Hur väljer man rätt bakgrundsbild?

Bakgrund - detta är ett av de vanligaste sätten att utforma väggar, vilket inte förlorar sin relevans, trots att det började användas många århundraden sedan. Med tiden har utseendet på den första tapeten förändrats avsevärt. Från den här artikeln kommer du att lära dig om vilka typer av tapeter som finns nu, och hur man väljer det lämpligaste alternativet för sig själva.

typer

Det finns många olika typer av beläggningar. Vissa tunnare, andra voluminösa och präglade. Vissa kommer till hallen med stora fönster, medan andra perfekt kompletterar det mörka rummet.

material

Först av allt är tapetet uppdelat beroende på vilket material de är gjorda av. Den vanligaste versionen sedan Sovjetunionens tid är naturligtvis enkel pappersblixt.

De är lämpliga för dem som inte vill spendera för mycket pengar på reparationer, och föredrar att välja något enklare.

Nästa kommer non-woven och akryl tapeter. De används lite mindre, men de är mer hållbara än tunna papper, som tenderar att krypa i händerna i limningsprocessen.

Vackert på väggen ser kork eller bambuöverdrag. De är mycket starkare, och därför måste du göra om reparationen är inte så snabb. Förutom dessa populära varianter av tapeter finns det andra, men de är mycket mindre vanliga.

dimensioner

En annan parameter där olika typer av tapeter skiljer sig från varandra - deras storlekar. Bandet kan vara brett eller tillräckligt smalt.

Det är inte svårt att gissa det breda tapetlimet mycket snabbare, men med smal visar det sig mycket mer intressanta färgkombinationer.

Storleken på mönstren som täcker ytan skiljer sig också åt. Utskriften kan vara mer eller mindre - du måste välja rätt alternativ beroende på vilket mål du vill uppnå, reparation. Så, till exempel, i ett rum med lågt tak tapeter med longitudinella mönster skulle vara lämpliga, och i ett smalt rum - med tvärgående ränder.

färg

När det gäller färgerna kan de vara nästan vad som helst. Valet av önskad nyans beror på stilen på ditt rum.

Om du inte vet vad du ska välja, ta bara de som är gjorda i pastellfärger. De kommer att kombineras med nästan alla nyanser.

Ljust gul tapeter eller någon annan beläggning i ljusa färger passar för nästan vilket rum som helst.

I ett rymligt rum ser du gott och mörkt tapeter - brunt, lila, mörkt guld eller rött.

Inredning alternativ

Bakgrunden till tapeten kan dekorera ytterligare detaljer. Detta gör att till och med den enklaste tapeten kan stiliseras som en sten- eller tegelvägg. Låt oss titta på flera alternativ för inredning.

  • Slät. Börja med en enkel slät bakgrund. Deras utseende kännetecknas endast av närvaron av ett vackert mönster. Bakgrund med ett mönster som används i många rum, men oftast i barnens sovrum.
  • Lättnad. Ett annat intressant alternativ. De är dekorerade med en konvex eller pressad in i mönstret. Det är nästan inte märkbart från sidan, men fortfarande präglade bakgrundsbilder ser mer elegant ut än de enkla.

Präglade beläggningsalternativ är ofta utformade med någon typ av igenkännlig textur. Om du köper en kvalitetsbeläggning kommer den att se ut som naturlig kakel, gips eller tegel, till exempel.

Det är väldigt estetiskt och elegant. Så du kan säkert hämta ditt rum en bra tapeter med formning eller baguette.

Dessutom kan ytan på tapeten dekorera alla typer av glitter, klistermärken och andra dekorativa element.

Stil och design

För att tapeten ska kombineras väl med det interiör du skapat måste du kombinera dem med andra detaljer. Väggbeklädnader bör kombineras med golv, exempelvis takets, möbler eller gardinernas färg.

I designerrummet ser tapetet i pastellfärger bra ut.

De är lämpliga för beige möbler, och för ljus gardiner eller andra textilier. De går också bra med lätta dörrar och fönster. En något mörkare väggbeklädnad kommer också att vara en bra bakgrund för soffor och fåtöljer i färgen av cappuccino och andra mysiga detaljer. Till exempel, tapet kaffe skugga eller präglad beläggning med ett litet blommigtryck.

