Vilken färg att välja på möbler?

Vad gör man om högkvalitativa möbler har tjänat sitt syfte, planeras en stor renovering och gamla inredningsdetaljer passar inte in i det nya konceptet? Måleri kan vara vägen, för det är hon som låter dig återställa och ge ett andra liv till alla möbler av trä eller metall. Moderna lackmaterial kommer att hjälpa till att förverkliga den mest vågade tanken, och en mängd olika färger och nyanser hjälper till att se till att de uppdaterade möblerna matchar vilken stil som helst i rummet, vare sig det är högteknologiskt, popkonst eller land.

Typer av färg: fördelar och nackdelar

Målning av trä- eller metallytor av möbler kan avsevärt förlänga dess livslängd, samt skydda mot fukt, mögel och mögel. För restaurering av möbelfasader kan du använda flera typer av färger. Valet beror på de specifika kraven på säkerhet och kvalitet på täckningen.

De vanligaste typerna är:

 • Akryl. Denna färggrupp är en av de säkraste för människor och djur, eftersom vatten används som lösningsmedel. Det har ingen skarp kemisk lukt, vilket innebär att den kan användas inomhus, till exempel under vintern. Det är lämpligt för färgning inte bara MDF-beläggningar, utan även spånskiva och spånskiva. Detta är ett perfekt alternativ för barnmöbler för både hem och barns utbildningsinstitutioner. Vissa tillverkare producerar akrylfärger i burkar vilket förenklar användningen och minskar materialförbrukningen.

Nackdelen är att akrylfärger snabbt försvinner från möbelytan (på grund av vattenbasen) och det är ett behov av tonning.

 • Oil. Oftast används för metallmöbler, men kan också användas för träprodukter. De har stark lukt, vilket kräver användning av personlig skyddsutrustning och arbete som utförs i ett välventilerat område.
 • Alkyd-uretan - En gemensam komposition som används för att måla både massivt trämöbler och MDF-paneler.Skapar en film på ytan som är resistent mot fukt, sol och mekanisk skada. Det kan ha en stark specifik lukt, därför bör arbetet utföras endast i välventilerade områden och välja färg från kända tillverkare. Ofta med sådana färgtäckta fasader av köksuppsättningar.
 • Polyuretanharts. Färger baserade på dessa komponenter bildar en slät, blank yta som kan vara i ca 20 år. Polyesterfärg för hushålls användning är sällan tonad, men industriella nyanser kan ges någon nyans. Den tvättbara ytan, målad med polyuretanfärg, tålar effekterna av de flesta hushållskemikalier, inklusive aggressiva ämnen.
 • Kalkfärg gick till försäljning 2017. Det skapar en flätig, mjuk beläggning på möblerna, som vid beröring är väldigt lik krita. Färgen är giftfri, den torkar snabbt, den kan appliceras omedelbart utan ytterligare behandling. Den främsta fördelen är att den kan användas för att måla någon yta av betong, trä, metall, sten och plast.Den enda nackdelen - färgen kan inte hittas i alla, även en specialbutik.
 • Specialiserade formuleringar för färgning av lädermöbler. Dessa färger kan antingen vara naturliga eller sammansatta av syntetiska komponenter. De senare är mer tillförlitliga, eftersom de har en bra täckningsförmåga, håller de på huden under lång tid. Naturliga färgämnen har inte dessa egenskaper, men de är säkrare för människor och djur.

I vissa färger kan du hitta inskriptionen tixotropisk. Denna term betyder att denna komposition inte lämnar strejkar och fläckar under färgning, vilket gör det möjligt att uppnå maximal dekoration. Mest populära tillverkare producerar sådana färger.

färg

Modernt lackmaterial har en bred färgpalett. Vissa kompositioner är lätt tonade, vilket gör det möjligt att öka antalet möjliga färger och nyanser upp till flera tusen. Om det inte finns någon nödvändig nyans till salu, är det bättre att inte engagera sig i oberoende blandning av färg och färg eftersom det inte alltid är möjligt att uppnå önskat resultat.

I byggaffärer tillhandahålls denna tjänst ofta.Tinting utförs på specialutrustning, så att komma in i önskad färg blir hundra procent.

Som regel är det inte svårt att hitta matt eller glansfärg av grundläggande färger, först och främst vit och svart. Om du vill ha något ovanligt, kommer färger i burkar att komma till räddningen. De är mycket dekorativa, därför är de lämpliga inte bara för att måla ytan, men också för att ge det vissa effekter.

Bland färgsprayen finns följande:

 • pärla (olika nyanser);
 • guld;
 • brons;
 • med effekten av åldrande (kräkning).

Valet av färg beror på möbelens stil, syfte och övergripande utformning av rummet. Så för sovrummet brukar välja ljusa, diskreta nyanser och för barnkammaren, kan du använda ljusare färger. Populära lacker för trä och träfläck. De ger trämöbler och inredningsdetaljer någon favorit nyans, till exempel wenge.

