Välja ett bord i vardagsrummet

Det är omöjligt att föreställa sig någon inredning i vardagsrummet utan "tyngdpunkten" - ett bord som kan utföra olika funktioner. Den praktiska användningen av det här objektet i inredningen, när matbordet ersätter den skrivna, kompletteras med dess dekorativa roll när vi väljer bordet som dekoration av hallen.

Stilar och designalternativ

Vardagsrummet ska vara så bekvämt som möjligt, och situationen ska vara behaglig för ögat. Låt oss namnge de huvudsakliga stilar som tabellerna utförs - det här är klassisk, högteknologisk och minimalism, loft, modern, land och provence, boho och fusion, etno och eko-stil. Bäst av allt kommer de att demonstreras av illustrativa exempel på möjliga designalternativ för tabeller i olika stilar.

Med rymddesignen i detta vardagsrum förenar alla objekt i högteknologiska matsalgruppen i högteknologiska stilen: ett vitt långt bord och stolar på trapezformade metallben.

Här är en klassisk dator skrivbord, den passar bra med skåpets övergripande design.

En djärv design i stil med avant-garde - ett sexsidigt snövit bord med halvcirkelytor och samma rundade ryggar på vita stolar, som är skulpterade av snö. Allt detta glansiga och snövit vithet kontrasterar vackert med söta tillbehör - färgaccenter: en rolig färgstark baldakin, en salladsfärgad lampskärm, mjuka svarta äpplen på väggen och en orange fläck av levande blommor i en vas i mitten av bordet.

Ett avsiktligt grovt "land" matbord i landstil är väldigt bekvämt att använda: du kan lägga benen på förstärkning av tvärstången, längden gör att du enkelt kan ta emot ett stort antal gäster. I avsaknad av en extra soffa kan en eller två gäster ligga på den. Bakom honom kan du göra möbler. Modellen är helt universell.

Soffbord på hjul i stil med ett loft. Hjulen är inte bara funktionella, för den här stilen är det en karakteristisk egenskap.

Ovanligt mjukt blått fusion-stil soffbord dekorerat med äkta läder.

En lyxig version av den klassiska designbyrån.

Ett boho-stilbord som är tillverkat av ett bröstkorg är bra och påminner om pirater och äventyr.

Hur man väljer?

Välja ett bord i vardagsrummet, vägledas av följande:

 • Den tidigare valda interiören. Bordet måste matcha hallen eller kombineras med den. Om den rådande fusionsstilen är valet av ett bord för det en enkel sak, eftersom det här området innebär en djärv kombination av möbler: antikviteter och klassiker passar perfekt in i modern design.
 • Syfte och användningsmöjligheter. Vilka bord och hur många du behöver dem - dikterar storleken på rummet, beräknar dess dimensioner, ritar ett projekt. Detta gäller för stora vardagsrum och för kompakta rum. För det senare passande vikbordet på hjul spelar han tre roller på en gång: lunch, kaffe och kaffe i den veckade formen. På sin första nivå kan du lagra böcker eller ordna en säng för katten.
 • Storleksmodeller, eftersom du måste komma ihåg att du kan ta plats i din vila.
 • Tekniska specifikationer och uppmärksamhet på kvalitetskontroll. Om du väljer ett bord av naturligt trä, lära dig hur du bryr dig om dess yta, kontrollera den för stabilitet, närvaron av marker och sprickor.Dyra naturliga träbord absorberar lukt, utsätts för yttre påverkan: fuktighet, temperaturförändringar, UV-exponering, de är lätt mekaniska skadade. Om ditt val finns på förvandlingsbordet, se till att det enkelt kan vikas, sprida ut, att ingenjörsvetenskapen har tagits till sin perfektion.
 • Materialet förtjänar särskild uppmärksamhet. Kontrollera det för att överensstämma med våra landets kvalitetsstandarder, var särskilt ihållande när det gäller att klargöra dessa frågor. Valet av möbler av låg kvalitet från MDF och spånskiva kan orsaka hälsoproblem, särskilt för små barn. Rätt materialval kommer att garantera en lång livslängd för produkten och kommer att bli garant för säkerheten vid dess drift, förutsatt att den specifika modellen är kompetent utförd.
 • Färglösning - Det är viktigt att bordets nyans harmoniskt kombineras med rummets dekoration och resten av möblernas färg. Även om harmoni är ett relativt koncept. För vissa är det en kombination av lilafärgade väggar med en senapsmöbler av möbler, och någon kommer aldrig att gå utöver färgstandarder. Allt beror på den individuella uppfattningen om skönhet.

