Mosaic bordplatta: gör det själv

Sedan antiken, mosaikplattor som används i dekorationen av murarna av tempel och palats, men nu är möjligheten att använda detta material mycket bredare. Idag, för att göra ett badrum, kök eller något annat rum snyggt, om det här gör det möjligt för ledigt utrymme, kommer en mosaikbänk av egen karaktär att hjälpa dig. Dessutom kan du skapa och upphovsrätt soffbord för hemmet.

Låt oss närmare undersöka tillverkningen av kakelplattor. För att göra detta, välj glas, keramik, sten, metall, trä och andra typer av plattor.

Särskilda funktioner

Varje år ökar kostnaden för möbler och byggmaterial bara, därför är det inte möjligt att regelbundet uppdatera interiören för alla. Köksmöblerna är speciellt deformerade över tiden.Du borde inte vara upprörd, för ett sådant fall finns det en utmärkt lösning. Mosaikplattor hjälper dig att spara, förnya, dekorera ditt gamla kökssett eller andra ytor och lägga originalitet och friskhet i inredningen.

Mosaic är en kakel, vars mått är bestämd från en och en halv till 2,5 cm. Formen på fragmenten kan vara mycket varierande. De kan vara kvadratiska, triangulära, rektangulära, runda och alla andra godtyckliga former.

Mosaik mot olika ytor i inredningen är indelad i följande typer:

 • glas - den mest använda typen, vars huvudsakliga funktion är ett lågt pris och olika typer av prestanda (matt, transparent, färg, guld och silver, med olika nyanser och tillägg);
 • metall mosaik;
 • keramik - det händer: i form av hackade lakan av porslinsstengods och keramiska plattor;
 • sten - från lapis lazuli, jaspis, marmor, travertin;
 • smalt kakel - den dyraste typen, men samtidigt hög kvalitet och pålitlig.

Tillförlitlighet och ovanligt utseende - det här skiljer mosaikbänken.Denna dekorativa lösning är idealisk för dekoration av vardagsrum, badrum och andra rum. En bild eller ett vackert mönster består av små plattor.

Observera att denna bordplatta har stor vikt, så du måste vara uppmärksam på basens pålitlighet, hållbarhet och stabilitet.

Hur man gör sig själv?

Börja med att bestämma ett visst område för placering. Oftast väljer de sådana alternativ: en övergång mellan möbler, kaffemosaikbord och bara en yta från en mosaik. Alla kakelplattor är den perfekta lösningen för ditt interiör. Den används för att dekorera vardagsrummet, avsluta förklädet och bänkskivor i köket, men det rekommenderas inte att stapla mosaiken på den gamla uppsättningen.

Ibland, för att utöka arbetsområdet i köket, är en fönsterbrädan gjord med mosaikplattor. Men de flesta alternativen för användning av sådana plattor finns i badrummet. Till exempel, med hjälp av det maskerar de tvättmaskinen, dekorerar väggarna, kopplar tvättstället med skärmen.

Tänk på att byggandet av ett kaklat bord kräver skicklighet och en viss upplevelse, även om det verkar vanligt.Följande material är utmärkta för fundamentet: betong, trämaterial med god fuktbeständig impregnering, vattentäta gipsskivor, tät polyuretan.

Det är värt att notera att du kan göra en mosaik med egna händer. Det är bara nödvändigt att göra glasfragment som passar i form och färg. Och glasfragment kan erhållas i alla företag som säljer förbrukningsmaterial och glasmålningar för glasmålningar. Det här är ett bra sätt att prova dig själv i något nytt och få bäras bort med det.

För vikning kaklade ytan kommer att kräva:

 • injekteringsrör för leder;
 • primer;
 • kitt;
 • antiseptisk.

instrument:

 • spatel;
 • kapacitet för blandning av lim;
 • kapacitet för blandning av ingrepp;
 • trasor;
 • sandpapper;
 • mjuk spatel för grouting.

För att mosaikplattor ska sättas fast på bordet, använd en speciell limblandning. Experter rekommenderar att du väljer plastblandningar av vitt. Du kan använda någon limblandning för kakel, men endast om du lägger en ogenomskinlig mosaik. För glasplattor behöver du bara välja transparenta eller vita blandningar.

Före arbetets början är det nödvändigt att behandla ytan så att inga basfel i framtiden syns.

