Skumplattor: allmän information och variationer

Om det finns en önskan att göra reparationer i lägenheten, men det finns inte mycket pengar på material, bör du vara uppmärksam på takplattan av skumplast. Ett brett urval av texturer och färger gör att du kan hitta det bästa alternativet för varje smak. Bekvämlighet i installationen gör det möjligt att självklistning av en kakel.

Särskilda funktioner

Alla sedan barndomen är bekanta med skumplast, vars fulla namn är extruderat polystyrenskum eller polystyren. Det är mycket populärt inom byggbranschen. Idag tillverkas olika byggmaterial av skumplast på grund av sin unika struktur. Den består av ett stort antal små luftceller.

Polyfoam kännetecknas av enkel konstruktion, enkel bearbetning och har också förmågan att skapa vilken form som helst av produkten.Ett annat viktigt inslag i detta byggmaterial är att det bibehåller värmen perfekt. Skummets universalitet manifesteras i det faktum att det används för att skapa många byggmaterial.

Mestadels skumplattor för taket representeras av en fyrkantig form. Standardstorlekarna är 250x250, 300x300 och 500x500 mm. Till salu hittar du rektangulära alternativ, som kallas paneler. Detta alternativ används för att klara tak i offentliga utrymmen som inte är avsedda att leva. Standardstorleken är 1000x165 mm.

Moderna tillverkare av takskumplattor erbjuder detta material i andra former, ibland kan du till och med komma över oregelbundet formade alternativ. En sådan sort kan du skapa fantastiska kompositioner på olika ämnen.

Polyfoam presenteras i vit färg och läggs med en prydnad på ansiktet. Denna kakel används vanligtvis för att avsluta taket för målning med hjälp av en vattenbaserad komposition. För att säkerställa utmärkt absorption av färg har detta material en matt yta. Det här alternativet är väldigt lite, så det används ofta för efterföljande målning.

Skumplattan har en tjocklek på upp till 14 mm, men standardstorlekarna varierar från 2,5 till 8 mm. Materialets lätthet tillhör sina främsta fördelar.

Så, för att täcka taket på 20 m², tar det cirka 4 kg skumplattor.

Vid beräkning av det erforderliga antalet kakel med en storlek på 500x500 mm, ska takytan avrundas till en större bild, som är indelad i fem. Eftersom den sista raden av kakan måste skära. Om diagonalläggning appliceras, ska ytterligare 15% läggas till totalt antal kakel.

Fördelar och nackdelar

Extruderad polystyrenskum, som andra material, har fördelar och nackdelar.

Den största fördelen med skumplattor för taket är att det lätt kan limmas på vilken yta som helst. Materialets låga vikt, liksom bekvämligheten med trimning, gör installationen snabb och enkel.

Materialet kännetecknas av utmärkta värme- och ljudisoleringsegenskaper. Det kan även användas för att ordna barnrum, eftersom det är säkert, eftersom det inte innehåller skadliga ämnen.

Många föredrar detta efterbehandlingsmaterial, eftersom det är billigt och även lim för installation har ett överkomligt pris.Om du väljer rätt ytmaterial för taket, kommer det att vara i många år. Vid användning av stora plattor kan takbeklädnad göras mycket snabbt. Eftersom skumplattan har en liten tjocklek, ändras höjden av taket efter installationen praktiskt taget inte.

Kakel från polyfoam ger färg. Vitt material kan få någon nyans. Kakel kan målas upp till sju gånger.

Enkel installation gör att du kan göra allt själv utan speciella färdigheter och förmågor.

Men bortsett från meriterna har skumplattan några nackdelar, som du bör bli bekant med innan du bestämmer dig för att arbeta med det här materialet.

Den största nackdelen med skumplast är dess bräcklighet, så du måste vara mycket försiktig med den. En signifikant nackdel är ångtäthet. Taket kan inte längre absorbera överskott av fukt. Det är svårt att maska ​​sömmarna mellan plattorna. Du får inte få ett mycket billigt skum, eftersom det tenderar att gula snabbt.

typer

Moderna tillverkare erbjuder tre typer skumplattor, som skiljer sig åt i egenskaper och tillverkningsmetod.

stansad

Den är tillverkad av polystyrenblock tack vare appliceringen av stämplingsmetoden. Dess huvudegenskaper är låg vikt, låg densitet, liksom närvaron av präglat tryck. Tjockleken varierar från 6 till 8 mm.

