Spärrar: typer och deras parametrar, designalternativ och installationsverkstad

Naturligtvis krävs högkvalitativa lås endast för entrédörrar. Men för invändardörrar behöver man ofta spärrar för att hålla dem i stängt läge. Detta gäller särskilt för inhemska lokaler: badrum, toaletter. I sådana situationer räddar en enkel glidande enhet - en bult.

Vad är det

Dörrbulten är en låsanordning i form av en ventil, den så kallade lilla bulten.

Enligt GOST är dessa mekanismer gjorda av olika metaller och deras legeringar, bland vilka de vanligaste är aluminium, stål, mässing och koppar. För närvarande producerar även plastlåser.

Det finns en hel del modeller av dessa enkla spärrar, och du kan enkelt få det lämpligaste alternativet för dina dörrar.

typer

Dörrportventiler kan delas upp i flera typer, läs mer om dem.

 • Låsbultar. Den mest populära typen av glidande enheter. Den installeras inuti dörrkroppen under installationen. Spenderar inte utseendet på dörrkonstruktioner, det brukar användas för dörrar med två löv. Den enda nackdelen är att i händelse av en uppdelning kommer du att ha en ganska arbetskrävande ersättningsprocess.
 • Embedded. Monterad på höjden på duken är det möjligt att öppna både dörrens övre och nedre del. För att installera dem måste du förbereda ett spår i dörrbladet. Dessutom är produkterna nästan osynliga från sidan.
 • Falskt. Monterad på dörrkroppens och dörrkarmens yta med skruvar. Mycket märkbar, så det rekommenderas att välja sådana anordningar i harmoni med dörrmaterialets färg och resten av möblerna. De kännetecknas av deras extremt enkla installation, låg kostnad och en mängd olika modeller som passar alla dörrmaterial.

Bultarna är också tillverkade som ytterligare element för gångjärnsmekanismerna.

Enligt principen om ventilens funktion kan produkterna delas in i mekanisk och automatisk; efter typ av konstruktion - öppen och stängd. Mekaniska mortise modeller är utrustade med svänghandtag för att stänga och öppna bulten.Automatiska spärrar är ofta fjäderbelastade, med en knapp för fixering av bultens position. I öppna mekanismer, i vilken position som helst, är alla detaljer i strukturen, inklusive låsstången, synliga, medan de är i slutna, endast en del är synlig.

Elektromekaniska ventiler, speciellt radiostyrda, blir allt populärare. Enheter av denna typ är monterade på ett löst sätt i dörrkroppen. För proceduren för öppning och stängning av sådan heck har du en speciell nyckel i form av en nyckelfob med en knapp. Om nyckelfobet är förlorat raderas de gamla koderna från systemet och nya införs. För att upprätthålla funktionen hos en sådan glidande enhet, även i frånvaro av ström, är ett litet batteri inbyggt.

material

Enligt tillverkningsmaterialet utmärks endast två typer av spärrar: plast och metall. Naturligtvis är hållbarheten och styrkan hos metallprodukter mycket högre än för plastmodeller.

För att öka attraktiviteten är många låsmodeller täckta med aluminium, koppar, mässing, imitera guld och silverplätering. Basen av anordningen är vanligtvis gjord av rostfritt stål.

Om du vill skapa en unik stil i rummet, även i små saker, var inte snål, dra en skiss och beställ själv smidda ventiler.

dimensioner

Produktens dimensioner sträcker sig från små - för dörrar till skåp, garderober och andra möbler, till stora lås installerade på ingången.

Vid val av ventiler, var uppmärksam på dörrbladets storlek, i synnerhet dens tjocklek. Om dörren är tunn, passar du bara på fakturatypen av spärrar. För tjocka dörrar av massivt trä eller metall rekommenderas anordningar som är inbäddade eller inbäddade, de är mer tillförlitliga och hållbara än overhead.

utformning

Spärrdesign varierar mycket - från retro-stil dekorativa snaps till enkla metalllåser. När du väljer lås för dina dörrar, överväga rummets övergripande utformning - om det efterliknar ett gammalt hus, kommer du att hålla med om att vanliga falska spärrar inte passar in i interiören. I det här fallet kan du använda antingen gömda mekanismer - lutning eller försänkning, eller, efter samråd med konstruktören, för att beställa exklusiva ventiler.

