Trämosaik i inredningen

Under en lång tid används mosaiken för att dekorera olika rum, så att den kan diversifiera, för att få något nytt till inredningen. Trä mosaik gör att du kan dekorera alla inredningar. Det används för att dekorera golvet, väggarna och jämn möbler. Det ser bra ut, inte bara i den klassiska stilen utan också i avantgarde och moderna.

Särskilda funktioner

Trä är ett prisvärt naturmaterial som används allmänt vid utformning av interiörer av olika stilar. Denna mosaik blir den perfekta dekorationen av hemmet. Om det behövs kan du hämta någon nyans, som idag på marknaden för ytbehandlingar presenterade mycket. Varje ton har en karakteristisk struktur och ett unikt mönster.I vissa sorter blandas två och till och med tre nyanser, vilket skapar en speciell effekt.

Trä mosaik är gjord av små bitar av trä eller faner kompakt format, som vanligtvis varierar från 1 till 8,6 cm. För en stark fastsättning av träelement används en bas, som ofta representeras av ett rutnät. För att fixera bitarna av trä, använd speciella lim. Vid tillverkning av mosaik trä används jämnt chips, förblandning av det med vatten och cement.

Eftersom naturligt trä försämras vid kontakt med vatten beror tillverkningen av trämosaik på användningen av oljevaxföreningar. De skyddar träytan mot negativa miljöfaktorer. Mosaic av trä är ett originalt och elegant material som designers ofta använder för att dekorera väggar och golv. Det är nödvändigt för utförandet i det inre av de mest ovanliga och ursprungliga designidéerna.

Trämosaik används ofta i vardagsrum, sovrum, kökoch även rum med hög luftfuktighet: i badrum, bastur och bad.Det är perfekt för att dekorera kontor, restauranger och kaféer. Det brukar användas för att dölja väggarnas ojämnheter. Det är perfekt för zoning rum, det kan användas som en accent när inredning i den valda stilen. Trämosaik presenteras inte bara i form av små rutor, det kan vara rektangulärt eller krökt.

fördelar

Detta ytmaterial har många fördelar, en mosaik av trä:

 • är ett miljövänligt material;
 • kännetecknas av lång livslängd;
 • är en ganska varm beläggning (den kan användas till golvet);
 • skiljer sig åt i värmeisoleringsegenskaper;
 • Går bra med andra ytor.

material

Vid tillverkning av träplattor använder moderna tillverkare olika typer av trä.

De mest populära materialen är:

 • björk;
 • ek;
 • aska;
 • teak;
 • sapele;
 • wenge;
 • oliv;
 • akacia;
 • lönn;
 • Zebrano;
 • valnöt amerikan.

Dessutom används en spånskiva i produktion, som preliminärt värmebehandlas och torkas.Att skapa en mosaik av trä med exklusivt massivt trä, vilket skärs i önskad vinkel. Tillverkare använder ovanliga texturer och originalfärger för att skapa en attraktiv mosaik.

Eftersom den är uppbyggd på pixelprincipen, är den idealisk för förverkligandet av någon ritning eller bild. Du kan använda olika färger av trä, liksom användningen av emalj. När du skapar en panel kan du välja ett träd efter färg eller använda skjutning för att få önskad nyans.

arter

Idag erbjuder många tillverkare en intressant och vacker mosaik av trä. Det är representerat av flera typer: marquetry, intarsia, instruktion och block. Var och en av dessa tekniker utförs med finer. I ett fall är det enkelt, i andra produktionsmetoder som de använder sig av.

När man arbetar med enkel finér är det lätt att välja riktning av fibrerna och färgen, för när den läggs, används samma riktning av träfibrerna. Om du använder figurerad finér, måste du följa mönstret på mosaikelementets yta.För att skapa en original inredning kan du använda finer av olika färger. När du lägger den är det värt att hålla fast vid en specifik geometrisk komposition (så är ritningen spektakulär).

Med hjälp av tekniken för att placera marquetry kan du kombinera ursprungliga kompositioner, baserat på till exempel en unik prydnad eller mönster. Det bör noteras att själva figuren kan vara asymmetrisk, det kanske inte motsvarar exakt de geometriska figurerna. Inlägg och intarsi har mycket gemensamt. Huvudskillnaden mellan dessa två tekniker är vilket extra material som används för att kombinera med trä.

Tekniska instruktioner inkluderar införande av skär av sten, metall, färgat glas, pärlemor eller ben. När du använder anvisningarna kombineras träfaner med dyra trimelement som kombineras i färg och struktur. Inlägg av andra material används spola med trädet eller pressas in i ytan och därigenom skapa en relieftextur. När du använder någon av teknikerna för att lägga vedplattor, måste du vara uppmärksam på att de är torra och gjorda av högkvalitativt trä (utan brister).

