Varianter och möjligheter till hopfällbara braziers

 Varianter och möjligheter till hopfällbara braziers

Under de senaste åren blir älskare av utomhusaktiviteter alltmer, för en sådan tidsfördriv är inte bara trevlig men också mycket användbar för hälsan. När du planerar ett varmt semesterbolag, var noga med att köpa en vikgrill, där du kan laga fisk, fjäderfä, kött eller till och med grönsaker.

Sådana grillar kallas även bärbara, touring, prefabricerade, camping, vikning eller mobil.

Designfunktioner

Kollapsbar brazier i sammansatt form har små dimensioner, benen avlägsnas från den och kapaciteten för kol är enkelt demonterad i separata delar.Brazier passar perfekt i en liten väska eller påse, som är lätt att bära i bagaget på en bil eller ens bära i dina händer. Ett särdrag hos sådana modeller är deras låga vikt, men när man köper en vikgrill bör man komma ihåg att ljusare designen, desto tunnare är det material som det är gjord av.

Därför bör du vara medveten om att produkterna inte kommer att fungera länge - tunt stål brinner snabbt igenom, deformerar och kollapser.

Följande fördelar med prefabricerade modeller kan belysas:

 • kompakthet;
 • enkel montering och demontering
 • låg vikt;
 • låg kostnad;
 • rörlighet.

Bland bristerna är det värt att notera det korta livet. Användarna noterar dock en annan nackdel som är inneboende i de flesta vandringsmodeller: efter att ha använts under inflytande av höga temperaturer, sätter sina väggar ofta fast på benen, mekanismens sylt och montering blir nästan omöjligt. Försök att eliminera ett sådant problem med hjälp av starkt tryck leder ofta till en kränkning av arkets integritet.

Vissa användare förvirrar viknings- och modulära grillar. Trots funktionernas likhet har de en grundläggande skillnad: vikningsmodeller demonteras inte i separata delar, till skillnad från prefabricerade kit.De är flera separata plattor av plåt, som sätts in i speciella spår av ben från böjda hörn.

Kvalificerade hantverkare föredrar hopfällbara mönster, gjorda för hand. I detta fall är de starkare och mer slitstarka.

En kvalitet brazier som görs av dig själv måste uppfylla följande parametrar.

 • lätt att tillverka, utan användning av specialbockböjningsutrustning och guillotin;
 • slitstark, stabil mot skadliga effekter av höga temperaturer och atmosfäriska fenomen;
 • lätt att montera och demontera;
 • brandsäker;
 • tillverkad av miljövänliga material som inte avger skadliga och giftiga ämnen under värmeverkan.

Typer: fördelar och nackdelar

För att laga läckra och doftande kebab i skogen i stället för 4 stenar som inte är så lätta att hitta, är det lättare och bekvämare att använda en vikgrill. Sådana mönster är allmänt representerade i butikerna, såväl som egna händer hemma.

Alla är indelade i 2 kategorier.

 • Transformera braziers - vik och fäll ut, men de enskilda elementen i roasterna är fästa tillsammans med endelade gångjärn.
 • Braziers-kit - helt vikbara modeller, bestående av flera separata delar.

Transformatorer är mycket svårare att tillverka, eftersom här är det nödvändigt att pivotiskt fixa de enskilda elementen, liksom tänka över dimensionerna på botten och sidoväggarna så att de inte stör varandra under transport.

Ur synvinkel av extern design och funktionella funktioner finns det flera modeller.

 • Med vikande ben. Detta är den traditionella standardtypen av installation, som är en tank för kol och ben som kan tas bort. En sådan modell är en enkel mekanism som är optimal för dacha användning. Men du bör inte använda den i vandringar - med ett sådant "tråg", även om det är utan ben, att gå långa avstånd är ganska problematisk.

Sådana grillar utförs ofta i mini-versioner, de kallas också ficka. Men i alla fall behöver transporten transport.

 • BBQ notebook - En intressant design, utseende och egenskaper hos en hopfällbar enhet som liknar den välkända datorutrustningen. Den utvecklas med hjälp av speciella gångjärnsmekanismer, alla arbeten tar inte mer än en halv minut.

Den största skillnaden i denna grill från den vanliga konstruktionen är att ugnen är gjord i form av en trunkerad triangel (om man tittar på mekanismen i sektion).

 • BBQ-bok - En annan populär modifikation, som liknar "laptop", men har en annan plats i längd och bredd. En sådan installation håller värmen väl, sparar bränsle och ger den nödvändiga dragningen.

