MDF-paneler för taket: valmöjligheter och installation

MDF-paneler är ett av alternativen för att avsluta väggar och tak, som kan tillverkas med egna händer, även utan färdigheter. I Amerika uppträdde detta material i början av 1900-talet, i Ryssland - i slutet av nittiotalet, och ändå snabbt erövrade byggmarknaden.

Särskilda funktioner

MDF-paneler har många bra egenskaper. De har ljudisolering, vilket är viktigt för flera våningar. Även sådana paneler gömmer alla brister i tak. De är tillverkade av trä, men av träfiberplatta, välpressad och med en blank sida.

Paneler kommer med eller utan bilder. Tack vare detta är det möjligt att välja paneler för varje smak och göra utformningen av rummen mycket olika.En vanlig variant är paneler styliserade som naturligt trä. De används ofta i interiörer i stil med land, loft eller Provence.

Fördelar och nackdelar

Liksom något annat material har denna en fördel och nackdelar. Att veta dem kan du enkelt avgöra vilken typ av paneler du vill välja för ett visst rum.

MDF-paneler har mycket positiv feedback, så de är mycket efterfrågade:

 • Taket trimmad med MDF-paneler är ljudisolerade och håller också varma.
 • Perfekt tvättas på något sätt, är inte rädda för fukt. För att paneler ska se väl preparerade är det ibland tillräckligt att torka ytan.
 • De har ett överkomligt pris, vilket är mycket lägre än kostnaden för träpaneler. Så det här alternativet är definitivt lämpligt för dem som vill spara pengar, men vill inte göra det till nackdel för interiörens kvalitet eller attraktionskraft.
 • Lätt att installera, så någon kommer att klara av installationen. Även om en av lamellerna är skadad kan den ersättas och det kommer inte kräva mycket arbete.
 • Efter installation behöver ingen ytterligare bearbetning.
 • Denna process är ren, och som ett resultat kan endast damm bildas.
 • Paneler passar perfekt in i interiören i vilket rum som helst.

Denna typ av hud har flera nackdelar som måste beaktas vid arbete med dem:

 • Som alla träd tycker MDF inte om fukt, förutom vattentäta paneler. Mögel och svamp kan uppstå som ett resultat av fukt exponering för trä. Därför rekommenderas de inte för användning i badrum, bastur. På grund av överflödig fukt kan de deformeras. Om taket är fyllt med vatten kommer det att vara oanvändbart och måste reparera helt. För rum med hög luftfuktighet användbar användning av PVC-paneler.
 • Till skillnad från trä är MDF lätt skadad av piercingobjekt. Men för taket är det inte läskigt.
 • Snabbt brandfarligt. Under installationen är det därför nödvändigt att använda en korrugering för ledningar som skyddar panelerna från gnistor.

arter

Takpaneler har flera sorter. Vita paneler som inte har några finish är billiga. Glänsande med en blank yta blir dyrare. Varje art har sina egna fördelar.

med fanerad

Sådana paneler är inte billiga.Vid tillverkningsprocessen används naturligt trä, vilket används för materialets främre beläggning. Utseendet på MDF-paneler skiljer sig inte från träprodukter. Färgpaletten, liksom texturen imiterar trä. Men om du ser bra ut är skillnaden omedelbart synlig.

Storleken på MDF-arken väljs beroende på takets bredd och längd. Sådana paneler ser bra ut och tjänar länge i vardagsrummet eller sovrummet. Men i badrummet eller i köket förlorar de snabbt sitt utseende.

Vattenbeständig

Takvattentäta paneler har en laminerad yta. De är täckta med en polymerfilm med vattentäta indikatorer. Tekniken för deras skapande är på många sätt lik laminatframställning, så de anses vara de mest hållbara. Sådana paneler är gjorda i form av konstgjord beläggning under en sten eller trä. På grund av deras fuktmotstånd använder många sådana paneler i kök. Jämfört med faner är de mycket praktiskt och billigare.

målat

En av de billigaste typerna av MDF är målade paneler. De har, till skillnad från laminerade paneler, ingen skyddande film. Därför används de ofta för dekoration av vardagsrum,där det blir lätt att ta hand om dem. Dessa typer av paneler är både mätta och glansiga. Har ett stort färgområde. Dessa är gula, vita, blåa och andra. Paneler kombineras perfekt med andra material.

