Vad är bänkskivor?

En av de mest intressanta elementen i köket kan kallas en bänkskiva. Detta är bordets yta, som utför ett antal funktionella och estetiska och dekorativa uppgifter.

Vid val av denna produkt är det viktigt att uppmärksamma kvaliteten på tillverkningen, praktiken och det eleganta utseendet. Det är viktigt att den valda bordsskivan harmoniserar vackert med hela köksdesignen och ser ut som en funktionell dekoration i den.

Bänkskivan i köket är kanske värdens främsta arbetsplats, och därför är hon ständigt utsatt för tre huvudtyper: mekanisk, termisk och kemisk. Därför måste du vara väl medveten om alla dess fördelar och nackdelar när du väljer ett material där en bordplatta ska göras.

Vid val av en produkt är dess kvalitetsegenskaper obligatoriska med hänsyn till:

 • motståndskraft mot fukt och olika temperaturer;
 • slagmotstånd och skador motstånd
 • ingen rädsla för kemiska reagenser och enkel vård.

Med utloppet av arbetsytor för köket stoppar man oftare valet på följande material:

 • naturlig och konstgjord sten;
 • timmer;
 • laminerad spånskiva;
 • glas;
 • metall;
 • keramik eller kakel;
 • betong.

Du kan också hitta mer sällsynta material för produktion av moderna bänkskivor, till exempel sten av vulkaniskt ursprung, täckt med emalj, men det är mycket mindre vanligt. Och oftast för tillverkning av träkonstruktioner med ek, bok eller teak.

Detta är en vacker, men mycket svår att bry sig om sorter av trä. De kommer ofta att torka vissa medel med oljor.

Du kan också välja de mer välbekanta trävarianterna - alar eller lark, tall eller björk. Dessa alternativ är idealiska för miljövänliga trähus. Kanterna på produkten är malda och ytan på bordet är belagd med en speciell olja för att skydda den från fukt, olika typer av förorening och höga temperaturer.Du kan också beställa en bordsskiva av exotiska träd, men då kommer kostnaden att vara mycket hög.

Det är värt att komma ihåg att du inte kan lägga alltför varmt potter och kokkärl på en träbänk.

På rostfritt stålplatta kan du välja när du designar kök i högteknologisk stil. Du kan prova installationen av kopparytan, men den är mer lämplig för traditionella dekorationer.

Hur man väljer en bordplatta, se nästa video.

Former och storlekar

Den moderna köksbänkskivan har en tjocklek på 3-4 centimeter, men kan vara ännu tjockare beroende på husägarnas preferenser.

Bordskivans längd varierar beroende på kökets storlek, men vissa material har en begränsning på längden på duken. Större längd i deras fall kommer att leda till närvaron av märkbara sömmar och sömmar. Detta faktum måste beaktas vid val av yta. Så är stenen sömlös med största längd eftersom den är lämplig för att installera en lång yta, men agglomeratet kan inte vara längre än 3 meter, så istället är det bättre att använda annat material i ett stort kök.

Bredden på möbelstämpeln (som designers kallar ofta bordplattan) är vanligtvis standard - 60 cm. Det finns bordplattor och bredare. De kan betydligt stå över skåpen eller gå med dem nästan spola.

Huvudparametern när du väljer en bordplatta är dens tjocklek. Vanligtvis är det från 2 till 6 cm. Ju tjockare basen desto starkare blir det, men det kommer att kosta dig mer.

Om du ska välja en stenbas, då blir stenen tjockare, desto tyngre blir det, så du måste stärka skåp och fasader.

I många kök kan du hitta en dubbel bänkskiva, vanligtvis glidande. Den här designen hjälper dig att spara rumsutrymme avsevärt. Om du ofta använder en bänkskiva i köket också som ditt eget arbetsområde istället för ett skåp, är en lutande mekanism användbar för dig, så att du kan anpassa bänkskivans bekvämare läge.

metall Produkterna är slitstarka, hållbara, inte rädda för temperaturskillnader.