funktioner

Det finns många möten vid borden för vardagsrummet, och ännu fler funktioner. I detta rum kan du hitta: ett matbord, en kaffe, skriv, dator, servering, te eller soffbord.

Möjliga funktioner för vardagsrumsbord:

 • Funktionen av matsalen - trevliga och korta mellanmål och äkta fester.
 • Förvaring av tidskrifter och böcker är en biblioteksfunktion.
 • Estetisk - det dekorativa bordet själv är en inredning av inredningen, eller det har föremål för att skapa komfort och skönhet - vaser, blommor, ljusstakar, fotoramar, figurer; eller båda.
 • Arbetsplatsens funktion - vi skriver, vi skapar projekt, vi trivs hemma. Vi utökar möjligheterna genom att skapa ett mötesrum i vårt vardagsrum, där vi vid ett lämpligt bord för detta ändamål, utan onödiga ögon och öron, träffar partners och samarbetspartners och håller med om.
 • Spel - mastering och lek med barn och vuxna.
 • Fotstöd - arrangera en biograf i vardagsrummet, vi kan inte göra utan ett så värdefullt föremål som ett elastiskt läderbord, utformat för detta också.
 • I själva verket funktionen "gäst" - vi kommunicerar med gästerna, slappna av i vårt favoritbord.

Funktioner kan kombineras, som du kan gissa, för middagen en - för att arbeta, för journalisterna - att äta lunch. Din fantasi ger dig en carte blanche i denna fråga.

arter

Området i vardagsrummet och syftet med bordet kommer att berätta vilken typ du föredrar. Om det finns ett matsal och en studie i huset finns det ingen anledning att tänka på mångsidigheten i det här objektet, och vice versa - ett litet område, ett vilrum är en för allt, då valet ska falla på en modell som kan användas i olika fall.

Det finns följande typer av tabeller:

 • elit stort matbord, vikning eller fast;
 • elegant soffbord
 • servering, vilket är lätt att flytta runt i vardagsrummet;
 • tidningen, med förvaring för böcker, tidningar eller utan dem, skapade uteslutande för skönhet och komfort.

Tillbehör till soffbord:

 • klassiskt soffbord - med sektioner eller hyllor, utdragslådor;
 • Matbord - Minisättning av ett stort matsal, med ben eller ett centralt stöd.
 • bifogade benen rör sig under soffan och bordplattan är över sätet;
 • bordplattform - en stativ på vilken du kan lägga små saker - en telefon, en lampa;
 • dekorativt - vanligtvis design och dyrt;
 • bordmatryoshka - en uppsättning flera, drivit en under varandra på grundval av matryoshka-principen, mer, mindre, ännu mindre;
 • bordspresentation - under glasplattan på hyllan nedan visas alla favoritämnen.
 • Inbyggd stationär modulär grupp med eller utan hyllor;
 • klassiskt skrivande stationärt bord. Oftast är dessa bord av naturligt trä. De är extremt bekväma och prestigefyllda och är dyra modeller.
 • Det finns modeller på hjul för enkel rörelse - det kan vara en servering, soffbord, men inte stora modeller, de är vanligtvis tunga;
 • Omställbara tabeller är oumbärliga för små rum i våra hem: Bokbordet är kompakt i det vikta tillståndet; Vikbar tilt-och-tilt-modell dubblerar sin yta, när den är vikad är den sämre än den första i kompaktiteten, och dess design är inte stabil. Med en vikplatta - sker inte när det är komplicerat, men du kommer inte att flytta den någonstans.I glidmodellen är den andra delen av bordsskivan dold under den första och sträcker sig från sidan;
 • En mängd olika datortabeller gör det möjligt att välja det bästa alternativet. Om du väljer en justerbar datorskärm ger du en bekväm arbetsplats, inte bara för dig själv utan även för andra familjemedlemmar, om det finns ett sådant behov. Till exempel personer med tillväxt och kroppsandelar som skiljer sig från din, eftersom det här bordet kan justeras i höjd, bredd och till och med djupet på bordplattan.
 • om det inte finns någon matsal i huset, men det finns utrymme i vardagsrummet för ett stort bord, är det bättre att stoppa valet på det och köpa det tillsammans med stolarna. Så två lösningar löses på en gång: stilistisk (det finns ingen anledning att spendera tid på att leta efter stolar i rätt mängd och den tidigare valda stilen i resten av möblerna) och uppgiften att placera gäster och familjemedlemmar vid samma bord under en festmiddag, chatta med vänner eller leka med barn. Men det här alternativet är den dyraste som presenteras här.
 • Det finns också hopfällbara och vikbara modeller, de sparar utrymme. Efter demontering eller vikning av sådana tabeller kan de vara helt gömda till nästa användning.Men vi måste komma ihåg att det tar tid att montera och utveckla dem, de köps vanligtvis för dacha;
 • bänkskivor kan vara av de mest olika formerna: rektangulär, kvadratisk, rund, oval och till och med triangulär och sexkantig, och borden själva är en, två eller tre nivåer;
 • Bordets form kan ändras om det är en vikningsmodell, vrider ett rundbord i en oval och ett fyrkantigt bord i en rektangulär.

Om du har bestämt dig för syfte och typ av tabell måste du bestämma storlek.

dimensioner

Storleken på bordet och dess typer väljs beroende på området i vardagsrummet och vad som behöver placeras i detta rum.

Matbordets standardhöjd är 70-75 cm; sitsbredd - 60-70 cm; området av den vanliga bänkskivan är 60x120, 70x120 cm; vikande modeller ökar sitt område med hälften eller en tredjedel.

Det bekväma djupet på datorns skrivbord är minst 60 cm.

I små lägenheter spelar vardagsrummet flera roller - lekrummet, mötesplatser med vänner, biografen, kontoret. Därför måste möbler i ett sådant rymligt utrymme väljas noga och beräkna allt upp till en centimeter. Foldning eller inbyggt bord sparar utrymme.

I stället för ett stort matsal, kan du köpa en tabell eller semesterort till samma vikningsmodell. Eller välj en transformator med en glidmekanism, väl beprövad tillverkare. Beräkna dess storlek så att när den läggs upp tar den inte mycket utrymme och ser ut som en kompakt tidning, och alla familjemedlemmar kan passa bekvämt runt det. Höjden på ett sådant bord kommer att bero på höjden på stoppade möbler.

Ju lägre du sitter desto svårare är det att gå upp, så soffan eller stolarna borde matcha höjden hos vuxna familjemedlemmar, inte djupt. Bordsitsens korrekta höjd motsvarar vikningen i knäna hos personer som använder den här soffan. Och bordet, som är valt för dem, borde vara på samma nivå med stolar av stoppade möbler, eller lite högre, med tio eller femton centimeter, inte mer, då är det bekvämt att använda.

När vardagsrumsytan är liten, men ändå tillåter du att placera två tabeller, välj deras typer och storlekar, baserat på nödvändig funktionalitet.

Du arbetar mer än du kommunicerar - välj en justerbar dator. Och för en semester med din familj, sluta med samma oumbärliga för transformatorens blygsamma utrymmen eller ett lämpligt soffbord.