För älskare av friluftsliv kan båda dessa modeller vara ett idealiskt alternativ.

 • Brazier resväska - representerar botten och locket, i varje element finns hål: i botten - för luftflöde, i locket - för skydd mot vind, och på sidorna finns spår för spett. Produkterna är också gjorda av galvaniserat stål. Vid den nedre kanten av de monterade ytterligare elementen som böjer och tjänar som stöd för rostern.
  • Bärbar grill utan korg. Faktum är att produkten inte är en brazier, men bara två guider, på vilka spettar läggs. I stället för en tank, för kol, sätter de en sten av stenar eller gör ett hål i marken.

  Med tanke på rörlighet och enkel transport är detta den bekvämaste enheten, men användningen kräver tid och ansträngning för att hitta material som är lämpliga för källan och dess utrustning.Dessutom, i vått väder, till exempel, efter regn, är det omöjligt att uppnå den krävande torrheten hos broilern, och det är ofta omöjligt att göra eld.

  Mångfalden av modeller som presenteras i butikerna för turister och sommarboende förvånar med sin mångfald. Här kan varje köpare välja en modell för varje smak och plånbok och köpa det bästa alternativet för sig själva.

  material

  Fällbara grillar är gjorda av metall. Oftast för bärbara braziers används rostfritt stål. Detta material utmärks av korrosionsbeständighet, så att rostfritt stål har blivit det viktigaste och mest populära materialet för produktion av övergångsstrukturer.

  Beroende på tjockleken på plåten braziers uppdelad i tunnväggiga och tjockväggiga alternativ.

  • Tunna väggar är gjorda av metall med en väggtjocklek på mindre än 3 mm. Som regel är de gjorda av aluminium eller rostfritt stål. Sådana modeller skiljer sig i lågvikt och lågt pris. Dessa installationer är inte avsedda att släcka bränsle, eftersom de genom öppen eld påverkar de snabbt och brinner igenom. Därför tänds träet på ett annat ställe, och nu hälls heta kakor i brazieren, vilket förlänger produktens livslängd.

  Trots sådana egenskaper överstiger deras livslängd sällan 1-2 säsonger, så det här alternativet används som regel endast för vandringar.

  • Tjockväggiga produkter är gjorda av metallplåtar med en tjocklek av 4 till 6 mm. Dessa modeller är tyngre, så de används ofta i landet. För vinterperioden utvecklas och rengörs de i rummet för lång lagring. Dessa produkter utförs ofta i avancerade versioner: de har grill och grill, justerbar blåsa och ett lock som gör att du kan laga kött och fisk även i dåligt regnigt och blåsigt väder.

  Mindre vanligt är portabla grillar gjorda av gjutjärn. Fördelarna med detta material är uppenbara.

  • Styrka. Designen deformeras inte och spricker inte under påverkan av höga temperaturer.
  • Långtidsanvändning. Gjutjärn är en av de mest hållbara legeringarna. En sådan konstruktion kan vara i minst 100 år och överlämnas från generation till generation.
  • Rostmotstånd. Till skillnad från stål är gjutjärn mindre utsatt för korrosion, varför den behåller sitt utseende och fysisk-tekniska tillstånd längre.
  • Ekonomi.Materialet behåller värmen utmärkt och värmer upp ganska snabbt, vilket avsevärt minskar bränsleförbrukningen (kol eller stockar).
  • Kokningshastigheten. Grill i en gjutjärnsmagasin kokas snabbare än i stålprodukter.
  • Estetiskt utseende. Utformningen av denna brazier kan innefatta gjutna element som gör att du kan implementera några idéer. Brännaren kan tillverkas i nationell, modern eller klassisk stil och bli en riktig dekoration av det lokala området.

  Nackdelarna med brazier av gjutjärn.

  • Tung vikt. Denna parameter är av grundläggande betydelse när det gäller bärbara kanaler. Transport av denna gjutjärnsdesign kan utföras endast med bil.
  • Gjutjärnsprodukter är ganska dyra - priset för dem är flera gånger högre än kostnaden för liknande stålmodeller.

  Om du föredrar detta material, bör du veta att det kan spricka från plötsliga temperaturförändringar. Därför, om du planerar en picknick med shashlik under vintersäsongen, då bör en sådan produkt inte tas med dig, eftersom det i matlagningsprocessen sker en försämring av grillens material.Det är bättre att använda denna design uteslutande under den varma årstiden. Men om det hände, måste du värma upp brazieren gradvis.

  Till skillnad från stationära modeller är inte hopfällbara strukturer gjorda av betong och tegel.

