på allvar.

Särskilda funktioner

Många trädgårdsmästare tror att brazieren är en oumbärlig egenskap för friluftsliv, men väldigt få människor ger ett tydligt svar på frågan om vad det är och vilken riktig grill som ser ut.Här skiljer sig alla åsikter: brazier kallas en stålstruktur för spett eller tagans, det är förvirrad med grill och grill.

Varianter av braziers kan föras under den allmänna definitionen - det är en rooster för matlagning. Strukturellt braziers skiljer sig från varandra, men de har också gemensamma element. De förekommit i den allra första arten, även om frågan om ursprunget för denna enhet är kontroversiell.

Vissa tror att det här är amerikanernas uppfinning, andra tillägnar sig de östliga folken, och andra hävdar även att brazieren uppträdde i det 7: e århundradet f.Kr. i Egypten.

Materialen vid tillverkningen av gamla grillar vittnar om att uppfinningen fortfarande är östlig. Den bestod av ett stativ och en skålformad tank för ved och kol. Det fanns spår på tankens väggar för att fixa enheterna för stekning och rökning som föregick spettarna och grillen. Brazieren stängdes med lock, på sidan av det fanns bärhandtag.

Den moderna brazaren är en förbättrad modell av den gamla orientaliska brazaren.

Den har sina egna egenskaper:

 • Detta är främst en gataattribut av ett lanthus eller stuga.Den är installerad i ett rekreationsområde, skyddar det från vind och regn.
 • En högkvalitativ brazier är en komplicerad och tung konstruktion, under vilken det är nödvändigt att hälla en liten grund så att den blir statisk.
 • Trädgårdsgrill kan vara statisk och bärbar, fabrik och hemlagad.
 • Enheten används för sitt avsedda syfte främst under varma perioder av året, för att utomhusreklam ses som den mest bekväma, men brazeren med samma framgång kan användas på vintern.
 • Kokningsmetoden på grillen är unik och användbar, eftersom produkterna är beredda utan olja. Köttet visar sig saftigt och ömt efter betning, och grönsaker har inte tid att förlora sina fördelaktiga egenskaper och vitaminer, medan de blir skarpa.
 • För att laga läckra måltider kräver det inte speciella kulinariska färdigheter.
 • Med hjälp av grill kan du inte bara laga mat, utan också värma upp den på fältet. Detta är praktiskt när det inte finns el på dacha, liksom under en vandring och en picknick.

Dessa är kraftfulla argument för ett bra landgrill.

Princip för verksamheten

Hemligheten med hälsosam, aromatisk och god mat tillagad i en stekpanna är hur matlagningen sker.

För olika typer av rätter är denna princip något annorlunda - vissa är beredda över elden, andra på kolmen. Vissa rätter måste kokas i en sluten behållare, och några - direkt ovanför kolens värme.

Om principen om matlagning på grillen är det ofta felaktigt sagt "på en öppen eld". Detta är felaktigt. Det finns flera faktorer som bidrar till matlagning:

 1. Intensiv strålning från glödande kol. Trots att många tycker att temperaturen inte är tillräckligt stor är den cirka 1000 K, vilket motsvarar 700-800 grader Celsius. Detta är mycket, med tanke på att kokpunkten endast är 100 grader. Effekten av infraröd värmestrålning från kol anses vara villkorligt hård.
 2. En annan värmekälla är rosterens heta väggar. De värmer inte värre än en stekpanna på en gasspis - upp till 300-400 grader. Värdena gäller för avståndet från toppskiktet av kol till kanten av rostern. En sådan termisk effekt betraktas som villkorligt mjuk och påskyndar processen med att laga mat på grillen.
 3. Varmluft som stiger från bränslet. Temperaturen är 200-300 grader.På grund av det faktum att denna luft faktiskt berövas syre, uppstår kemiska reaktioner inte när produkterna kommer i kontakt med metallspett eller grillristen.
 4. Villkoret för korrekt "mognad" av kött på grillen är den enhetliga förångningen av överskott av fukt. På grund av detta är kebabar och andra kötträtter inte stekt, inte stuvade, inte bakade, men slanka, varför de blir saftiga och rosa samtidigt.

Samspelet mellan dessa faktorer är följande: hård termisk strålning värmer köttstycken och lager av lök och andra grönsaker och bidrar till processen att denaturera proteiner i kött, mjuk strålning är ansvarig för bildningen av guldbrun, luften från kol håller en stabil temperatur, vilket inte tillåter att denatureringsprocessen stannar och förångningen av överskott fukt lindrar också kött från cancerframkallande ämnen, som bildas i denatureringsprocessen.

När du lagar mat i en stängd metallkärl (röksfisk, matar och värmer upp olika rätter i en gjutjärnspanna) ersätter värmen från brazieren öppen eld i en gasspis och el.

Också i designen finns ofta ventilationsgaller och blåser.De är nödvändiga för att reglera syreflödet till bränslet. Detta gör att du kan öka och minska intensiteten av termiska effekter på produkter.

typer

Braziers är indelade i flera typer beroende på tre kriterier: Typ av material från vilket basen och rostern är gjorda, typ av bränsle, typ av konstruktion. Ytterligare faktorer av skillnad - enhetens storlek och design.