Denna kakel är den billigaste, så dess egenskaper är mycket lägre än för andra typer av skumplattor. Det har ingen skyddande beläggning, är rädd för att den utsätts för vatten och kännetecknas av bräcklighet. Detta tak får inte tvättas, så du kan bara använda det torra alternativet för rengöring eller torka av ytan med en våt svamp.

Denna typ av kakel kan inte skryta med en klar form, så under installationen kan det förekomma luckor av olika storlekar.

extruderad

Den är gjord av polystyrenmassa tack vare användningen av pressningsmetoden. Den har en hög densitet. Dess tjocklek är i allmänhet bara 3 mm. Den har en skyddande beläggning, så den kan tvättas jämnt med vatten. Eftersom extruderade plattor har en jämn yta kan de imitera vedliknande ytor, marmor eller andra material.

De främsta fördelarna är lång livslängd, vackert utseende och utmärkt styrka. Om vi ​​talar om bristerna är det värt att påpeka att kakan inte är utsatt för färgning, har en ojämn yta från insidan och under installationen bildas märkbara anslutningssömmar.

injektion

Det är högsta kvalitet. Den tillverkas med hjälp av metoden för rostning av polystyren i formar. Dess tjocklek är 14 mm. Särskildheten av denna typ ligger i ökad styrka och klarhet i relieftryckets geometri. Fogarna vid kakel under installationen är av hög kvalitet, vilket garanterar skapandet av en holistisk yta.

Injektionsplattan är brandsäker eftersom den inte brinner. Den kan tvättas med olika tvättmedel. Om så önskas kan det målas.

Detta alternativ är till och med lämpligt för att slutföra badrummet.

Hur man väljer?

För att taket ska bli vackert och smidigt, måste du följa råd från experter när du väljer det:

 • Kakan måste ha glatta kanter., då kommer installationen inte ta mycket tid, och det kommer inte att finnas några stora luckor mellan plattorna. Om det är olika krökta eller deformerade kanter,då borde du inte köpa det alls.
 • Det är nödvändigt att kontrollera materialets styrka. Tryck bara kanten på plattan lite. Om det smuler, bör sådant dåligt kvalitetsmaterial inte köpas.
 • Det är nödvändigt att vara uppmärksam på enhetligheten av strukturen och densiteten hos skummet. Det borde inte vara vågor eller bucklor.
 • Ett viktigt kriterium är kvaliteten på utskriften. Bilden ska vara tydlig och läsbar.
 • Innan du köper en kakel bör kontrolleras för kvalitet. Det är nödvändigt att lyfta det för en kant och något skaka. Om kanten inte är avbruten och inte deformerad, kan den användas för att avsluta taket.
 • Om du vill skapa en enda duk utan fogar, ska du använda en sömlös version. Den har en slät kant utan kantning. Men här måste du på rätt sätt närma sig stickprocessen, varje kakel måste vara exakt monterad på nästa.
 • Köp inte skumplattor online, för inte alltid materialet i bilden och i verkligheten är detsamma. Det är bättre att titta på proverna för att förstå hur materialet ser ut, hur det känns.
 • Många köpare lämnar positiv feedback på skumplattor. Kom därför ihåg att även bland billiga material kan du hitta ett anständigt alternativ för reparationens genomförande.

Ytbehandling

Först måste du vara uppmärksam på tillståndet av takytan, som senare kommer att limas skumplattor.

Det är nödvändigt att göra förberedande arbete:

 • Om taket har nivådroppar på mer än en centimeter är det värt att börja med takets inriktning.
 • Om tapet har fastnat på ytan, är det nödvändigt att demontera dem, och försiktigt behandla taket med en primer.
 • För att eliminera whitewash från ytan måste den först tvättas och sedan primeras.
 • Om taket målades med oljemåler, bör den tvättas noggrant med tvålvatten och sedan avlägsna all svullen färg.
 • Taket som är målat med vattenbaserad färg bör fuktas rikligt, torkas sedan med en värmare eller ett utkast, och efter 30 minuter kan färgen avlägsnas från ytan med en spatel.

För limning av plattor i taket kan du använda en av metoderna: parallell, diagonal, med förskjutning (som tegel) och kombinerad (genom användning av kakel i olika färger).

För att elementen ska kunna ordnas exakt och i en viss ordning, bör vi först markera taket:

 • Det är nödvändigt att sträcka två vinkelräta linjer med hjälp av en färgkabel. Det borde dras som en sträng. Varje linje delar upp ytan i två lika delar. Det geometriska centrumet kommer att ligga vid den punkt där de skärs.
 • För att lägga på parallellt sätt räcker det med att skapa en märkning av två linjer. För att vara säker kan du fortfarande rita parallella linjer på ett avstånd som motsvarar bredden på plattan.
 • För att använda diagonalmetoden bör ytterligare markering göras. Från det geometriska centrumet måste du rita linjer till de vinkelräta linjerna i den första markeringen, samtidigt som du håller en vinkel på 45 grader.
 • Den första plattan ska limas i mitten av taket. Det finns fall där arbetet kan startas från det mest iögonfallande hörnet av rummet.