  Ritningar och storlekar

  Det finns inga universella parametrar och system för att göra hopfällbar brazier med egna händer - var och en skapar en modell individuellt.

  Basen för beräkningarna bör vidtas:

  • Antalet köttspett och portioner av kött som måste förberedas samtidigt.
  • storleken på bagageutrymmet i bilen där brasden ska transporteras i ett demonterat tillstånd;
  • tillväxten av "huvudkocken" - den person som oftast är inblandad i matlagning av kebab.

  Om erfarenheten med metall är liten rekommenderar experter inte att experimentera med dimensionerna för installationen. Det är värt att dölja de standardparametrar som antagits på grundval av spetsens traditionella längd och storleken på pärlan, lämpad för produktion av ett tillräckligt antal kebabar.

  Det rekommenderas att följa följande indikatorer som riktlinje:

  • Bredd - 30 cm (baserat på längden på spettarna, som vanligtvis är 40 cm).
  • Längd - 60 cm (antar 6 spettar med ett steg på 8-10 cm).
  • Djupet på fälgen är 15 cm, och med hänsyn till gitterstängerna är det 20 cm (uppfödas experimentellt - med sådana dimensioner köttet är jämnt rostat och matlagningsprocessen fördröjas inte i tid). Om du fokuserar på en mindre höjd, kan köttet brännas och med en större storlek - förbli råa inuti.
  • Benens höjd är 60 cm. Det räcker så att kebabberedningen är bekväm och inte orsakar obehag för den som ansvarar för den. Denna parameter kan dock justeras beroende på storleken på bilens bagage.

   Nedan finns flera olika teckningar av prefabricerade grillar - av dem kan varje älskare av god mat välja vilken modell som kommer att uppfylla förmågor och förmågor.

   making

   Att skapa en hopfällbar modell av grill kräver vissa färdigheter.

   Traditionellt innehåller någon campinggrill flera grundläggande detaljer:

   • ram - 1 st.
   • ben - 4 st.
   • botten - 1 st.
   • pärlor - 4 st.
   • galler - 1 st.
   • hårdvara.

   Beroende på behoven hos befälhavaren kan brazier ha ett annorlunda antal delar borttagna.

   Genom tillverkningsmetoden kan brazier delas in i två grupper.

   • Med avtagbara ben.Detta är den enklaste modellen att utföra. Den har en svetsad kropp och stödjande element som sätts in i specialutrustade spår.
   • Fullt hopfällbar version. En sådan modell är den svåraste att tillverka, eftersom det är nödvändigt att montera speciella monteringshål och fästdon för anslutning av element.
   Med avtagbara ben
   Fullt hopfällbar version

   De vanligaste är flera typer av fästen.

   • Väggarna fixeras med ett böjt hörn. Samtidigt sågs hyllorna med hål i en platt oval form, och i väggarna är kryssformade ögon som är klämda ovanifrån stansade och böjda. Botten av denna design placeras på ramen bildad av de tagna hyllorna i de nedre fragmenten av väggarna utan ytterligare fixering.
   • Den andra metoden innefattar införandet av sidoväggar i de enskilda spåren i alla ändväggar. Denna metod är mer arbetsintensiv och kräver användning av specialverktyg.
   Första sättet
   Andra sättet

   teknik

   På Internet hittar du många diagram och ritningar av hopfällbara braziers. Nedan är det enklaste exemplet: en transformator.

   Först måste du göra en ritning eller ladda ner den från Internet.Det är värt att komma ihåg att alla detaljer ska skäras av stål i strikt överensstämmelse med systemen, för annars kommer omvandlingen av brazier att vara betydligt svår.

   Tillverkningstekniken innehåller flera steg som beskrivs nedan.

   Först och främst skärs nedre delen av metallplåten av kvarnen på alla fyra sidor, där "hyllorna" är böjda upp till 2 cm. Således är två sidor gjorda, endast hyllorna är böjda in från tre sidor: änden är inte böjd ovanifrån, på en av väggarna vertikala slitsar är gjorda ovanifrån och runt - på den andra.

   Väggarna är fixerade med en gångjärn med skruvar. Endets väggar görs på samma sätt: i dem är hyllorna vikta endast på sidorna.

   I slutstadiet ska du göra tre saker.

