Metallben till bordet: form och design

Många människor, väljer ett köksbord, uppmärksammar inte alls hans ben, och under tiden är denna detalj mycket viktig för vidare användning av möbler. Som regel har ett klassiskt köksbord fyra stöd och en bordplatta. I butikerna kan man dock möta minst stabila mönster med tre ben eller x-formig underdel. Idag ska vi prata om dessa delar gjorda av olika material.

typer

metall

Metall - ett extremt vanligt material för produktion av stöd för köksbord. Eftersom detta är ett mycket starkt råmaterial, är benen som är gjorda av det extremt stabila och slitstarka. Ytterligare stabilitet ges av plast- eller gummiproppar som sätts på stöden för att hindra dem från att glida på golvet.Även detta material är efterfrågan bland hantverkare som gör borden själva. Detta beror på det låga priset och hållbarheten hos metallen. Sådana underställen utsätts ofta för färgning eller krombeläggning.

Det är värt att nämna modeller med järn smidda ben. Denna version av supporten är extremt stabil, hållbar och behöver som regel inte repareras. Dessa ben är mångsidiga och passar lätt in i alla inredningar, se alltid fördelaktigt och dyrt ut. Detta val är också praktiskt eftersom det inte behöver särskild vård. Det finns inga speciella rekommendationer för användning eller rengöring.

Metallben består ofta av rör vars diameter är upp till 60 mm och rörets väggtjocklek är 1 mm. En metallkärna sätts in i en sådan del, och hela utrymmet är fyllt med fyllmedel. I dyra bord är stödmaterialet ofta rostfritt stål. Inte mindre populära råvaror är aluminium, järn och krom.

Ytan på metallbenen kan vara:

  • lysande;
  • matt;
  • tonad brons, guld eller annan dyrare metall;
  • målat med emalj.

Lager av stål är formade rör, så du kan göra dem själv, inte glömma om pluggarna i ändarna. Rektangulära tabeller kan vara utrustade med sådana ben. För ett skrivbord eller datorbord i loftstilen är endast snidade metallramar lämpliga. För stolar är det också bäst att använda metall för att skapa en komplett uppsättning.

trä

Träet är den vanligaste versionen av benen. Ett stort antal anhängare av gamla traditioner väljer träbord. Dessutom passar sådant inredningsmaterial bra in i den mest snabba inredningen. Många konsumenter uppskattar miljövänligheten i detta material. Enkelheten i träbearbetning gör det möjligt att skapa stöd av alla storlekar och former: från runda och fyrkantiga till snidade.

Modeller med vackra snidade ben ser sofistikerade och eleganta ut. Ofta ger dessa stöd ett generellt intryck av möbler, så att du kan välja ett enklare material för bänkskivan med fokus på dig själv. När man skapar trästöd för skönhet och hållbarhet, är de malda och täckta med flera lager lack.Mängden av denna komposition kommer att ta så mycket som är nödvändigt för att erhålla en jämn yta.

För tillverkning av trästänger med en träbredd på minst 5 cm. Mer demokratiska trädslag för benen - tall, valnöt, ask, bok, björk. Dyra arter är mahogny, ek eller wenge.

plast

Plastkonstruktioner är också populära och vanliga, eftersom de är gjorda av billigt material. Dessutom är det lätt att arbeta med honom. Den tekniska processen med plasttillverkning har nu nått sådana höjder, vilket gör det möjligt att använda speciella tillsatser eller skapa speciella förhållanden för att erhålla ett material med helt olika egenskaper - från extremt elastisk till mycket hård, liknande hårdhet till sten. Möbelben av polyuretan är till exempel mycket slitstarka. De tål tunga belastningar och vibrationer, och egenskaperna hos polyuretan gör det möjligt att ge dem önskad form.

Stöden av sådant material är väl kombinerade med alla typer av bordsskivor, vilket ökar antalet olika val. Slitstyrkan hos sådana material beror på deras immunitet mot fukt och rök.Detta låter dig använda dem för borden på badrummen, liksom på gatan. Men det är värt att överväga stödets tjocklek: ju större tjockleken på plasten är desto pålitligare är stödet.

Ett bra val av sådana strukturer och när det gäller brandsäkerhet i rummet, eftersom sådana material bromsar långsamt, det vill säga i händelse av brand, kommer de att förhindra att det sprids i hela huset.

