Mosaic för poolen: egenskaper av valet

Material för att avsluta poolen bör ha minimal vattenabsorption, överföra vattentryck, exponering för klor och andra reagenser, temperaturfall. Det är därför kakel eller mosaik används för att dekorera skålen och angränsande områden, fixa dem på ett speciellt vattentätt lim.

Mosaic kan läggas på botten och väggar av poolen, liksom på sidor och steg, ytan runt tanken.

Särskilda funktioner

Mosaic är en tyg fastsatt tillsammans element. Dekorativa partiklar monteras på ett flexibelt underlag, så att mosaiken kan användas även på ojämna ytor. Dessutom, även med en tät kakel, är det omöjligt att uppnå samma täthet och maximal passform, vilket ger användningen av mosaik på substratet.

Fördelen med mosaikbeläggning är ökad hållbarhet.det beror på produktionstekniken. Materialet härdas vid höga temperaturer, det kan baseras på tungt glas. Detta gör att du kan använda mosaiken inte bara för utformningen av tankens inre yta, men också som golvbeläggning bredvid den.

Mosaic för poolen bör ha en fuktabsorptionskoefficient på högst 6%. I annat fall behåller materialet fukt, vilket snabbt leder till dess bräcklighet.

typer

Beroende på vilket material som används kan mosaikytan ha ett eller annat utseende, ha olika egenskaper och därmed användningsområdet.

Det finns flera typer av beläggningar för poolen.

  • Keramisk mosaik. Den är baserad på mycket plastlera och tillsatser. Råmaterialen strängsprutas och pressas, varefter de avfyras vid höga temperaturer. Det kännetecknas av hållbarhet, motstånd mot extremiteter och hög luftfuktighet (fuktabsorption är bara 0,5%). Dessutom är denna mosaik även resistent mot aggressiva rengöringsprodukter, därför används den ofta som golvbeläggning.
  • Porslin keramik. I sin sammansättning liknar det porslin. Den är baserad på vit lera, kvarts, feldspars och metalloxider för att ge färg till den färdiga produkten. Tack vare tekniken för högtemperaturbränning har porslin keramikmosaik en solid, glasliknande yta. Som regel är den inte täckt med glasyr.
  • Glasmosaik på gallret. Det liknar keramiska plattor, men skillnaden är ljusets brytning, vilket resulterar i intressanta optiska effekter. Det finns en spegelversion av glasytan, som också kännetecknas av hållbarhet, självhushållsförmåga.

Det är det mest populära klädmaterialet, eftersom dess vattenabsorption är nästan 0%. Detta gör att kakan inte kan ackumulera fukt även om dess yta är skadad. Dessutom är den lämplig för ytbehandling av utomhuspooler, kallmotstånd - upp till 100 cykler. Särskilt populär är den kinesiska mosaiken, som visar det optimala förhållandet mellan pris och kvalitet.

  • Betongmosaikplatta. Den är baserad på betong med färgpigment, vilket förklarar materialets ökade styrka.Men trots den stora styrkan (enligt denna indikator, det till och med "överhaler" klinker) används materialet sällan för att utforma pooler. Detta beror på sin ojämnhet och grovhet.
  • Metal. Det är en tunn metallplatta fäst vid basen. De genomgår en speciell korrosionsfärg, kännetecknas därför av hållbarhet även vid hög luftfuktighet. Materialet är dock inte lämpligt för utomhusbruk och inredning av poolen.
  • Bruten keramik. Den har samma funktionella egenskaper som den keramiska analogen, men kännetecknas av närvaron av en mängd småstenar. De senare har ojämna ansikten och skillnader i pigmentering, som, när de bryts av solljus, ger en spegelseffekt.

Tillsammans med keramikmosaiken används dess brutna version i stor utsträckning för att avsluta poolerna och angränsande områden.

Färger och konsistens

När du väljer en panel för en utomhuspool bör du föredra frostbeständiga material. För registreringssteg ska vandringszonen välja oslagat material med hög glidkoefficient. Ju högre det sista värdet desto säkrare ytan.Det är optimalt om friktionskoefficienten är från 0,75.

Klass B och C material är lämpliga. Material av den första typen är konstruerade speciellt för installation i simbassänger och duschar, den senare visar maximal glidförmåga.

De bästa alternativen för beklädnad är unglaserad klinker, porslinstensil och glasmosaik. Att göra naturstenar är obefogat, för att det under vatten förloras attraktiviteten och lyxen av materialet, och han ser tråkig och monotont ut. En klinkerversion används för vända ytor nära poolen, och en spegel eller slät mosaik används för att avsluta undervattensytan.

