Grout för mosaik: valet och funktionerna i ansökan

Att städa plattorna efter att ha lagt mosaiken kommer att göra det mer attraktivt, se till att beläggningen är integritet och skydda den från fukt, smuts och svamp i fuktiga rum. Grout är i själva verket ett separat dekorativt element, så du måste betala uppmärksam på valet och installationen.

Särskilda funktioner

En egenskap hos mosaiken är ett stort antal sömmar som måste täckas med en speciell förening. I detta avseende kommer konsumtionen av grout att vara mer än för samma område med kakel.

Det är viktigt att komma ihåg att färgmassan kommer att accentuera den geometriska strukturen hos det jämnt lagda mosaiken, liksom förvrängningarna. Om det är synligt för smutta små stötar är det bättre att avstå från kontrasterande sömmar.

typer

Allmänt kan all injektering delas in i två stora grupper:

 • Traditionell sandcementblandning. Den används som grout under mycket lång tid och framgångsrikt. Tillgängligheten och låga priser på komponenter, liksom tillfredsställande indikatorer på hållfasthet och hållbarhet, gör det till ett universellt trowelmaterial för sömmar på 3-5 mm. För mer bekvämt arbete införs mjukningsmedel och stabilisatorer i en sådan blandning, och för att få mer fuktresistenta sömmar knådas de på latexbasis.

Fördelarna med cementmynt är:

 1. Låg kostnad.
 2. Enkelhet med arbete med material.
 3. Lätt borttagning av överskott från mosaik eller kakel.

Det finns emellertid ett antal negativa punkter:

 1. Grout är inte fuktbeständig för rum med hög luftfuktighet.
 2. Förekomsten av porositet i sömmarna, vilket leder till ansamling av damm och smuts i dem.
 • Epoxikärl. Framträdande inte så länge sedan, det tog sin plats på marknaden tack vare dess hållbarhet och estetik. Det kallas också "tvåkomponent" på grund av närvaron i katalysatorns sammansättning, förpackad i en separat förpackning. Före användning måste du blanda in fogkomponenterna med en katalysator för att påskynda härdningsreaktionen och snabbt fylla fogarna mellan mosaiken.

Detta alternativ bör beaktas särskilt noggrant när man lägger mosaiken av flera anledningar:

 1. Betydande längre livslängd jämfört med cementmynt.
 2. Utmärkt fuktbeständig prestanda. Denna beläggning är inte rädd för svamp och smuts.
 3. Mer attraktivt utseende. Blandningen kan lämnas genomskinlig, eller den kan färgas i vilken färg som helst, tillsätt glitter eller ett lätt ackumulativt tillsatsmedel, vilket kommer att markera mosaiken från insidan.
 4. Grout är också resistent mot solljus, har utmärkt styrka och slitstyrka egenskaper.

Användningen av en sådan blandning utan befälhavarens färdigheter kan dock förstöra hela ytan av ytan.

Det är viktigt att överväga följande egenskaper hos epoxikonsumtion:

 1. Mycket snabbtorkande blandning. Bokstavligen på 15-20 minuter fryser det på kakelytan och det är extremt svårt att rengöra det.
 2. Dyrt jämfört med cementmut. Men för att uppdatera epoxysömmarna, kommer det i motsats till det första alternativet inte att ha i flera år.

Vid arbete med epoxikärl är det också nödvändigt att ge rumsventilation, eftersom det finns risk för giftig förgiftning.

färg

För att understryka mosaikens eller kakelens skönhet måste du överväga kompositionens färg för injekteringen.

Att välja rätt ton hjälper till med några tips:

 • Den allmänna regeln för behandling av leder är att injektionen ska vara en eller flera nyanser mörkare än mosaikens basfärg. Ett sådant val ger en harmonisk och trevlig utsikt över väggarna eller golvet;
 • På köksytor eller på golvet bör man undvika lätta nyanser av grout, eftersom de snabbt blir smutsiga (speciellt vid användning av cementblandningar) och kommer att se slarvigt ut;
 • För glasmosaik eller fotopaneler är det lämpligt att välja en färglös epoxifluid. Det kommer inte att märkas, och all uppmärksamhet kommer att fokuseras på den vackra väggen;
 • Innan massan appliceras på alla sömmarna är det nödvändigt att prova kompositionen på ett litet område av området och utvärdera utseendet. Kanske kommer resultatet att vara annorlunda än det förväntade.

Alternativ för färger och nyanser för grouting ganska mycket. Särskilt brett spektrum av komposition har en epoxibas. Du kan hitta kommersiellt tillgängliga kompositioner med en monokrom, guld eller till och med svart massa.Det bör dock komma ihåg att injekteringen är utformad för att betona mosaikens estetiska utseende, som talar om ett viktigt men sekundärt element i mållinjen.

När du är i tvivel om valet av färg, bör du fokusera på universalvit eller nyans, vilket är något mörkare än mosaikens grundton. Ibland kan kontrastfärgen på injekteringen (till exempel svart på en vit mosaik) göra det ljusare och juicier, men det är bättre att överlämna sådana experiment till en kompetent designer.

Vilken man ska välja?

Valet av grout-komposition beror på flera faktorer:

 • Typ av rum. Traditionellt är mosaikmönstret på gallret närvarande i rum med hög luftfuktighet - bad, pool, bastu. Men även mosaiken ser bra ut som eldstäder, och i vissa fall är dess närvaro lämplig inte bara på väggarna utan också på golvet. Ett annat alternativ för användning av mosaiker - dekorera trädgårds dammar, stigar och dekoration av infielden.

