Wallboard för ångrum: valet och reglerna för installationen

Byggandet av badet är en ganska noggrann process eftersom det kräver användning av speciella material som är väl tolererade av fukt. Efter det att badet redan är byggt, bör du bestämma om ytmaterialet. Bland andra typer av råmaterial kan du klara avståndet med fodret. För att förstå hur man väljer materialet till ångbastunet måste man styras av det faktum att bastun i badet utför många funktioner, och därför måste kraven på det vara höga.

Fördelar och nackdelar

Foder är ett utmärkt alternativ, eftersom det har ett bra utseende och har alla kvaliteter som är nödvändiga för ångbadets slutmaterial. Det finns många alternativ än att bearbeta det utan hälsorisker.

På grund av det faktum att det finns många typer av foder kan du trimma ångrummet i en stil som du gillar mer. Om du väljer det här eller det där trädet bör du noga tänka på vilken typ av bad du vill se i slutet. Dessutom måste du beräkna priset, eftersom kostnaden är olika för varje typ av trä. Det finns naturligtvis andra typer av ytmaterial, men de är dyrare och kräver mycket mer uppmärksamhet vid installationen. Dessutom är foderet lättare att demontera vid skador.

Vanligtvis består badet av ett ångbad, en dusch och ett omklädningsrum. För var och en av dessa rum finns särskilda krav. Det är därför som materialet som ska fungera som inredning ska ha specifika tekniska egenskaper och vara av hög kvalitet.

De främsta fördelarna med foder före andra material är:

 • valuta för pengarna;
 • hög fuktmotstånd
 • motstånd mot höga temperaturer;
 • olika arter i butikerna.

Foder kan kallas miljövänligt och säkert för människors hälsa material. Eftersom temperaturen i ångrummet är ganska hög, bör materialet som används för att dekorera rummet inte upphettas.För att veta hur man väljer materialet korrekt måste man dessutom fråga om egenskaperna hos träslag från vilka panelen kan tillverkas. Vissa typer av trä kan producera hartser vid upphettning, vilket ibland orsakar allergiska reaktioner. Det finns inga uppenbara brister i fodret, så du kan säkert köpa det här materialet för efterbehandling.

Hur väljer man ett material?

För att dekorera oftare välja foder av lövträ. Det avger inte tjära, har en trevlig arom och värmer inte upp när temperaturen i ångrummet stiger. I motsats till barrträd sorterar denna art lukt, vilket positivt påverkar människokroppen. Låt oss mer ingående överväga fördelarna med varje material.

Linden träd

Linden är ett bra alternativ, det är ganska hållbart och hållbart. På grund av det höga fuktmotståndet deformeras det inte, det gör det möjligt att jämnt fördela värme över hela rummet i rummet. Dessutom har detta material en låg värmekapacitet, så denna beläggning är säker, det kommer inte att lämna brännskador på kroppen när den berörs.

al

Alder är lite dyrare än linden eller asp, eftersom kvaliteten är mycket högre.Det här fodret har en perfekt yta, och kräver därför inget extra sliparbete. Det präglas av hög prestanda.

ceder

Cedar används för att dekorera ångrummen i dyra institutioner. Detta beror på det faktum att materialet har ett lyxigt utseende och har helande egenskaper. Cedar behöver inte särskild vård, och installationen fungerar med det är ganska enkelt. Om du vet hur man ska skära basen av denna klädplatta med egna händer, kan kostnaden för herrarna räddas.

lärk

Lark förtjänar rätten titeln på det bästa materialet för att avsluta arbetet i ångbastunet. För det första har det ett vackert mönster, och för det andra är det särskilt slitstarkt och fuktbeständigt.

lyxig

Sådana foder har en hög kostnad och det är mycket sofistikerat utseende och hög hållfasthet. Det dyraste och eleganta mantelmaterialet är ek. Förutom honom är Abashas afrikanska träd i stor efterfrågan. Det blev kär i det faktum att det nästan inte värmer upp, och därför är hyllor ofta gjorda av det i badet.

Pine tree

Tallskog - inte det bästa alternativet för efterbehandling i ångrummet. Denna yta kommer inte vara hållbar.I ett försök att spara på mantelmaterial kan det gå förlorat på kvalitet.

Kostnadsberäkning

Efter att materialet väljs måste väggpanelen vara korrekt beräknad. Så du kan ta reda på hur mycket material som krävs för hela området. För att beräkna mängden slutmaterial som behövs mäter du alla rummets parametrar (längd, bredd, längd). Med hjälp av dessa indikatorer beräknar vi arean på varje vägg, så lägger vi till dem och vi får en bild som visar hur mycket fodring som behövs. Du borde veta att det är bättre att köpa 5-10% mer material (om något blir skadat under arbetet eller extra kostnader uppstår). Om du noggrant studerar platingstekniken behöver installation inte onödiga kostnader.

Vad ska man bearbeta?

