Hur man isolerar taket i ett privat hus inifrån?

På vintern är den termiska förlusten av takkonstruktionen ca 15%. Eftersom huset är varmt och det är kallt ute, bildar kondens i rummet, skapas en gynnsam atmosfär för reproduktion av bakterier och svampar. Därför måste du tänka på den effektiva isoleringen av taket i den inre delen av huset.

Särskilda funktioner

Huvuddragen i takisoleringen från insidan är omöjligheten med att organisera kondensatorns avlopp. Situationen kan korrigeras av dräneringsväggar. Men deras kostnad är inte alla har råd med. Beroende på säsongen kan taket snabbt värma upp och kyla ner. Av den anledningen är huvudtekniken för takisolering inriktad så att kondensat inte skapas i den färdiga strukturen.

För att skapa en varm och mysig atmosfär i huset, rekommenderas att använda mineralull i form av en rulle eller plåt.

I folket kallas en sådan värmare glasull. Om detta material används i samband med ett upphängt tak, kommer gipset att skapa ett oöverstigligt hinder mot den utgående värmen.

Installationen av mineralull ska delas upp i flera steg:

  • Samling och montering av ramen på en metall- eller träbas. För den här processen är det värt att använda en elektrisk borr och dowels.
  • Fyller tomrummet mellan delarna med mineralull. Som bilaga användes speciellt lim för plattor. Det härdar snabbt och skapar en pålitlig fästning av materialet. Glöm inte om den extra installationen av ångspärr.
  • Vid det slutliga arbetet på taket installeras gipset. Det rekommenderas att använda självgängande skruvar av härdat stål som fästelement (de har hög hållfasthet och klarar maximala belastningar).

För en vanlig person verkar det som att installationstekniken är ganska enkel. Emellertid har alla installationsprocesser sina egna nyanser.Det är strängt förbjudet att trycka mineralull. Huvudseffekten av värmebehandling är att bubblorna i materialets inre del inte ger värmeväxling mellan taket och vinden.

Spotlights kan också skapa ett problem. Energisparande lampor är kända för att bli mycket heta. Monterad isolering kommer att förhindra att värmen avlägsnas från lamporna, vilket leder till deras snabba uppdelning. Ett alternativ är att skapa ytterligare ett mellanrum mellan armaturerna och isoleringen (förhindra kylflänsen och luftcirkulationen).

Typer och material

Olika butiker och marknader av byggmaterial erbjuder ett stort urval av isolering. Mot denna bakgrund finns det flera sorter.

Mineralull

Mineralull - den vanliga textilfibern erhållen genom olika metoder. En fiber tillverkad av vulkaniska material kallas stensten. Slag baseras på masugnslagg. Glasull är ett råmaterial som skapas på basis av smält glas. När det gäller isoleringens tjocklek varierar indexet från 2 till 20 cm.

Mineralull är optimalt hygroskopisk, över tiden kollapsar den som ett resultat av kondensat. För att förhindra denna process måste ett ytterligare lager av ångspärr monteras vid montering av isoleringen.

PE-skum

Polyetenskum i form av en rulle på foliebasis - en värmare av en ny generation. Tjockleken på detta material är från 3 till 20 mm. Polyeten är det mest effektiva materialet som används för takisolering. Den lilla tjockleken gör det enkelt att installera i ett privat hus och lägenhet.

Skumplast

Polyfoam - materialet tillverkat av plastmassa i form av celler. Finns i form av kvadrater med en storlek av 1 x 1 m. Tjockleken på arket är från 2 till 10 cm. Materialets densitet varierar mellan 15-25 kg / m2 (skumisolering 25 kg / m2 används oftare för takets isolering). Polyfoam används ofta för isolering av hängande ramar, väggar och andra beläggningar av ett privat hus. Han har bra recensioner.

expanderad polystyren

Extrusivt polystyrenskum bildas genom att göra speciella polymerer: Den färdiga isoleringen skapas genom extrudering av materialet genom en speciell form av 120x60 cm. Tjockleken på det färdiga arket varierar mellan 10 och 200 mm.För isolering av takkonstruktioner använder man ofta ett material med en densitet på 25-45 kg / cm2. Enkelt sagt är det skum som tillverkas med en annan teknik. Dess huvudsakliga skillnad är materialets högre styrka.

Utvidgad polystyren (polystyren) bör användas som takisolering när det planeras efterföljande plastering.

Du kan värma taket med lös lera. Detta material används oftare för att värma vindgolv. Förutom grundläggande material kan väderleksförändringen åstadkommas med en isolon, penofol, penoplex. Det är viktigt att fixa isoleringsmaterialet korrekt. Materialen är lämpliga för isolering på övervåningen, veranda, källare, vind.

Vilken man ska välja?

För att stoppa isoleringsvalet bör särskild uppmärksamhet ägnas åt brandfarlighet, styrka, vikt och permeabilitet. Kostnaden för isolering spelar inte så stor roll som dess effektivitet. Det finns trä och betonggolv. Betongkonstruktioner, till skillnad från trätak, har stor bärkraft. Betong anses vara ett partiellt ånggenomträngligt material, men färdiga plattor förlorar denna indikator.

