Träbordsben: modeidéer

 Träbordsben: modeidéer

Träbordsben kan inte bara vara ett funktionellt nödvändigt möbelelement, utan också bli en riktig dekoration. De mest intressanta och kreativa idéerna för design av träben kommer att diskuteras i vår artikel.

Materialfördelar

Trä är det material som föredras sedan antiken. Och det här är inte en slump. Det är lätt att bearbeta, vilket gör att du kan ge den färdiga produkten en mängd olika former. En annan fördel med trä är säkerhet för människors hälsa.

För tillverkning av stöd för möbler använd olika typer av trä:

 • Det anses vara den mest hållbara ek.Han är inte rädd för hög luftfuktighet, extremiteter i temperaturen, ruttnar inte. För bearbetning av sådant trä krävs särskild utrustning, vilket leder till den höga kostnaden för den färdiga produkten. Med tiden förvärvar eken en djupare färg.
 • Muttern är också resistent mot fukt. Dess fördelar är lätt polering och hög hållbarhet. För att trädet behåller sitt felfria utseende under en längre tid krävs emellertid behandling med ett speciellt verktyg som förhindrar att röten uppträder.
 • Vacker nyans hör till bok. Träet är mycket slitstarkt, men inte fuktbeständigt.
 • Tropiskt wenge trä är ett annat populärt alternativ. Den färdiga produkten är resistent mot mekanisk spänning, så att den under lång tid behåller sitt felfria utseende.
 • Mahogny har höga egenskaper. Den enda nackdelen är kostnaden är för hög.

Tillverkningsprocess

Träben för bord görs på flera sätt:

 • När du använder svarv Arbetsstycket är monterat på ett stöd. Enheten skär en given form, medan arbetsstycket roterar runt en axel vid hög hastighet.Fördelarna med sådana ben - enkel produktion och därmed den låga kostnaden för den färdiga produkten.
 • Fräsning metod låter dig göra original och mycket vackra produkter. Fräsmaskinen visar mönstret och formen enligt parametrarna i programmet. Denna metod är relevant vid bearbetning av dyrt trä, där chips och skrot inte är tillåtna. Med hjälp av fleraaxliga fräsmaskiner tillverkas snidade ben som ser väldigt imponerande och lyxiga ut.
 • Trots den omfattande användningen av modern teknik, manuellt arbete inte sjunkit till glömska. Hittills har hantverkare huggats av trevliga trämöbler. Manuell arbetskraft är tidskrävande och tidskrävande. Därför är sådana produkter ganska dyra.

Designfunktioner

Alla familjemedlemmar samlas vid middagsbordet. Han är en symbol för familjens eldstad. Antalet träben vid bordet kan vara mycket annorlunda:

 • En prop. Ett kännetecken för utformningen av sådana modeller är massivitet. För att bordsskivan skall förbli stabil måste foten vara kraftfull och stor. Det här alternativet ser bra ut i runda och ovala modeller.
 • Två stöd. Perfekt för ett ovalformat bord. Designen är stabil, eftersom benen slutar med en förlängning som ökar fotavtrycket. Som regel är två ben anslutna av en hoppare. Den kan placeras både på toppen och längst ner. Särskilt spektakulära utseende modeller som är utrustade med en snidad lintel.
 • Fyra stöd. Detta är det vanligaste alternativet. Benen på dessa bord kan vara original, med snidade insatser. En speciell nisch är upptagen av korta bord, där benen är rektangulära stänger, utan några dekorativa element. Denna teknik är relevant för högteknologiska stilar, landmusik.

Stilistiska beslut

Benens form och stil kan vara mycket varierande. De mest populära är:

