Hur man gör ett tak på plastpaneler?

Att göra takytor tar lång tid under reparationsarbetet. I vardagsrummet är taken gjorda av dyrare material. För kök, badrum, hall och loggia är idealisk installation av takplattan av PVC-paneler, som är mycket populära de senaste tiderna.

Särskilda funktioner

Jämförande nya material på byggmarknaden är plastpaneler. Attraktiva färger, relativt låg kostnad, enkel installation och användarvänlighet har förtjänat förtroendet för detta material bland många köpare.

Färgerna på PVC-paneler är så olika att taket av dem kan bli en prydnad i ett hus eller lägenhet. Det finns vita (monotona) paneler, rutiga och färgade, med naturelement.Beroende på vilka takbaser materialet ska monteras på, görs val av färg eller mönster.

Enligt dess egenskaper hör tak av PVC-paneler av typen av suspenderad. För installation görs en ram först och panelkonstruktioner är anslutna till den.

Fördelarna med detta material innefattar följande positioner:

 • har mycket vattenbeständighet, det tvättas mycket väl
 • Det finns ingen form eller mögel på denna beläggning;
 • material är lätt att installera;
 • Användbar livslängd når mer än 10 år;
 • Priset på materialet är lågt (kostnaden för arbetet, inklusive inköp av ytterligare fästelement, kommer att vara mindre än någon annan finish på takbasen).

Den negativa punkten är bristen på porer i det: panelerna "andas inte".

Vid montering av ett polyvinylkloridloft i köket eller i badrummet måste man se till att ventilationen är tillgänglig. Ventilationsgaller ska installeras för att förhindra att kondens uppstår bakom panelerna. Alla rum där det ska finnas ett upphängt tak på sådant material ska vara väl ventilerad.

För att köpa kvalitetsmaterial kan det kontrolleras med komprimering. Om skador inte avslöjas är panelen hållbar. Det är bättre att ta styva PVC-paneler på takbassängerna för att undvika ytterligare slingring av strukturen.

För en visuell ökning av volymen i köket eller badrummet ska ljuspaneler vara fastsatta i taket och bredare ark kommer att gömma sömmarna.

  Det är viktigt att veta att takbotten när du monterar ramen och PVC-plattorna på den blir lägre, respektive höjden i rummet kommer att minska något. Men läget av kommunikation är gjort på ett dolt sätt, vilket inte påverkar beläggningens utseende.

  Processen för installation och montering av plastpaneler på taket under varje persons kraft. Du behöver inte vara expert på detta område, eftersom det är tillräckligt att ha en standard uppsättning verktyg hemma och läs noggrant installationsanvisningarna.

  typer

  Plastpaneler är tak- och väggkonstruktioner.

  För väggar använd mer hållbara material. Eftersom taket måste vara smidigt (inte deformeras av panelernas vikt) göres ett material lättare för det än för väggar.Det rekommenderas inte att täcka taken med paneler avsedda för väggar.

  Enligt de yttre egenskaperna hos PVC-paneler är:

  • matt;
  • glänsande och grovt;
  • spegelplattor.

  Matt och grova paneler kräver användning av högeffektlampor för belysning när de installeras på taket. Glansigt material på grund av glansen, tvärtom, ökar golvet visuellt.

  Polyvinylklorid (PVC) -profilen skiljer sig i storlek och tjocklek. Följande mått anses vara standard: Tjocklek är 5-12 mm, längd är 3-6 m, bredd är 25 cm. Det finns produkter av icke-standardstorlekar som beställs. Längden på duken kan vara 6-7 meter och bredd - 40-50 cm.

  Materialet kan vara:

  • sömlösa;
  • kuggstång;
  • arkprofil.

  Den lämpligaste montering är ställkonstruktioner. Sådana paneler är säkert sammankopplade medelst ett lås, kallat "europeiskt". Bredden på dessa strukturer varierar från 10 till 12 cm.

  Det sömlösa taket efter insamling ser ut som en duk, eftersom panelerna är tätt intill varandra, och deras leder är inte synliga. Reiki (paneler) för sådana tak är dyrare, och arkversionen används mycket mindre.

    Enheten i takpanelarna skiljer sig inte från konstruktionen för väggarna: Profilen består av två plastplattor kopplade av förstyvningsribben. På baksidan finns en stor monteringshylla i ena änden och en smal monteringshylla på den andra. Monteringsdelen är fastsatt på ramen, och den mindre hyllan är utformad för att ansluta panelerna tillsammans.

