Hur man gör hopfällbar grill: tillverkningsteknik

 Hur man gör hopfällbar grill: tillverkningsteknik

Matlagning kebab för många är en favorit kulinarisk ockupation, och både på sommaren och på vintern. Trots allt vem skulle neka en doftande och saftig kötträtt från det färskaste fläsk eller lammet på en fast eller stationär grill. Som regel är den installerad på en plattform av snö nära huset.

Grill är användbart för alla, men bäst av allt, om det är bärbart. Det är ganska möjligt att självständigt tillverka en sådan apparat, om du bekantar dig med alla nyanser av denna process i förväg.Förutom tillverkningsdetaljer är det också värt att studera egenskaperna hos materialvalet och ta hänsyn till alla regler för att använda en sådan enhet.

Särskilda funktioner

Om du bestämmer dig för att göra en hemlagad grill, måste du först kontrollera vilken storlek som är den bästa lösningen för att du ska kunna tillgodose dina familjes behov. Du måste också välja den metall som är mest hållbar. Hittills kan du på Internet hitta instruktioner för att göra ett stort antal modeller av grillar, som kan tillverkas av olika råvaror. Det är dock logiskt att de mest populära är metallmodeller.

Detta beror på flera funktioner.

 • Användarvänlighet. Metallgrillen är lätt att rengöra och tvätta, och om det är nödvändigt är det enkelt att demontera om det har avtagbara ben eller vikning om det är vikbart.
 • Kokningshastigheten. Det är den metall som bäst av allt håller värmen, vilket gör det möjligt för kött och grönsaker att laga mat på det inte bara lika jämnt som möjligt utan även snabbt.
 • Hög brandsäkerhet. Om ved eller kol blir väldigt varmt kan dimensionerna av brazieren och det faktum att den är tillverkad av metall förhindra förekomsten av en brandfarlig situation.Metallburk och mycket hett, men en allvarlig brand kommer inte att uppstå.
 • Låg kostnad. Nu är metallen ett av de billigaste och billigaste materialen för tillverkning av alla typer av grill. Det är mycket billigare än natursten, eldfasta tegelstenar eller andra värmebeständiga material.
 • Produktionshastighet. I närvaro av svetsning och erforderlig mängd metall kan du göra en sådan grill på bara två eller tre timmar och börja omedelbart använda den. För jämförelse: en tegelgrill måste göras i ungefär en månad, och det kommer inte att vara möjligt att använda den i flera dagar efter färdigställandet.
 • Rörlighet. Även om brännaren inte viks, är den fortfarande mobil - den kan enkelt överföras till något rum som ett tvättstuga eller garage, där det kommer att stå tills det behövs igen. I det här fallet kommer det inte att påverkas negativt av olika naturfenomen.

Dock har denna brazier en nackdel - inte mycket estetiskt utseende. Men om du verkligen förstår vad du ska göra, blir det inte så svårt att vrida grillen i ett konstverk.Metall är också föremål för korrosion, men tack vare närvaron av speciella korrosionsmedel och konstant vård för det, kan det ge dig en stor tid.

Ritningar och storlekar

Om du väljer att göra en brazier, för att resultatet inte ska göra dig besviken, bör du tydligt formulera dina krav och ta hänsyn till alla viktiga faktorer som kan påverka användbarheten hos produkten. Till exempel, om din familj består av tre eller fyra personer, behöver du en grill med dimensioner på cirka 50 till 30 cm. Det sista numret anger bredden. Med det här avståndet kan du placera en spett över en eld, vilket kommer att vara någonstans 7-9 stycken kött, beroende på storlek.

Dessutom kan grillens längd variera. Det beror helt på hur många skewers du vill lägga på grillen på en gång. Standardavståndet mellan spett är ca 10 centimeter. Det vill säga för åtta skewers behöver du ett ark på 80 centimeter långt och för 9 - 90 centimeter.

Men man bör omedelbart överge avsikt att göra grillen för lång. Denna lösning kommer inte bara att vara obekvämt, men kommer också att göra konstruktionen själv extremt besvärlig.

Om vi ​​pratar om höjden på brazier, borde den vara någonstans mellan 15-20 centimeter.Denna volym kommer att vara mer än tillräcklig för att inte bara placera ved eller kol i brazier, men också köttet på ett sådant sätt att det inte kommer i kontakt med brinnande kol alls och brinner inte.

