Design tak i sovrummet: vackra inredning idéer

Byggmarknaden erbjuder ett stort utbud av material för att avsluta väggar och tak i alla byggnader och strukturer. Ett brett val gör att kunderna tänker på optimala, vackra och enkla lösningar för tak. Sovrummet är platsen där valet ska vara noggrant och tankeväckande.

Vår artikel kommer att berätta varför du bör ägna särskild uppmärksamhet åt detta, och på vilken typ av beläggning är det bättre att stanna.

Särskilda funktioner

Ett sovrum är ett rum i ett hus eller lägenhet där det ska finnas maximal komfort och mysighet. Efter en hård dags arbete kommer du dit för att vila, koppla av och sova.

Taket i detta rum undersöks, troligen, mycket oftare än i de andra (ligger på sängen).Därför bör valet av tak i sovrummet genomtänkas speciellt för din smak och för rummets speciella egenskaper.

Bestämmer vilken typ av tak som ska tillämpas, du behöver baserat på dess funktionalitet:

 • Färgen och mönstret ska vara lugnt, avkopplande och i harmoni med väggarna och golvet.
 • Med hjälp av olika finish kan du justera den inbyggda belysningen för att bli av med överskridande lampor på väggarna.
 • Beläggningsanordningen kan dölja bristen på form och storlek på rummet.

Efterbehandlingsalternativ

Först och främst är det nödvändigt att överväga vilka efterbehandlingsalternativ det är möjligt att tillämpa under moderna förhållanden och hur de skiljer sig åt.

färgning

Detta är en känd metod för alla, som användes för att slutföra nästan alla lägenheter tills nyligen. Den otvivelaktiga fördelen med dess övervägda budget och enkel design.

En signifikant nackdel är behovet av noggrann ytbehandling. Ingen färg kan dölja oegentligheter, sprickor och andra basfel. Därför var det nödvändigt att försiktigt gipsa taken, ibland med ett mycket stort lager, vilket utan tvekan är mycket mödosamt, och det är svårt för en oförberedd person att uppnå ett bra resultat.

Huvudfärger som används:

 • rentvå. Traditionell finish, ekonomisk och lätt att använda. Det kan inte finnas någon intressant design, men om takytan tillåter, och du behöver snabbt och billigt uppdatera och uppdatera sovrummets utseende, så kan du göra med det.
 • Akrylfärg. Dyraare material som inte är rädda för fukt och är också lätt att applicera. Stort urval av färger gör användningen mer lönsam.
 • Latexfärg kan knappast kallas ett budgetalternativ. En stor fördel är förmågan att maskera små sprickor. Latex försämras inte från fukt och gör basen andningsbar. I sovrummet är detta sant.
 • Om du är orolig för hög luftfuktighet i huset, kan du stanna kvar silikonbeläggning. Det är en elastisk vätska som täcker mindre defekter och har en antimikrobiell effekt.

klistra

Det är mer tidskrävande än att applicera färg. Men resultatet blir mer intressant.

Det finns två typer av material för applicering:

 • tapet. Alternativ för sådan avslutning mycket. Det kan vara andas och miljövänlig ovävda tapeter för målning.Teckningar och texturer är olika, plus du kan hämta färg av någon nyans. Det är ganska svårt att lima dem ensamma på grund av den stora vikten av dukarna.

Andra typer av rulla material kommer att vara kork eller bambu tapeter. Det här är en produkt baserad på naturligt trä, som effektivt inredar inredningen. Naturliga teman är mycket relevanta, och sovrummet kommer att vara säkert med en sådan takbeläggning.. Valet av ritningar på tapeterduken beror på dina önskemål, men du kan ändra den visuella uppfattningen av sovrummet.

För ett smalt rum, till exempel, välj tapeter med ränder och ordna dem parallellt med kortväggen. I ett litet sovrum är det bättre att undvika ljusa och stora mönster i taket.

 • kakel. För en tid sedan har denna typ av finish fått stor popularitet som ersättning för tråkig whitewash och vitfärg. Plattorna är gjorda av expanderad polystyren. Lätta produkter är ganska enkla att hålla fast, förmarkering av basen. Många typer av material kan målas. Takplattan från polyfoam kan vara olika former: rektangulär, fyrkantig, i form av en rhombus eller en sexkant.

Används oftast fyrkantiga produkter.De är mer kända för ögat och lättare att montera för någon form av taket.

Strukturen kan lamineras, präglade, släta kakel, imitation av snidning och stuckatur, såväl som läder, sten, trä eller betong. Lågkostnadsalternativ för beläggningar kan förvärva en gulaktig kant över åren, men detta kan hanteras med periodisk färgning.. Den största nackdelen med polystyrenprodukter är deras oförmåga att passera luft.

Upphängd tak

Denna typ av finish är ganska vanligt nu. Det finns flera olika typer av material för installation av suspenderade strukturer:

 • gipsskiva. Först och främst när de pratar om hängande tak, menar de exakt efterbehandling med gipsskivor. Beläggningen består av två ytskikt av kartong och ett lager av gips mellan sig. Dukarna är ganska tunga och kan bryta ner samtidigt, så det är bättre att bära dem ut i taket tillsammans eller att överlåta det till ett professionellt team.