Ytbehandling

Innan du lägger plattorna är det nödvändigt att jämföra ytan med en kitt. Vidare måste ytan rengöras och avfettas. För att skydda ytan mot mögel och mögel, var noga med att täcka den med antiseptisk impregnering. Nästa steg kommer att applicera en primer.

Utläggning av mosaik

Processen är lite lik tillverkning av färgat glas med Tiffany teknik. Innan du börjar lägga kakel, var noga med att lägga den på bordet och bilda önskat mönster. Så du kan utvärdera ett möjligt alternativ och, om nödvändigt, fixa något.

Vi rekommenderar att du börjar lägga mosaiken från bordets närkant. Således, om det är nödvändigt att trimma element, kommer det att ske på andra sidan och kommer inte att locka mycket uppmärksamhet. Men om du är säker på att skärning inte behövs, måste du börja från den andra sidan. Om mosaiken skulle bilda ett visst mönster, lägg det ut från mitten av bordet.

Som sådan finns inte reglerna för att lägga plattor, det viktigaste i denna process är att tänka på design och antal element i förväg.

Arbetsorder:

 • Primer yta i två lager.
 • Applicera en liten mängd lim för att jämföra ytan.
 • Det speciella gallret läggs, och på toppen av det är en kakel. Den är jämn på nivå (det är också möjligt att använda papper istället för ett rutnät, det kommer att mjukna och ta bort senare). Men var noga med att tänka över ritningen innan du lägger plattan och rita den först på arket i en skala av 1: 1 och senare på ytan för att skydda dig mot ett oönskade resultat.
 • Därefter måste resultatet av att dekorera ytan täckas med injektionsmassan. Det gör den färdiga beläggningen mer pålitlig, starkare och mer hållbar. Applicera det med en mjuk spatel på sömmarna och gnid försiktigt in. Det är nödvändigt att lämna ytan tills den är helt torr, och du får inte använda en hårtork eller andra uppvärmningsmetoder. Regeln är detta: kakelplattan blir starkare för att hålla på ytan om den torkar längre.
 • Överskottet torkad komposition avlägsnas från mosaiken med en torr, mjuk trasa. Ibland, när blandningen torkar ut mycket starkt, blir det nödvändigt att använda sandpapper med de finaste kornen.
 • Polerade plattor. För att göra detta, använd möbelvax.Det är nödvändigt att lägga den på en mjuk, luddfri trasa och gnid den noggrant i kakelelementen.
 • Vänta tills ytan är helt torr. Det tar vanligtvis ungefär en dag.

Det rekommenderas att göra allt arbete i handskar för att skydda dig mot kompositionens effekter.

Om du inte är säker på din förmåga att skapa komplexa mönster och målningar rekommenderar experter att använda ett cirkulärt mönster. För utförandet är det nödvändigt att dra divergerande cirklar från ytan på ytan. Elementets form spelar ingen roll, det är bara viktigt att de mindre elementen ligger närmare centrum, och stora - till kanterna.

På en noggrant förberedd grund för att få den perfekta mosaikinstallationen är det inte svårt. Det är viktigt att avlägsna jämna, identiska sömmar över hela ytan. Skärelement kan använda nippers. Om sockeln är fastsatt på väggen kan du lämna ett mellanrum mellan väggen och plattan.

En kant är också fastsatt vid limet, om det behövs. Då är det nödvändigt att behandla ytan med epoxiblandningar och latexmastik för att skydda mot fukt. Kära italienare, och någon annan kakel från detta kan mycket snabbt försämras.

     Efterbehandling av möbler och olika ytor av mosaikplattor kräver mycket hårt arbete, tålamod, färdigheter och fingerfärdighet, det tar mycket tid och ansträngning, men resultatet är värt det. En sådan lösning för ditt hem kommer att vara en riktig gåva. Nyligen använder fler och fler människor idén om mosaik överallt. Det är inte längre fashionabelt att hammar i ledigt utrymme med tråkiga och monotona möbler, där det är bättre att göra något speciellt med egna händer som kommer att glädja dig och dina nära och kära.

     Bänkskivor eller andra kaklade ytor ser ut som dyra designartiklar som inte är så tillgängliga. Hon kan lägga ut diskbänken eller dekorera matbordet. Därför, om du vill få ett elegant och lyxigt vardagsrum, kök, badrum, sovrum eller andra rum, var noga med att använda idén om mosaikutsmyckning.

     Se följande video för en mosaik bordsinredning metod.

     kommentarer
      Författare
     Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

     Entré hall

     Vardagsrum

     sovrum