PVC-paneler: typer och applikationer

 PVC-paneler: typer och applikationer

PVC-paneler är ett mycket ekonomiskt och praktiskt alternativ för att reparera bad och andra rum, till exempel en hall, toalett eller till och med en hall, om du inte vill spendera mycket pengar och ansträngning på det. De presenteras i en mängd olika färger som du kan hitta det bästa alternativet. PVC-paneler har vunnit marknaden för sin popularitet omedelbart när de gick till försäljning, eftersom de är mångsidiga och ekonomiska.

Egenskaper och specifikationer

PVC-paneler inkluderar polyvinylklorid, vilket är ett lättviktigt och högkvalitativt material. På grund av detta är ofta taken i rummen, i kontor och i stormarknader stoppade med dessa paneler.På PVC-paneler visar också ett intressant mönster med laminering, termisk tryckning och annan modern teknik. Efter detta material appliceras matt eller glansigt lack, vilket är ett skydd för materialet.

Tack vare denna behandling är panelen inte kopplad till snabba slitage och är mycket motståndskraftigt mot UV-strålar.liksom eventuella skador är till exempel skyddad från repor. För att skydda människors hälsa och hans familj vid tillverkningen av sådana PVC-paneler, använd inte skadliga kemiska komponenter. Vid användning av ytor används endast vattenbaserade färgämnen, vilket också är helt säkert.

Det finns skillnad mellan plastpaneler som används på väggar och tak. Det ligger i det faktum att väggalternativen är lite starkare, och även de är inte flexibla, så att dessa paneler klarar tunga mekaniska belastningar. Alternativ för väggar är tjockare än för tak. Ju mer polyvinylklorid desto tjockare panelen. Förstyvningarna i väggarna i polyvinylkloridplattorna är 1 mm tjocka, så det är inte så lätt att klippa dem med en kniv.

Längden på detta material är 3 meter, bredden är bara 10 cm och ibland kan den nå upp till 12,5 cm. Plastplåt kan användas för både extern och intern bearbetning av lokaler. Totalt har två typer av detta material blivit populära på marknaden. Detta är en "polsk" och "europeisk". "Polka" har en liten slottanslutning, medan "européen" har en mycket bredare.

De yttre PVC-panelerna har en söm. Detta beror på det faktum att materialet har en hög koefficient för linjär expansion. Därför bör foderet, som inte monterades inomhus, ändras genom att ändra temperaturregimer. Det finns också en annan funktion i fasadbeklädnaden. Det ligger i det faktum att färgning av råmaterial med olika färger uppstår även under produktionen, och appliceras inte ovanifrån som på andra typer. På grund av detta håller foderet sin ursprungliga färg längre.

Plåtpaneler bestående av plast, har en bredd som är större än plastfolien. Deras längd sträcker sig från 105 till 405 cm. Dessa paneler är de mest kända och förbrukningsbara. Ibland skickas arkens yta för speciell bearbetning, men inte alla, men bara några bra tillverkare gör det. Tack vare denna operation blir panelerna mer hållbara och stabila.

Lim och naglar kan monteras på plåtar. Spalten kan förseglas med en tätningsmedel av lämplig färg eller en smal skena. Vanliga paneler har en längd av 260 och 270 cm, ibland till och med 300 cm och en bredd på ca 25 cm. Men det är också möjligt att använda paneler med en bredd på 50 cm för inredning. Sidan på ytterytan, belagd med lack och målad med färg, bildar också en söm, vilket inte är märkbart när det blir ett sammansatt utseende.

Det finns också en sandwich-PVC-panel GOST, som är modern och har stor exploatering. De här panelernas särdrag är närvaron av två plastplåtar. Polyuretanskum eller polystyrenskum används som en mängd olika tillsatser, de ger materialets isolerande egenskaper. Graden av brandfarliga egenskaper anges på förpackningen. Den största koefficienten har plastfodral.

Styrkor och svagheter

Detta material har blivit så populärt tack vare det stora antalet fördelar.