Du kan ha svårt att välja motsatt typ av möbler, det kan vara ännu svårare att fylla stora utrymmen. Begränsningar i det här fallet beror endast på interiörens valda stil.

På ett stort område kan du placera allt du vill ha:

 • små dekorativa mönster;
 • mycket låg med sittplatser på golvet - på en matta eller kuddar, om det är en orientalisk design;
 • storstora lunchgrupp;
 • hög bar, är de nu ofta placerade i vardagsrummet.

Var att sätta?

För platsen för bordet måste du välja vardagsrumsområdet där det är mest behagligt att vara länge, och situationen kommer att behöva det du behöver.

Om du inte gillar det ljusa ljuset och värmen, och vardagsrumsfönsterna vetter mot söder och är väldigt stora, och ännu mer så hela väggen behöver du inte stänga dem en matsal eller ett bord för förhandlingar. Sätt i detta fall bättre det finns ett dekorativt bord med stolar, det kommer sällan att användas.

Med ett fritt tillvägagångssätt, placera ett stort matsal minst en meter från väggen, med hänsyn till närvaron av ett antal stolar, så att gästerna inte behöver klämma mellan dem och väggen, måste den vara stationär på grund av dess storlek och vikt. Du kan göra lunchgruppen till mitten av kompositionen genom att placera den i mitten av rummet.Formen på bordplattan är någon - rund, fyrkantig, oval, rektangulär, sällsynt för försäljning hex, det viktigaste är att det finns tillräckligt med utrymme i vardagsrummet för denna lyx.

Om du behöver spara utrymme kan du ordna ett matsal eller arbetsområde längs väggen eller i en befintlig nisch. Alternativ: fristående, inbyggt bord, intressant bordmatryoshka.

Vid fönstret i hallen är att ha små bord med en dekorativ funktion. Men om det finns en vacker utsikt utanför fönstret och det är bekvämt att vara vid det här fönstret när som helst på dagen i vilket som helst väder, lägg det till favoritbordet med stoppade möbler - stolar, soffor, puffar och gör dig bekväm. Blockera inte radiatorerna med denna placering.

Lägg inte bordet i hörnet, det är obehagligt, som om du satt i ett hörn. Hitta en annan plats för bordet och fyll i hörnet med möbler, bakom vilket du inte behöver sitta.

Och kom ihåg att matbordet inte ligger nära utgången, så att de som sitter bakom det inte tittar på den vackra utsikten från fönstret och den underbara inredningen, men ser istället ut i korridoren och sitter på gången.

material

I möbelindustrin i vårt land, i grannlandet Vitryssland,I länderna i Västra och Östeuropa, i Skandinavien, Holland (här finns en av de bästa designskolorna i världen där nya material öppnas för att skapa nya modeller av möbler) och USA använder olika material för att göra bekväma, eleganta och hållbara möbler:

 • Glass. Detta material är för snygga ägare, det kommer omedelbart att visa fingeravtryck. Men från ytan är det möjligt att ta bort något ämne utan spår, till skillnad från bänkskivor av naturligt trä. Det är härdat, tar inte upp utrymme, ger inre luftighet och ljushet.
 • Plast. Plastbord är lätta, de är moderna och ursprungliga, men de kräver användning av antistatiska medel och polermedel. Det finns genomskinliga modeller;
 • Naturlig och artificiell rotting. Möbler av konstgjort material är mycket praktiska, inte rädda för fukt.
 • Helt och återvunnet trä. Ett bord av massivt trä är ett av de dyraste och högkvalitativa alternativen, men glöm inte bort svårigheterna att ta hand om sin yta. Värda trädslag för tillverkning av möbler - jatoba, wenge, makore, meranti, mahogny, ek, cederträ, lönn.Bord av partikelmaterial är täckta med en skyddande film som efterliknar nyanser av olika typer av trä. Högkvalitativa möbler från dem liknar naturliga, lätta att rengöra och låter sig inte utgöra yttre påverkan, förutom mekanisk skada och ultraviolett, om filmen inte har en speciell beläggning som skyddar mot den;
 • Metal. Mycket tunga modeller. Lämpliga riktningar loft och hi-tech. Metalldelar av bord, insatser ser spektakulära ut;
 • Olika inlägg - Keramik, stenar, läder;
 • Naturlig och konstgjord sten. Stenbord är tåliga, men tunga. Men bord av konstgjord sten, som är gjorda av akryl, agglomerat, "flytande" stengjuten, ljus och ser lika bra ut, och är billigare.