Pappersöverdragna

Sådana paneler har en pappersbas på framsidan. De används i torra rum, eftersom de är mycket rädda för fukt. Till exempel på verandorna, i vardagsrummet. De är väldigt lätta att installera, skräddarsydda för alla takparametrar. Panelerna är mycket populära på grund av det låga priset.

Hur man väljer?

Tak dekoration - ett viktigt steg i utformningen av rummet. När allt kommer omkring tar han omedelbart ögat. Ofta kan taket på MDF-paneler kallas ett konstverk. Därför bör deras val kontaktas med all allvar. Det finns tre typer av detta material:

 • Rackpaneler. De är väldigt lätta att installera. Oftast används för tak i trähus.

Hela arket MDF. De ger mycket stora möjligheter till kreativa idéer. Tjockleken på detta ark börjar från fem millimeter. De används främst för installation av två nivåer sträckta tak.

 • Paneler i form av kvadrater och rektanglar oftast används för att klara tak i kontorsbyggnader eller i butiker.
 • 3D-effektpaneler är de dyraste. Välja dem, du måste vara uppmärksam på beläggningen, som utförs av maskinen. Med hjälp av sådana paneler kan du till och med göra ett krökt tak. Installationen är dock bättre att överlåta experter.

Oavsett vilket material som väljs, finns det några enkla regler som du bör följa innan du bestämmer dig för ett köp:

 • Panelens yta måste vara platt, utan brister, annars kommer luckor i taket att vara synliga.
 • Det är nödvändigt att noggrant välja en ritning så att den är tydlig och inte suddig. Om du inte gör det kan du förstöra takets utseende.
 • Valda platta eller med ett mönster måste nödvändigtvis kombineras med resten av interiören.

MDF-paneler passar bäst för att klara taket i ett trähus. De är miljövänliga, enkla att installera och fungerar också som ett utmärkt tillskott till interiören.

Installationstips

Efter att ha definierat typ av paneler kan du fortsätta till installationsarbetet.Var noga med att göra en lista över allt du behöver för att slutföra taket och göra rätt beräkningar så att det inte finns mycket avfall kvar i slutet av arbetet. Att förbereda taket tar inte mycket tid. Det kommer trots allt att vara tillräckligt för att bara kontrollera att dess yta är så hållbart och att ta bort överflödigt gips. Om taket är målade och i gott skick kan du inte ens röra den.

Nästa steg är utarbetandet av verktyg. Det första du behöver är märkningsmaterial. Dessa inkluderar en nivå, en student linjal och en enkel penna, samt ett måttband på mer än tre meter, så att det är bekvämt att mäta taket.

Du måste också välja verktyg för att installera ramen under panelen. Var noga med att ta saxen för metall, stans för att fastställa ramen, skruvmejsel för fästdelar, järnprofiler eller trästänger för ramen, samt skruvar av olika längder. För uppbyggnaden av takets tak behöver du MDF-paneler, sockel för dekoration, samt alla typer av kontakter och pluggar

Då kan du börja märka. För att göra detta, runt omkretsen i rummet behöver du göra en linje, retreating från taket med 4-10 centimeter, beroende på ojämnheten i taket.Det är nödvändigt att bestämma med en speciell enhet där ledningen är belägen. Efter det är nödvändigt att notera i blyertsen där den går, så att arbetet inte går att röra vid det.

Nästa steg är borrning av hål i väggen med ett intervall på 30-40 centimeter. För att göra detta, använd en stansning. Fäst sedan profiler med skruvar i hela rummet. Därefter fixas en annan profil mitt i taket. För att göra detta ändras dess ändar till en sidostruktur.