Plaststöd har ett stort urval, eftersom det här materialet är lättast att deformera och skapa önskad form. Men tyvärr kan styrkarakteristika hos billig plast inte konkurrera med material som trä eller metall.

Att göra plast med speciell styrka eller plasticitet är en tidskrävande och dyr process. Därför brukar plast i synnerhet inte dra nytta av andra material i kostnaden. Och välja mellan välbekant material eller plast, användarna väljer ett val till förmån för den första. Detta beror på materialets miljöegenskaper och delvis till de vanliga traditionerna.

För glasbänkskivor

Stor uppmärksamhet ägnas åt designen av bordbenen när kunden väljer en transparent (glas) bordplatta.I det här fallet tar bordet ett riktigt ovanligt utseende och benen spelar en stor roll i sin design, för att med hjälp av sin form, storlek och färg skapas objektets övergripande stilriktning. Därför används ofta en metalllåda böjd i rätt vinkel med ett tvärsnitt som stöd.

Lyxiga utseende metallben med öppningsväv. Den kan fylla hela utrymmet under bordsskivan eller vara en del av en gemensam avsikt, till exempel vara i form av en gren med löv som vackert omsluter huvuddelen av stödet. Smidda stöd är resistenta, och produkter från en metallprofil är lättare och billigare. Valet av dessa eller andra alternativ är en personlig sak.

Med glasplatta, modeller av ben från massivt trä X-formad från en bar med en kvadratisk sektion ser mycket extravagant ut. Harmoniskt se sådant stöd, lutande i en vinkel och konvergera i mitten.

Andra material

Den extraordinära afrikanska andan i rummets övergripande design gör benen tillverkade av bambu. Den komplicerade labyrinten av bambu stjälkar av en snygga vävning gör att även de mest betungande kännare av lyx att beundra.Också ganska populärt material för flätade ben kan vara pilgrimsvin eller en vinstock. Kanske användningen av andra material med tillräcklig flexibilitet. Möbler med sådana utsmyckade ben beställs oftast för stugor och hus utanför staden. En liknande version av stöden ger den övergripande stilen i rummet till byn eller ekologiska riktningen.

Ett helt glas matbord ser väldigt dyrt ut och ovanligt. Detta gäller särskilt för inredning av rum där en stor mängd glas eller porslin porslin ingår. Dessa bord är mer ömtåliga och lämpar sig för människor för vilka skönhet är i första hand, och inte funktionen hos objektet. Färgen och formen på glasbenen är också ganska olika. Ofta skiljer sig glasskärmens skugga radikalt från bordets färg.

Ett bra alternativ skulle vara att kombinera olika material när man skapar ben, till exempel glas och trä.

I interiören

Många designers föredrar kromben. Sådana stöd passar framgångsrikt i högteknologiska och minimalistiska stilar, samt uppdaterar retrostil. Den senaste designen på benen förvånar med deras ovanliga prestanda.Ofta spelar tillverkarna med benens form, vilket skapar mycket breda eller så smala som möjligt alternativ för bordet. Populära böjda stöd eller produkter dekorerade med alla slags inredning.

aggregatet

Experter säger att plånet om bordplattformens stabilitet ligger i den korrekta bordssamlingen och korrekt installation av stöd. Smidda produkter i denna fråga är en storleksordning bättre än någon annan, och konstnärlig smide skapar sådana mästerverk av metall som inte varje mänsklig fantasi kan. Måla dessa stöd i nyanser av svart, brons eller guld. Detta framhäver ytterligare elegansen hos enskilda delar, produktets adel och skyddar den mot yttre påverkan.

Gör det själv

En ny populär trend är tillverkningen av hushållsartiklar med egna händer. På samma sätt skapas tabeller. I detta fall rekommenderar folkhantverkare användningen av vanliga vattenrör. När du ser bilderna av möbler gjorda av sådana rör, inser du faktiskt att det ser ganska originellt ut.

Hur man gör ett bord med egna händer, se nästa video.

Metallrör är mycket slitstarka.Att göra egna händer garanterar lägsta priset på sådana produkter. Således har du satt dig själv målet att göra bordet själv, du kan sluta med en solid, hållbar sak för ett öre, men i det här fallet är det nödvändigt att ta hänsyn till att det här är en mycket lång och svår process.

kommentarer
 Författare
Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

Entré hall

Vardagsrum

sovrum