Träpaneler för innerväggar: idéer för design

Träpaneler - ett populärt material för inredning av lägenheten eller huset. Ett brett utbud av färger, material och bearbetning av dessa paneler gör att du kan förverkliga alla designidéer och skapa en unik inredning.

Särskilda funktioner

Träpaneler används ofta för innerväggar. Tillverkad av naturliga material ger de ett gott inomhusklimat, vilket gör det mysigare, "varmare". Praktiken i detta ytmaterial gör att du kan använda den i alla rum - sovrum, plantskola, kök, vardagsrum.

Det är inte önskvärt att installera träpaneler i rum med hög luftfuktighet, till exempel på ett badrum, speciellt om trädet inte behandlas med speciella föreningar. Under sådana förhållanden kommer panelerna inte att vara länge, de kommer att börja rotna, försämras och kommer snart att behöva bytas ut.

Tack vare dess ljudisoleringsegenskaper och låg värmeledningsförmåga skapar träpaneler en bekväm atmosfär i rummet. Attraktivt utseende och miljövänlighet av naturligt trä ger inredningen en aning av aristokrati. Men väggdekoration är inte den enda funktion som träpaneler kan utföra.

De kan användas:

 1. när zoning ett rum eller skapa accenter i det;
 2. för att öka ljudisoleringen;
 3. för att öka värmeisoleringen i rummet;
 4. för maskering av väggfel
 5. som ett sätt att kombinera utrymmen, inredda i olika stilar, till en enda helhet.

Dessutom kan paneler trimmas tak, du kan bygga partitioner från dem, arrangera nischer, skapa en mängd olika arkitektoniska element. Trä är lätt att bearbeta, så sådana paneler kan ges nästan vilken form som helst.

Produktion av träpanel innebär att endast miljövänliga material används. Det här är antingen en massa massivt trä eller en mängd timmer, som kvarstår efter primär bearbetning - chips, sågspån, bitar av bark.

Fördelar och nackdelar

Som alla andra material har träpaneler sina fördelar och nackdelar.

Den första kategorin omfattar:

 • brett utbud
 • miljövänlighet
 • enkel vård;
 • enkel installation;
 • förmågan att dölja ledningarna under panelerna;
 • möjlighet till installation även på en ojämn yta;
 • bra värme och ljudisolering egenskaper av materialet;
 • attraktivt utseende.

Nackdelarna är mycket mindre, men de uppträder också. Huvuddelen av dem är känslighet för fuktighet och en minskning av det användbara området i rummet. Om du planerar att montera panelen på limblandningen - måste du ta hand om att väggarna var släta.

I allmänhet träpaneler - det bästa alternativet för väggarna i lägenheten och i ett lanthus. De kommer harmoniskt att passa in i nästan alla interiörer, förutom kanske den moderna stilen hi-tech och loft. Den naturliga adeln som är naturlig i naturligt trä betonar interiörens status. Dessutom kan trädet ha en positiv effekt på en persons hälsa och psykiska tillstånd. I den moderna världen med sina häftiga rytmer, stress och betongjungel - det här är en viktig faktor.

Om du använder en neutral färgpanel, till exempel vit, kommer de att fungera som en utmärkt bakgrund för alla ljusa accenter i inredningen, och kommer inte att distrahera uppmärksamhet åt sig själva.

arter

För närvarande erbjuder marknaden ett brett utbud av träpaneler för varje smak och plånbok. Det kan vara lath paneler, snidade, perforerade, gjorda av solidt trä eller kompositmaterial, rektangulär eller kvadratisk.

När du väljer paneler bör du överväga några faktorer.

 1. Nivån på temperatur och fuktighet i rummet där träpanelerna kommer att installeras. Plötsliga droppar kan påverka materialets utseende och livslängd negativt. Ytterligare behandling kommer att krävas speciella skyddsföreningar.
 2. Dekorativa egenskaper. Väggpaneler kännetecknas inte bara av materialet för tillverkning utan även av beläggningens struktur, färg, storlek.
 3. Värme- och ljudisoleringsegenskaper.

Beroende på interiörets stil, rummets geometri och täckningsytan är det möjligt att välja paneler av sådan form som kommer att vara ett harmoniskt tillägg till den befintliga inredningen.Detta kan vara en rektangulär form, som liknar foder, plattor med flera lameller (även rektangulär), fyrkantiga former med lameller av olika tjocklek.

När det gäller dekorativa bearbetning av kakel, finns det också flera alternativ. På materialet kan vara:

 1. lägga faner - få en kakel med naturligt trästruktur
 2. laminat - ger dig möjlighet att hämta någon nyans;
 3. Applicera lack eller vax - skyddar mot fukt, lägger till glans.

Dessutom kan präglingsteknik användas för att dekorera panelerna.

