Smalt mosaik: applikation i inredning

Smalt är det äldsta materialet som erhålls genom smältande glas med tillsats av olika metaller: guld, silver, koppar. Genom att krossa får mästaren en platta med kvadratisk eller rektangulär form, som har ett brett spektrum av färger och en mängd olika texturer.

Smaltmosaiken finns i Greklands antika kulturer, Romerriket, Byzantium och även i gamla ryska tempel.bevara den här dagen otroliga konstföremål som kännetecknas av extraordinär glans, överflöd av nyanser, en kombination av glansiga och mata element.

värdighet

Moderna designers använder djärvt mosaikteknik i inredning. Bland fördelarna med detta dekorationsalternativ finns flera.

 • Det rikaste utbudet av färger - ljus och mörk, mättad och transparent, som inte bleknar under några omständigheter;
 • hållbarhet, som är testad av freskerna av antika tempel som har överlevt till idag;
 • slitstyrka: smalt är inte känslig för korrosion, ruttning, nötning, gallring, vilket gör att den kan användas vid konstruktion av väggar och golv, och detta material kan klara en hög belastning (på grund av denna egenskap används smaltmosaik i offentliga utrymmen)
 • Vattentäta materialegenskaper tillåter användning av mosaik i hamam, pooler, bastur och badrum;
 • smalt är helt oberoende av temperaturen. Dessa är två av sina viktigaste fördelar - värmebeständighet, tack vare vilka moderna designers designar de minsta väggarna i eldstäder och spisar samt frostmotstånd, vilket gör det möjligt att använda materialet när de står inför fasader och landskapsarkitektur.

Mosaic typer

Moderna konstkritiker skiljer flera typer av små mosaik.Grunderna för klassificeringen är egenskaperna hos tesserov-layouten - glasstycken. Det finns flera sorter av sådana finish.

bysantinska

Bysantinsk mosaik är den traditionella och antika typen, där fragment är valda av ungefär samma geometriska former och storlekar. Smaltstyckena placeras så nära varandra som möjligt, och luckorna är fyllda med en speciell injektionsmassa.

den florentinska

Florentinska mosaiken på läggningstekniken skiljer sig inte mycket från den tidigare typen, men de färdiga dukarna är en komplett historia. Tessera här kan vara av olika former och storlekar.

inlay

Denna uppfattning innebär att man lägger mosaik på duken, som skiljer sig åt i material och textur (till exempel smalinsatsen i ett träd).

intarsia

Marquetry är ett modernt utseende av liten mosaik på glas eller metall. Som ett exempel - dekoration av inredningsdetaljer (ett glasbord med en mosaik på bordet, dekorera ytterdörren).

ansökan

På grund av dess hållbarhet kan mosaikmålning tillämpas på olika områden. Till skillnad från fresco eller stenmosaik smälter smalt inte, bleknar inte och kräver därför inte särskild vård, restaurering, skydd.Därför används smaltmosaiken i sina interiörer av verkliga konstkunnare.

Smalt kan användas vid olika former. Dessa kan vara väggar, golv, pelare, kupoler, dörrar, trappor, fasader. Smaltmosaiken fungerar som ett separat konstverk (bild) och i kombination med andra dekorativa element, prydnadsdekorationer, inomhus och utomhus, i kyla och värme, även under vatten - det här är unikheten hos en sådan dekoration.

Om du har tänkt att applicera en smalmosaik i inredningen av din lägenhet eller offentliga institution, är det bättre att kontakta en professionell.

I de fall då rum med hög koncentration av fukt (bad, bastu, badrum) ska dekoreras, krävs vattentätning. Nuförtiden är det sällan möjligt att träffa en mästare som lägger mosaiken manuellt, eftersom det finns färdiga dukar, med vars hjälp du bara behöver överföra mönstret till ytan som ska dekoreras. Ofta produceras smalt i form av block på basis av papper eller tyg.