   • Fäst muttrarna i botten på botten. Direkträcken är gjorda av en bar, i ena änden är en tråd av erforderlig storlek skuren.
   • Hela installationen borras genom i den centrala delen, och en skruv är skruvad i hålet, som är fastsatt med en vingmutter. Detta är nödvändigt så att sidoväggarna inte lossnar när de flyttas.
   • Ett handtag är fastsatt på sidosidan, vilket underlättar transporten av braziern.
   • Benen är enklast att utföra hopfällbara. För detta ändamål svetsas rörstycken till botten, genom vilken en metallstav, böjd U-formad, passeras. Under transporten pressas dessa improviserade ben mot ramen och under installationen - fast i marken.

   Om så önskas kan modellen utrustas med ett tak.

   Rostskydd

   Det är viktigt att säkerställa produktens säkerhet och skydd under lagringsförhållanden: det är nödvändigt att utföra korrosionsskydd på produkten.

   Det finns två huvudsakliga sätt att skydda metallen från rost - det målar och brinner.

   Experter rekommenderar att du använder pulverbakade färgämnen som värmebeständig beläggning. För att göra detta demonteras brazieren i enskilda delar och varje bit behandlas försiktigt med pulver och skickas sedan till ugnen för ytterligare rostning. Sådan bearbetning förbättrar signifikant metallets hållfasthetsegenskaper - produkterna blir starka, resistenta mot de konstanta effekterna av värme och negativa väderförhållanden.

   Denna metod är dock väldigt dyr, och den nödvändiga utrustningen kan inte hittas i varje hem.

   Det är därför oftast i hushållsindustrin silikon emaljer, som säljs i butiker för bilägare. Sådana ämnen används för att måla auto-ljuddämpare. De kan tåla temperaturer upp till 600 grader, så de är perfekta för rostern. Färgen finns i burkar. Det är lätt att använda och kräver inte färdigheter att arbeta med färgkompositioner.

   Brazier kan målas i andra färger, men de måste uppfylla ett antal villkor:

   • vara värmebeständig;
   • inkorporera korrosionskomponenter;
   • Utsläpp inte skadliga ämnen vid förbränning.

   Alla angivna parametrar anges på förpackningen. Om den nödvändiga informationen inte hittas betyder det att innan du är en falsk.

   Förvirra inte brandskyddsmedel och värmebeständig emalj. Den första appliceras på träytor för att förhindra brand. Det står inte värmen och under det regelbundna inflytandet av höga temperaturer kan deformeras och täckas med sprickor. Följaktligen kan ämnet inte användas för att skapa en mangal.

   Som ett alternativ till färg kan du använda värmebeständig lack,vars aktiva komponent är alkydhartser. Ämnet skyddar ytan perfekt mot de negativa effekterna av fukt och temperaturförändringar.

        Det andra sättet att skydda metallen är bluing. För att göra proceduren själv måste du demontera strukturen, avfetta varje detalj av den och koka den sedan i kaustisk sodavätning (för lösningen blandas vatten och kaustik soda i förhållandet 20: 1) i en timme.

        Detta är en lång process. Det kräver att säkerhetsbestämmelserna följs, medan rummet måste vara väl ventilerat, men resultatet är värt det. Under bluingprocessen ändras det övre metallskiktets struktur så att det inte spricker och inte förlorar sitt utseende genom åren.

        I nästa video ser du processen med att göra hopfällbar V-formad grill med egna händer.

        Klar modeller

        Att göra grill, särskilt hopfällbar, kräver speciell erfarenhet av metall- och tekniska färdigheter. Det är därför som de flesta konsumenter föredrar färdiga modeller.

        Fördelarna med färdiga produkter är uppenbara:

        • De behöver inte utgifterna för ansträngning och tid att designa och tillverka.
        • deras pris är jämförbart med den slutliga kostnaden för en improviserad design;
        • Fabriksarbetade produkter uppfyller alla krav på brand, miljö och teknisk säkerhet.

        Bland de mest populära modellerna finns produkter från Ryska federationen och andra länder:

        • Grillver;
        • Doorz;
        • Megagrill;
        • Alder rök;
        • onix;
        • Forester.

        Använd: Tips

         Fällbar brazier fungerar som den riktiga assistenten under kampanjer, reser till naturen och på resor. Det är ganska enkelt att göra en sådan konstruktion, men detta kräver åtminstone minimal erfarenhet och en uppsättning nödvändiga verktyg (borrar, svetsapparater och slipmaskiner). Annars är det nödvändigt att föredra färdiga modeller.

         Korrekt drift, överensstämmelse med lagringsreglerna och användningen av grillen förlänger sitt livslängd avsevärt och kommer att ge mycket glädje till alla som använder ett sådant attribut.

         kommentarer
          Författare
         Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

         Entré hall

         Vardagsrum

         sovrum