Målarfoder inuti huset i olika färger: ursprungliga idéer

Om du är uttråkad med färg och tapeter i väggarna och du behöver komma med nya och färska lösningar, bör du vara uppmärksam på den naturliga och praktiska trenden i inredningen - träpaneler. Det mest populära alternativet är foder - det kan ha en slät, grov eller vågig yta och är perfekt för väggdekoration i ett lanthus eller bad.

Särskilda funktioner

Foder kan användas för att skapa en modern inredning i en panellägenhet, samt vid inredning av balkonger, loggier och öppna terrasser.

Träfoder har många fördelar:

 • miljövänligt material;
 • justering av rummets visuella geometri
 • enkel och snabb installation;
 • styrka och motstånd mot mekanisk skada
 • ingen anledning att dessutom förbereda väggar och tak innan du installerar väggpanelen;
 • hållbarhet och användbarhet
 • Den är perfekt kombinerad med andra naturliga och konstgjorda material: sten, kakel, textilier, läder, tapeter;
 • gömmer väggarnas och golvens brister;
 • låter dig dölja ledningar och annan kommunikation;
 • är ett utmärkt värme och ljudisolerande material;
 • Det är möjligt att ändra väggens färg och design mer än en gång.

Materialet har också sina nackdelar. Den största nackdelen är den höga kostnaden och en anständig belastning på väggen. Det bör också komma ihåg att trä är ett miljövänligt material, men det är mottagligt att ruttna, så fodret kräver rätt skötsel och underhåll. För det första måste brädor behandlas med färg- och lackprodukter och andra speciella kompositioner för trä, eftersom de har skyddande egenskaper och kan förhindra mekaniska defekter och annan skada.

Typer av färger

Det händer ofta att husägare blir tröttna på de naturliga nyanserna i inredningen och vill uppdatera väggens färg genom att måla väggpanelen.Alla träprodukter är indelade i två typer: dekorativa och skyddande. Vissa är utformade för inredning, den andra - för att öka livslängden.

Alla medel för trädet kan delas upp i flera kategorier, var och en löser separata problem.