Trälofter är vanligare i privathem. Normalt monteras vindsvåningar på en träbotten. Det är känt att trädet är föremål för brinnande och väl passerar några par. Om du försöker stänga luften, kommer trädet att börja ruttna över tiden. Det är nödvändigt att markera nyckelfaktorn som påverkar materialvalet - isoleringsskiktets placering. Taket kan isoleras från vindsiden av huset och dess inre del. Älskare av billiga, enkla och prisvärda alternativ för isolering passar vindsvåningen.

Tekniska arbeten

Erfaren experter rekommenderar inte isolerande tak i den inre delen av rummet. Den främsta orsaken är risken för penetration av isoleringen eller dess rök i rummet. Tänk på de bästa alternativen för placering och montering av takisolering, observera arbetsteknik och försiktighetsåtgärder.

Som ett effektivt alternativ kan du använda polystyrenskum (EPS). Installationsarbetet börjar med installation av lådor. I nästa arbetsfas installeras polystyrenskum. Isoleringens tjocklek ska vara 3 mm.

Mät sedan ut mellanslaget mellan lamellerna (högst 2 mm).Tomt utrymme är fyllt med isolering och fixat med dyvar. I slutet av lådorna fixar gipset som ett upphängt tak. Alternativt kan spänningsstrukturer installeras.

Polyetenskum är inte lika effektivt som en värmare. Den kan användas för isolering om värmeförlusten är liten. Montera lådan på taket och fixa penofolen med klämmor. Efter montering på båda sidor av materialet görs ett litet mellanrum för ventilation av luften och ytterligare en kista är installerad.

Vid slutet av arbetet montera gips eller hängande tak. Som ett alternativ rekommenderas penofol att användas i kombination med penoplex.

Gipsblandningar kan bli en extra värmare. De är en utmärkt isolering för taket på en betongbas. Gipsblandningar har hög miljövänlighet. De brinner inte och passar perfekt in i byggnadens stil. Ett av de mest naturliga och högkvalitativa materialen för värmeisolering i händerna är agglomeratet av korkbark. Sådant material är monterat på kassen.Eftersom barkproppar inte är rädda för fukt är ångspärr valfri.

Uppvärmning av taket i den inre delen av rummet beror direkt på det material som används. Med skum kan du inte montera lådan, eftersom den är perfekt monterad på mastic eller lim. Ytterligare styrka till andra material bildar en gångjärnsdesign. I våtrum (till exempel ett badrum) används dessutom en metallprofil, i andra situationer används en trästruktur. Men att isolera taket utan dekorativ dekoration kommer inte att lyckas.

Profilen måste sättas fast under isoleringens dimensioner. Som ett vattentätningsmaterial användes film eller asfalt. Isoleringen är monterad utan extra luckor. Ett annat lager av vattentätning placeras ovanpå isoleringen och hermetiskt limmade. Folieisolering är monterad med reflektor in i rummet. Särskild lathing tjänar som ett extra element av stöd för den efterföljande dekorativa dekorationen av taket.

Tips och tricks

Att stoppa isoleringsvalet är att man måste ta hänsyn till tips och rekommendationer samt ett antal villkor och egenskaper hos basmaterialet.Det är nödvändigt att analysera byggmaterialet (betong, tegel, ved) samt storleken och syftet med rummet.

Markera de grundläggande egenskaperna och egenskaperna för takets isolering:

  • Hög brandsäkerhet (materialet ska inte brinna).
  • Materialets elasticitet och elasticitet spelar en viktig roll vid bevarande och återställande av isolering.
  • Miljövänlig isolering (materialets huvudsakliga sammansättning bör inte innehålla skadliga och giftiga ämnen).

Glöm inte rekommendationerna för installation av isolering. Värmeisoleringsskikt av isolering ska inte störa luftcirkulationen.

Varaktigheten och den långa driftstiden för en värmare beror på den. Värmeisolering av takkonstruktioner i privata hus utförs vid slutförandet av huvudbyggnadsarbetena.

Innan du slutar är det nödvändigt att isolera väggarna och golv. Den huvudsakliga processen med isolering utförs efter byggandet av huset. Designen bör sitta helt ned (detta sker inom 6 månader). Efter denna tid isoleras husets tak.Vid slutet av arbetet monteras isoleringsmaterial med vattentätning på takkonstruktioner. Experter rekommenderar att man lämnar ett litet mellanrum mellan isoleringsmaterialet och taket för luftcirkulationen.

Uppvärmning av ett privat hus är ett ganska jobbigt arbete som kan göras av flera personer med iakttagande av kompetent teknik för installation, installation och materialval.

Den färdiga takkonstruktionen kan minska värmeförlusten med upp till 10%. Som ett resultat kommer ägaren av ett privathus att spara betydligt på uppvärmning, känna sig mysig och bekväm samtidigt som den är inomhus. Uppvärmningsprocessen kräver noggrannhet och ansvar. Från effektiviteten av det arbete som utförs beror på den mysiga atmosfären i huset. Om det finns viss tvivel och osäkerhet i sina egna förmågor, bör isolering av taket överlåtas till erfarna proffs.

Från videon nedan kommer du att lära dig hur man korrekt isolerar taket i ett privat hus med hjälp av en mineralull.

kommentarer
 Författare
Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

Entré hall

Vardagsrum

sovrum