Dessutom är deras funktioner olika. En brazier är bara lämplig att laga kebab och grilla på den, medan den andra hanterar en så svår uppgift som hembakning. Varje kriterium förtjänar detaljerad övervägning.

Tillverkningsmaterial

Moderna braziers är av två typer: sten och metall.

sten mest nära prototypen av de första brazierna på materialet av tillverkning, på grund av dem lade braziers till den breda fördelningen av metallen. Moderna stenprodukter ser naturligtvis inte längre ut som primitiva småbrunnar med urtag för ved och spetsar av trä eller djurben. De är snygga, funktionella och kvalitet.

Du kan göra en sådan grill med egna händer eller beställningar från en professionell spis. Med tekniken kommer den att likna en enkel eldstad.

Materialet som används är betong, natursten och tegelsten.

Braziers gjorda av natursten - en sällsynthet. Byggandet av en sådan struktur är en mödosam process, eftersom natursten inte har samma storlek och formfaktor. Stengrillar har dock sina fördelar: de ser estetiskt glädjande ut, särskilt om dachaområdet är inrett i en lantlig, ekologisk eller rustik stil, och disken i dem är särskilt god och framgångsrik. Och om läget har gjorts på samvete, kommer en sådan brazier att tjäna inte mindre än 20 år.

Analogen av en stenbrazier kan tillverkas av betong. Fördelen med detta material är att det är hållbart, billigt och det kan ges önskad form. Samtidigt skiljer det sig utåt lite från naturligt naturmaterial, även om det har alla samma fördelar.

Den vanligaste typen av stenbrazier är tegelprodukter.

Fördelar med tegelgrill:

 • enkel installation, som görs för hand
 • rimligt pris för material, med tanke på deras lilla mängd;
 • trots att det ser ut som en eldstad, på platsen för grillen på gatan behöver det inte särskilt tillstånd.
 • kombinerar flera funktioner för matlagning på olika sätt: grill, grill, rökhus, ibland även en spis;
 • tegel ser vackert ut - du kan använda både ljus nyanser och rött;
 • det ser organiskt inuti lusthuset, där det är bekvämt att omedelbart organisera en matplats;
 • Inuti tegelpipan lagras värmen under en lång tid, vilket är mycket bekvämt att värma färdiga måltider, liksom att värma rummet i ett halvt slutet och slutet lusthus.
 • ekonomisk bränsleförbrukning på grund av möjligheten hos en tegelbrandlåda att ackumulera värme;
 • tegel är ett biostabilt material - det förekommer inte mögel och svamp, det är inte täckt med rost och är resistent mot mekanisk skada.
 • lång livslängd - från 10 år.

Nackdelar med tegelgrillar:

 • Designen är statisk. Den kommer alltid att vara kvar på platsen där den uppfördes, så det är viktigt att välja rätt plats inne i lusthuset.
 • Alla processer för byggandet av tegel mangal totalt tar lång tid.Stiftelsen ensam, som är en viktig del av konstruktionen, kommer att torka i 2-3 veckor.
 • Tegel är tung. Under det är det nödvändigt att montera grunden.
 • Liksom eldstaden, krävs det att brandbekämpningsregler följs under byggandet. Detta komplicerar processen något och gör designen dyrare.
 • Det är nödvändigt att installera en skorsten.
 • Inte alla typer av tegel är lämpliga för byggandet av en roster. Använda byggnadsmaterial, ihåliga tegelstenar, material med brister (bränt, sprickat) kan inte användas. Det bästa alternativet är eldstensstenar för eldstaden, men det kostar mer än någon annan typ av tegelsten.

Mer utbredd metallkonstruktioner. Deras produktion är väl etablerad i vårt land, därför att köpa rätt alternativ eller beställa en enskild modell är inte svårt. Och speciella hantverkare kan göra det för hand.

Material för tillverkning av metallgrillar är gjutjärn, legeringar med järn och rostfritt stål. Gör dem gjutna eller svetsade.

Två typer är populära: tunnväggiga och tjockväggiga braziers.

Tunna väggar gör vanligen mobila och vikande strukturer. På grund av att väggarna är formade av mycket smala järnplåt, är brazierna lätta, de flyttas bekvämt från plats till plats och kräver inte en solid grund. Prisvärd gör dem också populära.

Men tunnväggiga modeller har sina nackdelar. Först och främst är det oförmågan att göra en eld direkt i skålen. Tekniskt är detta givetvis möjligt, men oönskat. Materialet brinner snabbt och blir oanvändbart bokstavligt under en årstid. För att tjäna den tunnväggiga brazaren längre, rekommenderas att överföra färdiga embers till brazier.

Du måste också skydda enheten mot fukt - metallet kan rosta.