Kostnaden för sådana paneler beror på tillverkningsmaterialet. Träskivor (DSP) är till exempel billiga, ger ett ganska brett utbud av former, storlekar, dekorativa lösningar, men kvaliteten på sådana paneler lämnar ofta mycket att önska.

Fiberboard paneler (HDF) är också överkomliga. De finns i stora lakan, kan eller kanske inte ha en inredning. Plattor utan dekorativa beläggningar är billigare.

MDF (medeltäthet fiberboard). Sådant material är ofta laminerat eller fanerat, vilket imiterar texturen av naturligt trä.

OSB (orienterad strand eller platta). Tillverkad av delat trä, träflis. Den kan användas som en självständig dekorativ beläggning (efter målning) eller som ett foder för andra material.

Glöm inte de spektakulära 3D-panelerna. Det geometriska mönstret som skapas av dem - volymetrisk, unikt på sin egen väg - gör sådana plattor till centrum för uppmärksamhet i alla interiörer. De kan användas inte bara som dekoration, men som ett fullvängigt inslag av inredning, som en ljus inredning av inredningen.

3D-paneler kommer att se bra ut i ett rum inrett i modern stil. Eller som ett "moderniserande" element i retrointeriors. Klassiker, de lägger till modern dynamik, livlighet, uttryck.

Paneler från massivet av ett naturligt träd - de dyraste materialen. Men de rättfärdigar sin kostnad med hög prestanda, ett hundra procent miljövänlighet, hållbarhet och estetik. I deras tillverkning kan användas olika träslag.

Askträ

Denna ras med sin heterogena struktur av mönstret är väl lämpad för utformningen av mörka rum. Askplattor är också lämpliga för golv i stora rum.

valnöt

Detta är en värdefull träart. På grund av sin låga duktilitet är den inte föremål för deformation. Motståndskraft mot fukt, enkel bearbetning, färgning, lackering eller färgning är de otvivelaktiga fördelarna med denna ras.

björk

Detta träd har medelhårdhet och styrka. Dess fibrer kännetecknas av hög viskositet och elasticitet - det är ganska svårt att dela björk. Tunna på skäret kan vara olika nyanser. Vid produktion brukar man använda kapovy, karel eller hängande björk. Plattor av sådant trä är resistenta mot mögel, svamp och så vidare, har naturliga antiseptiska egenskaper, och tack vare det vackra strukturerade mönstret har de höga dekorativa egenskaper.

beech

Trummet har en hög strukturell densitet (före kärnbildning, som endast framträder i medelåldern). Beroende på var och under vilka förhållanden trädet växte kan träet ha en annan färg. Detta gör det möjligt att välja en nyans som harmonerar harmoniskt med rummets huvudfärg. Trä har också hög styrka och hygroskopicitet.

ek

Durable, heavy wood.Väl lämpad för utformningen av en klassisk inredning. De höga dekorativa egenskaperna hos denna ras beror på närvaron av ett vackert, texturerat mönster på trädets skära.

lärk

Brandbeständig, fuktbeständig sten, som med långvarig exponering för vatten blir starkare. Den rödaktiga nyansen av hjärtat och tillväxtringar ger estetisk trä.

körsbär

Behandlar värdefulla raser av ett träd. Träet mörkar över tiden. God elasticitet, enkel bearbetning, låg styrka, dåligt motstånd mot yttre faktorer - Karaktäristiska egenskaper hos körsbär.

lönn

Värderbar ras. Enligt dess fysiska egenskaper liknar ek. Trä är ganska flexibelt, slitstarkt, slitstarkt.

Pine tree

Den mest tillgängliga rasen. Det utmärks av dess genomsnittliga densitet och motståndskraft mot svampskador. Lätt att hantera och installera.

  Vid val av paneler för inredning är det nödvändigt att ta hänsyn till hur den här typen av träplattor passar in i interiören. Till exempel, snidade träpaneler - boiserie - kommer att se bra ut i en klassisk inredning dekorerad i Empire-stilen.Vid en tidpunkt användes sådana paneler i dekorationen av aristokratiens palats, palats. Och nu kan de ge inredningen en lyxig och sofistikerad chic.

  Självhäftande plattor - ett mer demokratiskt alternativ, som också är lätt att installera. Men deras installation kräver en jämn yta på väggarna, så innan du börjar installationen måste du uppnå ett lämpligt ytförhållande.

  Monteringen på ramen är att föredra. Denna typ av fästning är säkrare än limning, och vid behov kommer demontering av panelerna att bli enklare. Dessutom, när demontering av plattorna från ramen, kommer deras skick och utseende knappast att lida. Om plåtarna planterades på lim, kommer de efter demontering att bli helt oanvändbara.