Eventuellt trä i sin verksamhet påverkas av olika faktorer. Detta kan vara förstörelse av fukt, skada av gnagare eller på grund av termisk exponering. För att säkerställa att beläggningen inte försämras under drift, måste du veta vad som ska bearbetas och impregneras så att väggpanelen inte mörknar eller försämras. Trots det faktum att denna procedur är ganska logisk, finns det de som är emot användningen av impregnering.Detta beror på det faktum att impregneringsmaterialen är gjorda av kemi. Ångor som utsöndras har en skadlig effekt på människokroppen.

Men om frågan om behovet av att behandla väggpanelen med impregnering redan har lösts, kan du täcka den med de minst säkra materialen.

Bland sådana impregneringar är det värt att tillhandahålla följande medel:

 • torka olja;
 • linfröolja;
 • antiseptisk.

Det är bättre att inte mata väggarna i ångrummet, det räcker bara att lufta det efter varje vandring, för att avlägsna smuts som har uppstått. Om en svamp hittas är det bättre att omedelbart behandla denna plats med hjälp av folkmedicin, utan att tillgripa kemi.

Monteringsmetoder

Du kan montera vertikalt, horisontellt och till och med diagonalt. Det lämpligaste alternativet är ett horisontellt fäste. Dess fördelar är att om träet nära golvet börjar försämras, kan den nedre delen lätt bytas ut. Visuellt expanderar rummet i badet och luftcirkulationen minskar. Metoder för att fästa vertikal mottagning har också en plats att vara, om du vill få effekten, som i en bastu (låg luftfuktighet och hög temperatur).

Innan du sätter in badet inuti, måste du göra en kista. Detta möjliggör korrekt installation av väggpanelen.Endast enskilda sektioner är vanligtvis fixade diagonalt, eftersom denna typ väsentligt ökar materialkostnaderna. Om du kombinerar alla typer av fästning kan du få en unik design. Det viktigaste är att komma ihåg att förutom skönhet måste du tänka på att det är bekvämt att demontera vissa delar i framtiden. För att spara ytterligare kostnader är det bättre att välja det bästa alternativet.

Hur ska man skära?

Att skjuta ångkammarens klädplatta ordentligt. Mantel är en ganska enkel process som inte kräver mycket kraft. Innan du börjar måste du ta hand om värme och ångisolering. För det första bäst skumglaset. När det här arbetet är gjort måste du gå till ångspärren. För detta är det bäst att skära med folie. Basaltull används ofta som isolering. Det är mindre mottagligt för skador och mer hållbart.

Det bästa materialet för ett sådant fall skulle vara ett korkagglomerat. Det går inte att ruttna, det är sällsynt att hitta en svamp på den, det är lätt att bearbeta basen med den. Efter det är det värt att gå vidare till installationsarbetet, från taket.Montera väggpanelen med vanliga skruvar och naglar. Du kan också använda metoden som döljer locket och nageln så, så ångrummet får ett mer estetiskt utseende.

Vackra finish

Nu är det nödvändigt att lära mer detaljer om mönstren. Det mest kända och alla favoritalternativet är en diskret och koncis stil.

 • Det här är stora trästolar, ett bord och en blygsam finish av linden eller alderen. För ett omklädningsrum kan du välja finish av tall. Det är inte lämpligt för ett ångbad, men om det finns en fråga om hur man sätter ett rum i badhuset där det inte finns någon ånga, kommer tall eller gran att vara mer lämplig än någonsin. Tall är vanligtvis valt skandinaviskt, eftersom den har en vacker rosa nyans och ser originalen ut i rummet. Att veta hur man slår på väggpanelen och dekorerar omklädningsrummet, kan du få ett bra modernt bad.
 • Om du vill att ångbadet ska se rikt utifrån insidan, är det bättre att komma ihåg sätten att fixa horisontellt, för att kombinera dem med diagonalalternativet. I detta fall är det att föredra att använda en sådan ras som ek. Det här är ett smart designbeslut.
 • Glöm inte att badet inte bara är ett ångbad, utan också en pool, liksom en dusch.Det är nödvändigt att se till att dessa rum inte skiljer sig från den allmänna uppfattningen och ser harmoniskt ut. För att göra det är det bättre att välja element som liknar bastunens stil. Till exempel, om finishen är ek, är det bättre att lägga till produkter av röda och guldfärger.
 • Vackra handgjorda stolar kommer inte heller att vara överflödiga. Förutom dem, glöm inte ljuset, det måste vara ljust och varmt. Alla kablar måste vara väl skyddade mot fukt.

Det viktigaste är att komma ihåg att i ett rum kan du inte ansluta flera typer av trä. De sover inte tillsammans och börjar försämras snabbt, vilket skapar onödiga problem och kostnader för ägaren. Ett sådant beslut kan leda till ett snabbt behov av demontering. Dessutom ser de inte uttryckligt ut mot varandra och skapar en inre obalans i badet.

  På reglerna för montering av foder för ångrummet, se följande video.

  kommentarer
   Författare
  Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

  Entré hall

  Vardagsrum

  sovrum