Skivor är fästa på profiler för styrka och stabilitet. Sovrummet passar det vanliga materialet HL, eftersom vattenbeständighet inte krävs.Den största fördelen med denna typ av finish är möjligheten att översätta några formgivare fantasier. Materialet böjs bra, så att du kan utföra flera nivåer med avrundning, och på omkretsen för att placera bakgrundsbelysningen. Detta kan användas för zonering ett rymligt sovrum och för en spektakulär utsikt över taket.

U-formad design eller en cirkel ovanför sängens plats fokuserar på hennes uppmärksamhet, som centrala detaljer i inredningen. För rum med högt takgips är det bästa sättet att designa övre delen av rummet. För låga väggar är det bättre att välja enfärgad duk av ljusa färger.

 • plattor. I bostadshus tillgriper man sällan denna typ av finish. Kvadratiska eller rektangulära plattor med dimensioner på 60x60 cm eller 60x120 cm monteras på en ram som består av profiler och guider. Produkterna kan vara släta eller präglade (med celler, ränder och andra mönster). Den vanligaste färgen är vit, men du kan också beställa andra alternativ om du vill. Ett sådant tak är enkelt att skapa, är billigt och snabbt installerat.

Om du har meddelanden överst som kan behöva åtkomst, då med ett sådant slutalternativ, kommer de att vara lättillgängliga.Mineralfibern från vilken kakel tillverkas är ganska bräcklig, så det är lätt att skada. Men ersättningen görs utan problem. Ofta är kontorslokalerna färdiga på detta sätt.

 • kassetter. Vid installationen av denna typ av tak trimmer något som liknar den tidigare. Kvadrater av stål eller aluminium 60x60 cm är överlagda på ramen. Basen kan vara delvis synlig, men i de flesta fall är den helt täckt av ett kassettnät.

Denna metod har många fördelar: det är lätt att montera, som designer kan du delvis byta ut element, komma till ledningar och kommunikation. Kassettbeläggningen är brandbeständig och är inte rädd för vatten, det är lätt att ta hand om.

Den största fördelen kan kallas en mängd olika design: matt, polymer, metalliserad eller till och med speglade tak. Det enda som detta system kommer att kosta dyrt.

 • Racklofter. Gjord en sådan beläggning av långa räcken. En metalllegering eller polyvinylklorid tas som bas. Fragment av aluminium har vanligtvis en liten bredd, upp till 200 mm. Men under beställningen kommer alla format.

Nyanserna av metaller ser imponerande ut: guld, förkromat, brons, silver, men tack vare färgning kan du lägga till någon annan färg, från pastell till syra.Enligt strukturen kan du välja lameller med mask, perforering eller vanligt slät.

Du hittar inte bara raka alternativ, utan även produkter i form av vågor, V-formade och andra. För designer fantasi är omfattningen enorm.

PVC-lameller är låga kostnader, lätta att underhålla och olika. De imiterar trä, marmor, tyger, kan vara absolut någon färg, blank, matt, spegel.

 • Spänningsduk. Det mest populära alternativet just nu för att slutföra rummen. PVC-ark och i vissa fall tyg är fastsatta på metallramen. Skärning skräddarsydd för varje enskilt rum. Ytan kan vara matt, blank, med satinglans, mönster och några toner.

Metoden, som suspensionen, är bra för ofullkomliga basklackar. Alla fel kommer att döljas med hjälp av den applicerade duken. Vid spänning av filmen eller tygmaterialet måste du omedelbart överväga placeringen av lamporna och sättet att fixera gardinerna. De kan hänga på väggkornet eller fästas i taket under installationen. Nackdelen med denna dekoration är dess ganska höga kostnader, särskilt för rymliga sovrum.

stilar

Om du har valt en viss stil för ditt sovrum, måste du stödja det med hjälp av taket.

 • Varje modern design kommer att dekorera fashionabla stretch eller falskt tak. Multi-level design och en kombination av flera metoder kommer att bli trendiga tillägg till det eleganta interiören. Passa bra i modernt sovrum gipsskivor på taket med avrundade former, belyses av belysning. Kassettinsatser med spegel eller blank yta kommer också att vara spektakulära.
 • För fans av minimalism passa sträcka satin eller matt kanfas med dolda gardinstänger. Konturbelysning hjälper till att späda lakonisk design. När det gäller hängande tak kan du kombinera två olika färger av beläggningar på olika nivåer, till exempel svartvitt.
 • Högteknologiska kan åtföljas av ett stort antal insatser, övergångar och trasiga linjer. Det är intressant att betona högteknologisk stil integrerad multicolor belysning. Både blanka texturer och rika ljusa nyanser kommer att vara lämpliga.
 • dekoration i klassisk stil kan utföras med hjälp av ett sträcktak eller gipsskiva. Avslutningen av en vit och beige skala med satin glans eller matt alternativ kommer att se bra ut. Klassiken kombineras framgångsrikt med imitation av stuckatur, snidade takkorn, målning på sträckduken.
 • Nischer med guldutskurvor, blå färg, runda former och kupolimitationer är understrukna Kungliga riket. Men dessa typer av finish är endast tillgängliga för stora rum.

utformning

Många är rädda för att använda vanliga färglösningar för tak i sovrummet, som föredrar vit färg. Moderna material gör att du kan slå några olika färger. Ett mörkt tak är bäst kvar för rymliga sovrum. Rika variationer av chokladbrunt, bordeaux, malakit, lila och djupt blått, kommer att ge mysighet och komfort till ditt viloum.