    Innan du köper skenor (paneler) måste du beräkna takets yta i rummet eller lokalerna där installationen ska utföras. Efter räkning, bör resultaten läggas till 10-12% av antalet paneler som kommer att gå att trimma.

    Erforderliga verktyg

    För arbete på montering av ram och fastsättning av PVC-paneler på takbasen Du behöver följande verktyg:

    • en hammare;
    • konstruktion nivå och häftapparat;
    • bågfil;
    • perforator och borrar till den;
    • skruvmejsel med munstycken;
    • linjal och måttband, lim;
    • penna eller markör för märkning;
    • elektriska sticksågar (för trimning av paneler);
    • plastplattor och profiler;
    • ramjärnskena och galvaniserade profiler;
    • skruvar för metall och trä, träskruvar, klammer;
    • plastdukar och naglar för metall;
    • säkerhetsglasögon;
    • PVC-lameller (paneler);
    • steg stege.

    Plastprofil (formning) i form av bokstaven "P" används runt omkretsen av rummet - det tar bort panelernas kanter. Du kan använda för dessa ändamål och tak sockel. Kassen utförs med en metallprofil eller en träbar. I rum där fuktigheten är förhöjd (badrum eller kök) är det bättre att inte använda timmer.

    När man fattar beslut om att installera ett tak på taket i vardagsrummet, så kommer en träplint eller parallellstänger att göra. Vid användning av träkomponenter är det bättre att behandla dem med antiseptiska lösningar före installationen. Fästning av panelerna till taket är tillverkat både med skruvar och metallklämmor.

    Tekniska arbeten

    Panelerna kan sättas i taket utan ram, för detta måste takbasen vara mycket jämn. Startprofilen är fastsatt i taket och lamellerna (paneler), förskuren till storlek, sätts in i den. De är fastsatta genom 40-50 cm. Beroende på vad basen väljer och fästdon. Till exempel, om taket är trä, kan du använda häftklamrar.

    Vätskespik används också för att fästa paneler, men taket på dem är monterat en gång och i händelse av demontering avlägsnas det helt enkelt. Ytterligare användning av sådant material är omöjligt.

    När det gäller betonglocket är det bäst att göra en ram på den, eftersom skruvarna inte fungerar. I det här fallet kommer det också att vara mycket svårt att borra hål i betongen under klämmorna.

    En ram (ram) är gjord i situationer där ojämna takbaser erhålls och det är nödvändigt att fixa ljuskällor till taket.

    Först måste du beräkna avståndet mellan taket och panelerna. När monteringen av armaturer (inbyggd) är planerad ska taket vara från panelerna på ett avstånd av 12-15 cm. Ledningarna kommer inte att synas och kommer helt att försvinna under lamellerna. Preliminärt i paneler är det nödvändigt att skära hål för lampor. Efter installationen kommer utrymmet mellan taket och panelerna att vara tomt (ihåligt) och kan fyllas med värme- och ljudisolerande material.

    Innan du monterar ramen ska alla gamla material som täcker taket tas bort.

    ram

    För att göra kassetten mest korrekt (för att montera ramen) är det nödvändigt att markera takbasen. Metoderna och metoderna för hur ramarna installeras på tak i rum med olika ändamål skiljer inte sig från varandra.

    Med hjälp av ett måttband görs mätningar av alla hörn av rummet där PVC-taket monteras.Hitta den lägsta punkten i rummet och fixa den med en markör eller penna. På denna vägg mäta ner 40-50 mm och dra en horisontell linje. På samma sida av rummet, köket eller badrummet, dra samma linje i lämplig höjd. På samma sätt görs mätningar på alla fyra sidorna av rummet.

    Om en punkt är lägre, bör den anpassas till de andra punkterna. och linjer på andra väggar. Således skapas en kvadrat runt omkretsen, vilken bör ligga i samma höjd från golvet, som kommer att ligga till grund för ramen.

    Sedan på ett avstånd av 40-45 cm från varandra borras hålen med en perforator - de borde vara belägna exakt längs de dragna linjerna. Därefter sätts dyvarna in i dessa hål och styrskenorna är fastsatta strängt parallellt med varandra - plastplattor kommer att fästas senare. På detta sätt skapas en ram (lathing) för montering av taket.

    Plastskenor är utrustade med klämmor, som, när de är fastsatta i taket, ska vara vinkelräta mot panelerna. Om de är felaktiga installeras inte fästena mellan panelerna på taket, och ytterligare arbete avbryts.På en trä takmonterad ram utförd på ett liknande sätt.