Bland bristerna hos sådana produkter kan vi markera det faktum att de visar fingeravtryck, efter en stund kan metallet blekna, om tunga föremål faller på det, kan duktar vara kvar, även små repor syns tydligt på metallytan.Bänkskivor som imiterar materialets bronsammansättning är väldigt populära idag, även om det är mycket svårt att hitta en ren bronsbänk.

glas bänkskivor har ett intressant estetiskt utseende. Glasbordet är överraskande hållbart och stabilt. Glas används oftast varmt. Mönster och ritningar, målningar eller olika fläckar appliceras ibland på det, fotoutskrift används. Detta material är väldigt populärt på grund av den ovanliga konstruktionen och de utmärkta egenskaperna. Glasprodukter är hygieniska, men de har också ofta spår av händer.

Det viktigaste pluset av mycket praktiska bänkskivor från spånskiva - det här är deras låga kostnad. Även produkter gjorda av spånskivor som är resistenta mot temperaturer upp till 200 grader. Men tyvärr har de många brister: det här materialet är rädd för fukt och sväller under dess inflytande, är också rädd för skador. Man bör komma ihåg att spånplattan inte är ett miljömaterial, i hartsbindningen innehåller hartset formaldehyd. En produkt tillverkad av laminerade spånskivor, i motsats till produkter gjorda av spånskivor, har en speciell vändskyddsfilm, pressad i sin struktur, vilket gör materialet mer hållbart och fuktbeständigt.

Bordsskiva keramiska plattor kan se annorlunda ut.Du själv kan även komma med ett mönster eller prydnad. För en miniatyryta är flisar vanligtvis valda, och mosaikplattor kan också användas som underlag. Det ser väldigt imponerande ut, mycket enkelt när man arbetar och styler. För att göra en sådan produkt så pålitlig som möjligt, är den fastsatt med en ram, som senare limes över med plattor. Denna tabell kommer att kräva särskild vård, det är inte möjligt att sätta heta eller alltför kalla rätter på den. Grout mellan sömmen kommer också att kräva flitig tvättning under vård.

Konstgjord stensom används för att producera bänkskivor, har inga porer, vilket hjälper honom att inte absorbera vatten, slipmedel och färgkomponenter. Denna bas är inte heller rädd för bakterier och svampar och är helt miljövänlig. Om allvarlig kontaminering uppstår kan den avlägsnas mycket enkelt. Det är nödvändigt att helt enkelt torka ytan med en trasa fuktad med tvålvatten. Varma rätter är inte värda att sätta på den här produkten. Även om det är ett icke brännbart material, kan det smälta. Icke-natursten är ett utmärkt alternativ till naturmaterial, dessutom är det billigare och har hög slitstyrka.

Akrylsten Den har en speciell struktur, på grund av vilken det är det mest fuktresistenta materialet. Det kommer inte, som trä, att vara täckt med mögel eller svamp. En annan viktig fördel med en sådan sten är dess värmebeständighet. Men akryl är lätt att repa och kan bara tvättas med speciella tvättmedel.

Agglomerat (kvarts) - Det är en direkt släkting till natursten, som inte är rädd för varma rätter och är billigare än akryl. När han lämnar är han inte rädd för aggressiva ämnen. Vid beröring är agglomeraten mycket kalla och mycket tunga.

Natursten står ut för sitt catchy utseende, speciell hållbarhet. Sten bordsskivor kan vara huvudfokus i vilket rum som helst. Produkten kan också tillverkas av någon natursten. För att göra detta, bara ta en platta av sten med en tjocklek av flera centimeter. Detta material är inte rädd för fukt, olika temperaturer, tolererande mot stötar och djupa repor. Om det behövs kan stenen poleras för att återställa sin ursprungliga nyans och utseende. Produkten från en sten anses vara miljövänlig, tvättar den lätt. Priset på en sådan produkt är hög.Kostnaden för marmorytan blir lägre, men graniten blir mycket mer praktisk.

plast Det anses vara ett av de mest populära materialen bland moderna konsumenter. Han är väldigt praktisk, kan imitera andra material. Nackdelen med plastplattformen är att den kan smälta när den kommer i kontakt med höga temperaturer och bränner också ut under solljuset.