 • Mångsidighet. Vanligtvis används PVC-paneler som vägg- och taklackeringar. Detta material kan användas för att fodra kanterna på dörrar och fönster, som används i dusch och badrum, och även under stegen för att skapa intressanta former. Sommarboende Detta byggmaterial används för att bilda trädgårdsängar.
 • Installationen är snabb och enkel. Vanliga husägare kan nu dekorera en vägg eller någon annan yta. Arbetet görs snabbt och enkelt med släta väggar eller tak. I sådana situationer är de fästa med "flytande naglar". För att göra böjda ytor jämnare är det värt att använda en metall- eller träram.
 • Lätt att ta hand om. PVC-paneler kan torkas med en vanlig tvålficka, men det är värt att vara försiktig med panelfogarna, eftersom dessa platser är svaga.
 • Sådana paneler är helt miljövänliga. Detta material är giftfritt, släpper inte ut skadliga ämnen i miljön.
 • Styrka. Denna indikator beror på rätt val. För tak är sådant material lite ljusare.
 • Det finns ljud och värmeisolering. Dessa paneler skapar bra ljudisolering och låt inte förkylningen komma i rummet.
 • Ett stort antal färger och nyanser. Standardfärgen på PVC är vit, men tillverkarna har skapat ett stort antal färger för varje smak av konsumenten. För närvarande är paneler med ritningar eller med imitation av en sten eller träs struktur populära.
 • Fuktmotstånd. På grund av den släta ytan behåller de inte fukt.Eftersom det inte finns några porer på materialet, smutsar inte, mögel och andra skadliga mikroorganismer på sin yta. Därför används de ofta i rum där hög luftfuktighet.
 • Motståndskraftigt mot plötsliga temperaturförändringar. Plastpaneler tål temperaturer från -50 till +50 grader Celsius.

Liksom andra byggmaterial har PVC-paneler nackdelar.

 • Instabilitet för ultravioletta strålar. Vita plastpaneler efter en viss tid kan bli gula och förlora sitt ursprungliga utseende.
 • Motståndskraftig. Sådana paneler kan tåla vissa laster, men de är inte skyddade mot utseende på dofter eller repor på materialets yta.
 • Materialets sammansättning innehåller krita, vilket är en avgörande komponent av produktens hållfasthet. Mängden krita i panelerna bestäms enbart av tillverkaren.
 • Karaktäristisk lukt. När du köper och använder paneler i flera dagar finns det en viss lukt, men det försvinner helt.
 • Denna plast kan inte kallas helt säker, enligt många tillverkare. Det ska inte användas för att designa barnrum.

Varianter och tillämpning

För närvarande har tre typer av PVC-paneler blivit populära på marknaden för byggmaterial.

 • Pinion. För att fästa denna typ av paneler direkt på väggens yta måste du använda en metallfäste. Denna panel har en längd från 1 till 12,5 meter, bredd - från 15 till 30 centimeter, tjocklek - högst 1 centimeter. Om du använder den här vyn för att slutföra rummet, kommer det visuellt att se högre eller lägre, beroende på själva panelernas position.
 • Under kakel. Storleken på denna typ kan vara från 30 cm till 1 meter. Sättet att avsluta rummet är detsamma som rackpanelernas, men skiljer sig åt i resultatet. Sådana PVC-paneler kan läggas ut med ett intressant mönster i badrummet eller i köket.
 • Ark. Dessa paneler är erkända som bäst av alla ovanstående typer. För att installera materialet på väggen eller taket behöver du lim och naglar. Tjockleken på plåtarna är från 3 till 6 millimeter.

PVC-paneler kan också delas upp med dekoration.

 • Seamless. Sådana paneler är väldigt populära och ser dyra ut. Se perfekt sömlösa paneler med en matt yta.De är både för golvet och för möbler.
 • Lättnad. De ser exakt ut som trä, men priset är mycket lägre. Samtidigt kan de användas även om väggarna har en viss krökning. Präglade laminerade paneler erbjuder mycket exakta imitationsteksturer.

Det finns också flera typer av paneler beroende på designen.

 • En färg. De är idealiska för dekoration av rum där praktiska och minimalism värderas. För att ge en enfärgslösning originalitet och skönhet kan du själv göra färgglada hyllor eller använda bilder.
 • Med en bild. Sådana paneler imiterar ofta utseendet på en sten eller tyg, men det finns också de som lockar uppmärksamhet med ett spektakulärt tryck, till exempel moln. Men det kan vara svårt att installera dem, eftersom det blir nödvändigt att noggrant beräkna sin position, så kommer teckningen vara solid.

PVC-paneler används i badrum, i duschar, i köket, de används ofta också för dekoration av kontor, restauranger, stormarknader, skolor, gym, sjukhus och andra lokaler.

Dessa produkter är universella, så att de kan användas även på ovanliga ställen, till exempel, använder sommarboende detta material i sina trädgårdar. Också med deras hjälp kan du skapa en original inredning.De är miljövänliga.

Storlekar och inredning

PVC-paneler kan delas in i tre standardtyper, nämligen:

 • väggpaneler;
 • bladmodeller;
 • rektangulära eller kvadratiska plattor.