Bakgrund kan också kombineras med andra beläggningsalternativ.Så i mysiga vardagsrum eller sovrum är det bra att kombinera dekorativa plaster med ljus tapeter av något material. Kompletterar perfekt denna grund och dekorativa tegelsten, som till exempel ligger ovanför dörröppningen. Glöm inte heller träet. Bakgrundsbilder kombineras framgångsrikt inte bara med dörrar av skugga av blekt ek, men också med samma ljuspaneler.

I köket kombineras tapet framgångsrikt med kakel eller elegant inredda förkläden.

Hur väljer man rätt bakgrundsbild?

Det är värt att välja en tapeter, baserat på vilken stil de är gjorda och hur hög kvalitet de är. Bra bakgrundsbilder ska motsvara rummets funktionella syfte, göra det mysigare och rymligare visuellt. Vid val av beläggning är det viktigt att komma ihåg några fler detaljer.

belysning

När du väljer en väggbeklädnad, överväga närvaron av ljus. När det gäller färgval spelar typen av belysning i rummet en viktig roll.

Om rummet är mörkt och det inte finns några stora fönster, bör du se till att din valda bakgrund inte absorberar ljus. Så det är värt att neka från ett magnifikt mörkt täcke till förmån för ljus nyanser som i detta fall passar mycket mer.

I ljusa rum kan du använda grå, grön, lila, blå och andra kalla och mörka färger.

öde

Du kan också inte ignorera syftet med rummet. Så i köket, där livet ständigt kokar och någonting förbereds, är det osannolikt att du limar bakgrundsbilder, eller åtminstone försöker kombinera dem med en skyddande beläggning.

För köket, korridoren, och i vissa fall, även för en plantskola, försöker de ofta att hitta beläggningsalternativ med en fuktsäker yta.

Det här är exakt de rum där, oavsett hur noggrant du beter sig, blir väggarna ofta smutsiga. Och om det på en enkel pappersbordsunderlägg finns en sådan fläck för evigt, kan fuktbeständigt alltid torkas med en välvrängd duk.

I vardagsrummet strävar de flesta efter att skapa den mest bekväma stämningen där familjen och gästerna kommer att känna sig bekväma. Därför väljer du väggkvalitet av högkvalitativ tapeter med en varm palett. Bra bakgrundsbilder är alltid lämpliga för linoleum eller parkett, vilket skapar ett gemensamt färgschema i det valda rummet. I ett tankeväckande interiör bör man kombinera från två primära färger till fyra.

För sovrummet kan du välja en kombination av vanlig tapeter och ett intressant mönster eller en bild.

Intresset för fotobilder saknar fortfarande inte, så du kan hitta en snygg bild som hjälper till att återskapa atmosfären i en mystisk skog eller en ödemark i ett litet rum.

Resten av principerna för valet förblir densamma - till det ljusa golvet och fönstren med utsikt över norra sidan är det bättre att välja pastellfärger.

Fördelar och nackdelar

Separat måste du prata om materialvalet. Varje typ av väggbeklädnad har sina fördelar och nackdelar.

papper

Den största fördelen med pappersbaggrund är deras låga pris. Om du letar efter ett tillfälligt alternativ för att dekorera en hyrd lägenhet, till exempel, så passar det här alternativet perfekt. Det finns ett mycket stort antal färger och nyanser av sådana beläggningar, så du kan alltid hitta ett bra och billigt alternativ för att dekorera vilket rum som helst.

Dessutom kommer pappersdukar att passa de som vill göra reparationer med egna händer, men hittills har ingen erfarenhet av denna fråga. Pappersbasen passar bra på väggens plana yta. Visst har denna typ av beläggning många betydande nackdelar.

Papper tapeter städar inte, blekna i solen, och nästa reparation måste du göra väldigt snart.

vinyl

Ett annat vanligt alternativ är vinyl tapeter. De är mycket tyngre än tunna papper, och därför är det svårare att lima dem. I detta fall kompletteras en tunn pappersbas med en högkvalitativ vinylbeläggning, som ser imponerande ut och låter dig förlänga bakgrundsbildet lite mer.

Vinyl tapeter med speciell kemisk prägling kan säkert användas inte bara i köket, men även på badrummet. De försämras inte vid hög luftfuktighet och kan rengöras med hjälp av en trasa fuktad med varmt vatten och med speciella rengöringsmedel.

Om du väljer en bakgrundsbild med ett stort och ljust tryck, kommer det att distrahera uppmärksamheten från ojämnheterna på väggen, vilka pappersbordsunderlägg bara betonar.

