Vertikal BBQ: skillnaderna och designfunktionerna

Vertikal BBQ: skillnaderna och designfunktionerna

Traditionellt använder våra landsmän, när de lagar kebab, den klassiska horisontella grillmodellen. Samtidigt är marinerat kött inte mindre välsmakande i den moderniserade grillmodellen, där spettar står vertikalt runt kolen. Alexander Loginov uppfann en brazier av en ovanlig form - en sådan konstruktion kallas "eco-brazier" på ett annat sätt. Människans hantverkare letade efter ett sätt att minska risken för exponering för skadliga ämnen på köttet, eftersom det fett som droppade på kolet faktiskt omvandlades till en flyktig blandning av cancerframkallande ämnen, som sedan absorberade köttet. Tänk på en vertikal grill, räkna ut dess strukturella skillnader från andra analoger.

fördelar

Den vertikala grillhytten har ett antal obestridliga fördelar. Den kombinerar funktionerna i keramisk tandoor och standard metallgrill.

Fördelarna med denna design mycket.

 • Miljövänlighet och säkerhet (på grund av den vertikala platsen, köttet är inte i kontakt med rök, kan cancerframkallande ämnen inte släppas under sådan stekning).
 • En större mängd kött som kan lagas på en gång (i en liten brazier är det 4 kg produkter samtidigt och i en stor en - 7 kg).
 • Närvaron av flera vertikalt anordnade temperaturzoner (i en sådan grill kan du laga flera typer av kebab på en gång i ett tillvägagångssätt - från fisk, grönsaker, kött, fjäderfä, arrangera dem med hänsyn till de önskade temperaturförhållandena).
 • Kompaktiteten i en vertikal design (även i en liten brazier är det möjligt att placera upp till 20 spett).
 • Möjligheten att transportera hopfällbar design i en liten bil.
 • Minimal risk för kroppsförbränning eller förbränning av närliggande föremål, eftersom kolerna är inneslutna i ett metallnät.
 • Det enkla underhållet av strukturen, eftersom askan genom nätcellerna kommer in i en speciell askmottagare.
 • Förekomsten av en panna för fettet i botten av grillen, vilket ger enkel rengöring.
 • Ursprungligt och estetiskt tilltalande utseende.
 • Hastigheten för matlagningsprodukterna jämfört med den vanliga horisontella strukturen av grillen.
 • Funktionalitet och rimlighet (på bekostnad av speciella skåror på toppen kan du flytta köttet närmare elden eller längre bort).
 • Tillförlitlighet (vertikal brazier är gjord av stål som inte är mindre än 2 mm tjockt med galvaniska delar och värmebeständig färg på ytan).
 • Förbättrad smak av kött, eftersom det inte är stekt och bakat i sin egen juice.

Särskilda funktioner

Alla typer av vertikal grill kombinerar en enda arbetsprincip, när spettarna är fastsatta vid brandens sidor. En sådan roster har visuellt formen av en brunn, där kolrester omges av ett stålhölje smolder. Det är i detta utrymme att kebab pausar tills det är fullt kokt. Skivor i en sådan brunn skyddar kött från cancerframkallande rök. Dessutom är det värt att fixa en extra grill över öppen eld, där du kan lägga ut grönsaker på grillen eller lägga något att laga mat (till exempel pilaf i en kittel).

Vertikal grill fungerar enligt följande. I eldstaden tänd en eld och sätta ved.När kolar kvarstår från dem, kommer du att känna hur kroppens väggar värms upp och värmen kommer från dem. Då är det dags att installera spettar med kött och grönsaker som sträcker sig på dem. Spisen är fast i ett speciellt hål på toppen av väggen och vilar med ett spets längst ner. Var uppmärksam på att temperaturen i grillens hörn är lägre, så sätt de produkter som lagar matare snabbare (till exempel grönsaker) där. Vertikalt placerade spetsar bredvid heta kolar tillåter köttet att bläddra inte bara från sidan av värmen, men också från motsatt sida, vilket påverkas av brazierens hetmetallvägg, liksom luften uppvärmd från insidan.

Det är nödvändigt från tid till annan att vrida köttet, så att brunskorpan är likformig.

Typer och mönster

Det finns 2 typer av vertikala grillar - stationära och bärbara. Ett vanligare och kompakt alternativ - vikning. Den består av sidoväggar, en grill som täcker bränslet och en panna för fett. Observera att i denna design måste du ofta vrida spettarna så att kött och andra produkter är jämnt kokta från alla håll.

Om du planerar att göra en experimentell grill med egna händer - använd en öppen konstruktion utan ett externt fall. Varje man kan försöka bygga en funktionell grill med egna händer eller förbättra designen efter eget gottfinnande. Minsta antal svetsar gör tillverkningen av grill från stål en enkel uppgift även för oerfarna hantverkare. Den stationära varianten är en struktur svetsad till en monolitisk yta.

Inuti grillen finns det ett stängningsnät för bränsle, luftkanalen och öppningarna för spettor finns nedan. Sidorna på den stationära enheten är monolitiska, så att hetluften är infångad så länge som möjligt. Detta bidrar till en jämn och snabb matlagning. Upp till 30 skewers kan placeras i så stora stationära braziers, vilket är mycket mer än i en klassisk horisontell design.

Den vertikala brazaren har en super-pålitlig design. Basen är gjord av slitstarka smidda element, vilket gör strukturen stabil. Vid tillverkningen av värmeenheten används tre millimeter stål, de återstående delarna har,typiskt 2 mm tjockt. Ytterligare galvanisk bearbetning av en brazier ökar avsevärt tjänsten.

Faktum är att designen av den vertikala grillen påminner om principen om samovar. Endast i stället för vatten utsätts produkter för höga temperaturer. Det finns också elektriska analoger av en sådan grillmaskin, till exempel en elektrisk grill eller en apparat för att laga shawarma. Endast spett för kött här ligger i den centrala delen, och inte vid kanterna, som i en vertikal grill.

Det är intressant att många hantverkare använder mycket ovanliga konstruktioner som ett stängt fall för tillverkning av en vertikal grill. Till exempel gör de det från trumman i en tvättmaskin, bilfälgar eller använt gasflaskor.

Registrering av mangalzonen

Oavsett om du har en bärbar eller stationär design, kan du ordna en bekväm grillplats bredvid landet. Detta är också nödvändigt för att skydda grillen från nederbörd vid behov. Eftersom den vertikala grillen inte röker och inte distribuerar en skarp lukt runt den, är det ganska möjligt att installera det i det färdiga lusthuset.Här kan du använda brazieren inte bara för sitt avsedda ändamål, utan också som en fullkvalitativ värmekälla under den kalla perioden. Du kan också bygga en täckt terrass med en skjul, där du kan tänka ut en plats för en grill, arrangera ett bord och bänkar.

Det beror helt och hållet uteslutande på din fantasi och ekonomiska förmåga. För ett bra resultat måste du tydligt följa de detaljerade instruktionerna för montering av sådana produkter.

slutsats

Om du bryr dig om hälsa och rätt näring, minska risken för konsumtion av skadliga ämnen med kött, med en säker innovativ version av grillen - vertikal. Med förbehåll för överensstämmelse med tillverkningstekniken enligt verifierade ritningar, tjänar en vertikal grill dig trogen i många år, även vid mycket frekvent användning.

På hur man lagar grill på en vertikal kolgrill, se följande video.

kommentarer
Författare
Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

Entré hall

Vardagsrum

sovrum