Väggpanelen är ca 3 m lång, bredden är från 10 till 12,5 cm. Den "europeiska" varianten, som har ett stort lås, är mer efterfrågan på byggmarknaden än "polka" med ett smalt lås. Om du använder PVC-paneler med en längd av 260, 270 eller 300 cm och en bredd på 15 till 50 cm, då kommer det inga sömmar under installationen. Kvadratiska eller rektangulära plattor har blivit mer populära. De används huvudsakligen för att avsluta köket. De är mycket praktiska för installation och är också lätta i vikt. Deras längd är 30 cm, liksom bredden, och ibland når dessa dimensioner 100 cm i längd och bredd. Plåtsplattor, där toppskiktet är ganska motståndskraftigt mot slag och även slät, har en längd av 150-405 cm, en bredd på 80-203 cm och en tjocklek av 0,1-3 cm. Dessa dimensioner är standard för plåtpaneler.

Också viktiga är sandwichpanelerna. De är det mest användbara materialet för skiljeväggar i rum eller klädfönster. De har inte bara vunnit sin popularitet. Allt tack vare deras högklassiga och utmärkta kvalitet. Även sådana produkter ser väldigt eleganta ut.Denna vy är också standard och har dimensioner: 3000x1500 mm, 3000x1150 mm och 3000x900 mm, tjocklek - 10, 24, 32 mm.

Inredningen av PVC-paneler är olika. Det finns modeller med en tegelfärg, eftersom de ser ganska snygga ut och ser bra ut. Denna typ av material sparar golvyta, är lätt att installera, och är också mångsidig. Den kan användas i alla rum: från korridoren till loggia. Även dessa produkter har ett mycket stort antal färger och storlekar, så du kan välja ett alternativ för varje smak. Dessutom är denna uppfattning mycket billigare än dekorativa tegelstenar.

Det finns också modeller som efterliknar ytan av natursten eller naturligt trä. Mörka färgversioner av naturligt trä är i stor efterfrågan. De ser väldigt realistiska ut och används oftare i korridorer, vardagsrum och kök. Rack, kakel och plåtpaneler representeras ofta av färgning under ett naturmaterial.

Designen "ragged kalksten" används huvudsakligen för eldstäder och bågar. Även detta material kan användas för yttre dekoration.Badrummen ser bra mönster "Jurassic stone." Idag har speglar och transparenta PVC-paneler blivit populära, liksom den typ av "panda".

Bland de mest populära färgerna finns följande:

 • wenge;
 • röd;
 • svartvitt.

Ofta njut av panelen, imitera ytan av material som bambu, tall, blå marmor, skiffer och andra. Skärningen av stenen fascinerar med sin skönhet.

tillverkare

Det är väldigt viktigt att välja en bra tillverkare innan arbetet påbörjas. För att inte bli besviken över byggmaterialets kvalitet bör man bekanta sig med de största tillverkningsföretag som producerar en kvalitetsprodukt och i allmänhet endast har positiv feedback.

Följande tillverkare är i stor efterfrågan:

 • "Metallprofil";
 • "Century";
 • ISOTEX;
 • Artpole;
 • AGT;
 • Shanghai Zhuan;
 • Racoon Plastik;
 • Polimerpanel;
 • pareti;
 • BellerPlast;
 • "Plastec";
 • "Plast Decor";
 • "KronaPlast";
 • "Akvaton".

Urvalskriterier

Vid köp av PVC-paneler värda att uppmärksamma kostnaden för varorna. Ju högre priset desto bättre är produkten.

För att inte misstas i valet och inte luras, är det nödvändigt att bekanta sig med vissa inköpsplatser.

 • Obligatorisk paneltjocklek.Universell vinyltjocklek för väggar får inte överstiga 10 mm, och om du behöver välja byggmaterial för taket, bör du vara uppmärksam på den tunnare.
 • Framsidans hållfasthet. Detta är viktigt och nödvändigt för byggmaterial för att klara skador och stötar samtidigt som det inte finns några byar eller repor på den. Om du kan se förstyvningen från utsidan, så är det inte bäst att använda sådana paneler för väggbeklädnad. Det är bättre att använda dem för tak, men sådant arbete ser inte ut som mycket bra och av hög kvalitet.
 • Antalet revben, deras position och styvhet. Styvheten hos ett byggmaterial är mycket beroende av antalet kanter. Det största avståndet som kan vara mellan dem ska inte överstiga 10 mm.

Om transporten under transporten blev jämn skrynklig, förlorade sin form, så kommer luckor att vara tydligt synliga på dessa ställen.

