Glasbord

Nyligen är möblerna gjorda av glas popularitet. Transparenta bord och stolar ger en inblick i elegans, ljushet och nåd till interiören. Även om det är stort, glastar glasprodukter inte visuellt utrymme. Hittills är ledande inom försäljning av glasmöbler tabeller.

Fördelar och nackdelar

Fördelarna med glasbord innehåller följande:

 • Praktiskhet. Glasprodukter är lätta att underhålla.
 • Hygien. Materialet är motståndskraftigt mot fukt, extremiteter i temperaturen, smuts, därför inte känslig för ruttning, förekomst av mögel och insekter.
 • Skönhet och estetiskt utseende.
 • Möjligheten att visuellt förstora rummet.
 • Styrka och hållbarhet uppnås genom härdning.
 • Säkerhet och tillförlitlighet.Glas är ett miljömässigt säkert material för människor, eftersom det inte avger allergener och toxiner.
 • Mångsidighet. Glasdesign kan användas i alla interiörer: från köket till vardagsrummet och kontoret.

De främsta orsakerna till tvivel när man köper glasbord är följande:

 • Rädsla för att träffa kanterna av sig själv eller barn.
 • Rädsla för att bryta bordet.
 • Köldkänsla.
 • Handavtryck kvar på glaset.
 • Vissa gillar inte ljudet av rätter på glasytan.

Faktum är att många av dem löses helt enkelt. För att inte vara rädd för att slå, måste du utrusta hörnen och kanterna med silikonplattor. Byt vanligt klart glas med frostat eller tonat glas för att skapa komfort och värme.

Om du lägger servetter under disken kommer inte knocken att höras. När det gäller fläckar måste du torka bort något bord och du kan eliminera utskrifterna från glasytan med en mikrofiberduk.

Vad är det?

Bord av glas kan klassificeras enligt flera kriterier.

Efter typ av konstruktion

Tabellen är oftast vald för funktionell användning, vilket bestämmer dess design.

 • Konventionella fasta strukturer populär i alla interiörer. Elite modeller ser bra ut i vardagsrummen. Designer kaffebord helt av glas passar in i rummen i modern stil. I barnrum föredras ett modulärt system, så skrivbordet är antingen hopfällbart eller tillsatt.
 • Mobila tabeller vanligtvis utrustade med element som gör att du kan ändra platsen enkelt. Konsolversionen används ofta i vardagsrum, bibliotek, kontor. Soffbordet på hjul är väldigt kompakt och populärt i många år bland olika segment av befolkningen.
 • Vikningsstrukturer kan ändra sin storlek, både i höjd och i bredd. De är praktiska i små lägenheter, för i den veckade versionen tar inte upp mycket utrymme. Ett glidande glasbord används ofta i inredningen av ett litet kök. Transformatorförlängningssystem är enkla och låter dig öka matsalen om det behövs. Tillverkare erbjuder glidmekanismer för förlängning av ytan och lyft - för att ändra höjden.

Formen på bordsskivan

De viktigaste, mest populära formerna är rektangulär och kvadratisk, rund och oval, triangulär och andra komplexa strukturer. Valet av geometrin hos den övre delen beror på rummets storlek och kapacitet.

Enligt glaset som används i konstruktionen

Vid produktion av tabeller används olika typer av glas.

 • härdat genomgår bearbetning för att öka styrkan. Det är vanligtvis klart och färglöst.
 • triplex - Skikt i tre lager, mellan skikten av vilka en skyddsfilm limes. Det ger anti-chock egenskaper som förhindrar fragment från spridning under en påverkan.
 • frostat och tonad utföra dekorativa funktioner.
 • Lakobel erhålles genom tillsats av färgämne till det smälta glaset, vilket garanterar hållbarheten hos nyanser. Som ett resultat har materialet ett opakt färgutseende.
 • förstärkt gjord genom smältning av ett tunn metallnät, vilket ger ökad styrka av produkten.

Enligt materialet i bordets botten

Vanligtvis är tabellerna inte helt glas, men kombinerat. Därför kan de delas in i grupper beroende på vilken typ av material som används för underramar och ben.

