Bordsskiva i köksinredning

Sill-bordplatta - det här är en utmärkt lösning för kökets inredning i en liten lägenhet. En sådan design kan se väldigt snygg och ovanlig och ger dig också möjlighet att spara utrymme i ett litet kök - även i rymliga rum används det här alternativet ofta som extrabord. I den här artikeln kommer du lära dig mer om snygga modeller och placera bänkskivan på vindrutan.

Särskilda funktioner

En sådan modern designlösning har både fördelar och nackdelar. Man gillar verkligen den här kompakta designen, som kombinerar en fönsterbrädan och ett bord, men andra kan tycka att det är obekvämt. Om du inte har bestämt om du behöver en fönsterbänk i ditt kök bör du vara uppmärksam på följande funktioner:

 • Först och främst måste du komma ihåg att en sådan tabell kommer att vara ganska smal - oftast ligner denna lösning en barräknare. Detta är idealiskt för en familj med en eller två personer, men för flera personer kan det här alternativet vara obekväma.
 • Ofta är fönstren inte väl placerade för att fästa en bordplatta på dem, vilket oundvikligen kommer att vara något bredare än standardbrädan. Dessutom kommer det att finnas stolar bredvid det - i många layouter kommer ett sådant arrangemang att blockera passagen.

I det här fallet är det bättre att överväga andra alternativ.

 • Om du har en liten bredd på bordsskivan kan du fortsätta den på längden genom att böja. Så, i stället för det vanliga bordet, kommer du att ha en L-formad barräknare, som kommer att vara tillräckligt bekväm även för en stor familj. Samtidigt är den korrekta layouten viktig - nackdelarna med den här designen inkluderar det faktum att den krökta delen med stolar tar upp mycket utrymme och kan jämföras med ett litet vanligt bord.
 • I ett rymligt kök kan du med en ovanlig designversion av detta slag lyckas dela upp rummet i zoner - till exempel kan en fönsterbrädan användas för barnmat eller fönsterbrädan kan vara ett bra ställe att arbeta på en dator, studie eller arbete.
 • Många tycker om tanken på en bordplatta istället för en fönsterbräda, för det här sättet kan du njuta av utsikten från fönstret medan du äter. Om du har ett stort ljust fönster med vacker utsikt borde du definitivt fästa ett litet bord på det - både som huvudmatsbordet och som ett extra alternativ.

utformning

Utformningen av bordsskivor kan vara extremt mångsidig - moderna lösningar kan framgångsrikt rymma en liknande design i den vanliga "Khrushchev" och i ett rymligt hus i klassisk stil. Först och främst är det värt att välja en bordsskiva från sin design.

Moderna vikningsmodeller kan vara mycket praktiska. För en familjen middag kan de utökas till ett fullt bord, och resten av tiden kommer en smal fönsterbrädan inte att begränsa din rörelse. Detta är en idealisk lösning för små kök eller studiolägenheter, där du vill maximera det fria utrymmet.

Ändå tycker många att det är obekvämt att använda det här alternativet på grund av att det är nödvändigt att vika och vika strukturen för ofta.

Ofta under bänkskivan kan du placera det inbyggda köket - om du inte har tillräckligt med lådor i huvudhuvudet för att rymma alla diskar och produkter, kommer en sådan kombinerad design att vara bekväm.Det är bäst att hålla saker där du inte använder varje dag - till exempel några krukor eller köksmaskiner. Denna lösning är mer lämplig för långa fönsterluckor - lådan kan placeras på sidan.

Om lådorna är längs hela längden blir det obehagligt att sitta vid ett sådant bord.

Om du bara har en fönsterbrädan, kan bordsskivan förlängas i längd: det mest framgångsrika alternativet, när det gäller platsbesparing, är en hörnplatta. Det här alternativet är dock endast möjligt med en viss layout. Ett annat alternativ är en bordplatta, som blir till ett vanligt fullbordat bord: Denna design är lämplig för stora familjer i en rymlig lägenhet. Slutligen kan bänkskivan fortsättas genom att göra en barräknare ur den - det här är det vanligaste alternativet, men vissa tycker inte att det är opraktiskt.