 • Likformigheten att belägga ytan av materialet med färg indikerar hur färgen applicerades på panelen. De flesta tillverkare täcker ytan från framsidan istället för att lägga till ett färggivande element till polymersammansättningen.Detta är dåligt för att färgen lätt kan avlägsna ytan under arbetet med ett material. På grund av denna PVC-beläggning kan panelen också brinna ut och färgen är ojämnt placerad vilket är en annan nackdel med detta arbete av tillverkaren.
 • När du köper ett byggmaterial i affären måste du fråga om dess vikt. Detta kan hjälpa till att bestämma ribbans styvhet och tjockleken på materialets väggar. Den optimala vikten av PVC-paneler ska vara 1,1-1,5 kg / kvm. m.
 • Är panelerna ordentligt anslutna? Det är bättre att kontrollera styrkan i anslutningen av PVC-paneler under undersökningen av varorna.
 • Vilken procentandel av krita innehåller material. Många yrkesverksamma hävdar att procenten av krita i produkten inte får överstiga 20%. Om denna procentandel är högre är det hög sannolikhet att detta material är ganska bräckligt. Krit är mycket överkomligt och inte dyrt, så vissa tillverkare, för att minska kostnaden för sina produkter, lägger till den mer än vad som krävs enligt reglerna. Böjning av ett hörn av produkten kan du kontrollera hur mycket krita det är. Om det inte finns någon vit linje på plasten, innehåller panelen den önskade mängden krita.
 • Paneler innehållande toxiner.Inget dåligt om förseglat foder har en karaktäristisk, men inte för stark lukt. Men om en viss lukt kommer från paneler som exponeras i form av ett prov, blir det omedelbart klart att detta material innehåller giftiga ämnen och det är bättre att inte förvärva det.
 • Brand. Om produkten är från en välkänd säljare är det en stor chans att materialet är av ganska bra kvalitet. För att tjäna sådan berömmelse har tillverkaren trots allt arbetat med kvaliteten på sina varor och värderar sitt rykte och erbjuder därför endast högkvalitativa produkter för vägg och golv.
 • Produktinredning. Fasadpaneler måste termotransleras. De tillhör ekonomiklassen. Tack vare termisk utskrift kan du välja en annan inredning. Ritningen är inte rädd för exponering för ultraviolett strålning, och raderas inte med tiden. Varianter med frise är efterfrågade eftersom de är dekorerade med olika tryck. Typiskt imiterar sådana produkter ytan av marmor, kakel eller naturligt trä.

Modeller av MDF har mycket gemensamt med PVC-paneler, så när du väljer dem kan du också använda ovanstående urvalskriterier.

Installations- och arbetstips

Först måste du förbereda dig för själva arbetet. Före installationen behövs ingen speciell förberedelse av väggarna. Men du måste noggrant mäta ytan som ska rengöras, och beräkna också antalet paneler noggrant. Behöver fortfarande bestämma hur installationen ska göras.

Om tak och väggar är plana och utan fel kan panelerna limas. Men om det är nödvändigt att ge rummet ännu parametrar, är det bättre att montera ramen. På så sätt kommer rummen att ha ett estetiskt utseende, och alla oegentligheter på ytan kommer att vara gömda och osynliga.

För att arbeta behöver du verktyg som:

 • steg stege;
 • borr;
 • hacksåg för metall;
 • måttband;
 • en kniv;
 • självuttagande skruvar;
 • hammare.

Alla dessa föremål måste köpas innan du påbörjar arbetet. När alla verktyg finns tillgängliga kan du börja arbeta. Vanligtvis för montering av takpanel med en bredd på 100 mm. Det är bättre att mäta linjer efter 0,4 m. För en början är det värt att notera den lägsta punkten i taket och sätta märken på den som motsvarar paneldiamet. Då måste du notera de punkter där ankaret eller häftet ska installeras, vilket är viktigt för att fästa ramen.

Ramen måste placeras vinkelrätt mot monteringspanelerna. För att underlätta markering, rådgive professionella istället för taggar att dra en tunn ledning. För att använda den måste du gnida sladden med färgad krita och fästa den på den markerade väggen. Efter denna procedur kommer ett väl synligt märke att förbli på ytan.

För att målen ska vara av hög kvalitet är den korrekta monteringen av ramen nödvändig, vilket liknar kombinationen av profiler.