En annan nackdel är oförmågan hos en tunnväggig brazier att lagra värme under en lång tid. Detta ökar bränsleförbrukningen och komplicerar tillagningsprocessen. Även kompakta och kompakta dimensioner av produkten. På grund av dem är det omöjligt att laga mycket mat på en gång till ett stort företag och köttet kan stekas endast i små bitar. En hel slaktkropp på en spett över en sådan brazier bakar inte.

Det är en helt annan sak - tjockväggiga modeller.De har en stor volym, håller värmen längre och är kända för slitstyrka. Denna grill serveras i gatan under flera årstider.

Vikten av den tjockväggiga brazaren är betydligt högre, liksom priset. Det är viktigt att tänka i förväg hur man använder den och var den ska installeras, eftersom transporten blir tidskrävande.

Den tjockväggiga mangalam inkluderar produkter gjorda av gjutjärn. Detta material har hög värmebeständighet, vilket minskar bränsleförbrukningen och har en positiv effekt på matlagningsprocessen. Det kännetecknas också av dess mångsidighet, effektivitet, slitstyrka, god värmeavledning och korrosionsbeständighet. Alla dessa fördelar återspeglas i kostnaden för produkterna.

Svårigheten att använda en gjutjärngrill är att kolet som finns i det som ligger bredvid de hål genom vilka syre tränger in i brazaren värms mest av allt. Detta kräver en kompetent organisation av botten och den andra botten.

Det är nödvändigt att anpassa sig till användningen av en komplicerad konstruktion, men det tar lite tid.

Ett alternativ är en brazier av rostfritt stål. Rostfri design ger några fördelar: kvalitet, hållbarhet (upp till 30 år), slitstyrka, ingen korrosion.Bonusen i ett polerat rostfritt stål är att det enkelt tvättas bort från sot av fett och förbränningsprodukter.

Design från rostfritt stål är mycket varierande i utförandet. Du kan hitta en lätt mobilversion och en solid brazier med ett extra fack som utför en ugns funktioner.

Kostnaden för rostfritt stål ökar naturligtvis priset på grillen.

Vi bör också nämna den professionella installationen för stekning och rökning. Deras huvudsyfte är att laga mat i restauranger, barer och cafeterior, men ingen stör att förvärva en professionell grill i privata händer. Dess fördelar:

 • maximal användbarhet
 • funktionalitet;
 • vackert utseende;
 • täckningen underlättar tvättning
 • Termiskt skydd är en keramisk fiberbeläggning som hjälper enheten att "justera" till omgivande temperatur i rummet och utsidan.
 • matstål är inte utsatt för korrosion;
 • du kan göra eld i brazier;
 • Livslängden är över 30 år.

Allt detta gör en professionell grill rätt investering för en semester i landet. Nackdelen är inte allt, men för en vanlig trädgårdsmästare är priset på en professionell enhet mycketär hög.

bränsle

Den traditionella, populära och mest eftertraktade är en solid bränslegrill på träet. Det är kol som gör matlagning säker och mättar den med ett unikt "rök" arom. Dessutom brinner veden smidigt och brinner vackert, och karmarna smolder långsamt.

Men inte alla braziers är utrustade på ett sådant sätt att de kan göra eld. En stengrill med en sluten eldstuga är perfekt för detta, men vissa typer, som tunnväggiga metallmodeller, blir snabbt värdelösa från öppen eld. Ved bränns för dem på en speciellt utpekad plats, och endast smolande kolar hälls i brazier. Därför populära och kolgrill, det vill säga där olika typer av kol omedelbart används som bränsle.

Erfaren trädgårdsmästare som använder grillen på semester, rekommenderar att man väljer björk eller ekkol. Men ek är dyrare, det kommer att ta mycket att laga mat för ett stort företag, så björk anses vara bäst. Kolar smolder länge och de har hög effektivitet.

Ofta, i stället för björk, försöker producenterna sälja kol från barrträd.Det ger bitterhet och är i allmänhet inte särskilt lämplig för matlagning.

Det är väldigt lätt att skilja björkkol från tallskol - på björkens antracityta finns det sken, en reflektion av solen och barrkol är matt, utan glans.

Det är värt att köpa kol med märkning A - högsta klassen. Ett kilo räcker för att steka 3-4 kg kött. Detta gör kol till ett ekonomiskt och mångsidigt bränsle.

Om du väljer ved, bör du också föredra björk.

Fler moderna modeller av braziers kan vara elektrisk eller gas.

Gasgrill med funktionerna för en grill, grill, rökhus släpar inte bakom dess egenskaper från bränsle med bra bränsle på trä eller kol. På många sätt skiljer sig den från den traditionella rostaren och har sina egna egenskaper:

 • Gasgrillar övervägande professionell typ. De är installerade i kaféer och restauranger, så kostnaden för en stor grill med olika funktioner blir ganska stor.
 • Gas är ett potentiellt farligt bränsle. Felaktig anslutning av cylindern till grillen kan orsaka läckage och leda till en nödsituation. För att undvika detta är det lämpligt att välja ett färdigt alternativ, där gasanslutningsenheten och hela den inre strukturen på grillen är noga genomtänkt och korrekt monterad.
 • För gasfrysare används inte samma gas som används i hela huset. För det behöver du köpa ballonggas.
 • Olika modeller fungerar från olika bränslen. Vissa är från metan, andra är från flytande gas, andra är anpassade för flera typer av bränsle.
 • Stekytan är av två typer: slät och korrugerad. Det finns kombinerade modeller, vars pris regelbundet ökar en och en halv gånger.

