Mosaic panel: original inredning idéer

 Mosaic panel: original inredning idéer

Definitionen av "mosaik" kallas ett mönster eller prydnad, fodrad med fragment av sten, bitar av keramiska plattor eller glasfragment. Antikens Grekland betraktas som dess födelseplats - det var som historiker tror att de först började dekorera murar och valv av tempel med hjälp av färgade stenar. Senare började denna typ av verksamhet antas i olika länder, med varje nation som medför någonting åt det.

Särskilda funktioner

Det finns två sätt att skapa en mosaik - direkt och omvänd.

I det första fallet läggs fragmenten av den framtida produkten ut på ytan med efterbehandlingssidan uppåt.Denna teknik används för att lägga ut mosaikpaneler på platta horisontella ytor. Alla fragment av den framtida bilden läggs på lim på ett speciellt nät. Sedan överförs gallret till en permanent ställe, och skrivs sedan över sömmarna.

Om ytan på mosaikansökan har en krökt form, använd omvänd installation. Oftast används denna metod för läggning om grunden för kompositionen är tyg eller papp. Plattan limmas på substratet sidan nedåt, sedan göra basen - hela kompositionen bundits med en särskild lösning. När basen härdar, tas papperet eller trasan bort från framsidan. Grouting görs på plats.

Idag används flera tekniker för att skapa mosaikpaneler:

 • Matrix-teknik Det anses vara det enklaste att tillverka. pussel kommer i prefabricerade delar på papper eller nät baserat på storleken på ca 30 cm. I butikerna kan man köpa färdiga kompositioner omfattande sådana fragment, och platsen kommer bara säkra dem i en viss ordning med en speciell lim. De kan vara monotona,och mångfärgad beroende på idéen om konstnären och omfattningen. Deras form är oftast kvadratisk eller rektangulär, mindre ofta finns andra former.
 • Konstteknik Den används främst när man utför exklusiva order på enskilda skisser. Det här är en mycket känslig och omtänksam hantverk som kan jämföras med handmålning. Med hjälp av denna teknik blir det möjligt att återskapa hela målningar och till och med porträtt. För detta kan både hela kakel med regelbunden form och deras delar användas - ju mindre mosaikelementen är desto högre är deras konstnärliga värde och därmed kostnaden. Konstnärlig teknik hjälper till att fokusera på de olika delarna av mållinjen eller omvänt att dölja eventuella brister. För att förbättra den färdiga produktens estetiska egenskaper appliceras en konstnärlig grout - ett lämpligt färgområde väljs för varje bit.
 • Blandad teknik - namnet talar för sig själv Det kombinerar vissa delar av tillverkningen av de två första teknikerna. Genom detta tillvägagångssätt kan du uppnå hög kvalitet och spara på några steg.fungerar.

Mosaikplattor är mycket nyckfulla i sitt arbete, de kräver noggrannhet och stort tålamod.

Tillverkningsmaterial

Beroende på var dekorpanelen ska placeras kan olika material användas. Golvbeläggningar ska ha en speciell uthållighet, nötningsbeständighet och bör inte glida, så mönstren på golvet ligger huvudsakligen av sten, som har en matt slitfri yta. Moderna tillverkare erbjuder ett brett utbud av marmor, granit och andra plattor för mosaik av natursten. Också för golvet används ofta keramiska plattor.

Du kan lägga hela konstverk från punkterade små detaljer. inte bara för golvet, men också för att dekorera väggarna. För detta är inte bara marmor- eller keramikplattor lämpliga, utan även glas. Till skillnad från stenplattor har en mosaik av sprickat glas en mycket vacker glans och ett vackert ljusspel.

En av sorterna av glasplattor är smalt - den har hög hållfasthet, attraktiv glansig glans och utmärkt färgreproduktion.Smalt används ofta för att dekorera bågar av tempel, kulturpalats, teatrar och andra offentliga institutioner. Utifrån det lägger ofta hela bilden ut, medan plattorna själva skrivs för hand. För att få speciell färgåtergivning läggs speciella färgämnen i glaset, och tack vare högteknologi kan tusentals olika nyanser av olika färger erhållas. Idag är det även möjligt att få guld och spegel smalt, vilket ser väldigt ovanligt och dyrt inuti.

Klassisk smalt produceras genom att bryta av små bitar från en stor hel formation. Stansade bitar erhålls oregelbundet formade och olikartade. Detta är deras främsta fördel. Fabriken smalt har några likheter med vanligt glasmosaik, endast modulernas kvalitet är mycket högre. Dessa två typer kombinerar ofta med varandra när du gör ett interiör. När du är färdig med inredningen av rum med hög luftfuktighet, till exempel en pool, en hamam eller ett badrum, kombinerar du ofta flera olika smalt.