Profiler kan vara av olika slag: tillverkad av trä eller metall, samt att vara representerad av plastkasse. Varje material är lämpligt för vissa användningsförhållanden. Det är till exempel bättre att installera en timmerram i rum där det är låg luftfuktighet. Detta material måste bearbetas genom impregnering av hög kvalitet, vilket skyddar det från fukt och reproduktion av olika mikroorganismer. Om du fortfarande använder en träram, måste fästet göras varje 0,6 m. Du kan använda fodret om du behöver rätt nivå. Trämaterial är lite sämre än plast eller metall.

Plastprofiler har några fördelar: lågt pris, lättvikt, bara fastsatt, tål fukt, temperaturer och andra faktorer.Denna installation görs varje 0.3 m. Verktyg för fästelement är fasta efter 1 m. Installation av profiler är inställd i en vinkel. Detta kommer att kontrollera jämnheten i lederna. Eftersom PVC-paneler är lätta, är det inte nödvändigt att bygga en stark ram.

För installation av PVC-profiler bör följa följande regler:

 • Det är bättre att börja installera när panelerna "används" till rumstemperatur, speciellt om byggmaterialet länge var i ett rum där temperaturen var under +10 grader;
 • lameller måste monteras vinkelrätt mot ramen;
 • Det är nödvändigt att utföra ventilationsskärningar om rummet har hög luftfuktighet.
 • Eftersom materialet kan ändra sin form med temperatur, är det nödvändigt att lämna 5 mm för luckorna;
 • Om paneler utan mönster eller mönster, kan installationen ske med godtyckligt, men om det finns ett mönster på panelen är det bättre att börja från vänster och fortsätt åt höger.
 • PVC-paneler kan inte användas för installation i rum där temperaturen når +40 grader och högre, till exempel i bad eller ångbad.

Installation av PVC-paneler i taket

När ramen är installerad kan du börja installationen av panelerna själva. Det är nödvändigt att börja arbeta med en extrem remsa, den är fastsatt i ett hörn, till tvärsnittet material med hjälp av självgängande skruvar. Så kommer nästa panel att installeras i förflutna spår. Denna procedur bör fortsätta tills den motsatta väggen är helt bearbetad.

Vid behov kan den sista panelen trimmas., men bara när det inte passar storleken. Eftersom materialet är skört är det benäget för repor, sprickor eller bucklor. Därför bör du inte trycka hårt när du arbetar med paneler. Det rekommenderas att man tar en kontorkniv, liksom den kan användas för att flytta panelerna i rätt riktning.

När den sista panelen har fästs kan du ta upp monteringen av sockeln. Den fixeras med hjälp av "flytande naglar", som appliceras på insidan och fastsätts i taket. Efter att de måste hålla i 10 sekunder, och det överflödiga limet för att avlägsna försiktigt. "Flytande naglar" torkar snabbt tillräckligt, så att bortskaffande av överflödigt material från ytan bör ske snabbt.

Väggbehandling

Ägare av hus eller lägenheter kan snabbt göra inredningen i ett badrum eller toalett praktiskt och bekvämt, och allt detta tack vare PVC-väggpaneler. Det är mycket bekvämt att tvätta dem, de kommer att tjäna i många år. Montering av väggarna är mycket lik installationen av taket.

En ram är också installerad på väggen som redan har behandlats med antimikrobiella medel. Det kan vara plast eller metall. Detta är enligt användarens eget gottfinnande. Den första panelen sätts in med vinkeln in i profilen, följt av andra produkter. De är fastsatta på metallledare. För att göra detta, använd claymore. Den sista panelen limmas i det U-formade hörnet. Efter denna procedur kan du börja installera hörnen och göra sluttningar. Demontering utförs i samma sekvens.

Svårighet kan ge en vägg där det finns några uttag eller växlar. I det här fallet är det nödvändigt att placera lådan och lägga den elektriska kabeln så snart de färdiga plattorna är fastsatta.

När panelerna ska installeras måste du klippa ett hål där det tidigare fanns markerade ställen för strömbrytare och uttag. Sådana platser är svåra att tvätta och måla.Panelen kan göras i form av en panel och hänga på det olika hantverk.

Exempel på interiören

Kökets beklädnad är kvalitativt tillverkad av en PVC-plastpanel med halvväggsmönster. Ett sådant ruminteriör ser väldigt imponerande och estetiskt ut. Det kan också kompletteras med ett Provence fotoprint.

Detta vardagsrum är inrett med vinylfönster. Rummet ser väldigt lugnt ut på grund av materialets ljusa färger.

Vackert ser dekorativa PVC-paneler med ett mönster. Allt ser mycket hög kvalitet och dyrt, men med en enkel design.

På PVC-panelerna för badrummets väggar och hemligheten för valet av plast, se följande video.

kommentarer
 Författare
Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

Entré hall

Vardagsrum

sovrum