Jämna ytan är vald för fjäderfäkött, fiskrätter och skaldjur. De innehåller lite fett, det smälter i de första minuterna och förblir på en jämn yta som ett skyddande skikt. På grund av detta förbränns inte fettsyror och förblir saftiga.

Den korrugerade ytan är mer lämpad för att laga tjocka köttbiffar och kebabar.

Förutom funktionerna i en professionell gasgrill, har det för och nackdelar.

Förteckningen över fördelar är mycket övertygande:

 • Stekytan värms upp i 5-10 minuter. En tröttsam väntan på en kebab i några timmar handlar inte om en gasgrill. Måltider kan beredas snabbt och fortsätt omedelbart efter att ha slagit på.
 • Enheten är multifunktionell.Du kan laga kebab, biffar, fisk, grönsaker, köttfria rätter.
 • Inget behov av att samla trä för kol.
 • Designen är en typ av modern teknik, och som många av dem har den två användbara funktioner: automatisk tändning och nödstopp. Du kan starta processen med att värma rostern med en knapp och i händelse av funktionsfel i systemet fungerar "smart" funktionen och gasförsörjningen kommer att avbrytas.
 • Gas är ett billigt bränsle. Det är mer lönsamt än trä, kol och elektroelektronik.
 • Närvaron av temperaturregimer gör det möjligt att reglera värmemängden vid tillagning med en noggrannhet i en grad.
 • Konstruktionen ger flera brännare och termiska zoner. Detta gör det möjligt att samtidigt laga kött vid högsta temperaturen, grönsakerna på mediet, och för att hålla temperaturen på färdiga måltider vid det minsta.
 • Designen är vacker och behåller sitt utseende i många år.
 • Det finns ett termiskt barriärskikt och beläggning som underlättar tvättprocessen.
 • Slitstarka och icke-frätande material används.
 • Tillverkaren ger en garanti i 5-10 år. Men gasgrillen serverar perfekt och 30.

Nackdelarna med en gasgrill är få. Det största problemet är att det är svårt att montera det för hand, och en färdig fabriksmodell blir ganska dyr. Dessutom är missnöje med många fans av picknick i naturen den mycket matlagningsmetoden. Rätterna har ingen karaktäristisk arom och smak, vilket bör visas på denna grill.

En annan modern typ av braziers är elektriska modeller. Men deras princip av drift, utseende och "kulinariska förmågor" är mycket närmare kaminen och grillen, så de kan kallas en brazierssträng. Men vissa funktioner i elektriska modeller utförs med ett slag. De gör ett utmärkt jobb med grillen och grillen.

Spridningen av spettarna sker också automatiskt, så köttet är tillagat jämnt, utan brända fat och råmitten.

Det finns två typer av elektriska grillar: kontakt och kontaktlös.

I kontaktens stekningsyta två-topp och botten. Bottenprodukter för matlagning läggs direkt på stekytan.

Det här ligner mycket på en smörgåsmakare eller våffeljärn: kött läggs på ett varmt element, och det tar rot på den andra.

Kontaktgrillar har flera fördelar: disken kokas dubbelt så fort och mat kan placeras över hela stekytan. Det värmer upp jämnt och ger ett bra resultat.

Kontaktfria modeller är mer som en traditionell brazier på driftsprincipen. Produkterna kokas i dem under lång tid, köttet måste skäras i skivor av en viss tjocklek, så att den också bakas inuti.

Elektriska grillar är moderna, lätta, mobila, praktiska för de som först och främst uppskattar snabba resultat och vackert utseende av utrustning. Prisintervallet varierar från budget till premiummodeller.

Det är ingen fråga om någon knäckning av ved i en eld för kol i en brazier, kebab "med rök" och en mängd olika rätter. Modeller har begränsad funktionalitet, medan el är den dyraste typen av bränsle.

utformning

Ljudet, mångsidigt och bekvämt brazier i bruk består av ett stort antal element. För tegel- och stålversionerna skiljer de sig något, det finns också skillnader mellan stationära och bärbara modeller, små och stora enheter.

Konventionellt kan byggnadsstrukturen delas in i tre typer: bärbar, stationär och universell.

bärbar

Av alla befintliga modeller är detta den enklaste brazeren. Den minimalistiska designen och de begränsade funktionerna förklaras av att mobila brazier borde vara lätta i vikt. Alla ytterligare element i form av tak, fettuppsamlare och liknande förbättringar skulle göra konstruktionen för tung för transport. Det maximala där det kunde flyttas är från solen till skuggan och vice versa. Här talar vi om bredare rörelsemöjligheter med en brazier. Ta till exempel med dig för att vila i skogen, vid sjön, i landet.