Endast då är de centrala profilerna och omkretsprofilerna med samma sekvens anslutna. Om det inte finns tillräckligt med fasta delar fylls det återstående området med skrot med speciella kontakter. Alla faser av ramkonstruktionen måste kontrolleras med en nivå så att inga problem uppstår när taket är färdigt. Allt som sticker ut ur ramen måste du klippa med hjälp av sax till metall.

Nästa steg är att montera skenorna på den redan färdiga ramen. För att göra detta monteras de extrema lamellerna på profilen med skruvar med ett avstånd på ca 30-40 centimeter - det kommer att finnas en skena för varje ramelement.Om rummet värms upp är det på detta stadium att isoleringsskiktet läggs.

Därefter kan du gå vidare till installationen av MDF-paneler, vilka är fastsatta genom att sätta in spikar i spåren som ligger på kanten av panelen. Det första elementet är fastsatt med en skruv eller spik med en spik mot väggens hörn. Då kommer alla dessa brister att stänga taklocket.

Nästa panel är installerad i spåret fram och är ansluten till klyaymeren på baksidan. På detta sätt är taket täckt. Men glöm inte bort de platser där lampor eller lampor kommer att vara. Så fort panelen är rätt på rätt plats måste du ta ut ledningarna. Det sista steget är installationen av takplintar. Från allt detta kan vi dra slutsatsen att installationen av takpaneler inte är svårare än väggpanelerna.

Vackra exempel

MDF-paneler kan användas i olika rum. För att ett sådant tillägg av inredningen inte ska skämma bort den övergripande bilden måste du som exempel använda idéerna till riktiga mästare på deras hantverk.

Modernt vardagsrum

Ett vackert vardagsrum i modern stil är ett firande av minimalism och begränsade toner.Bakgrunden i detta rum är kontrasterande - en del av rummet är mörkt, en del är tvärtom mycket lätt. I den mörka zonen är taket och väggen täckta med MDF-paneler av samma färg. Materialet är stiliserat som en parkettgolv, som ser väldigt intressant ut. Denna bakgrund lägger till komfortrummet och sätter hela familjen och gästerna i vila.

Trädets färg matchade och produkter från textilier. Dessa är inte bara rutiga gardiner, men också samma snygga kuddar.

Klassisk inredning

Det andra exemplet är ett vackert vardagsrum i klassisk stil. Den är gjord i ljusa färger. Golvet är mörkaste, väggarna är kaffe och taket av MDF-paneler är väldigt lätt. Vacker dekoration runt kanterna påminner oss om de gamla husen, där taket dekorerades med stuckatur. En bakgrundsbelysning gör att du kan känna dig bekväm i någon del av rummet. I mitten av taket är en lyxig ljuskrona, som fungerar som en riktig dekoration av detta rum.

Mot bakgrund av ett sådant ljustak ser det bra ut och möblerna gjorde några toner mörkare. Denna soffa, stolar och hyllor, och allt du behöver för en bekväm vistelse i familjesällskapet.

Ljus sittgrupp

Det sista exemplet är ett rum inrett i ljusa färger som fungerar som en plats att koppla av eller arbeta. För ljusa färger är kända att slappna av. Men skuggan av yellowness, som är närvarande här, bara motsatsen, kommer att ladda personen med energi. Och väggen, taket och golvet är designade i en färg, så rummet verkar inte för färgstarkt. Dessutom stryker de stiliserade träinsatserna den vita bakgrunden på väggen.

Bristen på breda fönster bredvid läshörnet kompenseras av bra belysning. Runt omkretsen av taket är snygga ljuskronor som ger ett behagligt ljus.

MDF-paneler är ett bra alternativ för att avsluta ett modernt rum. Det spelar ingen roll om det är ett sovrum, ett badrum eller ett kök - med omsorg kommer de att hålla länge oavsett var de används. Tänk på tillverkarens rekommendationer om vård, designtips när du kliver, och då kommer ditt interiör att vara unikt och beundransvärt för alla gäster som kom till ditt hus.

Hur man monterar panelen i taket, se nedan i videon.

kommentarer
 Författare
Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

Entré hall

Vardagsrum

sovrum