  Om du inte demonterar hela beläggningen, men bara en del av den (till exempel för att ersätta en kakel eller reparation), kommer hela ytan att drabbas. Försiktigt ta bort en kakel är osannolikt att lyckas. Det är sannolikt att skada, förstöra elementen intill den.

  ansökan

  Väggpaneler av trä används ofta i väggens dekoration. Deras höga dekorativa egenskaper, hållbarhet, styrka tillåter att använda dem i utformningen av nästan vilket rum som helst.Miljövänligheten hos detta material är en annan av sin obestridliga fördel, vilket också motsvarar de senaste trenderna inom inredning.

  Alla vill skapa en hemtmosfär av komfort, värme och komfort. Naturligt trä gör det enkelt att lösa detta problem. Att möta träpaneler i lägenheten kommer inte bara att öka komforten till inredningen utan också ha en positiv inverkan på inomhusklimatet. Eteriska oljor som producerar naturligt trä har en positiv effekt på människors hälsa och välbefinnande.

  Väggbeklädnad är inte den enda möjliga användningen av träplattor. De kan revet golvet, du kan skapa alla typer av nischer, spår, partitioner. Materialets elasticitet och bearbetningens lätthet gör det möjligt att belysa nästan vilken fantasi som helst.

  Det är inte nödvändigt att skära alla väggarna. Om du bara gör en, blir det en spektakulär accent i inredningen som lockar ögat. Samtidigt minskar inte trädets gynnsamma effekt.

  Om vi ​​pratar om ett trähus, så kommer inredningen av väggarna inuti med träpanelerna att skapa ett helhetligt och harmoniskt utseende av hela huset.Exteriör och interiör kompletterar varandra perfekt.

  När du installerar sådana paneler är det viktigaste att välja rätt delar. Ramverket där plattorna, självuttagande skruvar eller limkonstruktioner ska monteras, om installationen utförs med hjälp, ska allt detta vara av hög kvalitet.

  Rammen kan vara metall (den är lättare) eller trä (från små balkar - dess vikt är större).

  Installationsprocessen i sig utförs i steg.

  1. Beräkning av exakt antal plattor och hur de kommer att ligga på väggen.
  2. Raminstallation. Eventuella oegentligheter kan elimineras med kuddar.
  3. Installera den första panelen. Du måste börja från botten, från hörnet. Var noga med att följa spårets läge - det ska vara högst upp.
  4. Installera den andra panelen och fäst den med skruvar.
  5. När alla paneler är installerade, fixeras de slutligen med skruvar.

  För att kompensera för termisk expansion måste du göra skär på sidorna av plattorna. Om dessa luckor kommer att bli alltför iögonfallande och förstöra panelernas utseende - du kan gömma dem med dekorativa överlagringar.

  Panelens inredning kan vara mycket varierad - finering, lackering, laminering, målning.Om du väljer rätt foder, vilket kommer att vara samma i färg och textur, kommer luckorna inte att märkas.

  Användbara tips

  Trä i inredningen kan användas inte bara för väggdekoration, men även vid dekorering av golv eller tak. Takpaneler skiljer sig inte mycket från väggen. De kan tillverkas inte bara av massivt trä, men också i form av en smörgås med tre lager. Det främre skiktet i en sådan "tårta" är ett värdefullt träslag, nästa barrträd. Den vanligaste tallriken.

  Tillverkningen av träpaneler, i synnerhet sådana som framställs av kompositmaterial, kan innefatta användning av giftiga, skadliga ämnen, såsom formaldehydhartser. När man väljer plåtar är det därför nödvändigt att inte bara uppmärksamma utseendet och driftsegenskaperna utan även indikatorer som brännbarhetsklass.

  Det högsta brandbeständigheten är inneboende i produkter av klass KM1. Denna grupp omfattar lågt brandfarligt (G1), flamskyddsmedel (B1), lågbildande (D1) och icke-toxiska (T1) material. Risken för tändning i sådana plattor minimeras, och vid brand kommer de inte att avge mycket rök eller skadliga ämnen.

  Trävård är enkel. Det räcker att torka dem med en fuktig trasa, i händelse av stark förorening - att tvätta. Du behöver inte använda starka rengöringsmedel eller slipmedel - du kan förstöra panelernas utseende.

  Enkel installation, enkel underhåll, miljövänlighet, höga dekorativa egenskaper, värme, komfort som de tar med inuti - allt detta gjorde träpaneler ett populärt dekorationsmaterial. Detta är inte bara ett "country house", en byversion, som den ansågs nyligen. Detta är en spektakulär, respektabel inredning i vilken stil som helst.

  Det rekommenderas inte att använda träpaneler i rum med hög luftfuktighet. - De kan snabbt förlora sin attraktionskraft, spricka, deformera. För att undvika detta måste plattorna behandlas med speciella skyddande ämnen. Vissa modeller genomgår sådan bearbetning i produktionen.