Bärbara grillar kan vara vikbara och fasta. Fällningsmodeller har ett monteringssystem, som designerdelar, och fragment av fasta modeller hålls av torn-spårfästen eller svetsning.

Det andra alternativet är att föredra. Svetsning förlänger byggtiden under minst en säsong.

Samma design av mobila produkter är så enkelt som möjligt. De säger att "brazier" i översättning från ett av de östra språken betyder "korg med kol". Något som detta är en enkel brazier och det ser ut som: ett litet eller medelstort metallhölje (brazier) med stabila ben.I höljets väggar finns hål för tillförlitlig fixering av grillen för grill och spett. På botten av höljet kan det vara luftluftar.

De är nödvändiga för tillförsel av syre till det fasta bränslet, så att kolmen smälter väl och avger värme.

Vissa modeller har ett lock på höljet. De kan användas som ett primitivt rökhus eller hålla disken varm, men den portabla grillen är oftast grillad.

Fördelar med en bärbar brazier:

 • bekväm att transportera i alla transporter;
 • snabbt monterad från flera fragment;
 • Allt utrymme inuti höljet värms upp, värmen fördelas jämnt under tillagningen;
 • är billigt.

Nackdelar med en bärbar brazier:

 • tjänar endast några årstider, då sluter botten av höljet ut genom konstant kontakt med kol;
 • Små storlekar tillåter inte matlagning i taget för ett trångt företag;
 • Tillagningstemperaturen regleras inte.
 • begränsad funktionalitet, men för en bärbar enhet är möjligheten att röka, steka och baka på en broiler inte så viktig, eftersom människor går till naturen inte för kulinariska läckerheter, det räcker att steka kebab, kupaty eller fisk;
 • den lilla höjden på benen - stek kebabet som står upp och inte lutar samtidigt, fungerar inte.

   Nästan alla nackdelar är sanna för den bärbara modellen med gasbränsle, men hållbarheten mäts med mer än två eller tre årstider. Även gasgrill är säker att använda inomhus. Vid kallt och regnigt väder kan en kebab i ett lanthus göras inuti huset, i köket, på terrassen eller på verandan. Om så önskas, även i väntrummet.

   Elektriska braziers som arbetar från uttaget kan flyttas uteslutande inom räckhåll för strömförsörjningen.

   stationär

   Utformningen av immobile grill är mycket mer komplicerad än bärbar. I tegel- och metallversionerna varierar det mycket.

   Tegelgrill är mycket likadan i sin struktur till en öppen spis med en stängd eldstuga. Det finns en likhet både i yttre parametrar och i interna. Konstruktionen av en tegelstenig grill består av följande element:

   • Stiftelsen bas. Utan det kommer en tung konstruktion inte att vara länge, så det är viktigt att arrangera stiftelsen enligt alla regler och säkerhetsbestämmelser. Basen måste vara vattentät,så att kopplingen inte förstörs på vintern och när årstiderna ändras.
   • Diken. Det här är det så kallade podiet där eldstaden själv är installerad - det huvudsakliga konstruktionselementet. Pallen utförs vanligen med en dubbel botten - det här är en ashpit. Allt spillbränsle samlas in i det. Askpanelen avlägsnas så att den kan rengöras regelbundet.
   • Under för firebox. Den är gjord av eldfasta material, brandsläckningsplattor, till exempel.
   • Drovnik eller eldstad. Ett fack där ved brinner, vilket ger den värme som behövs för matlagning. Vid konstruktionen av en tegelgrill är det ett stålhölje, "inbyggt i kroppen" av en utomhuspanna.
   • Zhirosbornik. Det här är en annan pall, som en ashpit, som måste dras ut från tid till annan och rengöras av fett och förbränningsprodukter.
   • Fläkt för luftcirkulation.
   • Rökavladdning Eftersom brazier av denna typ måste skyddas från ogynnsamma väderförhållanden, är det installerat i lusthus eller rekreationsområde. Takets närvaro krävs. Röket måste passera genom det.
   • Ytterligare element: ett galler, blås, tillbehör, en dörr för en brandkammare, ett lock för ett hölje.
   • Ofta finns det ett extra utrymme - en ugn.

   universell

   Universal betraktas som en multifunktionell inomhusgrill, som inte bara är lämplig för stekning av kebabar på våren och sommaren, utan också klarar av grill, grill, rökhus, matlagning av olika köttfria rätter.

   Bland tegelkonstruktioner är det här en bra chafing disk med lock, plus en sluten eldstaden, som används som en traditionell rysk spis eller bifogad tandoor.

   Tandooren är en rund ugn av en speciell design. Med högkvalitativ prestanda kunde hon väl byta ut grillen.

   I tandooren kan du inte bara laga shish kebab, utan också baka platta kakor, pajer, grönsaker, fisk.

   Bland metallkonstruktionerna är det värt att lyfta fram gasprofessionella braziers med en kombinerad stekyta (jämn och riven), flera brännare, ett rökhus, grillgrill och spett i satsen.