När den placeras i en våt, aggressiv miljö eller på gatan, kommer mosaiken själv och sömmarna att utsättas för svampar, fukt, vind, regn etc. Därför är epoxikärl lämplig för dessa alternativ, vilket kommer att pågå under lång tid utan ersättning och ombyggnad.Om det till exempel är en vägg i ett rum som utför en dekorativ funktion, kan du arbeta med användning av sandcementmäld.

 • Öppenhet. Modern grout behöver inte ha färg. Det kan vara färglöst. Den färglösa kompositionen ger en speciell skönhet till en spegel eller marmormosaik, utan att distrahera uppmärksamhet åt sig själv. Emellertid har endast epoxibaserade blandningar transparens.
 • Hållbarhet. När man jämnar de två grupperna av epoxifluider, vinner de i hållbarhet. Om cementet om några år kräver renovering och förfriskning, kan epoxiblandningen avlägsnas utom med kakel eller mosaik för nya reparationer. Och valet till epoxikompositionen vid reparationstiden kan spara mycket tid och nerver i framtiden, speciellt för trägolv och golv i köket.
 • Varumärke. Marknaden är fylld med båda typerna av gnidningsföreningar. Några av dem har lagt till komponenter som förbättrar injektionsns fysikaliska egenskaper, gör det lättare att arbeta med dem, minska materialkonsumtionen under drift eller göra det enkelt att ta bort rester från mosaikens yta.Erfarna mästare och nybörjare experter delar med jättebra del av deras feedback, tack vare vilken du kan välja injekteringsbruk efter eget tycke.
 • Temperaturförhållanden Valet av kompositionen kan också påverkas av temperaturregimen i det rum där reparationer utförs. Vid varmt och varmt väder är det lättare att arbeta med en epoxiförening eftersom det tar längre tid att bota och bota det. I kalla rum eller på vintern är det bättre att använda en cementblandning.

konsumtion

Den ungefärliga konsumtionen av ingreppet beror på mosaikens geometriska parametrar - längden, bredden och höjden på varje element samt sömmens storlek mellan plattorna.

Primär beräkning kan göras enligt följande formel:

Förbrukning (kg / 1 m2) = (l + b) / (l * b) * h * t * e,

 • l är kakelens längd mm;
 • b - kakel bredd mm;
 • h är kakeltjockleken mm;
 • t är sömbredden mm;
 • e - grout densitet, kg / dm³. Vanligtvis ligger denna parameter från 1,5 till 1,8.

Till den resulterande konsumtionen bör läggas 10-15%. Detta kommer att vara den önskade mängden material.

När du köper en trowelförening bör du vara uppmärksam på att hela volymen har en tillverkningssats per förpackning. Också på förpackningen av många tillverkare angav den ungefärliga konsumtionen av material, det hjälper också att göra rätt val.

Det bör påminnas att konsumtionen av groutmaterial i samma område för en mosaik är större än för plattor. Detta beror på det stora antalet element. Epoxifluid konsumeras mer ekonomiskt än cement. Detta beror på det faktum att en stor mängd sandcementblandning förblir på mosaikens yta och måste avlägsnas.

Också på bekostnad påverkar kvalifikationer hos befälhavaren som utför jobbet. Ju mer erfarna en arbetare, desto mer ekonomiskt spenderar han material.

Applikationstips

I avsaknad av erfarenhet av att lägga och groutas kakel och mosaik är det rimligt att lita på en kvalificerad mästare: han kommer att göra arbetet på ett sådant sätt att sömmen på väggen eller golvet kommer under lång tid tack vare sitt oklanderliga utseende. Efter ett tag kan det dock vara nödvändigt att torka bort det skadade eller förlorade utseendet på ytan. Det kan också finnas en situation där det är nödvändigt att ersätta ett sprickat element. I detta fall kommer praktiska grouting färdigheter vara användbar.

Här är några knep som hjälper dig att göra en liten reparation korrekt:

 • Från tiden för fixering av mosaiken till appliceringen av grout bör ta minst en dag.Under denna tid kommer limet att ha tid att torka, och det blir möjligt att radera sömmarna utan att riskera att peeling mosaiken.
 • Innan du applicerar trowel på ytan måste rengöras av smuts och rester av cement eller lim. För detta ändamål används vatten och en svamp av medelhårdhet, vilket inte kommer att skada mosaiken.
 • Applicera föreningen bör vara en gummispatel med diagonala rörelser från topp till botten. Detta kommer att eliminera repor på den dekorativa plattan. Dessutom gör ett gummibearbetning, till skillnad från en metall, det möjligt att fördjupa injekteringen med 1-2 mm från mosaiknivån, vilket ger ett mer raffinerat och estetiskt utseende till den färdiga beläggningen.
 • Under arbetet är det nödvändigt att ständigt fukta injektionsfogarna för att förhindra sprickor. Vanligtvis används för dessa ändamål spray.
 • Inte mer än 20 minuter efter injekteringen är det nödvändigt att avlägsna rester av kompositionen från ytan. I fallet med en cementblandning, torkas tillräckligt tillräckligt med en våt svamp. Epoxikompositionen avlägsnas lättare om mosaiken är förbehandlad med en speciell komposition som bildar en polymerfilm.

Ytterligare instruktioner som beror på typen av injekteringsbruk finns på förpackningen.Om du gör allt som rekommenderats av tillverkaren, är det normalt ett bra resultat.

På ett av de enklaste sätten att mala fogar på en mosaik, se följande video.

kommentarer
 Författare
Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

Entré hall

Vardagsrum

sovrum