  Men de behandlade panelerna är fortfarande känsliga för fukt. De kan användas om rummet har ett stort område och låter dig placera tallrikarna på ett avsevärt avstånd från vattnet. En direkt träff av fukt påverkar trädet, och förändringar i temperatur och fuktighet kan förvärra situationen.

  Badrum, kök - i dessa rum är användningen av trä, särskilt nära vattenkällor eller värmeelement, oönskade. Brandfaren, deformation, skador på panelerna i sådana rum är mycket högre än i samma vardagsrum.

  Träpaneler kan användas i köket, om det inte är mycket tid och sällan kokt. I det här fallet kommer trädet att skapa en bra atmosfär och en elegant och respektabel inredning.

  Vackra exempel

  Trä i inredningen är alltid en lyxig, diskret chic och komfort. Beroende på stil och storlek på lokalerna kan du välja paneler som passar bäst i den övergripande stilidén. Sovrum eller vardagsrum, studie eller plantskola - naturligt trä är lämpligt överallt.

  Beroende på designidén kan du använda lath paneler, kvadratiska eller rektangulära plattor och 3D-modeller i sovrumsdekorationen. Detta är ett rum där du vill koppla av, lugna dig, koppla av, så ljusa, uttrycksfulla färger, komplexa strukturer, kalla ytor fungerar inte. Ett träd med sina trevliga nyanser för ögonen, naturlig värme, komfort kommer att vara den bästa lösningen för utformningen av detta rum.

  Om du ordnar den panelerade väggen i sängens huvud, kan du betona exakt sovplatsen i rummet. Denna vägg kräver ingen extra dekoration, det är vackert och estetiskt i sig.

  Många designområden innebär att trä används i inredning. Till exempel, i den engelska stilen träd - ett viktigt inslag av inredningen. Paneler som täcker väggens nedre del, taket med balkar, golvet - strandpromenaden eller parketten - alla dessa är integrerade element i den engelska stilen, precis som en eldstad och en stol framför den.

  Att avsluta skåpet kräver en helt annan inställning. Detta rum är utformat för arbete, därför bör dess design anpassas till arbetsläge, skapa en bekväm men inte avkopplande atmosfär. Och i det här fallet måste trädet också förresten.

  Detta material användes ursprungligen vid utformningen av kontor. Aristokratin, i vars hus man kunde hitta privata lokaler, fruktade inte den höga kostnaden för naturligt trä. Nu kan dyrt naturmaterial ersättas med mer överkomliga alternativ - spånskivor, fiberboard, MDF, OSB.

  Om det tidigare var kontoret vanligtvis designat i klassisk stil, så idag kan du hitta en mängd olika stillösningar i inredningen i detta rum.Tack vare modern teknik tillverkas träplattor av kompositmaterial i ett brett sortiment - både i form och inredning. Efterliknande av en struktur av ett naturligt träd, en tegelsten, en sten, ljust målade paneler - för varje smak.

  Paneler kan mantas på botten av väggarna. De kan kombineras med tapeter. Sedan får du en inredning i gamla Englands ande.

  Trälofter är lämpliga och retro stil. Oavsett vilken tid det återspeglar inredningen passar trädet perfekt i det övergripande konceptet. Bearbetas av fläck eller målad vit, det blir en bra bakgrund för möbler och dekorativa element.

  Trälofter med balkar passar harmoniskt in i interiören, gjord i stil med land eller Provence. Engelsk stil innebär också en sådan takdesign.

  Om träpanelerna är täckta med vit färg och gå på dem med smaragdpapper, så att färgen raderas på vissa ställen - de kommer att vara ett utmärkt komplement till det shebbi-chic interiören. Paneler av mörka färger, svart harmoniskt passar in i en sådan extraordinär stil som ett loft. De kommer att kunna ta med denna industriella stil en touch av hemtrevlig värme, komfort och naturlig friskhet.

  När man vänder sig till det klassiska interiøret i vilken tid som helst, kan man se att trädet länge varit ett integrerat inslag av inredningen. Aristokratiska interiörer kan inte föreställa sig utan ett parkettgolv (oftast gjord av ek), snidade möbler från dyrbara skogar, olika arkitektoniska och dekorativa element. Även i palatserna var väggarna dekorerade med snidade träpaneler.

  Nu är valet av efterbehandlingsmaterial ganska stort. Du kan välja mållinjen för varje smak - från sten till plast. Men trädet lämnar fortfarande inte sina positioner. Dess naturliga skönhet, miljövänlighet, hållbarhet och speciell charm kan inte ha analoger. Därför minskar antalet fans av denna finish inte.

  En överblick över trä 3D-paneler väntar på dig i nästa video.

  kommentarer
   Författare
  Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

  Entré hall

  Vardagsrum

  sovrum