 • Skyddsutrustning Används både i exteriör och inredning. Ur namnet på sådana verktyg är det tydligt att de måste användas för att skydda ytan från olika typer av effekter: mögel, fukt och ultraviolett strålning. Sådana föreningar har flera grader av skydd och saktar åldrandet av materialet. UV-skyddare behåller till exempel naturliga trämönster och bekämpar missfärgning och förmörkelse. Sådana föreningar måste användas för att skydda väggpanelen på balkongen, terrassen eller andra områden utsatta för direkt solljus. Vid bearbetning av en träyta är det nödvändigt att applicera ett litet lager av produkt - för detta kan du använda en våt borste.
 • Toningmedel och fläckar. Dessa ämnen bildar ett tunt lager på ytan och ger en mörkare nyans.Sådana föreningar har inte skyddande egenskaper. De väljs när det är nödvändigt att trädet "andas". Tintningsmedlets struktur kan vara svagt eller starkt pigmenterad: ju svagare sammansättningen, desto mer uttalad är den träiga mönstret kvar. Således är det möjligt att justera graden av målning ytan. Ytan som behandlas med fläck måste lackas, annars kommer brädorna att vara smutsiga.
 • Lac. Detta ämne används vid bearbetning av trä inuti huset. Det kan göra ytan matt, halvmattad eller blank, samt ge en pigmenterad färg. Om man ska blanda en lack med en koper, får strukturen en jämn nyans som kan läggas i ett lager. Men experter rekommenderar att du applicerar det första skiktet genomskinligt och lägger sedan till färgpigment. Vattenbaserade lacker bildar en tunn film, men samtidigt absorberas inte smuts och damm. Akryllack anses vara den mest ofarliga och utför två funktioner samtidigt: skyddande och dekorativa. Även i sammansättningen av vissa lacker lägger tillverkare till skyddskomponenter från ultraviolett strålning. Liknande sätt rekommenderas att användas vid sommardachen eller i ett bad.
 • Måla. Denna komposition har en mer tät struktur, genom vilken det naturliga trämönstret inte är synligt. Materialet skyddar ytan mot mekaniska faktorer, svampar, insekter, solljus, kemikalier, fukt och eld. Färgen är uppdelad i många grupper och är latex, olja och akryl. Före målning, rekommenderar experter att använda en primer eller en färglös lack för trä, vilket gör det möjligt att få jämn och jämn nyans. Precis som vid vattenbaserad färg, behåller den det texturerade mönstret och lackar inte över det med ett tätt skikt, eftersom vissa områden kan uppstå som ommålade eller kommer att få fläckar. Detta är en helt naturlig reaktion av trä, eftersom den porösa ytan inte alltid absorberar färg jämnt.
 • Oljan. Denna transparenta eller pigmenterade substans absorberas snabbt i trädstrukturen och bildar inte en film på ytan. Trä får en matt eller något blank yta. Samtidigt ger oljan skydd mot absorption av smuts, fukt, damm och svampskador. Pigmenterade formuleringar bidrar till att betona naturlig träaktig konsistens och konsistens.
 • Vaxbaserade produkter. De är ett traditionellt och effektivt sätt att skydda trä och dessutom en utmärkt ersättning för lack. Tillverkare erbjuder vax i tre versioner: fast, flytande och vatten. De två sista är klara att appliceras, och det fasta vaxet måste upphettas till ett vätska enligt instruktionerna före användning. Men före det måste träet förberedas och primeras i förväg, annars kan vaxet ligga ojämnt.
 • Linolja. Denna komposition har nyligen förlorat sin popularitet. Ursprungligen ger linoljan trädet en trevlig gyllene nyans, men efter 2-3 år mörknar ytan och börjar sticka. Moderna tillverkare erbjuder blandade kompositioner för ytbehandling av träytor både ute och inne i huset. Det är möjligt att skilja impregnering med en toning effekt och målar med skyddande egenskaper och oljor som har vax i sin sammansättning.

utformning

Många husägare föredrar att inte måla väggpanelen och för att bevara det naturliga mönstret. Men för att förlänga det ursprungliga utseendet är trädet fortfarande värt att bearbeta, annars kan väggarna mörkas eller få en blå nyans.För att bli av med den gråtonen på trädet måste du först sätta det översta lagret och sedan behandla ytan för att skydda den mot solens strålar.

Det blir svårare att få ut en blå nyans - för detta ändamål är det nödvändigt att använda biologiska medel. Klor och aktivt syre hjälper till att klara uppgiften. Efter bearbetningen ska ytan impregneras med en skyddande komposition och sedan målas med en tät eller genomskinlig färg.

  Naturskogsskugga kompletterar inte alla interiörer harmoniskt, så väggarna kan målas. Ett stort urval av färgmetoder gör att du kan skapa en exklusiv beläggning. För att göra detta är det viktigt att välja rätt färgfärg. Glöm inte de enkla reglerna: ljus nyanser expanderar visuellt utrymmet och mörka, tvärtom, gör rummet mindre.

  Nedan följer några rekommendationer och tips som hjälper dig att välja rätt färg.

  • Kökets inre ser bra ut varmt och lugnande nyanser: gul, orange, rosa och persika.
  • Vardagsrummet ser stor älskling-gyllene färg i kombination med naturligt trämönster.Interiören kan spädas med ljusa nyanser eller ljusa och iögonfallande färger.
  • För skåpet kan du välja naturliga träfärger. I det här fallet ser ekträdet bra ut, men samtidigt bör belysningen vara väl genomtänkt i rummet. Även coola toner hjälper till att stämma överens med arbetsmomentet.
  • I sovrummet är det bättre att använda trä nyanser eller ljus och neutrala färger. Vit färg ser också bra ut när du dekorerar väggar i sovrummet.
  • I barnkammaren kan du använda vilken färg som helst, men psykologer rekommenderar att ge upp ljusa och mättade färger - det är bättre att välja lugna och måttligt ljusa nyanser. De kommer inte bara att skapa en speciell lekfull stämning, utan också hjälpa barnet att slappna av och stämma in för att sova och vila.
  • Målade grå och blå foder kommer att skapa en känsla av fukt och kyla, så dessa nyanser är klokare att använda i soliga rum.

