Keramisk mosaik: en mängd olika val

Inredning av bostaden är en mödosam, arbetskrävande och dyr process. Dess resultat beror på det korrekta valet av ytmaterial och kvaliteten på klädseln. Bland de olika alternativen kan du enkelt välja allt du behöver för att skapa interiör. Ett av de mest spektakulära ytbehandlingarna är keramisk mosaik.

Särskilda egenskaper

Keramisk mosaik är ett populärt material som används för inredning av olika rum.

Det finns flera huvudegenskaper för produkter av denna typ:

 • För tillverkning av mosaikplattor används tillverkare av keramik med olika fuktmotstånd. Det är värt att uppmärksamma när man väljer produkter som ofta kommer i kontakt med vatten.
 • Även kakan kan ha en annan slitstyrka.När du väljer ett kaklat material för att skapa golvbeläggning måste du välja kakel med hög motståndskraft mot nötning. För innerväggar passa kakel av någon kakel.
 • För motstående ytor på öppna ytor, mansards, måste en ytterligare viktig egenskap i materialet beaktas - motstånd mot låga lufttemperaturer.
 • När man väljer ett mosaik för att vända mot golvbeläggningen är en viktig faktor slipperiness. I detta fall bör preferens ges till en speciell matt eller satinerad kakel. Det bör noteras att användningen av moderna groutning med slitstarka egenskaper vid golvbeläggningen minimerar denna inte mycket trevliga funktion.
 • Det finns många varianter av mosaikdesign på marknaden. Det kan vara en monokromatisk kakel av olika färger, föremål med mönster, genomskinliga element eller glittervarianter. Ytan på en mosaikplatta kan vara helt annorlunda: slät, matt, blank, präglad, med fläckar, fläckar och så vidare. När du väljer en mosaikdesign bör du fokusera på typ av rum och yta, personliga smak och inslag i inredningen.
 • Den lilla storleken på mosaikplattan gör att du kan göra foderet inte bara en platt yta utan också böjd. Detta gäller särskilt för produkter på nätet.

Fördelar och nackdelar

Mosaikens höga popularitet beror på Förekomsten av ett stort antal positiva egenskaper hos materialet:

 • Denna typ av motstående material kännetecknas av hög hållfasthet, motståndskraft mot mekanisk stress. Sådan täckning kommer att glädja dig mer än ett år, utan att förlora dess egenskaper och initialt utseende.
 • Facing är motståndskraftig mot hög luftfuktighet. Utmärkta tekniska egenskaper möjliggör användning av keramiska mosaik för badrum, bastu och andra liknande rum.
 • Keramisk mosaik är idealisk för utsmyckning av ugnar och eldstäder, eftersom det ständigt tål höga temperaturer.
 • Det är ganska lätt att ta hand om sådana ansikten. Smuts smuts avlägsnas med en vanlig våt svamp. Vid hantering av allvarliga föroreningar med kemikalier förlorar materialet inte sina ursprungliga externa data.
 • Universell och praktisk mosaik används för inredning av olika lokaler.En mängd nyanser (grön, blå, röd och andra färger) och texturer i samband med mästarens fantasi garanterar en modern, originalbeläggning av alla ytor. Kakel kan ha en rund, triangulär, kvadratisk eller lång långsträckt form. Det kan vara en färdig komposition på en mjuk grund eller oberoende element, med stora möjligheter till design.
 • För produktion av keramisk mosaik används miljövänliga material. Facing avger inte giftiga ämnen, så det kan säkert användas även för dekoration av sovrum och barnrum.

Det är dock värt att notera några negativa punkter:

 • Vissa typer av mosaik är av hög kostnad (beroende på material och tillverkare).
 • Att vända mot ytan med en keramisk mosaik är en ganska komplicerad och tidskrävande process. Detta beror på närvaron av många små element som utgör den sista våningen. Det är nödvändigt att ha viss kunskap, färdigheter och erfarenhet. Innan du börjar arbeta, måste du noggrant studera läggningsprocessens egenskaper.Om du är osäker på dina förmågor är det bättre att söka hjälp från specialister. Tjänsten hos kvalificerade ytbeläggningsmästare är ganska dyr, men samtidigt får du ett kvalitetsresultat.

Styling metoder

Det finns flera sätt att skapa en mosaik.

 • Enfärg motDet ser väldigt bra ut. För den här metoden för efterbehandling kan du använda både vanliga släta plattor och präglade produkter.
 • "Mix" - Alternativ vid vilken använda en kakel av flera nyanser. Dessa kan vara kontrasterande färger eller liknande nyanser harmoniskt kombinerade med varandra. Du kan också använda matt och blanka plattor samtidigt.
 • "Gradient" - Mycket effektiv metod för dekoration. Kakeln håller in så att färgen smidigt ändras från ena ytan av en yta till en annan. Du kan använda en kakel med flera nära färger med samma yta. Matt och glansiga plattor kan inte kombineras här.
 • Skapa en specifik bild kräver särskild skicklighet, fantasi, styrka och tålamod hos mästaren. Under processen med sådana möten skapas verkliga konstverk.

