Hur man väljer ett laminat i taket?

Laminatgolv anses vara ett universellt ytmaterial, som nyligen har använts inte bara som golvbeläggning utan också som huvudelement i takinredning. Taklaminat är en modern designutveckling som gör att du kan ge rummet ett ovanligt utseende. På grund av ökad styrka och estetik används detta material vid utformningen av privata hus och stadslägenheter, och ett rikt utbud av konsistens och färg nyanser ger laminatet en harmonisk kombination med vilken stil som helst i inredningen.

typer

Avslutningsarbeten spelar en viktig roll vid reparation av bostäder. I detta fall är särskild uppmärksamhet åt takets utformning. Hittills finns det många alternativ för monterade strukturer, men den ledande positionen i denna riktning är upptaget av laminat.

För många är detta material förknippat med installationen av golvet, det är faktiskt inte, eftersom laminatet kan sättas på taket och på väggarna.

Takkompositioner presenteras i ett brett område och, beroende på ytan, är uppdelad i:

 • Den vanliga.
 • Natural.
 • Glossy.
 • Konsistens.
 • Vaxad.
 • "Träd under oljan."

Takbrädor liknar typiskt lackerat trä, så de har en blank, jämn och snygg look. Till skillnad från standard laminat, "Naturliga" produkter är bättre, de är gjorda med hjälp av ett rikt utbud av färger med ritningar. Högglans är karakteristisk för glansplattor, de är dessutom belagda med en speciell lack.

Vad består det av?

Laminat i sig är ett modernt material gjord av MDF, fiberboard eller spånskiva. På grundval av detta, för dekorationens ändamål, placeras ett papperslager med olika mönster som efterliknar en natursten eller massiv. Alla mönster på brädans yta är täckta med ett melamin- eller akryllager, i den här formen presenteras de enklaste och billigaste versionerna av produkterna.

För mer högkvalitativa prover innan man applicerar ett skyddande skikt på laminatets yta appliceras och säkras texturen med formade rullar.Som ett resultat blir materialet grovt och skapar effekten av naturligt trä.

Den viktiga punkten för laminatet är dess undre skikt. Den är gjord av speciella typer av papper impregnerade med en fuktresistent substans. Därför förvärvar produkten styrka och "inte rädd för" fukt. Längs kanterna på laminatpanelerna är lås och spårlås installerade som representerar spår med längsgående kammusslor.

dimensioner

Laminatkortet, i form av geometri, har tre dimensioner i storlek: bredd, längd och höjd (tjocklek). Vart och ett av dessa parametrar är viktigt vid läggning, eftersom det påverkar strukturens livslängd. Nyligen har tillverkare tillverkat fyrkantiga paneler med 40x40 cm laminat, men bulkplattor av 14x120 mm eller 20x200 cm kan också hittas.

När taket är klart Det är viktigt att vara uppmärksam på skivans tjocklek. Dess dimensioner sträcker sig som regel från 6 mm till 12 mm. Eftersom stora belastningar inte placeras på den övre kompositionen är det möjligt att välja ett laminat av medelstorlek, det är mycket lättare att montera och minskar inte höjden på rummet.

Med denna design av taket är värt att överväga rummets form.Om rummet är stort och långt rekommenderas det att använda stora paneler, och om rummet är "icke-standard", måste du trimma och justera laminatbrädorna.

färg

Taklaminat producerat i olika färger, vilket gör det möjligt för konstruktörer att översätta till verkligheten även de mest ovanliga idéerna om inredning. Trots det stora utbudet av färger måste du välja materialet i enlighet med de rådande färgerna i rummet. Vanligtvis för dekoration av taket föredrar ljusare färger, såsom blekt ek eller lätt valnöt. Inte dåligt ser du också i en modern inredning brun och chokladfärger.

Tack vare laminatplåtarna i rummet kan zoning också utföras för detta ändamål i dekorationen och använda breda band av material med smidiga övergångar. Om designen av rummen har en klassisk stil, är det i det här fallet bäst att dekorera taket med naturliga träpaneler, välja beige och gråtoner.

plats

Laminat är ett multifunktionellt material, så dess räckvidd har inga gränser. Sålunda betraktas en laminat takfinish som en nyhet i design. Sådana ovanliga kompositioner både i trähus och i lägenheter ser vackra ut.

