Florentinsk mosaik: tillverkning

En slående dekorativ teknik som kan ge unikt chic till interiören eller utsidan är användningen av mosaik. Ursprunglig i Gamla Östern, denna komplexa, arbetsintensiva konst upplevde perioder av blomstrande och glömska, och idag upptar den en värdig plats bland metoderna för dekoration av rum och inredning. Mosaic är en uppsättning bild av bitar av sten, keramik, smalt, färgat glas. En av de många teknikerna för att göra mosaik kallas florentinsk.

Teknikhistoria

Den härrörde från Italien i 1500-talet och berodde sin utveckling till den berömda Medici-familjen, vars representanter alltid patroniserade konstnärer och mästare av tillämpad konst. Hertigen Ferdinand I di Medici grundade den första professionella verkstaden och inbjöd de bästa stenklipparna från hela Italien och från andra länder.Utvinning av råvaror var inte begränsat till lokala resurser, eftersom inköp gjordes i Spanien, Indien, Afrika och Mellanöstern. För verkstaden samlades en stor samling av halvädelstenar, varav lager används idag.

Att göra mosaiker gav stora vinster och ansågs vara en strategiskt viktig produktion för Italien under dessa år. Under tre århundraden var dessa mosaik populära i hela Europa: palatserna av härskare och adelsmän använde säkert lyxiga florentinska "bilder av sten" i deras dekoration. Först i mitten av XIX-talet gick denna typ av dekoration gradvis ur modet.

Formation och utveckling av stil i Ryssland

Komplexiteten i den tekniska processen, produktionen (mästaren arbetade på enskilda arbeten i flera år) och användningen av halvädelstenar gjorde denna konst till en elitistisk domstol. Inte varje kunglig domstol kunde ha råd med innehållet i en sådan workshop.

Ryska hantverkare har behärskat och utvecklat denna teknik under drottning Elizabeth Petrovnaoch många av deras verk konkurrerade tillräckligt med italienska mönster.Utvecklingen av denna stil i Ryssland är associerad med namnet på mästaren på Peterhofs skärfabrik, Ivan Sokolov, som utbildades i Florens. Han använde mästerligt sibirisk jaspis, agat, kvarts. Minnena av hans samtidiga bevarades, där blommor som stod ut från stenar verkade levande och doftande.

Huvudcentren för att arbeta med den florentinska mosaiken är Peterhof, Jekaterinburgs fabriker och Kolyvan stenskärningsfabrik i Altai. Ryska stenskärare börjar i stor utsträckning använda den vackra Ural-pärlemalakiten, som har ett uttryckligt mönster, och höghärdiga Altai-mineraler, som endast kan bearbetas med ett diamantverktyg.

I framtiden var det konstnärerna på Kolyvansky-fabriken som skapade en av de största panelerna (46 kvadratmeter) som gjordes för denna teknik för stationen i Barnaul.

Många vackra mosaik "målningar" pryder väggarna i Moskva Metro och gör den till huvudstadens stolthet.

Särskilda funktioner

Den florentinska metoden för att lägga mosaik kännetecknas av hög precision montering av delar, när det inte finns några synliga sömmar och strumpor mellan olika stenelement.Noggrann slipning skapar en perfekt platt, jämn yta.

Denna mosaik är tillverkad av naturstenar och är oerhört hållbarljusa färger bleknar inte med tiden och bleknar inte från solljus. Smidiga färgövergångar gör att du kan uppnå likheter med denna bild och inte med inlägg. Mycket ofta använde italienska mästare svart marmor för bakgrunden, i motsats till vilka andra stenar tänds ännu ljusare.

Naturlig rik färgning av en sten: övergångar av hans toner, streck, fläckar, slag är de viktigaste grafiska sätten för denna teknik. Favoritmaterialen för produktion av florentinska mosaik var mycket dekorativa stenar: marmor, jaspis, ametist, karnelian, kalkonium, lapis lazuli, onyx, kvarts, turkos. Italienska mästare uppfann unik teknik för deras bearbetning, till exempel effekterna av temperaturen gjorde det möjligt för stenen att förvärva önskad färg. Uppvärmda marmorbitar blev en delikat rosa nyans och chalcedon ökade färgerna och ljusstyrkan.

Varje stenplatta valdes av mästaren, inte bara i färg utan också i konsistens. För en mosaik med smaragdlöv, var det nödvändigt att hitta en sten med liknande gröna vener, för bilden av päls - ett mineral med ett mönster som efterliknar dess villus.