  Panelen kan monteras på olika sätt.

  • Vertikalt. Gör det möjligt att visuellt lyfta taket. Denna teknik är speciellt bra att använda i kombination med ljus nyanser.
  • Horisontellt. Hjälper till att visuellt sträcka väggen och skapa effekten av expanderat utrymme.
  • Diagonalt. Det kommer att skapa en speciell dynamik i inredningen och låta dig göra en spektakulär tonvikt på väggen eller taket.
  • Alternation. Ska skapa en speciell charm med en enkel teknik. Till exempel kan du rita på muren olika figurer: sillben, steg och andra kombinationer som gör att du kan skapa en fantasihusejare.

  stil

  När du väljer en beläggning för foder är det viktigt att du först och främst fokuserar på stilen och den allmänna idén om den design som behöver skapas. Impregnering och lack är lämpliga om du behöver behålla det naturliga trämönstret. Gammeldags träskugga är perfekt för landstil eller Provence.

  Klassisk engelsk stil är omöjlig att föreställa sig utan att trä används. För att återskapa en unik och elegant stil kan du använda väggpanelen, som måste installeras från botten upp till en tredjedel eller mitten av väggen, och den övre delen kan dekoreras med tapeter eller färg.

  Väggpanelen kan harmoniskt passa in i den moderna och moderna högteknologiska stilen, men för detta är det nödvändigt att utföra verk på väggbeläggning med färg med metallpartiklar eller pärlemor.

  Ljus nyanser av trä kan kombineras perfekt med en attraktiv ekostil.Renheten och bevarandet av det naturliga mönstret i kombination med ljusa gröna ser lämpligt och harmoniskt ut i stadslägen och i stugan.

  För skandinavisk stil kan du också använda clapboardmen i så fall ska alla brädor målas vit.

  I vissa fall är det lämpligt att kombinera flera färger när man målar en enda vägg. Till exempel kan den nedre delen täckas med en mörk nyans och toppljuset, och du kan växla mellan två olika färger för att markera horisontella eller vertikala ränder. Det är värt att ta hand om att färgerna inte slår samman på gränsen till olika färger. För att göra detta måste du använda maskeringsband och tunna penslar - så kan du göra en enkel vägg till ett riktigt konstobjekt.

  Hur målar man?

  Det är möjligt att måla foder inne i huset i vilken färg som helst. För att göra detta kan du använda vilken typ av färg som helst - i det här fallet beror allt på rummets dekorativa krav och egenskaper.

  Nedan följer en steg-för-steg instruktion om att måla foder dina egna händer.