Dekorativa plattor kan installeras i alla rum från kök, hall och slutar med en studie och sovrum.

Ursprungligen ser rum där vindytan är dekorerad med laminatpaneler. Detta interiör skapar en ovanlig atmosfär av värme och komfort. Dessutom är materialplattorna lätt installerade på väggarna. Med denna kreativa lösning är det därför möjligt att skapa en harmonisk kombination av tak och väggar, vilket gör en smidig övergång från ett laminat av olika färger.

Erforderliga verktyg

För att avsluta taket var snabbt och nöjda med ett fantastiskt resultat behöver du inte bara välja rätt material, utan också oroa dig för tillgången på alla verktyg som ska fungera. Som regel krävs att man installerar ett laminat standarduppsättning:

 • Roulette.
 • Fil och pussel.
 • Hammer.
 • Fyrkant, linjal.
 • Drill.
 • Uglorez.
 • Penna.
 • Häfta för passform.
 • Restriktiva kilar.
 • Puncher.

Typer av fästen

Laminat faller på taket i rummet runt omkretsen, så de breda lamellerna är förberedda i förväg längs kanterna på rummet och ett inslag av 15 mm är gjord. Detta är nödvändigt för att undvika plåtdeformation under drift,Från den höga luftfuktigheten i rummen är ingen försäkrad. I detta fall kan materialet fixas på flera sätt:

 • Av Kleimer. Denna typ av fästelement är lämplig för räfflat laminat. Den första och sista panelen av materialet är beredda enligt storlekarna, de måste vara identiska, eftersom det kommer att finnas asymmetri i taket. Därefter göres inslag runt omkretsen, och över hela bredden av lamellerna appliceras kassen med små naglar med ett intervall på 15-25 cm.

Platser för naglar måste premarkera och driva dem till tjockleken på panelen, arbetet måste göras på golvet, eftersom det blir svårt att göra på vikten.

 • lim. Installation utförs på samma sätt som den första metoden, det enda som används vid limning eller "flytande naglar". Detta ämne är välbelagt med panelernas sömmar. Att lima kom under huden i huden, tillsätt sågspån till det.

stil

Taklaminatets popularitet på grund av den stora närvaron av färger och texturer. Därför kan du med detta material skapa en design i vilken stil som helst:

 • Grovt behandlat trä och närvaron av smidda element är beståndsdelar landmusik Som regel väljer du en sådan design, du måste föredra mörka nyanser och upprepa golvets struktur.

För att landseffekten ska visa sig vara maximal, rekommenderar designers att valnöt eller asklaminat ska användas för att dekorera taket.

 • Om du behöver skapa en ovanlig inredning i sovrummet eller i köket, är det bäst att föredra enkelhet och komfort. Naturskivor, bearbetade antikviteter, ljus eller pastellfärger kommer att ge rummet en trivsamhet i stilen Provence.

Särskilt vacker i denna design ser vit ek laminat.

 • För köket, som domineras av naturmaterial från bambu och sisal, skulle ett utmärkt alternativ vara ett laminat av mörka färger. Han kommer särskilt att betona i rummet Japanska anteckningar.

dekoration

Efter installationen måste laminatets tak dekoreras. Som huvudmål för denna användning balkar och baseboards. Alla dekorationselement är monterade på flytande naglar, och kassen kan planteras på självgängande skruvar med en diameter av högst 5 mm.

För att dölja naglarnas huvud täcker de med ett speciellt färgat lim.

utformning

Nyligen, för konstruktion av taket välj laminat.Även om det presenteras med ett elegant sortiment av texturer och färger, är ljus nyanser bäst lämpade för att dekorera rummets övre utrymme: aprilbjörk, blekt trä eller arkt ek. Inte dåligt ser du också in i en inredning och ljusa naturliga färger - en mutter, en askträ, en tall.

Om du gör taket på rummen mer mättat och mörkt, blir dess höjd lägre och rummet verkar smalare. Men i de rymliga salarna är det tillåtet att använda laminat i ljusa färger.

Dekoration av ljuskronor anses också vara en integrerad del av taket, för detta ändamål används speciella uppsättningar ornament. I privata hem kan vardagsrum och matsalstak dekoreras med laminat i form av mosaik eller mönster.