Adhesionsteknik

Processen att lima polystyrenplattor i taket är ganska enkelt och enkelt:

 • På kakan måste du applicera lim, nämligen: i mitten och längs kanterna. Om så önskas kan lim sprida sig på hela ytan.
 • Kakel bör tryckas tätt på takets yta och vänta i ca 30 sekunder.
 • Behöver du ta bort händerna. Om kakan hålls på taket, kan du gå vidare till nästa.
 • Den sista raden av plattor har oftast en mindre storlek än sin standardhöjd, så det är nödvändigt att klippa den med en skarp kniv för att skapa den storlek som krävs.
 • När hela taket är pokleen är det värt att flytta till arbete med slots. För att eliminera dem kan du använda akryltätningsmedel eller kitt. Om limningen av kakan är gjord på en kitt, kan förseglingen av sömmarna genomföras omedelbart under limningsprocessen.
 • När allt arbete är klart är det nödvändigt att låta plattan torka helt, så att taket inte bör röras för en dag. Efter torkning kan du, om så önskas, börja måla plattorna.

Hur kan jag tvätta?

Takplattor kan rengöras av damm med en dammsugare eller en mjuk fleecy borste. Men ibland behöver du bara tvätta det.

För rengöring av skumplattor kan du använda de tvättmedel som finns till hands, men det är bättre att föredra flytande produkter.Det kan vara ett flytande diskmedel eller diskmedel.

Pulvret innehåller vanligen slipande partiklar som inte kommer att skada kakelytan, men kan lämna fläckar efter tvättning.

Det ska vara mycket snyggt med stämplade kakel, eftersom det har en låg densitet, så det kan bara tvättas som en sista utväg. Injektions- och extruderade plattor är inte rädda för kontakt med vatten, såväl som mekaniska effekter som uppstår vid tvätt.

Kakel från polyfoam tvättas på samma sätt som sträcktaket. Du måste ta en mjuk trasa eller svamp, förtorka i en tvållösning, som består av tvättmedel och vatten. Lösningen måste fördelas mellan reliefspåren. För att tvätta skummet kan du använda en våt svamp eller flannelkoy.

Om det är omöjligt att ta bort fukt från lättnadssänkningarna med en svamp eller trasa, kan du använda toalettpapper eller pappershanddukar.

Om fukten inte avlägsnas kommer det säkert att uppstå ett smutsigt märke efter torkning på kakan.

Hur målar man?

För att uppdatera skumplattan, vitta inte den.Takskumbeläggningen kan målas, men endast vissa typer. Till exempel kan den laminerade ytan inte målas.

Om skumplattan kan målas, bör du föredra vattenbaserad eller akrylfärg.

Att kakelskum ser snyggt ut och stiligt efter målning, bör följa flera rekommendationer från experter:

 • Kvaliteten på kakelbeläggningen är av stor betydelse vid val av färg.
 • Det är värt att uppmärksamma färgförbrukningen, grad av dis och komposition, ibland innehåller den skyddande beståndsdelar eller speciella tillsatser med antiseptiska egenskaper.
 • Måla taket bör definitivt börja från fönstret.
 • Rörelserna ska vara smidiga, eftersom det direkt påverkar målningen.

Exempel på interiören

Takplattan från polyfoam appliceras för att avsluta hela ytan. Dekorativa plattor är i stor efterfrågan: det lockar uppmärksamhet med ett originalmönster som gör att du kan skapa ett ovanligt tryck på hela takytan.

Sömlös flis på taket ser bra ut. Man får intrycket av kanfas integritet.Vid första anblicken är det inte ens möjligt att anta att den vanliga skumplattan användes för att skapa ett överraskande elegant tak. De små blåa insatserna på takplattan är i perfekt harmoni med tapeternas färgpalett.

Kakel från polyfoam med relieffaktura gör det möjligt att skapa olika mönster på ett tak. Hon ger täckningsvolym och lyx. Vit färg är universell, så den kan användas för dekoration av köket, och det kommer att se vackert ut på olika offentliga platser.

Hur man limar en takplatta från polyfoam, se i följande video.

kommentarer
 Författare
Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

Entré hall

Vardagsrum

sovrum