På verandorna och loggierna är populära alternativ från konstgjord rotting.Vanligtvis köpt kit, som innehåller ett bord och stolar. Glasbordstoppet i en korgram ser naturligt ut och är estetiskt tilltalande.

En tabell på en metallram med glasyta är en klassisk version som används i köket, vardagsrummet, matsalen. Stålkromelement passar perfekt in i interiören med high tech, techno, loft. Dessutom tillåter basen av metallen att integrera glidmekanismer.

Den kombinerade dekorativa tabellen kan innehålla olika element. Marmor och smide med glas kommer att medföra brutalitet och prestige in i interiören. Den skandinaviska stilen låter dig använda en massa trä eller trä som bas och ram. Economivariant - spånskiva.

För ytterligare objekt

Utöver de grundläggande elementen kan utformningen av glasbord inkludera andra.

 • Dubbla bänkskiva. Ett alternativ med en hylla som ligger nedan, när dess dimensioner sammanfaller med bordsytans dimensioner. Det finns en illusion av fördubbling.
 • Stationär PC kan ha många hyllor och fack för att lagra små tillbehör.
 • Soffbord på ett ben är ofta utrustade med en extra bas,nödvändigt för hållbarhet.
 • Bakgrundsbelysning.
 • Dekorativ tillbehör.

form

Tabellens form bestäms av bordets geometri.

 • rektangulär alternativet anses vara det mest praktiska. Dessa bord kan placeras var som helst: i mitten, mot väggen, i hörnet. Modeller av liknande form för långa rum är särskilt bra. Ett rektangulärt smalt bord kan installeras längs väggen och plockar upp en långsträckt soffa, stolar eller en bekväm avföring.
 • kvadrat Dekorativt glasbord passar bra in i vardagsrummet. Dessutom kommer det att se bra ut i ett kompakt kök.
 • runda glasbord ser spektakulärt och snyggt ut, men denna form anses vara mindre praktisk. Normalt placeras dessa modeller i mitten, så de behöver utrymme. Det ovala bordet med en glasskiva kan användas på loggior och verandaer. Det bör dock noteras att det är bättre att använda modeller på tre eller fyra ben, eftersom produkten på ett stöd är instabil.

Runda stora glasbord är relevanta i rymliga vardagsrum och matsalar, vilket ger dem elegans.

 • Andra komplexa former. Moderna tekniker tillåter att belysa de mest våldsamma designidéerna, så glasbord kan vara av olika former, icke-standardiserade och ovanliga. Triangulär, stjärnliknande, i form av ett vattenfall - du kan fantasera inom din egen rikedom, eftersom kostnaden för enskilda beställningar är hög.

dimensioner

Bords längd, bredd eller diameter beror vanligtvis på användningsfunktionen.

 • Dining. Enligt reglerna bör en person som sitter vid bordet ges ett avstånd på ca 60 cm. Matbordet ska rymma alla familjemedlemmar. Baserat på dessa två kriterier, beräknas dess dimensioner. Till exempel för en familj på 4-6 personer är standardbredd på ett rektangulärt bord 90 cm och längden är 150 cm. Ett rundbord med en diameter av 110 cm rymmer högst fyra personer, med en ökning i storlek till 130 cm, sex kommer att sitta ner.

Ett stort matbord för tio eller mer är upprättat i matsalar eller hallar för officiella mottagningar.

 • Coffee. Små tabeller är inte begränsade till ramens storlek, eftersom de vanligtvis görs på beställning. Normalt överstiger deras dimensioner inte en meter.
 • Arbetstagare. Standardstorlekarna varierar från 65 till 90 cm i bredd och från 90 till 150 cm i längd. Arbetsområdets höjd regleras av standarder och väljs beroende på höjd och ålder.

Bordskivans tjocklek beror på vilken typ av glas som helst. Härdad, som regel, från 6 mm, triplex - från 8 mm. I genomsnitt når en kvalitetsprodukt 10-12 mm.

material

Modern teknik gör det möjligt att vända glas från bräckligt material till en tillräckligt hållbar, pålitlig och säker.

