Träfasad: typer och färger

Siding är ett efterbehandlingmaterial, som för närvarande är mycket populärt bland konsumenterna. Träfasader ser alltid mycket vackert ut, oavsett vilka färger det är.

Fördelar och nackdelar

Byggnaderna av trä ser väldigt presenterbara, vackra, naturliga, och därför är detta material valt av många. Några är emellertid inte nöjda med sådana brister i trädet, som användbarhet och svårigheter i vården. Det är också värt att notera att byggnadsarbeten med trä är vanligtvis ganska dyrt. Med en siding imiterar en träyta, är det i alla dessa planer mycket lättare.

Sådana beläggningar föreföll ungefär ett halvt sekel sedan i Kanada och Nordamerika, och de blev snabbt snabbt populära på grund av det stora antalet fördelar.Tidigare användes sidokanter, efterliknande en träyta, endast för byggnader av trä, men nu är det valt för en rad byggnader.

Siding kan imitera även krumningen av stockar. Med hjälp av detta material kan varje byggnad ges en speciell stil.

De viktigaste fördelarna med vedspårning:

 • miljövänlighet
 • effektivitet;
 • estetik;
 • brandbeständighet (sådana material sprider inte eld och brinner inte själva);
 • Möjligheten att tillhandahålla utmärkt ventilation av byggnaden (om korrekt utför installationsarbete, luftfuktighet och mikroklimat i rummet blir optimala);
 • enkel installation, låg vikt;
 • hög hållfasthet (ytor som är färdiga med sidospår behöver inte stärkas ytterligare);
 • motstånd mot insekter, solljus, mögel, rost;
 • motstånd mot temperatur extremiteter, kyla, värme, olika atmosfäriska influenser;
 • möjlighet att göra utan märkbara leder
 • förmåga att tillhandahålla ljud och värmeisolering.

Siding är ett material som kan pågå i mycket lång tid (upp till ett halvt sekel). Särskilt noggrann vård av sådana beläggningar krävs inte: det räcker bara för att tvätta dem från tid till annan. Om behovet uppstår kan du enkelt ersätta enskilda element.

Nackdelen med sidospår är att de inte är lätta att fästa vid brutna och krökta baser.

typer

Framsidan under träet är uppdelad i flera typer, beroende på beläggningens struktur. Det finns följande typer av material för yttre dekoration.

 • "Fiskbens". Detta alternativ är inte särskilt populärt bland ryssarna, eftersom sådana material oftare erbjuds av utländska tillverkare.
 • Blockera huset eller "under loggen". Ofta väljs sådana material för landbyggnader. Så du kan uppnå likheter med timmerstugor.
 • "Ship board". Sådana beläggningar kan kallas klassiska.
"Fiskbens"
Blockera huset eller "under loggen"
"Ship board"

Siding kan vara vertikal eller horisontell. Vertikala paneler används vanligtvis horisontellt, men de har nyligen blivit populära eftersom de ser väldigt intressanta ut. Vissa konsumenter föredrar även att kombinera olika element. Sidingskivor är uppdelade i olika typer beroende på materialet från vilket de tillverkas.

vertikal
horisontell

Vanligtvis köper konsumenter vinyl, akryl, metall (till exempel aluminium) eller vedspår.

vinyl

Denna sidospår är motståndskraftig mot mekanisk stress och frost. Det kommer att kunna fungera under mycket lång tid, och samtidigt kommer det inte att förlora sin färg, det kommer att förbli vackert och ger ett tillförlitligt skydd för grunden. Vinylbeläggningar är miljövänliga, de är inte föremål för råtta. Byggnaden kommer inte för tidigt att kollapsa eftersom inga insekter eller parasiter skapas i beläggningarna.

Vinylplattor är belagda med en speciell beläggning som gör dem mer hållbara och absorberar värme. Vinylsidor är väldigt mycket som en naturlig träyta. Priset på sådana produkter är ganska överkomligt, och installationsarbetet utförs vanligtvis utan betydande svårigheter.

Vinylsidor sprider inte eld, antänds inte. Du behöver inte ta hand om honom efter installationsarbetet. Sådana paneler är flexibla, de kan till och med användas för avrundade baser.

akryl

Akrylfasadprodukter är också ganska lätta att installera, särskilt noggrann vård av dem behövs inte.Externt liknar akryl och vinylmaterial varandra, men det finns vissa skillnader i egenskaperna.

Akrylbeläggningar är resistenta mot mekanisk stress och slitage. De är resistenta mot höga och låga temperaturer, som kan bibehålla egenskaper i kyla och värme. Sådana beläggningar påverkas inte av UV-strålning. Akrylfasad är resistent mot kemikalier, syror, alkalier, oljor. Akrylplattor kan vara blanka, de har olika former. Tack vare en speciell prägling är det möjligt att imitera rundade stockar.

Du kan välja ett alternativ som passar perfekt in i den övergripande utformningen av huset.

metall

Metallpaneler är mycket lätta att installera, vanligtvis installeras arbetet så snart som möjligt. Metallfästen har lång livslängd. Sådana paneler är miljövänliga, de är väl dolda olika nackdelar med ytor. Innan du installerar metallplattan behöver du inte nivån på basen. Färgen på sådana beläggningar förblir densamma även i de fall då de utsätts för UV-ljus under lång tid.