I interiören kommer att vara viktigt och utseendet på bordet. Först och främst uppmärksamma sin form:

 • Tabellen är oftast rektangulär. Detta är ett universellt alternativ som passar in i nästan vilken inredningstil som helst. Denna form är väldigt bekväm om du gör en miniatyrbänkskiva, ungefär lika stor som bädden.Om du gör ett bredare bord i ett litet kök, är det meningsfullt att göra släta hörn så att du inte oavsiktligt stöter på dem.
 • Halvcirkelformad bänkskiva - Det här är ett annat bra alternativ. Detta kan vara en modell från ett enda lager av material eller en vikande omvandlingsmodell, från vilken du kan göra ett smalt rektangulärt bord. En halvcirkelformad bordplatta är oftare karakteristisk för traditionella interiörer: den är lämplig för provensalsk stil, neoklassicism, landstil eller kolonialstil.
 • I moderna interiörer kan bordsskivan ha snygga abstrakta former. Ofta är det inte bara visuellt intressanta lösningar, utan också modeller som är bekväma ur funktionell synvinkel. Att gräva på rätt ställen hjälper till exempel att spara utrymme och optimera layouten, men det är vettigt att göra matsalen för varje familjemedlem bredare.

Moderna bänkskivor skiljer sig också åt i materialet. Tänk på följande trendiga och relevanta alternativ:

 • Billig och populär är modellerna. från plast - De kan ha en bred färgpalett och passar perfekt in i olika interiörer i modern stil.

Högkvalitativ plast kan vara ganska hållbar och tjäna länge, men du måste vara försiktig med effekten av varma rätter - det är bättre att omedelbart köpa underlägg för varmt.

 • Ofta gör bänkskivor från naturligt trä - Detta är ett utmärkt alternativ för heminredning i stil med land eller modern. Trä är ett trevligt naturmaterial som kommer att glädja dig i många år.

I detta fall bör ytan också skyddas mot effekterna av temperatur och överdriven fuktighet.

 • Nu är bänkskivor också gjorda från akrylsten - Det här är en billigare ersättning för natursten. Materialet är tungt, så platsen på fönsterbrädan kan bara placera ett mycket miniatyrbord, annars behövs ytterligare ben för stöd. Annars är akrylsten perfekt för köket - det är praktiskt, hållbart och färgschema och konsistens kan vara vilken som helst.

Bordet kan dekoreras med naturlig marmor eller färgas, för att ge en spegel jämn yta eller göra det grovt. Allt kommer att bero på dina idéer och inredning.

Slutligen bör du ta hand om rätt färg för din bänkskiva.Eftersom fönsterkarmarna är vanligtvis lätta, placeras mörka versioner av bänkskivor sällan i deras ställe. Allt kommer emellertid att bero på den specifika designen. I valet av färg är det värt att börja med din interiörs stil:

 • För sofistikerade interiörer är lämpliga komplexa kompositfärger.. Om du har ett litet kök ska det vara lätta alternativ - det ser bra ut, grädde, olivolja och varmgrå. Om du inte behöver visuellt utöka utrymmet kan du överväga ljusa och mörka alternativ: choklad och träig nyanser, lila, mörkblå, rik beige.
 • Om du har en inredning i landstil, är det bättre att välja en bänkskiva eller bänkskivor, dekorerade trä. Det kan vara olika naturliga nyanser - ljus, röda eller mörka versioner gör att du kan skapa atmosfären i en alpinchalet i ditt hem. Om du vill ha en inredning i provensalsk stil, kan trämalet i pastellfärger ge dig möjlighet att återskapa ditt hems komfort i en fransk by.
 • För klassisk inredning och barock välja ljusa färger. Detta är övervägande en ren vit färg, men beige, rosa och blå varianter är möjliga.
 • Neoklassiska och moderna är karakteristiska mörka nyanser av trä. Om du har ett bord av plast eller sten kan ovanliga djupa naturliga toner vara lämpliga: mörkgrön, burgunder, senap.

Hur man gör?

Sill-bänkskivan kan köpas i stormarknader för reparation av andra möbler. Ändå, om du gillar att skapa saker med egna händer, är det möjligt att bygga en bänk på egen hand. Det blir enklast om du bara byter ut din gamla fönsterbrädan med bänkskivan. Om du behöver kombinera två fönsterfönster eller fästa en bardisk, kan sådana projekt också genomföras, men det blir svårare.

Om du ska göra ett fönsterbräde med egna händer, överväga ett antal av följande nyanser:

 • Börja med att rita din framtida bänkskiva och välja material. Om du väljer alternativet av trä, plast eller plywood, med rätt verktyg, kan du enkelt klippa produkten av önskad form och trimma den - du behöver bara köpa material, göra markeringar och ta tiden till jobbet monotont. Det är svårare att arbeta med en sten - det är värt att göra det här företaget bara om du redan har haft en liknande erfarenhet.
 • Installationen är av två slag - i ett fall kommer bänkskivan att ligga i anslutning till den befintliga tröskeln, och det andra alternativet innebär att man använder en solid platta. När du monterar bänkskivan på den färdiga bädden får du inte möjlighet att höja nivån, och den andra metoden gör att du enkelt kan göra detta.