   Förutom standardlösningar kan den förses med en spett för rostning av kött till shawarma, en wok (en djup tjockväggad stekpanna för matlagning av asiatiska rätter), en kittel.

   dimensioner

   När det gäller de övergripande parametrarna för mangalen, hänför sig först och främst till rosterns storlek.

   Beräkna dess längd, bredd och höjd är lätt - för en standardstorlek. Dess längd är 40 plus eller minus 2 centimeter. På en sådan spett placeras 5-6 stycken medelstort kött. Avståndet mellan spettarna ska vara ca 6 centimeter. För en familj på 4 nog 5 spettar på en gång.

   Det visar sig att rosterns bredd inte ska överstiga 40 cm och den optimala längden - 45-50 cm. För ett stabilt företag med 6 eller fler behöver en lång grillplats för 8-10 spettar. Det är viktigt att komma ihåg att det är osannolikt att kunna transportera en sådan konstruktion, och under matlagningen måste du flytta från plats till plats för att vända varje spett. Längden av en sådan problematisk grill, men bekväm eftersom du kan laga mycket kebab för hela företaget på en gång, kommer att vara ca 60-100 cm.

   Beräkna djupet av brazier är något svårare. Här är det värt att förlita sig på erfarenheter och rekommendationer från erfarna sommarboende.

   Som övning visar djupet på rostern, där köttet inte brinner, och bränslet är inte bortkastat - 15-20 cm.

   Med ett grunt matdjup torkas disken och med en för stor roster kan det inte finnas tillräckligt med värme för att köttet ska "mogna".

   En annan viktig parameter som bekvämligheten av transport och matlagning beror på är den totala höjden på strukturen. Den bästa höjden är brazier, brazier ligger på en nivå av 1 meter över marken. Men en liten mobil brazier kommer att se ut som en besvärlig kolchenogoy konstruktion, om du lägger den på mätarens ben. För stabilitet och estetik är den mer lämplig för kortare ben, ca 50 cm.

   En stor grill i det stationära staten har råd med någon höjd. När du bygger det måste du fokusera på tillväxten hos någon som kommer att laga mat regelbundet. Om en person är lång, är brazieren placerad över 1 meter, om den är låg, då är 1 meter tillräckligt.

   utformning

   En användbar enhet i hushållet behöver inte vara tråkig alls. Låt otroliga rektangulära braziers med hål för ventilation på raka ben förblir tidigare, och det är dags att installera en modern originalmodell på din webbplats.

   Designen av stengrillar är mindre variabel än konstruktionen av metallkonstruktioner. Detta beror på det faktum att materialets färgschema (huvudsakligen tegelsten) är begränsat till nyanser av rött och beige, och inte alla har råd med att reta strukturen med keramiska plattor.

   Den klassiska av genren för stengrill är styliseringen av en traditionell rysk spis eller öppen spis.

   Vid imitering av en spis installeras en vacker smidesjärnsdörr på eldstaden, ekmöbler, textiltillbehör i rysk stil, samovar, krukor och naglar kan placeras bredvid braziern.

   Eldstaden kräver en mer ädel atmosfär. Imitationen av en marmorport från billigare material, en snidad trämund, en mosaik ser vacker ut.

   Några hantverkare pryder stengrillar med färgat glas eller fragment av keramiska plattor.

   Om man tar hand om små detaljer manuellt tar det mycket tid, men så får du exklusiva modeller med en touch av individualitet.

   Mycket mer utrymme för fantasi öppnas när man smyger metallstrukturer. Metall kan formas i bearbetning, det kan ges någon form, inklusive utförande av komplexa konstnärliga smide. Du kan också måla den med brandbeständiga färger, applicera en ritning eller göra beläggningen enhetlig.

   Ett vanligt tema är att dra en brinnande eld på en brazier, måla den med färgade mönster.

   Lämplig för att dekorera olika DIY (DIY).Detta är utförandet av ursprungliga idéer med hjälp av saker som redan har tjänat sina egna.

   Den första metoden ser mer uthållen, det är intressant, men relativt lugnt. Det andra sättet är manifestationen av kreativitet och skicklighet.

   Dessutom är saker gjorda för hand en modern trend i utformningen av någon zon, inomhus och utomhus. Samtidigt blir designen manuellt billigare än att beställa ett designprojekt.

   Till exempel ser grillen om från en gammal bils bagage mycket original. Det är önskvärt att modellen var riktigt gammal och sällsynt. Få sedan önskad retroffekt.

   Bara gjort och ser bra ut ur en järnfat. Vacker grill som en öppen resväska.

   Original brazier-tåg, brazier-bil, snidad skål, kista.

   För metallkopplare är det viktigt att kombinera färger i smide. De flesta kommer att vara svarta, men enskilda delar kan göras i guld och silver.

   Var ska man placera?

   Den rätta placeringen av grillen säkerställer bekväm användning. Man kan knappast kalla ett framgångsrikt alternativ en grillplats framför garaget eller tre meter från toaletten.

   Så att platsen valdes väl och korrekt måste du styras av sanitets- och byggkoder och grunderna för landskapsdesign.