För konstruktion av olika kolumner och andra ytor med komplexa former används ofta metallmosaik.Det ser väldigt imponerande ut, liksom hållbart och opretentiöst i vården. Stål och aluminium används oftast för att göra det. Från dessa material skapas olika imitationer för guld eller platina.

Modern teknik gör det möjligt att skapa mosaikdukar från ett brett utbud av material. För dessa ändamål är havstenar, trästänger, flaskor av flaskglas, kork perfekt.

Ibland kan de mest oväntade materialen användas - till exempel sågspån och jämn plastfilm.

Stil och design

Mosaiken spred sig över hela världen, och varje nation lade till sig något av den här typen av konst, som är märklig för den här nationen. Idag kan vi skilja mellan olika stilar. Tänk på några av dem mer detaljerat.

Alexandermosaik uppträdde i IV-talet e.Kr. Den fick sitt namn till ära för den stora befälhavaren Alexander den Store och skildrade episoder från sina kampanjer. Färgpaletten domineras av flera naturliga nyanser - den är röd, rödbrun, vit och gul. Figurskaraktäristik för denna stil, sträckt ut strängt på en viss gräns.Mosaicelementen skars av marmor eller glas och poleras på ett speciellt sätt. Samtidigt gick de aldrig bortom de angivna gränserna.

Bysantinsk mosaik uppträdde runt 6: e-7: e århundradet. och har inte förlorat sin relevans för denna dag. Det är högt värderat och lätt igenkänt på grund av några av dess egenskaper.

Först läggs den ut av smalt - det är Byzantium som anses vara sitt hemland. För det andra är det nödvändigtvis en gyllene bakgrund. För olika nyanser blandades flera typer av metaller i olika proportioner. Det kan vara koppar, kvicksilver och till och med guldpartiklar. Alla avbildade föremål har helt tydliga konturer och korrekta proportioner - elementen har formen av en kub. Därför verkar nära bilden ganska grov och avslöjas i all sin härlighet endast från ett visst avstånd.

Klassiska exempel på scener som avbildas med hjälp av en byzantinsk mosaik kan observeras i många templen i Italien, bevarade från antiken. Idag kan du i denna teknik ladda upp absolut alla bilder. Dessa kan vara mytiska djur som drake eller fantasyblommor.Inte dåligt utseende i denna stil och marint tema - fisk, delfiner, kustlandskap.

Florentinska mosaiken uppkallad efter den eponymiska staden Florensdär hon först dök upp. Den är gjord av natursten - oftast från havsbotten, och anses vara en av de mest komplexa i utförandet. Florentinsk stil präglas av att elementen läggs noggrant och lämnar praktiskt taget inget utrymme för leder och injekteringar. Och eftersom alla naturfragment har de mest olika formerna och nyanserna, är det en mycket arbetskrävande process som passar dem ihop.

Mikhailovsky-mosaiken har sitt ursprung i medeltiden på grundval av den bysantinska skolan. I den beskrivna tekniken råder alla nyanser av grönt och guld. Ploterna av mosaiken är huvudsakligen bibliska - i denna teknik är Hagia Sophia i Kiev målade. På grund av de olika nyanserna är bilden inte statisk, men livlig och intressant, för vilken den här stilen värderas över hela världen.

Sofia mosaik har en mer varierad färgpalett.än den tidigare skolan. För denna mosaik användes bitar av smalt av olika former - kvadratisk, oval och jämn triangulär.I detta fall passade de inte så försiktigt som de florentinska mästarna gjorde.

Romersk mosaik läggs också ut från smalt. Den använder mycket små bitar, vilket möjliggör hög noggrannhet av bilden. Denna teknik är speciellt bra för att skildra människor, naturlandskap och olika representanter för flora och fauna. Tack vare denna teknik är det speciellt bra att överföra blommor och djur på gång.

Ryska mosaiken är gjord av sten. Dess fördel gentemot andra stilar är att en sådan mosaik kan skapas på krökta ytor där det är omöjligt att tillämpa klassisk teknik. I den ryska mosaiktekniken kan du göra små hantverk som kasketter eller skrivinstrument. Dess väsen ligger i det faktum att själva grunden för den framtida bilden är skapad av slitstark men inte mycket dyr sten, på vilken plåtar av halvädelstenar ca 5 cm2 i storlek klistras på toppen.

För dessa ändamål använder de vanligtvis malakit, agat, lapis lazuli och andra stenar som har en vacker konsistens.

Tillämpningsområde

Du kan dekorera alla ytor med ett mosaikmönster.Vanligtvis mosaiker dekorera väggar och golv både inomhus och utomhus. Ibland på detta sätt dekorera husets väggar, och en mosaikbana på trädgården kan göra det omöjligt.