Dessutom gör användningen av en ljus nyans av en mosaik eller en spegelversion det lättare att visuellt bedöma vattnets renhet, så att du kan märka främmande föremål i en tank i rätt tid. Man tror att mörka, onödigt ljusa, sura nyanser är deprimerande, medan poolen fortfarande är en plats att slappna av.

Experter rekommenderar att man väljer en mosaik av lugnande pastellfärger (beige, sandig, mjölkaktig) eller färger nära nyanser av havvåg (blå, blå, turkos).Sällan är skålens sidoväggar gjorda av horisontella ränder av samma färg men olika nyanser. Om du använder bandet med samma bredd, kan du enkelt styra vattennivån i poolen.

Om botten och väggarna har många ojämna delar, bör du välja en mosaik med små element, det är mer flexibelt. Samtidigt, om någon del av mosaiken är skadad, kan den enkelt bytas ut.

Om en komplex panel är avsedd, bör fragmenten också vara små, bättre kvadratiska. Mosaic, utskjutande kanter som har avrundningar, är säkert. Att det ska väljas för de ytor som ska gå.

Vad krävs för styling?

Välja en mosaik, du bör ta hand om ett lämpligt kakel lim. Det bör ha sådana egenskaper som vatten och frostmotstånd, har bra elasticitet och vidhäftning, motståndskraft mot effekterna av mögel och svamp, kemiska reagenser, främst klor.

Klisterkompositioner för fixering av mosaik i luftfuktiga rum är som regel märkta "för poolen" eller "vatten".Högkvalitativt lim innehåller cementblandningar, och blandar för injektering - epoxihartser.

Det är värt att notera att de inte kan kallas billigt, men det högre priset är fullt motiverat av de bästa tekniska egenskaperna. Vi får inte glömma att spara på lim, du kan förlora även de dyraste och högkvalitativa ytorna.

Förutom mosaiken och limet måste du ta hand om vattentäta tanken.

För detta ändamål kan flera kompositioner användas.

  • En blandning av penetrerande verkan - efter penetrering i porerna och sprickorna i materialet kristalliserar sådana kompositioner, vilket säkerställer ytans täthet.
  • Polymercementblandningar - Kompositioner för beläggning av vattentätning baserad på cement och mjukningsmedel.
  • Mastik på basis av flytande gummi, på vilket det armerande tyget läggs.

Utan tvekan kommer du i arbetet att möta behovet av att klippa ett fragment. Det rekommenderas inte att använda nippers eftersom det är möjligt att skada materialet för att få trasiga, ojämna kanter. För skärning rekommenderas att få en kakelskärare eller en glasskärare.

Beräkning av material

För att bestämma det erforderliga antalet mosaiker är det nödvändigt att beräkna tankens yta och lägga till ytterligare 10-15% av materialet till det erhållna resultatet.

Beräkna den önskade mängden limbur, beroende på poolområdet och materialförbrukningen per 1 kvadrat. m. Den senare anges på limpaketet. Som regel är det 1,4-1,5 kg / kvm. m med ett skikt av adhesiv tjocklek på 1 mm. Denna förbrukning är emellertid orienterad till ideala ytor, i praktiken är det 2-7 kg / kvm. m och beror på typ och planhet i basen, typen av mosaik, typ av spatel (storleken på tänderna, lutningsvinkeln).

Förbrukningen av fogblandningen görs med hänsyn till de särskilda egenskaperna hos mosaikdukets format och tjocklek, varvid bredden på lederna mellan knivarna är.

Foderexempel

Med en mosaik av olika nyanser kan du uppnå denna eller den effekten. Så, om du vill visuellt öka poolområdet, lägg ut botten med mörkare material än väggarna.

Om du bestämmer dig för att göra poolen en accent av landskapet, välj sedan en mosaik med ljusa nyanser - grönt, gult, gyllene, rosa.

När du dekorerar väggarna och botten kan du använda olika nyanser av mosaiken, men med hänsyn till deras färg närhet. En intressant effekt kan uppnås om du byter olika nyanser av en mosaik i ett rutmönster.

Användningen av kontrastfragment gör det möjligt att betona originaliteten av tankens form.Som regel lägger du ut remsor, geometriska mönster, men det är möjligt att utföra mer komplexa, utsmyckade mönster. På liknande sätt finérer är fanerade i orientaliska och antika stilar.

Bland de populära ornamenten som skapas av mosaiken kan du notera ritningarna på marintema, havsbottnare, gamla myter.

Hur man väljer en mosaik för poolen, se nedan i videon.

kommentarer
 Författare
Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

Entré hall

Vardagsrum

sovrum