Intressanta idéer med fördelningen av taknischer i området ovanför sängen. Det kan betonas mönstrad tapeter, flyttar från vägg till tak. Särskilt framgångsrikt kommer tyger med imitation av tyg (silke eller jacquard) eller stora mönster i orientalisk stil att passa in.

Beige gamma i en blank version kommer att glittra på ett nytt sätt. I kombination med gipsmönster eller utsmyckade plintar och en kristallkrona får du ett neoklassiskt sovrum. För romantisk natur, helst kvinnlig, skulle en bra lösning vara att stanna på ett rosa tak. Satin eller glansig glans, känsliga vita ljus och korta ljus betonar vårens färskhet och ömhet i inredningen.

Idéer med en blå nyans kan återspeglas både i ett klassiskt palats tema och i fantasi tak, vilket ger effekten av en klar, ljus himmel över huvudet. Användningen av sträckduk med fotoutskrift kommer ytterligare att förbättra känslan av öppet utrymme.visar moln. Fototyget ger mycket utrymme för fantasi: du kan dekorera sovrummet med orkidéer, målningar, små blommönster.

Djärva designlösningar erbjuder att imitera på takytan eller stjärnhimmel. Spegelbeläggningar på toppen av rummet är lämpliga för extraordinära personer., men inredningen blir ovanligt spektakulär och trendig.

Tips för att välja

Det finns vissa nyanser som bör observeras, oavsett vilken typ av tak som du väljer:

 • För någon typ av tak behöver du veta den exakta höjden på väggarna. Upphängda och upphängda tak på flera nivåer måste installeras i rum minst 250 cm i höjd.
 • Om fönstren möter norr är det bättre att använda lätta och varma nyanser i dekorationen. Glatt tak kommer att återspegla mer ljus. Detta kommer visuellt att göra rummet mer bekvämt.
 • Med hjälp av taket kan du skapa en extra zest i designen, om du överväger för vilken den är avsedd. För barn är det bättre att välja neutrala nyanser av tak med mjuka mönster. För en tjej eller en äldre pojke kan du sluta på fotobloggen med stjärnor eller moln, blommor och fjärilar. Tjejens rum kan vara romantiskt och luftigt på grund av den ovanliga belysningen, blommönster. Det är lämpligt att använda metallinsatser och lampor.
 • Nästan alla typer av takdekoration är säkra för hälsan, men för fläktar av naturlig stil bör du vara uppmärksam på rullen med naturliga tapeter eller träplattor. Det finns inget mer miljövänligt än äkta trä. Detta är en dyr och spektakulär yta för ett mysigt sovrum i ekologisk eller rustik stil.
 • I rum med sluttande tak finns vissa funktioner i designen. Oftast är det ett sovrum som ligger på vinden i landet. Ett lågt rum med ett lutande tak är bättre att ordna med inbyggd belysning istället för en skrymmande ljuskrona. En utmärkt lösning skulle vara en fönsteranordning i en lutande yta. Om detta inte är möjligt, kan du få ut av situationen genom en matt genomskinlig paneler och dekorativ belysning.

Vackra exempel i inredningen

Bedside område fördelas ljus tapet med ett stort mönster och gipsstrukturer, vilka bildar en nisch i väggen och taket. Mörk färg ger mysterium och lyx. Och hemlig belysning ger värme och komfort.

I ett litet rum om du vill använda en multi-level tak är bättre att välja en ljusare nyans och korrekta former. Den cirkulära urtagningen betonas av strålkastare och uppmärksammar kristallkronan i mitten.

I ett stort klassiskt sovrum kan man inte utan en baldakin över sängen. Det kan både helt täcka sömnområdet och tjäna som ett dekorativt element.I vilket fall som helst kommer den hängande ledgen att hjälpa dig att dekorera denna design korrekt.

Mörk färg på ett takbeläggning kombineras med en podium under en säng. Glansig glans förhindrar den dystra uppfattningen av inredningen, och resten av taket och väggarna i beige toner kommer att lugna bakgrunden.

Racklofter med imiterat trä passar perfekt in i atmosfären av en stadslägenhet och ett lanthus. Plastremsor är bättre att välja en ljusare nyans än golvet.

Du hittar fler alternativ för vackra tak för sovrummet i nästa video.

kommentarer
 Författare
Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

Entré hall

Vardagsrum

sovrum