Berömda tillverkare och recensioner

Marknaden för färger och lacker avsedda för målning av möbler representeras av mer än ett dussin företag från olika länder i världen: Tyskland, Italien, USA, Ryssland, Grekland, Österrike.De mest krävda på de ryska bygghyllorna, som bedöms av kundrecensioner, är följande tillverkare:

 • Renner (Italien) - Färg av ett premiumsegment gör det möjligt att uppnå höga dekorativa resultat. Alla produkter uppfyller europeiska kvalitetsnormer, säkra för människor och miljön. Kompositionerna av den italienska produktionen Renner har låg konsumtion, bra gömningskraft, bildar en hållbar beläggning. De är universella, de kan användas för internt eller externt arbete. På grund av den höga kostnaden kan inte alla ha råd med materialet i detta företag.
 • ALPINA (Tyskland) - Det tyska bolagets färger och lacker, vars utlösning började tillbaka 1909. Under denna tid har ALPINA erövrat hela världen. Färger för möbler av detta märke är miljövänliga, vackert tonade, lätta att applicera och hållbara.
 • Dulux (Storbritannien) - varumärke av det engelska företaget AkzoNobel. Produkterna är säkra för människor, har ingen skarp lukt. Duluxfärgen är resistent mot nötning, lätt att rengöra och perfekt för rum med hög luftfuktighet.
 • TEKNOS (Finland) - Den globala volymen av dessa färger på den internationella marknaden är över 40%. Det optimala förhållandet mellan pris och kvalitet, förutom all färg, läggs till en speciell komponent som gör beläggningen immun mot bildandet av mögel och mögel.
 • TIKKURILLA (Finland) - Det är säkert för människor och miljön, risken för allergiska reaktioner minimeras. Ett stort utbud av färger för olika ändamål, en rik färgpalett, samt möjligheten att tona gjorde denna färg populär över hela världen.
 • TEKS (Ryssland) - Ryska företag som producerar ett stort antal namn på färger och lacker för olika behov. Skillnader i låg kostnad, bra tekniska egenskaper. Produkterna är säkra på att följa färgningsrekommendationer.
 • LAKRA (Ryssland) - Ryska företag som producerar ett brett sortiment av lackmaterial. Färger för möbler av detta företag skiljer sig åt i låg kostnad och ganska bra egenskaper. Beläggningen har utmärkt ångpermeabilitet, hållbar och resistent mot mekanisk stress. Kräver strikt överensstämmelse med färgteknik.

De flesta av de listade färgerna är inte bara lämpliga för att måla nya möbler, men också för restaurering av någon gammal produktion, till exempel Ikea.

Hur man väljer?

Den slutliga kvaliteten på lackbeläggningar för möbler beror inte bara på kostnaden och egenskaperna hos färgen.

För att inte göra ett dåligt val måste du vara uppmärksam på följande punkter:

 • Typ av den lackerade ytan. För trä används en typ av färg, medan för metall, en annan. Detsamma gäller för färger för läder, plast och andra möbler. Du kan hitta dessa rekommendationer i passet på produkten eller på själva paketet.
 • Om det inte finns någon färgupplevelse, är det bättre att föredra thixotropa färgämnen. De låter dig skapa en slät laminerad beläggning utan droppar och streck. Sådana kompositioner är i produktsortimentet för varje tillverkare som bland de dyra och bland representanter för budgetbeläggningarna. Hitta märket "tixotropic" på etikettens färg.
 • Färgen bör ha ett högt motstånd mot fukt, mekanisk stress och ultraviolett strålning. Annars, om några år måste du måla möblerna igen, eftersom det kommer att förlora sitt anständiga utseende.
 • Vid användning i plantskolor eller sovrum, överväg målsäkerhet. Information om kompositionen och möjliga effekter på människor finns på etiketten eller tillverkarens hemsida.

När man målar möbler för köket, särskilt polerat, kommer inte alla kompositioner att göra. Men försiktigt förbereder ytan för målning, valet av färgmaterial expanderar betydligt.

Användbara tips

Varje arbete har sina egna hemligheter. För att noggrant måla möblerna måste du välja rätt pensel och rulle, lagra med maskeringstejp.

Det är nödvändigt att överväga följande punkter:

 • Jord för förbehandling av möbler ska ha samma sammansättning med den valda färgen. Annars kommer det inte vara möjligt att uppnå en vacker, slät beläggning.
 • Alkyd emaljer är ett bra, budgetalternativ till dyrare beläggningar. Därför, med begränsade medel kan du säkert köpa denna typ av färg. De bildar en jämn, strålande beläggning som tål helt mekanisk skada och hög luftfuktighet.
 • Oljemålningar och emaljer faller i kategorin billiga, men deras toxicitet är värt att överväga. Arbete kräver andningsskydd, aktiv luftning av rummet för att undvika förgiftning.Färger bör inte användas om det finns allergiker i huset, de är inte lämpliga att måla barnmöbler.

Repaint möbler - en nödvändig och intressant yrke. Du kan känna dig som en designer eller artist, välja färg eller komplicera inredningen av de vanliga sakerna. Var inte rädd för experiment, de behöver bara noga förbereda sig.

Så här målar du om det gamla skåpet, se videon nedan.

kommentarer
 Författare
Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

Entré hall

Vardagsrum

sovrum