   Landskapsdesign är dock inte alltid viktigt. Brazier kan placeras på gatan, i ett rekreationsområde eller hemma. Om det ligger i köket, i badkomplexet, på terrassen eller på verandan, måste du lita på inredningen och brandsäkerhetsreglerna när du väljer ett ställe.

   På gården finns det två alternativ för att ordna brazier: i rekreationsområdet, separat från lusthuset eller under taket som en del av strukturen.

   Inne i trädgården har vanligtvis stengrillar. De kräver konstant skydd mot det negativa påverkan av väderförhållandena och under taket ser det mer organiskt ut än under öppen himmel.

   Brazier inuti lusthuset skapar en mysig atmosfär. Klar mat kan serveras omedelbart på bordet i matsalen inom samma lusthus.

   Metallkonstruktioner kan också placeras inuti lusthuset. Samtidigt bristas de inte nödvändigtvis in i fundamentet, som sten. Över tiden kan platsen ändras.

   Vad är viktigt att överväga när man väljer en plats under grillen på gatan:

   • Avstånd till andra objekt på webbplatsen.Enligt byggbestämmelserna bör en potentiellt farlig struktur inte vara närmare än 3 meter från huset, men inte närmare än 3 meter från det intilliggande platsens stängsel.
   • Lättnad av marken bör vara mer eller mindre jämn, eftersom du måste fylla grunden för tunga strukturer.
   • Avståndet till toaletten och byggnaderna för boskap bör vara 10-13 meter, inte mindre.
   • Vindriktning Den blåsiga sidan av tomten är vanligtvis en. Det är önskvärt att installera brazieren på den plats där det inte finns någon stark vind, så att kolerna inte bärs genom luften. Det är också värt att ta hand om att röken inte bär i riktning mot husets fönster.
   • En öppen grill (inte tegel, utan tak) är förbjuden att installeras under träd och buskar.
   • Baldakinen över pergola är tillåten av slitstarkt material, men inte från tyg och PVC. Till exempel, med en pergola lusthus (ett tak i form av en gitter, stängt av en trasa) måste säga adjö.

   På gatan finns det huvudsakligen bränsle med bra bränsle på trä eller kol. Det här alternativet fungerar bra från mitten av våren till slutet av hösten, men på vintern är det lite trevligt i en tre timmars väntan på en kebab i kylan.

   Ett bekvämt alternativ för ett privat hem eller ett sommarhus är en hemgrill.

   För hem är trä och kol alternativ inte lämpliga. Dess konstruktion kommer att kosta mycket, tiden för att lägga kommer att ta mycket.Men ännu mer tid kommer att spenderas på pappersarbete - brandsäkerhetsföreskrifter förbjuder användning av öppen eld i ett bostadsområde. För att få tillstånd för grillen är eldstaden och liknande konstruktioner extremt svårt. Återstår gas och elektrisk version.

   Elektriska har två viktiga argument mot det - beroende av elnätet (med avbrott med energi kommer inte att fungera) och den höga driftkostnaden.

   Gas i detta förhållande vinner. Det fungerar från en cylinder, så det är oberoende av kommunikationer i huset, gas är billigt och dimensionerna på en sådan enhet är obegränsade. Detta kan vara en liten brazier för två, och en stor professionell installation för familj och vänner.

   Placeringen av grillen i huset är mer variabel. Det är fristående, vägg och hörn.

   Separat mobil design är mycket bekvämt. Den kan placeras i mitten av köket eller närmare väggen, och vid behov flyttas. Det enda villkoret för en sådan brazier - tillgången på ledigt utrymme. I ett litet rum riskerar han att vara besvärlig.

   Även med väggmodellen kommer att tinker. Först och främst måste du ta hand om brandsäkerhet och slutföra väggen med eldfasta och värmebeständiga material, och i andra - för att fixera strukturen på väggen bra.

   Angular braziers liknar skorstenugnar av ett modernt prov. Deras konfiguration bidrar till att effektivt använda ett litet köksutrymme och blir ett element i rummets design.

   Driftstips

   Problem i drift är alltid en följd av fel val av material, modell och plats. För att minimera problem vid användning av grill, är det viktigt att följa rekommendationerna från erfarna ägare vid inköpsskedet.

   Budgetmärken är bra, men det här är mer ett undantag, och regeln är att kvaliteten alltid kostar mer. Det är nödvändigt att uppmärksamma recensionerna av ägare av fabriksprodukter av olika märken och välj på deras grundval.

   Storleken på brännaren är viktigare än rosterns storlek. Att välja en brazier av storleken på ett metallhölje - ett fel. Även om det vid första anblicken verkar som om det är helt möjligt att baka en julgris i den, är huvudbrännaren i konstruktionen. Om den är liten, kommer den hela improviserade ugnen inte att värmas upp. Värmen koncentreras endast på en liten radie runt brännaren. Piglet måste lägga på en kebab av små bitar.

   Modeller med skyddande beläggning förenklar livet.Åtminstone tvättar keramovolokno ibland bättre än metall.