Silkscreened duk kan skapa en atmosfär av lyx i ditt vardagsrum eller sovrum.

Minus av sådana bakgrundsbilder är faktiskt bara en - det höga priset. Men om du är villig att betala för kvalitet och spektakulärt utseende, är det här ett bra val för utformningen av praktiskt taget alla rum.

akryl

Akryl tapeter är den gyllene medelvärdet mellan de två tidigare versionerna. Å ena sidan är de billigare än vinyl, å andra sidan - de ser mycket mer estetiska ut än papper. Om det behövs kan de rengöras från damm eller fläckar genom att torka med en fuktig trasa.

Bland nackdelarna med akrylbordsunderlägg är det värt att notera att inte alla tillverkare erbjuder ett kvalitetsalternativ.

Experter rekommenderar att du köper en tyskgjord produkt. Dessa tapeter är lite dyrare än deras motsvarigheter, men verkligen glädje i deras kvalitet.

naturliga

Om du vill ha allt i ditt rum för att vara så naturligt och miljövänligt som möjligt, var uppmärksam på tapeten gjord av naturlig bambu eller kork. Oftast säljs de i ljus och de mest naturliga färgerna. Sådana tapeter är ofarliga, både för dig och för miljön.

Ett annat plus är att täta bambu tapeter absorberar extra ljudet väl.

Därför kombinerar många människor ofta dem med vanliga. Om du limar bambubeläggningsmuren från gatan kommer rummet att bli mycket tystare och bekvämare.

vätska

Slutligen är det värt att nämna den flytande tapeten. De används sällan. Med hjälp av dem är det möjligt att gömma oegentligheter och små sprickor effektivt.Faktum är att denna typ av beläggning är mer som dekorativ gips än den vanliga tapeten.

Av minuserna bör noteras ett mycket högt pris och problem med ansökan. Det kommer att behöva förväxlas över rätten att späda kompositionen som kommer att appliceras på väggens yta, samt att köpa ytterligare verktyg.

Hur vackert att kombinera?

Det finns två grundläggande principer på vilka designers kommer upp med färgkombinationer av väggbeklädnad med möbler.

  • Harmoni. I det här fallet försöker alla saker att hämta i samma färgschema, inte att kombinera kalla och mörka nyanser. Så, med vita möbler, till exempel, är ljusbeige bakgrundsbilder bäst kombinerade. De små detaljerna som finns i interiören borde inte sticka ut från den allmänna paletten, så försök att tänka igenom allt till minsta detalj.

Även ett mörkt rum med svarta eller röda möbler och burgunderväggar på detta sätt kan göras mycket attraktivt.

  • Kontrast. En annan, helt motsatt den tidigare, är en kombination av kontrasterande färger. Detta är mer relevant för moderna interiörer. Ett levande exempel är ett rum med gul tapeter, med en blå soffa och en grön svit.Vid första anblicken verkar den här kombinationen för ljus, men om du väljer rätt nyanser kommer allt att se riktigt snyggt ut.

Berömda tillverkare och recensioner

Det finns så många tillverkare från olika länder. Många kallar de mest kvalitetsbaggrunder som skapats av tyska företag, men i själva verket finns det i vissa länder vissa varumärken som många litar på och det försvagar inte konsumenterna nästan.

Bland tyska märken är exempelvis bakgrundsbilder från Décor Deluxe och Aesthetics Paper särskilt älskade. I Italien är det Sergio Rossenelli, Cavalli, Zambiati.

Självklart borde du inte lita bara på det stora namnet, men ändå, om du köper något, är det bättre att söka på Internet för information om tillverkaren, såväl som recensioner om produkter av intresse.

Designlösningar i inredningen

Trots det enkla utseendet och den breda tillgängligheten är tapet det universella materialet som kan användas för dekoration av nästan vilket rum som helst, vilket skapar något nytt och intressant.

För detta, inspireras av designlösningar. Trend idéer som att kombinera ljus och mörk bakgrundsbilder,Kombinationen av en pappersbeklädnad med en konstgjord sten eller en tegelvägg, och andra, kommer att vara lämpligt inte bara i en lyxig studio, men också i en liten lägenhet, som efter en sådan reparation omedelbart kommer att förändras.

Se nästa video för ännu mer intressanta idéer för tapetdesign.

kommentarer
 Författare
Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

Entré hall

Vardagsrum

sovrum