  • Varje platta är kontrollerad och sorterad. Ojämn, knäckt eller böjd foder skickas för bearbetning, och delar som är olämpliga för efterbehandling används för att testa färg eller lack.
  • Efter sortering rengörs brädorna av smuts och poleras med en speciell maskin. Om det inte finns något sådant verktyg, kan du använda de tillgängliga verktygen: en träbar med sandpapper.
  • Primer och skyddsmedel appliceras med sprutpistol eller vals.
  • I ett fuktigt och ouppvärmt rum rekommenderar experter att endast trä behandlas på alla sidor så att materialet inte förlorar sitt ursprungliga utseende. Efter fullständig torkning kan du gå vidare till dekorationsfärgen: beläggning med färg eller lack.
  • För att få den bästa effekten i rummet rekommenderar designrarna att bearbeta varje detalj i sin tur. För att göra detta ska du polera, måla och torka alla brädor och bara sedan fortsätta till installationen.
  • Beläggningen måste appliceras med en borste eller rulle längs den centrala delen av väggpanelen för hela längden. Färgen är noggrant markerad och skuggad för att få en jämn likformig nyans. För att göra detta behöver du två borstar: medeltjocklek och smalformat. Den målade ytan måste vara helt torr, så efteråt läggs brädorna åt sidan i några minuter.
  • Efter fullständig torkning kan du dessutom upprepa steget att slipa ytan. Sedan appliceras ett eller flera färglager - allt beror på effekten du vill få. Färg applicerad av lager varar längre än ett tjockt skikt, men sistnämnda ska vara så tunt som möjligt. Sedan skickas fodret igen för att torka.
  • Om du målar den färdiga ytan, blir det mellan råvarorna mellan skivorna, så en bra färg över lederna kommer inte att lyckas. Denna färdigmetod är endast giltig vid en färguppdatering.
  • Färgning av gammal foder är en mödosam process som kräver korrekt förberedelse. Om på vissa ställen på väggarna har färgen brutit bort, måste du bli av med den. För att göra det, bör du, med hjälp av en hårtork, värma upp väggytan och ta bort det översta lackerade eller målade lagret. Efter det måste väggpanelen slipas och omformas.

  Över tiden förlorar någon skyddande beläggning dess egenskaper.därför måste brädorna regelbundet impregneras med flamskyddsmedel och bakteriedödande medel, samt att de dessutom täcker ytan med olika lacker.Anti-skum används för att skydda veden från eld, beläggningens livslängd är upp till 5 år, därför är det under denna period nödvändigt att dessutom behandla ytan med ett verktyg.

  Under den första applikationen rekommenderar experter dessutom till exempel att använda en liten del av samma trä. Kompositionen appliceras på ytan i två lager med en pensel eller spray. Efter fullständig torkning måste den behandlade delen av plattan som används för provet sättas i brand - ytan ska inte brinna och smoldera och efter 30 sekunder ska den bli svart och förkolad. Baktericida föreningar hjälper till att undvika smitta med svampen och bekämpa befintlig mögel.

  Vackra exempel

  Moderna designers erbjuder ett stort utbud av praktiska och innovativa lösningar. Foder ser inte bara ut i det klassiska inredningen i ett hus, men också i ett modernt sovrum. Ett utmärkt exempel på en kombination av naturligt träarbete med lätta och släta väggar kan ges.

  Väggbeklädnad kan göras inte bara med skär och brädor, men också med trämosaik.

  Även intressant och ovanligt ser en kombination av olika tjocklekar på brädorna.Till exempel kan du tydligt se hur tunna plattor sätts in mellan de breda brädorna på väggen i sovrummet, och alla brädor har olika nyanser.

  Väggpaneler i inredningen kan ha en annan yta och struktur. Till exempel kan alternativet med vågorna på väggavlastningen ytterligare betonas i färg.

  På väggen i plantskolan kan du säkert dra några tecken eller hjältar. Sådana väggmålningar kommer att se väldigt ursprungliga och kommer definitivt att vädja till barn. Endast efterbehandlingen måste nödvändigtvis vara en beläggning av färglös lack eller färg - det här skyddar bilden från skador och nötning.

  Originalteckningar kan appliceras på väggarna inte bara i barnrummet - ovanliga och tvetydiga målningar på väggen gör att du kan vända sovrummet till ett verkligt konstobjekt.

  Om det är bestämt att använda väggpanelen på en liten balkong, ska brädorna fyllas horisontellt. Denna enkla teknik kommer visuellt att expandera utrymmet, speciellt om ljus och neutral nyanser används.

  När du utformar inredningen i loftstil, måste du välja grova och opolerade brädor - de kommer perfekt att komplettera industriell industriell inredning.

  För mer information om processen med målning av foder som beskrivs i videon.

  kommentarer
   Författare
  Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

  Entré hall

  Vardagsrum

  sovrum