Hur man väljer?

Taklaminatet utsätts inte för mekaniska belastningar, så det är tillräckligt att du bara uppmärksammar materialets dekorativa egenskaper när du väljer det. För ytbehandling är det bäst att använda paneler med liten tjocklek. Eftersom färg spelar en viktig roll i inredningen, väljs laminatet enligt stilen på rummet.

Det är möjligt att stapla kombinerade paneler på golvet, väggar och tak. I det här fallet rekommenderas att man köper material av olika nyanser.Monokroma brädor kommer att se matt ut mot rummets allmänna bakgrund.

För att få färre leder på ytan är det nödvändigt att välja panelens längd korrekt, så kompositionen får ett estetiskt utseende och ger inredningen en ovanlig stil.

Fördelar och nackdelar

Laminat har visat sig på byggmarknaden, eftersom dess huvudsakliga fördel är praktiska. Dessutom valde materialet för taket, som det:

 • Lätt att installera.
 • Samlar inte damm.
 • Det har ljudisolering och uppvärmningseffekt.
 • Den har mycket texturer och färger.
 • Upretensiös vård.
 • Beständig mot eld.

Karakteristisk för laminat och nackdelar:

 • Rädd för fukt. Det rekommenderas inte att installera sådana paneler i rum utan uppvärmning och badrum.
 • Innan du installerar materialet krävs en bra vattentätning av taket.
 • Laminatets sammansättning innefattar giftiga hartser. För att undvika skadlig avdunstning måste rummet ständigt luftas.

Förberedande arbete

Innan du lägger laminatet måste du noga förbereda ytan på taket. För att göra detta rengörs det från det gamla lagret av gips, detta är särskilt viktigt om gipsets tjocklek överstiger 6 mm, och det finns oegentligheter.Därefter beräknas alla storlekar av battens, battens och paneler. Kvadrarnas kvadrater är valda som standard 50x50 cm.

Ofta finns det plattor i betonglocket, när man installerar laminat är de inte ett hinder, det enda som krävs är att dölja ledningarna under kanalerna. För att lådan ska ha symmetri är det värt att göra markeringar i taket, längden på lagret bör inte överstiga 60 cm. Alla detaljer om konstruktionen är monterade på naglar.

En perforator används för att göra hål i betongytan, och hålen är gjorda 1 mm i diameter mindre än storleken på själva fästet.

Installation och installationsteknik

De viktigaste stadierna av arbetet:

 • Lägga laminat genom att använda en speciell hammare. Ursprungligen måste du skapa en ram. På höljet i virket gör de en urtagning och ändarna av stavarna bringas där, vilket hjälper både att fixa och fixa strukturen.
 • Fastsättning utförs uppåt. Borra sedan hål under naglarna. Placera panelen kan vara diagonal, rak eller julgranläggning.
 • Laminatbrädor är vanligtvis monterade parallellt med dörren. Om panelerna är fixerade diagonalt kommer rummet att expanderas visuellt. När det gäller sillbenmönstret är det konstruerat för laminat med speciella lås. Endast professionell kan limma detaljerna i taket.

Hur man installerar laminat i taket, se följande video.

Berömda tillverkare och recensioner

Laminerade takbeläggningar är gjorda av många företag. Idag tillverkare som Quick-Step, Tarkett, Berry Alloc och Parador. Deras produkter har fått mycket positiv feedback, och tack vare högkvalitativa och överkomliga priser kan alla använda detta laminat.

Moderna exempel och alternativ

Taket kan stilfullt inredas med egna händer och väljer för detta laminat. Sådant material ser vackert ut, inte bara i utformningen av sovrummet, vardagsrummet utan också på vinden i ett trähus. För att göra interiören original, kan du antingen skära hela taket på rummet eller välja ett litet område för dekoration. Sådana gränser mellan köket och vardagsrummet ser ovanligt ut.

Rummet kommer också att få ett respektabelt utseende om taket är dekorerat med ett laminat i rustik stil. Detta kommer att hjälpa till att suddas ut i strängen av linjerna i rummet och fyller den med en känsla av frihet.

kommentarer
Författare
Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

Entré hall

Vardagsrum

sovrum