Beroende på vilken typ av bas mosaikplattor är olika. Tänk på huvudtyperna:

 • På rutnätet. Tillverkare producerar en färdig uppsättning av element i form av kvadrater kopplade till gallret, som sedan läggs på väggarna. Detta alternativ är utmärkt för att arbeta med krökta ytor.
 • På papper. En viss mosaik uppsättning är fäst på framsidan med papper som håller dem i den ordningen. Efter att limet limts och torkats helt, bör papperet på mosaiken fuktas noggrant med vatten för att underlätta processen att ta bort den.
 • Utan en anledning. Detta alternativ är endast lämpligt för professionella hantverkare som använder element i olika färger och trästrukturer för att översätta originalkompositioner.

Färglösningar

Trämosaik överraskar med olika naturliga nyanser. Färgen beror på vilken typ av trä som används. Exotiska träd ser attraktiva och ovanliga ut. Mosaiken av trä är vanligtvis gjord i nyanser av brunt. Till exempel används aska för ljustoner, ek - för mörka nyanser, även om idag är en av de mest populära tonerna blekt ljus oak wenge.

En mosaikyta kan innefatta delar av en eller flera toner. Ljusa kompositioner är idealiska för små rum, eftersom de tillåter dig att visuellt öka utrymmet. Mörka paneler hjälper till att skapa en ljus accent i det inre av ett rymligt rum. Effektivt och ursprungligen ser kompositioner, inklusive ljus och mörka element, en mängd olika texturer. En sådan komposition kommer att dekorera inredningen.

Vad ska man tänka på när man väljer?

Att välja en kvalitet, pålitlig och praktisk mosaik av trä, Experter rekommenderar att uppmärksamma flera nyanser:

 • Mosaic har en märkning som indikerar produktens styrka. Det bästa är den första klassens variant, som anges i rött. Om du letar efter en billig, men praktisk nog lösning, bör du vara uppmärksam på den andra klassen, representerad i blått. Den minst slitstarka är ett mosaik med grön markering.
 • När man väljer ett trämosaik för golvbeläggning, är det värt att köpa ett alternativ med hög slitstyrka och slitstyrka. Tillverkare betecknar denna effekt för utomhusbruk av fotmönstret.
 • Om mosaiken ska vara resistent mot aggressiv miljö, planerar du att använda den i badrummet eller i köket, då ska paketet märkas i form av en flaska.
 • Innan du köper är det värt att göra mätningar av ytan som är planerad att dekoreras med mosaikplattor för att göra rätt beräkning av dess mängd. Det är alltid nödvändigt att lägga till ytterligare 15% som reserv, eftersom det är ett äktenskap, och en mosaik från en annan part kan skilja sig åt i skuggan.
 • När du väljer en färg är det värt att börja med den valda inredningen, man bör inte glömma personliga preferenser

Efterbehandlingsalternativ

Den klassiska lösningen på användningen av mosaikträ är väggens konstruktion. Det kan användas för att dekorera en vägg och därmed zonera ett rum. Du kan använda den för att markera sängen, en smidig övergång från ett till ett annat rum, utforma en viloplats.

Effektivt ser mosaiken ut i rymliga rum när det skapar en stor kanfas. I det här fallet kan du överväga träets konsistens, se färgspelet. Trämosaik används för att skapa golv. Det ser spektakulärt och original ut.Det kan användas för att dekorera trappan, möblerna. Hon ser attraktiv ut på bordet.

Trä mosaik behandlas med speciella föreningar för att ge den styrka och tillförlitlighet. Den ideala lösningen skulle vara en mosaik behandlad med en oljevaxkomposition. Det kan användas för att dekorera ett badrum eller kök.

Till exempel kan du:

 • lägga kakel runt badrummet eller duschkabinen på väggarna och golvet;
 • Applicera en kombination av mosaik i kombination med keramiska plattor, vilket gör det möjligt att belysa den ursprungliga inredningen med minimala kostnader.
 • att dekorera en vägg med en ovanlig prydnad eller mönster från en trämosaik (en panel i olika färger, en geometrisk prydnad eller ett attraktivt landskap);

Original inbyggda hyllor, fodrade med mosaik, dessutom dekorerade med belysning. Badet kantas med mosaikplattor ser imponerande ut. Du kan göra en intressant accent zon spegel eller handfat.

Vackra exempel på användning

Trä mosaik ser vacker och original inuti olika rum. Det låter dig skapa en intressant komposition, att dela in i zoner, för att placera accenter.

 • När du gör ett sovrum, dekorera du ofta väggen i sängens huvud med en lyxig panel. Mosaik av rektangulära element med en lättnad yta ger rummet mysighet och komfort, det främjar avkoppling.
   • Lackat trämosaik kan användas för att dekorera ett köksförkläde. Liten mosaik ser attraktiv ut, det är i harmoni med stenbänkskivan, annorlunda originalstruktur.
   • Med hjälp av en mosaik av trä impregnerad med eldfast material kan man fokusera på eldstadens läge i vardagsrummet. Relief texture kommer att ge interiören spektakuläritet och ljusstyrka.

   Hur man lägger en trämosaikplatta, se i följande video.

   kommentarer
    Författare
   Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

   Entré hall

   Vardagsrum

   sovrum