Florentinska mosaik användes aktivt i kyrkans dekoration för dekoration av golv, nischer, portaler, och även dekorerade föremål av en sekulär inredning: bordsskivor, möbelelement, olika kasketter, prydnadsföremål. Stora paneler, som pittoreska dukar, prydde väggarna i ceremoniella hallar, klassrum och vardagsrum.

Tillverkningsmetod

Processen att göra florentinsk mosaik kan delas in i tre steg:

  • upphandlingar - valet av högkvalitativa råvaror, märkning av stenen och dess skärning;
  • en uppsättning mosaikelement - det finns två sätt: direkt och bakåt;
  • Efterbehandling - efterbehandling och polering.

Att välja en sten är väldigt viktigt att veta och ta hänsyn till dess egenskaper., eftersom skärningens riktning beror på den. Varje mineral har individuella optiska egenskaper, på ett speciellt sätt det lyser i ljuset och har sin egen struktur. Stenen är nödvändigtvis fuktad med vatten, då blir det ljus, som efter polering, och du kan förstå vad den färdiga produkten kommer att se ut.

Utvalda stenar markeras och skärs på en speciell maskin. Under denna process hälls kallt vatten för att kyla sågen och följ noggrant överensstämmelsen med säkerhetsbestämmelserna. Elementen skärs med en marginal på bearbetningen av lederna.

I vår digitala tid används laserskärning i allt större utsträckning, överför ritningen från en dator utan fel och med nödvändig marginal.

De florentinska mästarna skär de nödvändiga fragmenten av tunna 2-3 mm tjocka plattor med hjälp av en speciell såg - en sorts lök från en böjd elastisk körsbärsrör med en stram tråd. Vissa hantverkare fortsätter att använda det här autentiska verktyget idag.

Efterbehandling av enskilda delar längs konturen görs på en slipmaskin med en karborundumcirkel eller diamantplatta, manuellt raffinerad med diamantfiler.

När man monterar element i den övergripande bilden med den inverse metoden läggs mosaikfragmenten nedåt längs stencilerna och fixeras från insidan med en limkomposition till substratet (till exempel glasfiber eller spårpapper). Denna teknik är lämplig för att skapa ett stort projekt: stora delar monterade på ett sådant sätt från små element monteras sedan lokalt. Med den här metoden kan du också mosa mosaikens främre yta i en verkstad.

Tekniken för direktuppringning är omedelbart permanent läggning av fragment av en bild. Gamla mästare lagde ut bitar av skivade stenplattor på ett jämnt fixeringsskikt. Idag är direkt uppringning, som omvänd, oftast gjord i workshops på en glasfiberunderlag, och överförs sedan till objektet.

Den sammansatta produkten bearbetas med polering och polering av pastor. Olika poleringskompositioner används för olika typer av sten, beroende på minerals fysiska och mekaniska egenskaper.

Den färdiga finishen ger stenen en härlig glans, avslöjar alla dess moduleringar och nyanser.

Användning av florentinsk mosaik idag

Arkitekter har länge uppskattat den höga dekorativiteten hos florentinska mosaiker. Under sovjetperioden blomstrade användningen av olika typer av mosaik för offentliga utrymmen. De flesta paneler var gjorda av smalt, men den florentinska metoden var inte heller glömd och användes aktivt. Och eftersom denna teknik är den mest hållbara, eftersom åren inte har någon makt över stenmålningarna, ser de fortfarande ut som nya.

I moderna inredningar ser välvunnet florentinsk mosaik inte ut som ett främmande och föråldrat element. Magnifika mönstrade paneler för väggar och golv i salen, badrummet, köket kan matas in både i klassisk stil och i modern stil, de kommer att förnya stränga högteknologiska eller loft. Mosaic canvases kommer att se bra ut i utsmyckning av poolen eller terrassen i ett lanthus.

De små formerna av denna mosaik ser också intressant ut: dekorera lådor, speglar, presentskrivsatser för skåpet och så vidare.

Denna teknik används också ofta i smycken: stora broscher, örhängen, ringar, hängen med ett mönstrat stenmönster bära naturmaterialets speciella dragkraft.

Trots tekniska framsteg är den florentinska mosaikmetoden fortfarande arbetskraftig och konstgjord, så dessa verk är ganska dyra och priset på de bästa exemplen är jämförbart med kostnaden för mästerverk av klassisk målning.

Ännu mer om konsten att "stenmålning" i nästa video berättar mästaren.

kommentarer
 Författare
Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

Entré hall

Vardagsrum

sovrum