Härdade silikatglasbord har följande egenskaper:

 • Motståndskraft - kan motstå en last på mer än 100 kg.
 • Värmebeständighet - Värmebeständighet upp till 300 grader Celsius.

Populärt material beaktas triplex, som representerar ett treskiktsglas med en skyddsfilm som ett mellanskikt. På grund av detta säkerställs säkerheten, eftersom fragmenten inte flyger bort när de bryts.

Intressant metod för att erhålla material "Lakobel". Faktum är att det är ett förfarande för färgning, en egenskap av vilken är tillsatsen av ett färgämne till hett flytande glas. Experter hävdar att detta förbättrar färgens snabbhet, medan du kan få ovanliga färger. Materialet erhållet med denna metod är ogenomskinligt.

För tillverkning av transparenta tabeller finns det analoger som används ofta av tillverkare. Till exempel plastglas, i synnerhet dess sorter plexiglas och akryl.

Plexiglasytorna har en mjuk struktur, så de är snabbt repade, täckta med chips och skalliga fläckar från heta föremål. Men deras värde är tillgängligt för alla.

Acryl är ett polymert plastmaterial med låg värmeledningsförmåga. Den största skillnaden i akrylglas från organiska, bästa slitstyrka och ljushet. Produkterna bleknar inte, deformeras inte.

silikon Den används ofta vid arbete med glas och utför huvudsakligen skyddsfunktioner. Om bordets design involverar några stängningselement, installeras gränserna från det. Silikonramen på den ramlösa bordsskivan skyddar bäraren från stötar och produkten från chipping.

Designers föreslår att utrusta ytan med ett speciellt tunt överlag för att ta bort "glasringen" när du flyttar disken. Det är nästan osynligt, eftersom det är transparent, förutom att det ger glaset en konsistens som är behaglig att röra vid.

Ett annat alternativ för dekorativt material - satenglas. Det erhålls genom kemisk etsning en slät yta med speciella ämnen av ämnen. Designers älskar detta glas för sin satinstruktur, användare - för hållbarhet av mekanisk stress, bristen på utskrifter.

Från böjt silikatmaterial som producerar inte bara bord, men också stolar. Som regel används i sin tillverkning med en tjock skyddande beläggning. För att stärka styrkan förstärks några av de beskrivna alternativen med ett metallnät.

färg

Om du väljer bordets färg borde du gå vidare från rummets allmänna koncept. Vanligtvis svart, vit och transparent - klassiska alternativ.

Moderna stilar, som Art Deco och Avant-garde, använder hela färgpalett: röd och gul, lila och ljusorange, harmonisk blandning eller noggrant betonas i ett svartvitt interiör.

Modest pastellnyanser som kännetecknar Provence. Bordsskivans beige eller lila färg i ramarna av förgyllda, koppar eller mässingselement kommer att se sofistikerade och eleganta.

Ett massivt soffbord med ram och ben av wenge trä ger vardagsrummet ett respektabelt utseende.Den bruna färgen på den härdade nyanserade glasplattan ökar elegansen.

utformning

När man väljer ett material för en glasplatta borde man komma ihåg att frost alltid ser lite grönaktig ut, eftersom det här beror på produktionsegenskaperna. Om målet är att minska nivån på insyn, är det bättre att välja tonad.

Den senaste tekniken gör det inte bara möjligt att göra glaset hållbart och tillförlitligt, men också öka alternativen för att slutföra produkter.

Förutom de redan beskrivna och allmänt använda metoderna för mattning och färgning, används olika typer av sprutning, figsågning, användning av airbrushing, satin finish och fotoutskriftsalternativ.

Avant-gardists dekorera bord med glasmålningar eller kraschelement med effekten av brutet glas.

Tillverkare erbjuder originalbord av kristall, med krokodilläder eller miljöläder.

Produkter med dekorering i rymdstylistiken är populära, där frostat glas och transparent, färgat och tonat varierar. Sådana modeller kombineras enkelt med belysnings- och kromben.

Ovanliga glansiga färgämnen är populära i moderna kaféer och små restauranger.