   Aluminium och kopparprodukter passar bäst för utomhusbruk. De är mer motståndskraftiga mot korrosion, men över tiden kommer det oundvikligen att förekomma på någon metallgrill.

   När du använder en brazier finns det också några knep:

   • Justering av värmehalten i grillen på kolmen är också möjlig, som i en gas, men inte i exakt grad. För att "lägga till värme" är det nödvändigt från tid till annan att agitera kolet, knacka på askan och raka dem i högar. För att sänka temperaturen fördelas kolarna på pannans botten och röra inte längre tills skålen är klar.
   • Så att produkterna inte håller sig fast vid grillristen, är det vanligt att smörja det med solrosolja. Även nybörjare gissar intuitivt detta, men få människor vet att effekten blir bättre om grillen förvärms.

   Med hjälp av denna teknik måste du vara försiktig: använd en termisk skyddshandske och använd en silikonborste för att smörja grillen.

   • Om bitarna av mat fortfarande sitter fast på gallret eller spettarna, finns det två effektiva sätt att bli av med dem. Först måste du försöka rengöra den heta grillen med en pensel.Om detta inte fungerar ska gräset sänkas på eld och rester av mat ska brännas. När de blir till aska, blir det lättare att rengöra dem, och aska hjälper också till att tvätta gallret att lysa.
   • Om valet föll på en gas- eller elgrill, ska det under inga omständigheter användas "flytande rök". Denna mottagning kommer inte att ge en karaktäristisk lukt av kött kokt på björkol, men det kan lätt förstöra skålen. Det är bättre att göra en bra uppsättning kryddor eller intressant marinaden för kött.
   • Och för att ge köttet ett kryddigt doft av örter, behöver de inte gnidas in i köttet självt - örter sprinklas på grillristen.
   • Tjock matfolie kan bytas ut med speciella grillborstar. Du behöver bara smula det i handen och använda den här klumpen som en hård tvättduk.
   • Grillristen är för stor för att laga grönsaker på den och inte lida senare, tvättar klumparna av bränd hud. Till detta hände inte, kan du använda samma folie. Hon behöver läggas på grillgrillens botten och bröts väl med en gaffel så att hon blir en grill. Strö över oljan på toppen, och ingenting pinnar.
   • Den gyllene regeln som kan bli av med många problem: en brandsläckare köps tillsammans med en brazier som en integrerad del av satsen. Låt det inte vara bättre, men det kommer att vara till hands.
   • Ett annat obligatoriskt element i uppsättningen med grilltangarna för att kontrollera köttets beredskap. Inte en gaffel eller en kniv. Dessa enheter gör en skära i köttet och berövar den av saften. Klarhetskontroll, samt vrid bitarna, endast med tangor.
   • Om björk ved eller kol plötsligt slutade, kan de alltid ersättas av grenar av alla fruktträd. De brinner också bra och ger inte en obehaglig rancid lukt på produkter.
   • Även en tjockväggig brazier behöver skydd så att nyttjandeperioden inte förkortas på grund av väderförhållanden och frekvent exponering för höga temperaturer. Förlänga livet för en metallstruktur kan färgning eller brännskador.

   Vid målning används endast färg med hög grad av brandbeständighet. Bränning ger en varaktig effekt. Därefter bildas en tjock film av järnoxider på rosterens väggar. Det blir inte ett hinder när du lagar mat, men skyddar grillen från rost under lång tid.

   Vackra exempel

   Du kan göra en brazier vacker på olika sätt: Välj en ovanlig form, färg, dekor eller material av tillverkning.

   Vilken som helst annan brazier än en rektangulär kan bli en ovanlig form för en brazier. Nyligen har runda, koppformade, minimalistiska fyrkantiga braziers fått popularitet. Ofta hittar du en modell som inte har döva väggar av brazier. De ersätts av vacker smide i form av vävning, klättringsväxter, abstrakta mönster.

   Vi bör också notera brazieren i form av föremål eller djur. En resväska smidd av stål, en bil, en hjort eller en gris på vilken grillgrill eller spetsar placeras kommer definitivt inte att ignoreras.

   Färgade braziers - en sällsynthet. Om tegelstenen, då röd, om metallen, då svart. Under tiden finns det ett stort antal eldfasta färger till salu, och de presenteras alla i olika nyanser: röd, grön, blå, gul, smaragd och vidare längs färgspektret.

   Brazier kan dekoreras med kontrasterande element. Till exempel, i en konsekvent blued-in brazier, kommer vit, silver och guld att stå upp starkt. Inredningen kan vara voluminös och platt.

   Ovanligt material är möjligheten för älskare att ge gamla saker en ny inkarnation. Det viktigaste - att välja rätt föremål för omarbetande, för att göra den till en säker och effektiv grill. Alla metallobjekt är lämpliga för detta ändamål: tomma fat, små rostfria brickor, en tom gascylinder, en trumma från en tvättmaskin, och till och med ett fodral från en systemenhet.

   Hemligheterna att laga läckra kebabar på grillen kommer du att lära av följande video.

   kommentarer
    Författare
   Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

   Entré hall

   Vardagsrum

   sovrum