Hur man väljer?

Vid val av ventiler för dörrkonstruktionen är det först och främst nödvändigt att vara uppmärksam på materialet, tjockleken på dörrbladet. Välj sedan metoden för att styra mekanismen - mekanisk eller automatisk, materialet från vilket enheten är tillverkad, modell och dimensioner av produkten. Sedan, med tanke på färgschemat, välj den modell du behöver.

Spärrar för plastdörrar har sina egna egenskaper. Oftast för dem använder fakturamekanismen av den slutna typen. Varje dörrstruktur är utrustad med egen låsanordning. För tillförlitlighet rekommenderas att duplicera den, till exempel ställa den uppe och ned på dörrbladet. Den viktiga punkten är den fullständiga harmonin i färgerna med dörrmaterialet.

För PVC-dörrkonstruktioner kan du välja följande typer av klämmor.

 • Roller. De är en boll i en ihålig cylinder / låda, stödd av en fjäder. Sådana klämmor kräver inte mycket ansträngning för att öppna eller stänga dörren.
 • Magnetic. Liknande klämlåsar verkar på bekostnad av de magnetiserade elementen. De kännetecknas av hållbarhet och tillförlitlighet.De fungerar normalt även med en liten förvrängning av dörrkroppen.
 • Falevye. Sådana anordningar är utformade med en fjäderbelastad bult. När den går in i det förberedda urtaget är tungan fixerad och dörrstrukturen är stängd. För att öppna den måste du vrida handtaget.

För metalldörrkonstruktioner rekommenderas inte att välja överliggande spärrar. Närmare bestämt är sådana dörrar oftast monterade som inmatning, och mattan eller den inbyggda typen av produkter passar bäst för dem. Även för sådana dörrar började de i allt högre grad använda svalna ventiler - för ytterligare fixering av dörrbladets stängda läge.

Alla typer av spärrhakar är lämpliga för trädörrar, här är valet beroende av syftet med dörrkonstruktionen: huruvida dörren är en entré, ett mellanrum eller till de tillhörande rummen.

För glasdörrar används endast överliggande glidmekanismer. Ofta är utformningen av sådana anordningar extremt enkel - en hakad spärrbult eller magnetiska klämmor. Det mest populära stället att installera dessa snaps är botten av glasdörren.

Hur sätter du?

Det är väldigt lätt att installera en falsk spärr på en trädörr med egna händer.

Steg-för-steg-process:

 1. Markera noggrannt monteringsplatsen för huvuddelen och strejkplattan;
 2. förbereda urtag för fästelement;
 3. bifoga huvuddelen av mekanismen och kontrollera dess funktion - om låsen går smidigt, fortsätt till nästa steg;
 4. fäst strejkplattan;
 5. stäng dörren och prova spärren igen.

För att installera spärrhaken på en metalldörr är det nödvändigt att använda specialstift från samma material. Det är möjligt att köpa dem på samma plats (butik, köpcentrum) där du köpt själva ventilen.

   Två dörrar installeras vanligen på dubbeldörrar: på toppen och längst ner på dörrbladet.

   Det rekommenderas att installera vertikala mortise modeller för dubbeldörrstrukturer (inklusive glidande) innan du hänger dörren på gångjärnen.

   Det produceras enligt följande:

   1. Du måste fästa sidolåset från kanten på dörrkroppen (från toppen - för topplåset, från botten - längst ner) i mitten av ändytan och skär runt konturen med krita, penna eller penna.
   2. skära en spårfrysare eller mejsel
   3. sätt in en spärr i urtaget;
   4. fixa sin position med skruvar.

   Latchens motstycke rekommenderas att monteras efter installation av dörren på gångjärnen. Täck dörren, markera spårets placering för bultstången. Borra det önskade djupet av hålet något bredare än stångens diameter.

   Stäng dörren, kontrollera spärren. Om spärren stängs smidigt och enkelt, skruva mekanismens parringsdel med självgängande skruvar.

   Hur man gör en spärr med egna händer, se nästa video.

   kommentarer
    Författare
   Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

   Entré hall

   Vardagsrum

   sovrum