Det finns många fördelar med metallskärning, men det bör noteras att skyddskiktet inte ska skadas. Om det ändå brinner eller bortskäms på något annat sätt, primärt det skadade området och applicera färg på det så att det passar panelens ton.

trä

Träfasad är ett material som många konsumenter föredrar. Sådana beläggningar ger mysighet och komfort i huset, eftersom de har en sådan underbar egenskap som värmeledningsförmåga. Sådana material är inte rädda för även mycket låga temperaturer; Denna kvalitet är särskilt viktig för invånarna i norra regionerna. Träfasning är lätt att installera.

Träfasadpaneler har emellertid också nackdelar. Träprodukter är inte resistenta mot höga temperaturer eller brandbeständighet, så de ska hållas borta från antändningskällor. Invånarna i de södra regionerna är bättre att välja andra material. För sådana beläggningar behöver särskild vård. Det rekommenderas att använda svampdödande, vattentätande medel. Träfasad är bäst att inte applicera på platser där mycket hög luftfuktighet är typisk.

För ytterligare skydd av ett träd är det värt att applicera träfläck eller lack på den.

dimensioner

Längden på sidospåren varierar från 200 till 600 cm. Vanligtvis är deras bredd 0,1-3,3 m. Sidospår är en ganska tunn beläggning, oftast är dens tjocklek ca 0,1 cm. Eftersom sådana produkter är lätta är de mycket praktiska i använda. Vid genomförandet av efterbehandling uppstår arbetsproblem ganska sällan.

färg

I moderna butiker hittar du sidospår av olika nyanser. Tillverkare erbjuder många alternativ: från mörk valnöt och pistasch till gyllen ek, kastanj, cappuccino. Bland de mest populära alternativen kan identifieras sandelträ, ek, körsbär.

Välja den mest lämpliga nyansen av sidospår, fokusera på byggnadens övergripande utformning. I allmänhet bör utformningen av husets mantel skapa en känsla av harmoni.

Hur man väljer?

För att hitta rätt fästning för en fasad av betong eller annat material, Det är nödvändigt att ta hänsyn till vissa rekommendationer.

 • Tänk på sannolikheten för en brand. I vissa regioner är det värt att använda endast de material som är brandbeständiga.
 • För ramskärm är blockhus, byggnader av tegelplattor speciellt lämpade för metall.
 • Välja metallprodukter, var särskilt uppmärksam på hur bra ytbeläggningen är. Det borde vara enhetligt.
 • Vid inköp av akryl- eller vinylbeläggningar ska du fokusera på skärmens kvalitet. Det bör inte finnas märkbara sprickor på ytan (detta gäller särskilt för produkter som är präglade).
 • Vid val av material från trä, var uppmärksam på trätyp och kvalitet. Skyddande antiseptiska medel ska appliceras på produkterna.
 • Se till att tillverkarens garanti, kvalitetscertifikat.

Eftersom alla ovanstående material har både fördelar och vissa nackdelar är det ganska svårt att säga vilken sidospår som är bäst. Det beror helt på den specifika situationen. I vilket fall som helst bör preferenser ges till produkter från tillverkare som har vunnit konsumenternas förtroende.

Om den viktigaste kvaliteten för dig är brandmotstånd, bör du välja material från metall. För älskare av naturlighet är trä väl lämpat.Om du behöver relativt billiga beläggningar ska du stoppa valet på plast. Oavsett material du väljer bör du ta hänsyn till alla rekommendationer från experter angående genomförandet av installationsarbeten.

Om de hålls i enlighet med reglerna kommer resultaten inte att svika och täckningen kommer att vara så lång som möjligt.

Subtiliteter av installationen

Före installationen, ta bort utskjutande element från fasadväggen, ta bort buskar och trädgrenar som ligger nära basen. Avlägsna från gamla väggen den gamla skiktbeläggningen, mögel, damm, olika föroreningar.

Om basen är av trä, bedöma dess skick. Lösa brädor måste fixas, de ruttna måste bytas ut. Om ytan är betong eller tegel ska du förinstallera en stark ram gjord av metallprofil eller trästänger. För att motstående material inte deformeras på grund av temperaturskillnader, installera produkter så att de överlappar varandra (minst 30 mm).

Använd kvarnen för att klippa paneler ska vara med största försiktighet, annars kan det vara möjligt att produkterna smälter runt kanterna.

Vackra exempel

 • Akrylmaterial över tiden ändrar inte deras färg, de kommer alltid att se väldigt vacker ut.
 • Vinylmaterial mycket lik naturlig trä.
 • Metallprodukter lämplig om du vill få en estetisk och maximal hållbar beläggning.
 • Träfasad - Perfekt för dem som uppskattar skönheten och fördelarna med naturmaterial.

Du kommer att lära dig mer om träspår i följande video.

kommentarer
 Författare
Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

Entré hall

Vardagsrum

sovrum