Kompetenta hanterare utför självständigt arbete med ytbehandling och applikation.mosaik, plocka upp limmaterial, injekteringsbruk och lagläggning, observera normerna för temperatur och fuktighet. Men om du har turen att anställa en professionell mosaik konstnär, var beredd att betala en stor summa för hans arbete.

Hur lägger man sig ut med egna händer?

Om du vill utforma inredningen själv måste du skaffa dig vissa färdigheter. På internet är det svårt att hitta en detaljerad mästerklass på inredning i mosaikteknik av smalt. Detta arbete är extremt mödosamt och tidskrävande och kräver en viss färdighet. Om du ändå bestämmer dig för att försöka dekorera någon del av ditt interiör i denna stil, har vi utvecklat en liten instruktion med tips för dig.

För att dekorera mosaiken behöver vi bitar av brutet glas av olika geometriska former. Måla det själv hemma är osannolikt att arbeta - äkta smalt bryggs i ugnar vid hög temperatur med tillsats av olika färgpigment. Det är lämpligare att använda det färdiga materialet i form av en plåtplatta.

Vi erbjuder dig att noga läsa instruktionerna.

 • Förbered ett arbetsområde på en plan horisontell yta, förutom att glasfragment faller på möbler, hörn. Begränsa barn och husdjurs tillgång till arbetsplatsen. Täck arbetsytan med skyddande material (tjock film, tidning). Använd handskar och byggglasögon.
 • Korrekt splittring är mycket viktigt. Placera en trästubbe (klyv) eller en metallcylinder i mitten. Placera en smalt blank på den och kläm den med en mejsel. Applicera inte alltför svepande slag med en hammare (glasflis flyger snabbt från varandra).
 • Har gjort en viss mängd arbete, sortera fragmenten i behållare enligt deras färg, geometriska form och storlek.

Rusa inte för att kassera element med skarpa kanter - de kan också vara användbara för utformningen av din duk.

 • När splittringen är klar, rengör arbetsytan noggrant - byt ut skyddsmaterialet, dammsug det, gör våt rengöring, byt handskar.
 • Förbered en duk eller annat föremål för att lägga smalt. Basen för applicering av mosaiken ska vara stark, torr och inte smula.Ytan ska vara helt ren och noggrant jämnare - Dammsubstanser och andra skräp, oregelbundenheter och porer kan bidra till att smalten bryts undan i framtiden.
 • Komma till det mest intressanta - lägger mosaik. Moderna mästare använder 2 beräkningsmetoder: Direkt och omvänd. I den första utföringsformen appliceras bitar av glas på den vidhäftande basen (eller mastikan) uppåt, något pressar ner. I det här fallet ser du alltid resultatet.
 • Vid användning av den inverse metoden läggs smaltbubblorna nedåt och sedan hälls med lim eller limet appliceras på materialet (tyg, kartong, film, nät) som täcker det utlagda mosaiken. Efter stelningen vänds duken över och redigeras sedan av tesserajusteringen. Denna metod är svårare, men låter dig göra den mest plana duken och samla stora delar av panelen på kort tid.

Börja lägga ut en mosaik av stora bitar av rektangulär form, vilket bildar kanterna på den framtida bilden från parallella rader. Det är ganska enkelt och tar inte mycket tid, vilket möjliggör för ytterligare installation att bestämma rätt arbetsriktning.

Således blev vi bekanta med tekniken att lägga en smalmosaik. Att lägga små smulor är ett kreativt arbete och kräver viss kompetens, speciell färguppfattning, uthållighet och utveckling av fina motoriska färdigheter. Kom ihåg att en sådan panel kan användas i olika stilar: från klassiker till avantgarde, samt i futurismutställningar och design av orientaliska interiörer. Spelet med form och färg kommer inte att lämna någon likgiltig.

För att lära dig hur man skär en mosaik av smalt diagonalt och lim korrekt, se följande video.

kommentarer
 Författare
Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

Entré hall

Vardagsrum

sovrum