Det rekommenderas inte att sänka den fasta bänkskivan under fönsterbrädan, som var på plats: den måste deformera väggen och det kan vara osäkert för byggandet av byggnaden.

 • Om du monterar bordsskivan till fönsterbrädan behöver du fälla dockningskanterna med en försegling med härdare. Efter det ska du ansluta kanterna, vänta på att torka och polera lederna.
 • Bänkskivor av ett enda lager av material ser mest estetiskt tilltalande ut. För att installera dem måste du först demontera fönsterbrädan. Moderna plastfönsterkarmar att skära är inte alls svårt. Om du har en fönsterfönster i ett gammalt hus blir det svårare att förstöra det. Efter demontering markera fogarna med bordsskivan på väggen och fäst produkten med en försegling - tekniken är densamma som vid montering av bordet på en befintlig björk.

Tips och tricks

Recensioner av bänkskivor i stället för fönsterbrädor är tvetydiga: för vissa människor verkar denna lösning bekväm, medan andra inte gillar det smala bordet intill väggen. Hur som helst, om du har ett litet kök, är den här lösningen oftast bäst. Till bordsskivan var bekväm, vacker och praktisk, var uppmärksam på råd från designers.

När du väljer en bänkskiva baserat på dina behov. För ett företag med två personer är det tillräckligt med ett litet kompakt alternativ, och om du har en stor familj borde du leta efter sätt att förlänga bordet - till exempel fortsätt baren räknaren längs väggen eller välj en bordsplatta.

Dessutom, om personen i familjen verkligen är mycket, ibland är det lättare att sätta ett vanligt bord.

Om matbordet nära fönstret verkar obekvämt för dig kan du använda detta utrymme för matlagning. I det här fallet kan du med framgång placera en köksbänk längst ner och själva bänkskivan är perfekt för matlagning. Detta alternativ är relevant inte bara för små lägenheter. Även i det stora köket är det värt att tilldela extra utrymme för matlagning om fönstret ligger nära kaminen.

Tänk på utformningen av rummet. Om du inte är säker på hur bra en bred bordsskiva med stolar passar in i utrymmet nära fönstret, mäta allt exakt.

Det är viktigt att förstå hur mycket utrymme matplatsen äntligen kommer att uppta och om det kommer att vara bekvämt för dig i ett sådant rum.

I vilken utformning som helst är det viktigt att markera rummets semantiska centrum - ofta är det matbordet. Sill-bordsskiva kan också vara ljust inredd: Välj en kontrasterande färg, lägg färska blommor där eller ramma matsalen med ljusa gardiner. Det kommer att bli särskilt framgångsrikt om det finns ett stort och ljust fönster nära bordet eller om bordplattan har en ovanlig form och går utöver fönsterbrädan. I andra fall kan du fokusera på en annan del av köket - till exempel ett kök.

Vackra exempel

Sill-bänkskivan för köket - detta är en ovanlig och i sin egen svåra designlösning. Om du inte har bestämt färg, material eller storlek, kolla in riktiga exempel på inredning. Kanske kan en av följande idéer passa dig:

 • För att ett litet kök ska expandera visuellt är det viktigt att inte dela upp mellanslaget - en vit bordplatta mot bakgrunden av en vit vägg kommer att se bra ut.Om du sträcker den bortom fönsterbrädan, blir det visuellt nästan omärkligt, men det praktiska värdet kommer att vara betydande.
 • I ett modernt interiör är det meningsfullt att överväga utformningen av en ljus bordplatta. Men om köket är ganska litet kan kombinationen av olikartade nyanser av färg i olika delar av det se alltför engagerande och till och med vulgär. För att undvika detta och skapa det mest sömlösa designprojektet, är det nödvändigt att fästa bänkskivan i köket.
 • Om du letar efter en verkligt snygg och ovanlig lösning för ett modernt interiör, bör du överväga en mörk stenbänk. I kombination med ett panoramafönster och ljusa höga stolar kan det se bra ut. Den inbyggda bordplattan i det här fallet ser inte ut som en tvångslösning för att spara utrymme - det här är en fullfjädrad formgivare i interiören.

På hur man gör en köksdisk med egna händer kan du lära av följande video.

kommentarer
 Författare
Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

Entré hall

Vardagsrum

sovrum