Om vi ​​tar hela strukturen, bör längden från botten till benen vara sådan att en person kan stå rakt och hålla spett i en böjd arm och så att det är bekvämt för honom att vrida kebab under tillagningen. Dessutom bör brazier vara sådan att den kan placeras säkert i bagaget. Bilversionen ska inte ta upp mycket utrymme. För att göra benen kan du använda hörnen i form av hyllor i 25 eller 30 millimeter, samt fyra stycken konventionell förstärkning med en diameter på 8-10 millimeter.

Om du behöver en vandringsgrill, så ger vi som exempel ett kännetecken för en av modellerna.

En sådan hopfällbar modell kommer att bestå av följande element:

 • Grunden för en brazier gjord av en hel plåt av stål;
 • ben som har en diameter av 2 centimeter;
 • ram gjord av hörn och 4 rör för fixering med en diameter av 17 millimeter;
 • två typer av sidor - längsgående med tre utsprång och sidor - med två;
 • galler;
 • olika fästelement - brickor och muttrar;
 • bultarna.

Denna grill är bekväm eftersom det är lätt att vikas. Vid vikning kommer längden inte att överstiga 60 centimeter och bredd - 30 centimeter.

Verktyg och utrustning

För att göra en vikbar grill måste du köpa vissa verktyg och föremål. De kan köpas på närmaste hårdvaruaffär, eftersom de är mycket prisvärda. Du kan också använda skrotmaterial. Du kan göra en enkel design, även utan att använda en sådan som en svetsmaskin eller fästelement. I det här fallet behöver du bara skapa ett system av spår.

Om vi ​​pratar specifikt om verktygen är det nödvändigt att skapa en grill:

 • bit av sandpapper;
 • en penna
 • line;
 • måttband;
 • borra med metallborrar;
 • Bulgariska och hjul till det;
 • sax för metall.

Om vi ​​pratar om material behöver du bara ett stålplåt med en tjocklek av ca 3-3,5 millimeter. Innan du börjar klippa metall måste du göra en modell av din framtida grill från papp. Detta ger en möjlighet att åtminstone ungefär se hur det kommer att se ut i verkligheten och vid behov justera sådana parametrar som bredd, längd och höjd beroende på dina önskemål. Dessutom kan kartongämnen användas som en mall.

Tillverkning: Processdetaljer

För att göra en grill med egna händer måste du först överföra ritningarna från papper till metall och klippa ut delarna. Tänk på grillen för en kebab på 60-30 med 15 centimeter.

I det här fallet kommer teckningen se så här ut:

 • två sidoelement med dimensioner av 60 med 15 centimeter;
 • brazier botten mäter 60 med 30 centimeter;
 • två ändsidor med dimensioner på 30 med 15 centimeter.

Benen kan vara antingen separata element eller en fortsättning av ändelementen. Om vi ​​föredrar den sista varianten, måste ett antal korrigeringar göras i ritningen av ändsidorna. Det bör noteras att för att lätta att använda grill bör höjden vara ungefär en meter. Det beror dock helt på personens höjd, så att en avvikelse på ca 20 centimeter från denna parameter är tillåten.

Innan du klipper ut detaljerna i strukturen, är det nödvändigt att bestämma vilka fästen som en sådan bräcksugare kommer att ha.

Vanligtvis är de av två typer:

 • i form av metallhörn;
 • förtrollande baldakiner, som vanligtvis svetsas till basen.

Om det inte finns någon svetsning, betyder det inte att du inte kan använda det andra alternativet.I det här fallet behöver du bara tillämpa ett system av spår, vilket gör att du kan göra åtminstone tillförlitliga fästelement. För detta är emellertid i ritningarna av sidodelarna nödvändiga att göra två eller tre utskjutningar, vilka i deras form kommer att likna bokstaven "G". Om vi ​​pratar om storleken på utsprången, monterar det, då ska det vara ungefär en och en halv till tre centimeter.