I katedralerna kan det också observeras i bågarna. I vardagen finns sådana paneler oftare i interiören i olika lokaler. När det är nödvändigt att dekorera ett stort område, är paneler vanligtvis uteslutna av sten eller modulära element används. Det är också möjligt att köpa färdiga kompositioner för huset, som kan limmas inte bara på badrummet utan också att dekorera en eller flera köksväggar - till exempel ett fungerande förkläde.

Vissa beundrare av denna typ av konst föredrar inte att begränsa sig till dekorationer i uthusen och dekorera med mosaikmålningar och vardagsrum. För dessa ändamål finns också färdiga lösningar. Och om du vill ha något exklusivt, så finns det många tillverkare som kan skapa en mosaikduk enligt en individuell skiss. Till exempel ser ett vardagsrum med en bild av malakit eller ett sovrum dekorerat med en glaspanel mycket imponerande och ovanligt.

Samtidigt är det felaktigt att tro att mosaiken ser bra ut endast i storskaliga projekt. Från det kan du skapa små målningar, det kan dekorera bänkskivan eller dekorera möblerna.

Hur gör man själv?

I motsats till populär tro på att mosaiken är mycket svår kan en sådan prydnad monteras för hand.

Processen att skapa en dekorativ panel förekommer i flera steg:

 • Välja en ritning och skapa en skiss.
 • Hantering skiss. Den valda bilden måste skannas och sedan med hjälp av ett speciellt datorprogram för att bygga mosaikelementens layout.
 • Att bestämma valet av material och fästlösning. Om du väljer en glasplatta för att skapa en mosaik, måste du lima den med speciellt lim rekommenderat av tillverkaren eller konsulten i affären. Sten och keramiska plattor ska planteras med en speciell lösning av cement, lim och vatten. För att jämnt applicera lösningen på väggen eller golvet används en haklackad trowel.
 • Framställning av basen och lösningen. Ytan på vilken den framtida bilden ska placeras måste vara fri från damm och skräp.Innan du lägger kakel, bör du göra en preliminär markering på väggen.
 • Det är nödvändigt att lima plåtar eller fragment av mosaik en efter en, och inte glömma att sätta in speciella kors mellan dem - spacers.
 • Grouting leder. När alla element i panelen är fixerade, är det nödvändigt att försegla lederna med en speciell injektionsmassa, applicera den på hela området med en gummitråvara och försiktigt fylla alla tomrum mellan plattorna.

Överflödig lösning ska avlägsnas, och när den torkar, tvätta alla rester med en fuktig svamp.

Det är klart att processen med att skapa en panel visas i videon nedan.

Vackra exempel i inredningen

Möjligheterna att applicera mosaikteknik är nästan oändliga. Den kan användas i alla bostäder och lokaler. Det viktigaste - att välja rätt material. Så, till exempel, för ett badrum och badrum är det bättre att välja keramiska plattor med en speciell skyddande beläggning från kalciumföremål och exponering för ljus. Denna kakel är också lämplig för köket - det kan lägga ut ett förkläde, golv eller bänkskiva.

Om du har tänkt att dekorera eldstaden, är det bättre att välja värmebeständigt glas för dessa ändamål. Mosaics kan också dekorera handfat, trappor och fönsterbrädor.Du kan dekorera väggarna helt eller göra en dekorativ insats. Bilden blir mer original om du kombinerar skickligt material - till exempel används glasinsatser i en keramisk komposition.

Om mosaiken är på hela väggen kan du skapa illusion av ett vattenfall med kakel av samma färg men olika nyanser, som smidigt flyter från varandra. Denna inredning är lugnande och avkopplande. Om du gillar ljusa accenter kanske du vill titta på den glänsande kakel - guld eller spegel. Emellertid kan sådana dekorationer för amatören och i stora mängder vara irriterande. Men som fragmentariska kompositioner ser väldigt imponerande ut.

Kombinationen av element med olika texturer - till exempel matta och glansiga element i en mosaikpanel - ser ursprungligen ut. Det kommer att se annorlunda ut beroende på vinkeln där ljuset faller på det.

  Ganska djärv och ovanlig kommer att se ut som en komposition med element av smältning - bakat glas. Det ser särskilt attraktivt ut i kombination med pärlemor, rhinestones, rock crystal, liksom med smalt och andra typer av ytbehandlingar.

  Med hjälp av mosaik kan du lägga ut inte bara abstrakta mönster, utan också reproducera dukar av kända mästare, samt skapa egna mästerverk.

  kommentarer
   Författare
  Information som tillhandahålls för referensändamål.För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

  Entré hall

  Vardagsrum

  sovrum