    Horisontella linjer ritas på motsatta väggar i rummet. De är borrade hål på ett avstånd av 10-15 cm från varandra och sätter in klämmor i dem. Trästångar installeras mot väggen och fästs med skruvar. Därefter utförs sammansättningen av ledningslinjer med hjälp av hängare: styrningarna på ramen är fastsatta med hörn. För detta skulle det bästa alternativet vara att använda en bygghäfta och fästen för fästelement.

    Om du planerar att installera en ljuskrona på taket eller ett stort antal belysningsstrukturer, måste ramen bli starkare. För detta ökar antalet styrskenor, och avståndet mellan dem måste minskas. Ett sådant ögonblick bör inte glömmas när man monterar ramen på en metallprofil.

    Metallprofilen ställs in med utgångsformen U-formadDen är fastsatt i början av takets tak. Guider med perforering placeras i den. Därefter fixeras metallstyren med skruvar till taket med ett steg på 80-90 cm.Denna ram är mycket starkare än trä och plast, men kostnaden för installationen kostar mer.

    Efter uppsamling av ramen utförs installationen av elektriska ledningar i fall då det redan finns belysningsanordningar (armaturer) i taket. Det rekommenderas att placera det i en korrugerad hylsa för att undvika fukt exponering vid avdunstning. Fäst kablarna i taket med lim eller flytande naglar.

    montering

    Efter montering av ramen med egna händer återstår det att skära taket med plastpaneler. Hur man utför installationen kommer att berätta steg för steg instruktioner.

    I början är det nödvändigt att fästa den första installationsprofilen: med hjälp av skruvar är den fastsatt på styrskenorna. Det är installerat i området för fixering av start- och målpaneler. Därefter framställs elementen genom att skära dem med önskad längd.

    Klippplattor behöver lite kortare än längden eller bredden på rummetdär de läggs på taket. Om panelerna är gjorda sammanfaller i storlek med rummets dimensioner är det omöjligt att fylla dem i installationsprofilen eller sockeln.Det är bäst att producera några stycken skär och justera storleken enligt takets konturer. Arbetet utförs av en elektrofetsåg eller "bulgarsk". När materialet är färdigt kan du börja montera det i taket.

    PVC-startpanelen sätts in i installationsprofilen. Den första panelen ska monteras så att den pressas tätt mot väggen. Den monterade skenan är fäst vid väggen med skruvar. Följande plastmaterial måste sättas in i spåret på sidan av monteringshylsan och dockas med den första startskenan. Designen ska sättas fast med skruvar, som föregående del.

    För tillförlitlig fastsättning är det nödvändigt att fästa varje detalj. Nästa skena ska sättas på så sätt att den täcker platsen där skruven eller fästet skruvas in när den föregående skenan fästs. Så hela taket är paneler.

    Det är nödvändigt att noggrant ansluta material till varandra. Paneler måste vara mycket tätt förenade med varandra, så att det inte finns några luckor och luckor. För bättre dockning av skenorna används en gummibåt mellan dem - de pressar material mot varandra utan att skada dem.Hemming den sista PVC-panelen är mycket svårare än de föregående delarna. Det är också värt att notera att det i mycket sällsynta fall inte klipps.

    Vanligtvis passar ett sådant element inte den återstående luckan mellan takbasen och resten av strukturen. En sådan del av panelen skärs noggrant ut, med uppmätning av takets avstånd från två sidor, vanligtvis skiljer det sig åt flera centimeter. När du installerar måste du se till att hela huden inte är skadad, försök att pressa det sista fragmentet tätt och jämnt i den övergripande strukturen.

    På taket i förväg måste du limma plinten eller startprofilen. Panelen trimmas igen till 5 mm och pressas in i den färdiga luckan. Du kan inte minska skenans storlek, så den ska sättas till den näst sista panelen hela vägen till takbasen och hålla fast på sockeln.

    Då är det nödvändigt att stänga hela strukturen med en takplint - den är limad i taket med flytande naglar. Eftersom trimpanelen ofta är kortare eller smalare på grund av trimning, går den djupare in i formningen. För att undvika ett gap i taket bör utrymmet förseglas med vit akryl.