Bänkskivor av polypropen kännetecknas av god kemisk resistans, motståndskraft mot fukt och ånga, hög slitstyrka, slagmotstånd. De används dock oftare för produktionsändamål, i vanliga kök kan de mötas ganska sällan.

betong ytor produceras för varje smak, de kan enkelt poleras, poleras och även målade eller inkluderas när de släpps innehåller de snäckskal eller små stenar. När det gäller kraven på vård ska sådana produkter regelbundet blötläggas med speciella skyddsmedel.

Också ibland kan du hitta bänkskivor med läderinsatser på kanten av bordet. Faktum är att materialet som används här bara är en bra imitation av huden, så det är väldigt lätt och enkelt att ta hand om dem.

utformning

När du väljer en arbetsyta för köket är det omöjligt att ge all uppmärksamhet åt färg och vilket material som ser bättre ut i det här rummet, det är också mycket viktigt att välja rätt design för denna produkt. Det finns:

 • Utdragbar (utdragbar) bordsskiva. Retractable design kan ersättas med ett bord för en familj på 2-3 personer. Det kan också fungera som en fortsättning på arbetsytan. Ett rum med en sådan bordplatta kommer att se mer rymlig ut.
 • Med justerbar höjd. Anpassa det till dina behov blir lätt. Stående vid en sådan produkt kan du helt enkelt byta position, vilket kommer att slappna av i ryggraden och låta benen vila. Att placera ett stigande arbetsplan på optimal nivå säkerställer pulsens naturlighet. Det finns inget behov av att slanka eller omvänt sträcka nacken. Som en lyftmekanism kan det fungera som en anordning av fjädertypens gaslyft, teleskopben.
 • Roterar. Oftast gjorda av högkvalitativ spånskiva, täckt på båda sidor med melaminfilm, imiterar dyrbara skogar. En metallvridmekanism förbinder den övre bänkskivan och botten.Att döma av recensionerna av de vanliga människorna som använde denna modifikation i köket gör det möjligt för oss att skilja det aktiva arbetsområdet på huvudbänken från det område där de till exempel bara kan vänta i vingarna för vissa produkter, vilket är mycket praktiskt för värdinnan.

Färglösningar

Valet av färger och form på köksytan beror på rummets utformning. De mest ursprungliga alternativen är tvåfärgade eller dekorerade i färgen på en av fasaderna på bordet.

Vit anses vara mycket populärt. Snövit glansiga produkter kan väljas för både urban stil och minimalism. De är i harmoni med kontrast eller samma vita rum. Matt snövit stenbas kommer att vara en accent för ett konservativt kök.

Bänkskivan med gråfärger kan väljas för vit eller mörkgrå köksuppsättningar, du kan inte se resterna av vattenstänk och smulor på den.

Den svarta bänkskivan ser väldigt snygg ut och är lämplig för ett kök med medelparametrar och lite mer, det kommer visuellt att dela upp övre och nedre skåpen i köksuppsättningen. Röda produkter harmoniserar perfekt med vita och mörka headset.Den röda glansytan kan upprepas i matbordet eller golvplattan.

Bruna färger - nyanser av cappuccino, choklad, ser bra ut med golvbeläggning eller ett bord med samma nyanser. Lämplig för ljusa kök som en ljus kontrast. En apelsin bordsskiva i kombination med en vit svit är lämplig för ett miniatyrrum och kommer harmoniskt att se med bruna möbler i ett rymligt kök.

Alternativ i inredningen

Spegelytan på stålet kommer att se bra ut i ett modernt interiör och kommer att betona alla fördelar med ett litet kök.

En bänkskiva av massivt trä blir en riktig dekoration för en klassisk inredning, vilket ger soliditet och värme.

En glasbänk med belysning kan göra köket till ett hörn av högkvalitativ vila och avkoppling. Om du lägger till här ett litet matbord med samma effekter - köket blir ett verkligt konstverk.

kommentarer
 Författare
Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

Entré hall

Vardagsrum

sovrum