Dessutom, i detaljerna i rumpan på ritningarna måste du göra de platser där du behöver göra vertikala snitt för att sätta in fästen i dem. De kan göras för att ordentligt fixa botten av braziern. Och först efter att problemet med fästelement har lösts kan du börja skära delar från metallplåtar. Det är bäst att utföra skapandet av delar med slipmaskiner.

När de är färdiga är det nödvändigt att polera alla skärningar ordentligt. Det är nödvändigt att vara så försiktig som möjligt, eftersom skärning på metallets skarpa kanter är väldigt lätt. Också i ändarna av din grill krävs för att göra hål som ska fungera som handtag för den. Med hjälp, om det behövs, blir det lätt att bära en brazier på naturen eller att omorganisera den från plats till plats.

Efter avslutad process av slipning av delar från sidoväggarnas botten måste du göra två rader hål med en diameter på ca en centimeter med en borr. På grund av närvaron av sådana hål kan luften komma till kolet. Det är bäst att placera dem i den så kallade förskjutna ordningen ca 40-50 millimeter från varandra.

Om du av en eller annan anledning bestämmer dig för att göra de brazier benen avtagbar, då i alla hörn av brazier botten bör du svetsa muttrarna eller hörnen för att fästa benen. De, förresten, kan göras antingen från hörnen eller från ett metallrör.

När allt är klart kommer det att bli nödvändigt att montera en vikbar brazier för att utvärdera dess funktionalitet. Detta hjälper till att hitta brister, om några, och snabbt eliminera dem.

Målar den färdiga grillen

För att skydda den portabla grillen från effekterna av korrosion och naturliga faktorer, är det vanligtvis målade. Tidigare använde färgämnena inte, och i allmänhet försökte de inte använda kemi, för i processen med att bränna ved eller kol började färgen att avta, gav bort en obehaglig lukt, de absorberade köttfarliga karcinogenerna.

Hittills kan tillverkare erbjuda färger, vars användning kommer att vara säker. Det enda problemet för dem kan vara värmen inuti grillen. Även den mest resistenta beläggningen kan helt enkelt inte motstå höga temperaturer, brinna och smula.

Om vi ​​pratar om värmebeständiga färger som finns idag, innehåller de olika alternativ.

 • Värmebeständiga pulverfärger som är perfekta för beläggning av hemlagad grillar. Men tekniken för deras applikation är inte lätt, eftersom det kräver avfyring vid mycket höga temperaturer.
 • Emalj på basis av porslin. Sådana färger kan tåla temperaturer upp till + 600 grader Celsius.

Dessutom är det möjligt att utföra oxidationen av metallen, vilken också är känd som bluing. Denna process är ganska komplicerad, men med stor önskan kan det göras även på hantverksmässigt sätt hemma. För att göra detta måste lådan behandlas med 5% svavelsyra. Därefter kokas konstruktionen i en tjock lösning av alkalisk tvål i en och en halv timme.

Alternativet är att lämna grillen i en natriumlösning i två timmar. Efter sådana förfaranden kommer metallen helt enkelt att täckas med en svart non-stick beläggning, vilket kommer att vara ett utmärkt skydd mot utseende av korrosion. Denna metod är dock ganska osäker, eftersom det är nödvändigt att hantera svavelsyra försiktigt.

Använd: Tips

Efter varje användning måste kollapsbar brazier avkylas och rengöras grundligt från sot och aska, som kommer att lösa sig på dess väggar och botten. Det bör sägas att under inga omständigheter behöva släcka brazieren eller kyla den med vatten. Metallen måste kylas endast naturligt.

Ett annat viktigt tips är att efter grillperiodens slut måste brazieren demonteras och inspekteras för deformationer. Om fel upptäcks måste de elimineras, och flisad färg ska färgas. Dessutom måste du smörja de olika rörliga delarna eller markiserna för vintern om du använde dem.

Som du kan se gör du en grill med egna händer är inte så svårt. Det viktigaste är att noggrant beräkna alla parametrar, samt att ha minimal färdighet i att arbeta med metaller. Tack vare det här kan du enkelt och ganska snabbt göra dina drömmars brazier med egna händer och njut av fantastiska kebabar när som helst på året.

Utformningen av brazier-snabbmonteringen (utan svetsning och andra fästelement) framgår tydligt av videon.

kommentarer
 Författare
Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

Entré hall

Vardagsrum

sovrum