 • Cabriole. Formen på ett sådant ben liknar en våg med två böjningar. Benet verkar bildas av två bågar som ligger mittemot varandra (en smidig flyter in i den andra). Rundhet, elegans - de karakteristiska egenskaperna hos cabrioli. Stilen var en indikator på lyx och rikedom i XVIII-talet.
 • Empire. Stil kom till oss från antiken. Dess funktion är närvaron av lättnad prydnad.Tabellens ben tillverkas ofta i form av tassar av fantastiska varelser - griffiner eller kvinnliga figurer. För tillverkningen kommer att kräva tätt trä, utan att ge chips.
 • Viktoriansk tid. Sådana produkter är mycket vackra. De innehåller ofta växtelement. Formens förlängning, symmetrisk prydnad, förgylld inredning - huvuddragen i stilen.
 • Geometrisk stil. Dess grund är korrektheten av former och enkelhet. Det koniska benet kan kompletteras med en boll eller en triangel. Svår dekor, snidade element i dessa modeller är frånvarande. Denna tabell kombineras perfekt med inredningen i en modern lägenhet. Geometriska element belyser perfekt minimalism och högteknologiska stilar.
 • Kombinerad stil. Designers använder ofta flera stilar, skapar deras mästerverk, vilket ger produkten en speciell smak. Geometriska former är väl kombinerade med snidade dekorativa element och krökta linjer.

Designalternativ

Med hjälp av olika inredningsmetoder kan du vrida bordet i en exklusiv, som ingen av dina vänner och bekanta kommer att ha:

 • Med hjälp av en mejsel eller annat skarpt föremål, mönstrar och prydnad är snidade på ytan.Denna teknik kallas carving.
 • Incisorer, pärlemor och elfenben är nödvändiga för inlägg.
 • Individuella delar av benen kan beläggas med guldblad, koppar eller brons.
 • Lak används som träbeläggning. Använd ofta flera av dess lager. I antikviteter kan deras antal nå upp till 200.

Snygg designteknik

Särskilt populära är designmönster som är anmärkningsvärda för originalitet och originalitet:

 • För att ge vardagsrummet ett ovanligt, men samtidigt modernt utseende, hjälper ett runt bord av glas och trä. Den genomskinliga bordsskivan vilar på tre dubbla brett ben av oregelbunden form. Glas ger ljushet, luftighet och ger dig möjlighet att se trämönstret.
 • En intressant teknik är användningen av ljusa färger. Om benen på glasbordet är gjorda för att passa in i kökets interiör, blir de en färgprydnad i harmoni med möblernas fasad. Slumpmässigt beläget, kommer de att ge unikhet.
 • Soffbord - ett viktigt drag i vardagsrummet. Dessutom har de ett vackert utseende, deras värdighet - funktionaliteten.Niches, olika hyllor tillåter ägaren att placera olika användbara bagage inne i bordet.
 • Särskilt intressanta är borden, där bordplattan smidigt strömmar in i benen.

Träben kan göra ett bord till ett verkligt konstverk. Samtidigt använder designers de mest otroliga formerna.

Hur gör man själv?

Möbler, handgjorda, exklusiva. Dessutom är flygningen av fantasi inte begränsad. Därför kan du experimentera och att göra en snygg original sak med minimal ansträngning:

 • Skissen måste först överföras till papper. Du kan använda ditt alternativ eller tillämpa det du ser och gillar. Glöm inte att längden på benen vid matsalen och soffbordet är annorlunda. Den enklaste formen av ben - barer.
 • Efter mätningar fortsätt till inköp av material. Skaffa lite mer trä än det beräknades.
 • Avslutade ben måste vara polerade för att säkerställa att ytan är helt slät och skadar inte huden. Använd lack och impregnering som skyddar mot fukt.
 • Inte nödvändigtvis benen vid bordet bör vara traditionella. Dra fördel av de små långa stängerna.Fäll dem på ett kaotiskt sätt, håll ihop med skruvar eller trälim. På toppen av designen placerar glasbänken. Kombinationen av glas och trä kommer att ge en fantastisk effekt.

Att ge dig kan bygga ett ovanligt men mysigt bord, vars ben är en gammal stubbe. Observera att stubben ska vara torr, utan råtta och fuktig. Det rengörs av bark och mjuka partiklar.

Rikta stumpen i förhållande till horisontalplanet med en nivå. Ytan på ett sådant märkligt ben är malet och lackerat. Träbordsskivan är fastsatt med skruvar eller naglar. Om man använder en bordsskiva från transparent glas får produkten speciell stilistik och effekt. Det kommer att bli en riktig dekoration av vardagsrummet.

Hur man gör träben med egna händer, se nästa video.

kommentarer
 Författare
Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

Entré hall

Vardagsrum

sovrum