Välj bordets material, med hänsyn till rummets design och färg. Ljus inredning är att balansera bordet i en klassisk stil eller ett massivt trä. Och i en alltför lugn design är det värt att få en hooligan touch i form av ett ljust plastbord. Kombinationen av sådana material i designen av bordet som glas och metall, glas och trä, med en ovanlig form, kommer omedelbart att intressera ett tråkigt vardagsrum i bleka färger.

Var inte rädd för att experimentera, leta efter din unika rumsdesign.

färger

Färger i produktionen av möbler är några. Välj dem enligt vardagsrummets stil och färg: Naturliga, naturliga nyanser passar nästan var som helst. Bordets färg ska motsvara rummets dekoration, detaljerna, men det kan också kontrastera med det.

Vit är traditionellt högtidligt. Svart är strikt och lakonisk, elegant eller designad för att skapa en dramatisk effekt i inredningen, vilket ger teatralitet: Boho-stilen kan tillgripa sådana tekniker. Naturliga mättade eller onaturligt ljusa färger förstärker intrycket av inredningen vilket gör vardagsrumsdesignen ovanlig. I klassens klassiska designmöjligheter används alla nyanser av olika träslag: körsbär, valnöt, ek, wenge.

För att ta reda på vilken möbelfärg som ska väljas för vardagsrummet, se följande video:

Snygg interiör

Det finns många varianter av moderna och klassiska eleganta vardagsrumslösningar, designen av detta rum kommer att berätta smaken. Den ljusaste av dem - möbler från ett modulärt vardagsrum.

Nu populära vita möbler. Denna eleganta komposition med klara linjer på bordet och enkel,men stolarnas otroligt spektakulära design är stilalternativet när de flesta uppgifterna för att fylla utrymmet i vardagsrummet löses. Denna transformator är stor, interiören med den är lätt och luftig. I den utfällda formen kommer han att samla många gäster och lägga till det, du kan experimentera med arrangemanget. Vita, bekväma mjuka stolar harmoniserar perfekt med den.

Design modulärt vardagsrum i svartvita färger - beige och wenge, som alternerar på väggar, golv, möbler och tillbehör. Rummet är uppdelad med en soffa och ett wengefärgat golv under det i två delar - en sittgrupp och en matplats. En intressant färgkontrast i detta interiör är inte bara estetiskt värde. Det är ljust och dämpat samtidigt, färgerna balanserar varandra och fungerar lugnande.

Tack vare det sofistikerade soffbordet, liknar det unika vardagsrummet Solaris berättelse, och blommor i den i japansk stil återvänder till jorden.

Ett elegant modulärt vardagsrum i grafitbruna toner mot bakgrunden av en ljusgrå vägg ser fördelaktig ut, symmetriskt placerad på båda sidor av hennes bilder ger hemmets värme i vardagsrummet och glänsande fyrkantiga handtag betonar bara utformningen av dessa möbler.

Alternativet i klassisk stil passar älskare ändrar ofta situationen. De kommer att kunna ordna olika delar av den modulära gruppen.

Det är omöjligt att glömma interiörer, som kitsch, som är ljusa i färgens betydelse.

Visas som en saga, kom ihåg barndomen: det här är ett barnrum för kitsch-stil.

Snyggt inredt vardagsrum i etnostil, mysigt och rörande.

kommentarer
 Författare
Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

Entré hall

Vardagsrum

sovrum