I mottagningscentra av respektabel, i ministerrådets och regissörernas kontor, kommer ett lackerat bord av ädelträ med bordsskiva av tjockt panserat glas med en mörk nyans att uppta en hedervärd plats.

Interiören i den skandinaviska stilen med element i slottarkitekturen kommer att se bra glasbord med smidda ben eller en underklädsel.

Förutom välkända stilar skapar designers unika kreativa tabeller som inte klart kan tillskrivas någon av dem.

stilar

Valet av glasbord beror på interiörets övergripande stil.

 • traditionell klassikerna kräver, tillsammans med glas, att använda fint trä, snidad sten och smide. Till exempel är produkter med förgylld bronskantning karakteriserande för rokoko.
 • goth Lämplig svart bänkskiva. Trästolar passar in i matsalar eller skåp av klassisk stil.
 • Mycket "kärlek" glas hi-tech och techno. Typiska alternativ har en krom underram och glasplatta. Ytterligare dekorativa element är vanligtvis gjorda av aluminium, belysning används aktivt.Bordet kan kompletteras med plexiglasstolar på en metallram.
 • stil loft förutsätter ett minimum av detaljer. Dessutom kan glasplattan ligga på en stenbotten eller placeras på rörens ben.
 • Veranda i stil Provence dekorera bordet med en matt yta och smidda ben. Stolar i elegant stil medför liknande ryggstöd och mjuka klädselar.
 • Åldrat eller grovt behandlat trä lämpligt för glasmöbler landmusik. Dessutom kommer det att passa in i en rustik stil vävda underram. Italienska designers kombinerar skickligt glas med läder.
 • Moderna riktningar avantgarde, art deco, popkonst Bredt använda glas ljusa nyanser av varierande grad blackout i ramen av guld, brons och kopparelement. Fläktar av dessa stilar dekorerar bänkskivor med fotoutskrifter och bilder som erhållits för triplex.
 • öst Stilen kombinerar glas med en metallbas i form av fåglar och djur, både äkta och mytiska.

Designers rekommenderar när man väljer stolar för att fokusera på materialet i underbordet.

Producerande länder

Italien är känt för sina glasblåsande mästare från antiken.Nu producerar de mest kända italienska tillverkarna Fiam och Tonelli bord och stolar av extraklassigt glas. Vissa modeller är unika, de är fascinerande plastfasetter och ljusspelet. Kostnaden för produkter är hög, men den är motiverad av en exklusiv kvalitet.

Det finns mer överkomliga varumärken på marknaden, till exempel Calligaris och Cattelan. De är kända för glid-, viknings- och barbord, som kännetecknas av högkvalitativt utförande och en mängd olika designidéer.

Kina är en av de största glasproducenterna, inklusive ark. I listorna över köpare USA, Indien, Ryssland och Mellanöstern. Västeuropeiska möbelproducenter använder kinesiskt glas i stora mängder. Tillverkare från Kina har minskat priset på glasbord till ett minimum med en ganska normal kvalitetsnivå.

Turkiskt glas har varit populärt över hela världen sedan antiken. På den moderna marknaden är Turkiet huvudleverantören av mönstrat glas, och facetterade speglar kännetecknas av en speciell filigranbehandling. Landet importerar inte bara råvaror, utan även glasprodukter till Mellanöstern och den europeiska marknaden. Separata kaffe-, te- och kaffebord samt uppsättningar med stolar från Turkiet ligger mitt i prisklassen av liknande produkter.

I Ryssland börjar produktionen av glasmöbler bara att utvecklas. Under de senaste 10 åren har kvaliteten dock nått en viss nivå. Vid köp av vanliga modeller av glasbord kan du redan fokusera på den ryska marknaden.

Hur man väljer?

När du köper ett glasbord borde du följa råd från experter, så att du senare inte blir besviken.