    Om material från utländska tillverkare köps, behövs inga ytterligare åtgärder för att bearbeta den färdiga strukturen. Om efter installationen finns urtag eller oregelbundenhet, är deras korrigering gjord med akryltätningsmedel - de fyller lederna, hörnstyckena och korsningen av taket med plastplintar. I detta fall är sömmarna inriktade och överskottsvätskan avlägsnas omedelbart med en mjuk svamp eller spatel. Till följd av installationsarbetet erhålls ett helt nytt utseende av taket, vars foder kan vara olika i färg.

    Därefter kan du avsluta väggarna med något material, montera lampor i taket och börja rengöra byggnadsskrapor.

    belysning

    För plastplattor används lampor med en viss typ av lampa:

    • halogen;
    • fluorescerande;
    • LED;
    • glödlampor.

    För att installera dem förbereda systemet. Så att belysningen i rummet är bra installeras lamporna på ett avstånd av högst 1 m från varandra. Det är nödvändigt att beräkna var den elektriska ledningen ska gå och hur många belysningsenheter som behövs och hur länge kabeln ska användas.

    För plast måste du välja en brandtrådVilket är fixerat på platser där belysningsenheter kommer att vara placerade. Med hjälp av klämmor och klämmor på ramen sätts en slinga av 10-15 cm lång tråd fast och dras ner genom panelerna. Denna fas av arbetet utförs under installationen av takbeläggningen.

    Lamporna är fasta till 220 V-lampor, och de kan även byggas in i enheter med en nedströms transformator inom 12 V. För vanlig spänning används vanliga lampor. Vid låg spänning i lamporna sätt LED eller halogen ljuskällor.

     Badrum eller kök bör tändas av en separat maskin. Vid kortslutning kommer nödmekanismen att fungera och elförsörjningen stannar. Från elpanelen efter automaten matas strömmen till transformatorn och från den till lamporna. För ljuskällor av hög kvalitet bör avståndet från transformatorn till lampan inte överstiga 2 meter. Upp till fyra armaturer kan anslutas till en transformator.

     Vid installation av lampor på belysning i 220V måste lamphuset vara isolerat. Under drift blir lamporna heta och plastkoncentrationen på taket kan varpa från sin uppvärmning.

     I badrummet måste du hämta lampor med hög grad av skydd så att en vattenstråle träffar lampan stänger inte elkablarna.

     Tips och tricks

     Mästare som är involverade i montering av plastpaneler rekommenderas att köpa material från italienska tillverkare för reparation av takfundament. För priset kommer sådana lameller att vara betydligt högre än hushållsprodukter, men deras styrka varierar med 1,5-2 gånger.

     Det är bäst att installera PVC-paneler i ett par med en assistent, eftersom det är mycket lättare att suga taket med paneler eller klistra på grundplattor.

     Experter rekommenderar att du alltid bär säkerhetsglasögon vid skärning och borrning. För arbete är det bättre att använda en såg eller en sågsåg.

     När du lägger på taklister, appliceras lim inte bara på dem, utan även smala band till väggarna - det här hjälper till att fixa materialet bättre och fylla hålen under det.

     Det är mycket nödvändigt att hammar naglarna in i panelen mycket noggrant, eftersom det här skapar bular som inte kan nivelleras.

     För att rengöra takytorna från kontaminering bör du inte ta hand om rengöringsmedel, eftersom det mest tillförlitliga sättet är att rengöra ytorna med tvålvatten.

     Vackra exempel i inredningen

     Du kan skapa olika stilar av rum från PVC-paneler.

     Paneler i lantlig stil återspeglar landsbygdslandskapet väl. Färgen av materialet "under trädet" och enkla möbler gör att du kan återskapa en bild av livet för landsbygdsinvånare. Ett sådant interiör anses vara modernt idag.

     Att skapa en strikt miljö med minimalismens stil. Dess utmärkande karaktäristik är förekomsten av strikta linjer och fasthållna färgnyanser. I så fall bör möblerna i rummet vara så små som möjligt. Användningen av smala plastlister i kombination med glaselement gör det möjligt för alla att skapa en mysig inredning för rummet, till exempel på badrummet.

     PVC-paneler används för inredningen i stil med Provence. Vanliga möbler och olika nyanser av lameller med bilder av natur och färger hjälper till att skapa en bekväm och avkopplande atmosfär i rummet.

     Genom att kombinera panelerens färger och nyanser kan du skapa olika mönster i taket,gör det vackert och unikt i många år.

     För information om hur man installerar plastpaneler i taket, se följande video.

     kommentarer
     Författare
     Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

     Entré hall

     Vardagsrum

     sovrum