Tillverkningsegenskaper

Produktion av keramisk mosaik utförs på samma sätt som tillverkning av keramiska plattor. En särskiljande egenskap är endast storleken på de färdiga produkterna.

Vid den första etappen av mosaikproduktionen är råvaror förberedda. Alla nödvändiga komponenter krossas och blandas. Därefter torkas råmaterialet och pressas under ett visst tryck i formarna. Därefter torkas arbetsstycket noggrant igen. Om produkten behöver brännas en gång, appliceras glasyr före avfyrning. Därefter kalcineras arbetsstycket i en ugn vid hög temperatur. Produkten av dubbelrödning bearbetas vid låga temperaturer.

Favoriter bland tillverkare av keramisk mosaik är italienska och spanska företag.

Det är också nödvändigt att nämna tillverkarna av Tyskland och Ryssland, som de senaste åren har haft stor popularitet bland konsumenterna.

om

Nödvändiga material och verktyg

Att lägga en mosaik är en tidskrävande och komplex process. Huvudkravet är klisterkompositionens kvalitet, eftersom mosaiken ofta kombinerar individuella fragment av olika former,och alla element hålls endast på ytan med lim.

Metoden att lägga mosaiken beror helt på sin typ:

 • Konstmosaik. Denna metod för att lägga material möjliggör användning av plattor av olika former och slagträkeramik. Delar staplas en efter en på starkt lim. Med denna metod att lägga mästare skapa vackra konstnärliga bilder och väggmålningar.
 • Klar block på polymernätet. Befälhavaren lägger ut de enskilda delarna av mosaiken på ett polymernät och fixar dem med lim, vilket skapar ett fragment av bilden. Därefter limes det resulterande elementet till ytan tillsammans med gallret.
 • Blockera på papper. Mosaikfragment samlas in och limas med ansiktet nedåt på papper. Därefter fixeras den färdiga kompositionen på ytan. Produkter på papper är små och används huvudsakligen för ytbehandling med böjda linjer.

Du kan göra ett block på papper med egna händer. Lim måste användas speciellt, med vissa tekniska egenskaper. Kvalificerade hantverkare använder silikon, tvåkomponent polyuretanskomposition. Särskild insprutning krävs också för sömmar.Det ska inte stå ut ur kakelens bakgrund, så när du väljer, bör du vara uppmärksam på produktens färg. För att göra jobbet behöver du ett minimum av verktyg - flera olika spatler.

Ytbehandling

När man vetter mot en yta med keramisk mosaik ställs ökade krav inte bara på limets kvalitet utan även på ytans tillstånd. Det ska vara helt platt. Absolut inte välkommen höjdskillnader, sprickor och marker. Samtidigt bör ytan inte vara helt slät heller. För bättre vidhäftning med plattan bör den vara grov. Därför, efter bearbetning är kvarnen nödvändig för att använda sandblästring. Därefter rengörs ytan grundligt från smuts och avfettas. Endast efter det appliceras ett lager av specialprimer.

Installation av färdiga moduler

Efter noggrann förberedelse av ytan är det nödvändigt att applicera markeringen. Då måste du förbereda en liten mängd lim. Det är inte tillrådligt att förbereda en stor del lim, eftersom det torkar snabbt. Limkompositionen appliceras på en liten yta med en slät trowel och jämnas med ett serrerat verktyg.Därefter pressas den färdiga modulen på gallret eller på papperet på den förberedda ytan och strykas med en gummispatel. Detta är nödvändigt för att jämnt fördela limet under modulen.

När du arbetar med beklädnad med färdiga moduler, måste du komma ihåg och observera två viktiga punkter:

 • Den färdiga enheten, gjord på gallret, läggs på limet så att nätbasen är dold i lösningen.
 • En produkt som tillverkas på papper limes på utsidan med en pappersbas.

Vid framkörning måste du se till att sömmen mellan modulerna sammanfaller i bredd med luckor mellan plattorna.

Detta är nödvändigt så att mållinjen ser homogen ut. Efter installationen av modulerna torkas ytan. Efter tre dagar avlägsnas papperet med en ren, fuktig trasa. Rester av lim från ytan avlägsnas med en bit bomullsull eller en trasa fuktad i en alkohollösning. Därefter behandlas sömmarna med en speciell injektionsmassa, med en gummispatel. Överskott från mosaiken avlägsnas också med en ren, fuktig trasa eller svamp. Då är mosaiken försiktigt polerad.

Observera alla nyanser av arbete, du kan skapa en unik inredning. Och om du vill visa all din fantasi kan du skapa en original mosaik med egna händer, med hjälp av battered keramik. Snygg, elegant flerfärgad eller enfärgad mosaik, skapad av dig själv, kommer att vara ett utmärkt budgetalternativ för att möta något rum.

Hur man korrekt lägger mosaiken på rutnätet, se i videon nedan.

kommentarer
 Författare
Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

Entré hall

Vardagsrum

sovrum