 • Säkerhet är ett av huvudkriterierna. Vid köpet är det viktigt att utvärdera utseendet för att utesluta chips, inre bubblor och hålrum, sprickor. Kanterna måste slipas, inbäddas i ramen eller täckas med ett isolerande silikonskikt. Det är bättre att föredra produkter gjorda av förstärkt och härdat glas eller triplex.
 • Underramen bör ha en hög grad av stabilitet. Professionella rekommenderas att välja modeller med fasta ben, eftersom designen med dem är mer tillförlitlig.

Uppmärksamhet bör ägnas åt fästningarna i lederna, speciellt om bordets design består av olika material.

 • Tjockleken på bordet väljs beroende på användningsförhållandena. Möbler under TV: n och någon annan, med placering av tunga föremål på den,måste ha en bordplatta minst 10 mm tjock. Kaffe och dekorativa bord för vardagsrummet eller i hallen är utrustade med en glasyta från 6 till 8 mm. Konsoler för sovrum eller skrivbord på kontoret är gjorda av glas över 8-9 mm.
 • För små lägenheter bör överväga alternativ för bord, transformatorer.
 • Det är lämpligt att välja ett matbord för att överväga alternativ som rymmer alla familjemedlemmar.
 • Glans är inte för alla. Det är mer praktiskt att använda mattbeläggningar, eftersom handavtryck, fläckar och andra föroreningar är mindre synliga.

Kostnaden för glasbordet är en indikator på kvalitet. "Jaga inte" för cheapness. Det är lämpligt innan du köper för att bekanta dig med produktlinjen och de företag som tillverkar den.

Hur bryr du dig?

Regler för vård av glasmöbler är enkla. Om du utför dem regelbundet och hanterar produkterna med försiktighet, kommer livslängden att vara lång.

Grundkrav.

 • Rengör glaset regelbundet med alla fönsterrengöringsmedel.
 • Använd specialtorkar. Till exempel, för bilglas.
 • Polering bör utföras minst en gång var sjätte månad för förebyggande åtgärder.
 • Under plåtarna är det bättre att sätta ett stativ eller mattor gjorda av bambu.
 • Att släppa metallanordningar på en glasplatta är kontraindicerat.
 • När sprickor uppträder måste bordsskivan repareras, eftersom de kan "spridas" över hela ytan.

Driftstips

Om glasbordet är i ett upplyst område, till exempel nära ett fönster, gör det klart för en konstant gnidning av bordsskivan, eftersom alla fläckar och fläckar kommer att bli tydligt synliga.

Vid servering bör du använda olika underlägg och individuella mattor, vilket undviker repor och buller.

I familjer med små barn är det bättre att täcka ytan med en genomskinlig silikonfodral. Det kommer att skydda bordplattan från bordsartiklar som släpps på den, underlätta underhållet, men det kommer inte att dölja strukturen lätta och viktlösa.

Alla armaturer, hörn och kanter av glasmöbler ska vara noggrant polerade och stängda med speciella skyddshöljen. Detta skyddar ägarna från skador och produkter från chipping och cracking.

Om de minsta sprickorna uppträder på glaset, kontakta omedelbart verkstäderna för eliminering.

Repor på plexiglas kan slipas med fint sandpapper.

Vackra idéer i inredningen

Glas är ett spektakulärt material som speglar ljus beroende på bearbetningen. Luftighet, viktlöshet är inneboende i modeller av transparent glas. De visuellt gör det omgivande rummet enklare. Opaka tabeller är mer fasta, vilket gör det möjligt att uppnå i en högtidlig atmosfär.

Glasets universalitet är absolut, eftersom det inte finns en enda stil i det inre där den inte kunde användas. Stilar definierar materialet och sättet att göra underramen och stolarna.

Genom att använda ett vanligt bord med en glasplatta och en hylla under den, kan du enkelt ändra stilen.

 • Efter att ha täckt den med en dekorativ servett och arrangera skal, havsstenar, produkter från pärlkulor, får vi en marin design.
 • Blommans eller fruktkompositionen ger en rustik smak.
 • Handgjorda sammet servetter broderade i guld, mytiska djur figurer - och bordet blir ett element i det östra interiören.

Glasbord för köket: 59 eleganta exempel, se följande video

kommentarer
 Författare
Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

Entré hall

Vardagsrum

sovrum