Tegelverktyg: Mönster och verktyg

 Tegelverktyg: Mönster och verktyg

Bildandet av högkvalitativt och pålitligt tegelverk är inte en lätt uppgift, men du kan klara det utan att involvera ett team av erfarna hantverkare. Det viktigaste är att använda lämpliga verktyg och armaturer i arbetet som gör installationen enklare och snabbare.

Låt oss mer ingående överväga vilka mallar och verktyg som kan användas när det gäller att skapa en tegelstruktur.

Syfte och egenskaper hos enheter

Som med andra byggnadsarbeten är det vanligt att använda specialverktyg och armaturer när man skapar murverk. De flesta köps vanligen i specialbutiker, men det är tillåtet att använda självtillverkade enheter. Naturligtvis är de senare oftare adresserade av mer erfarna mästare som stöter på sådana verk ganska ofta.

Låt oss mer ingående överväga vilka standardverktyg som finns, vad deras syfte är.

 • Trowel (eller trowel). Denna enhet är ett kompakt blad med en plan yta för en bekvämare hållning. Det är nödvändigt att lägga bindemedelskompositionen på tegelblock. Sedan fördelas denna komposition snyggt av trowel. Med hjälp av denna enhet tas bort och de extra bitarna av lösningen.
 • Fancy. Den här enheten ser ut som en smal spår fast på handtaget. Fogningen är nödvändig för högkvalitativ formning av sömmar, kontroll över tjocklekenivå, rengöring av överskott av kompositionerna. Fogarna är konvexa och konkava. Dessutom, när du väljer den här enheten är det viktigt att överväga sin profil.
 • Liten hammare. En väl väljad hammare kommer att behöva trimma tegeldelar för att ge dem nödvändiga dimensionsparametrar och former. Också med hjälp av det här verktyget kommer det att vara möjligt att korrigera mindre felaktigheter i installationen på en stillastående (eller inte helt fixerad) bindemedelslösning.
 • Byggnadsnivå. Utan denna enhet är det mesta byggnadsarbetet inte färdigt. Nivån låter dig kontrollera den horisontella eller vertikala basen du jobbar med. De mest populära är bubbel- och lasermodeller. Den senare kostar naturligtvis mer, men de är enklare att använda.
 • lod. Denna enhet är en last i form av en kon eller kula. Det är fäst vid trådar som inte har elasticitet. Tack vare plumb har befälhavaren möjlighet att kontrollera vertikaliteten hos de strukturer som uppförts med avseende på förskjutningen av fixeringspunkten för tråden i den horisontella sektionen.
 • Mall, slats, regel och andra anordningar som är nödvändiga för att kontrollera överensstämmelsen av konstruktionens form.
 • prichalku. Denna artikel är en oelastisk tråd med hög densitet.Den sträcker sig längs raderna av tegelsten och används som ett landmärke av linjäritet.
 • poryadovkoy. Enkelt uttryckt är detta en stor linjal, som motsvarar den minsta bredden av ett antal block.
 • kyvett. I annat fall kallas detta verktyg dispensern. Det är en liten tank utan botten. Väggarna i den kan vara både raka och fasade. Med användning av dispensern är det möjligt att korrekt mäta den önskade mängden bindemedelslösning för en viss del av sömmen och ge omedelbart den önskade längden och bredden.
 • Dispenser-poryadovkoy. Detta är en kyvett, kompletterad med mekanismer för märkning. Dessutom särskiljas sådana anordningar ofta med en justerbar längdmått och närvaron av stödmekanismer.
 • Komplexdispenser. En sådan "assistent" består av en nivå och annan instrumentation. Det kan också innehålla ytterligare komponenter som är nödvändiga för att bilda sömmarna av figurtypen.

Med hjälp av en komplex dispenser kan murverkskompositioner jämställas och hållas.

Malltillverkning

Mallen kan vara en mycket användbar och effektiv anordning för snabbläggning av tegelstenar. Du kan göra det själv.Naturligtvis kan du köpa färdiga modeller i hårdvaruaffären. Sådana produkter har som regel förmåga att justera alla dimensionella parametrar. Om du vill spara pengar är det bättre att fortsätta till den självständiga produktionen av mallen.

Först bör du dölja de grundläggande geometriska parametrarna hos murverkets ledning (vilket betyder längd och bredd). I detta fall beror mycket på det material som används i konstruktionen. Baserat på tekniken för att lägga och använda block, avslöjs dimensionerna av mönstret nisch.

För byggandet av mallen behöver du:

 • en låda med plast av lämplig storlek (eller ett plåt av plywood);
 • en penna
 • nivå;
 • line;
 • en borr (det är bättre att använda ett elverktyg - det är bekvämare och snabbare att arbeta med det);
 • fästelement;
 • speciella hörn av stål;
 • skruvmejsel;
 • skruvmejsel;
 • hammare.

Om du kunde hitta en lämplig plastlåda, blir mallen mycket enklare. Dessutom är själva plasten ett mer hållbart och starkt material, men det är tillräckligt lätt vilket är mycket viktigt när man utför murverk.Om du inte har hittat en sådan reservoar kan du själv göra en modell av de nödvändiga dimensionerna från laminerad spånskiva, plywood eller battens.

Först måste du bygga en enkel låda utan botten. Dess bredd ska vara något större än tegelverket själv.

Designen ska bestå av flera huvudkomponenter.

 • Ram med längsgående väggar av trä. Klyftan mellan träplankorna borde matcha väggtjockleken. Eftersom dessa remsor kommer att ha framträdande underdelar, kommer det att vara bekvämt att använda dem för att justera tegelstenarna under läggning.
 • Handtag för bärning. Tack vare dessa detaljer blir det mycket enklare och bekvämare att använda enheten.
 • Tvärgående delar. I grund och botten är de gjorda av specialbandstål. Detta element gör det möjligt för dig att hålla kontroll över linjäriteten hos murverket.

Mönster för murverk kallas också dispensrar, eftersom det med deras hjälp är möjligt att mäta mängden morter korrekt.

Mason's Toolkit

På den moderna marknaden av byggmaterial och verktyg finns det många praktiska och lättanvända föremål, med vars hjälp förverkligandet av tegelverk förenklas många gånger.Det är värt att överväga mer i detalj vilka verktyg som vanligtvis används av professionella murer när man lägger tegelstenar, när man gör sömmar mellan enskilda block och för att sträcka en sladd.

För tegelläggning

I denna kategori ingår inventarier som köpts till förberedelse av väggfunderingar, samt för foderfasader. Utan dessa enheter kan muren inte fungera effektivt och effektivt. I detta fall anses en trowel, som kallas en trowel, anses vara oumbärlig. Som tidigare nämnts är det en triangulär spatel med ett krökt handtag. Standardlängden på ett sådant blad når cirka 18-19 cm.

Även muren behöver en trowel för tegelverket. De läggs bindemedelslösning med önskad tjocklek på en tegelbotten. Dessutom smälter lederna mellan de enskilda tegelstenarna med en trowel. De tar också bort överskottslösningen.

Spackelhandtaget ska vara så bekvämt och glidfritt som möjligt för att använda det enkelt.

Den näst viktigaste är hammare pickaxe. Dess längd är vanligen 30 cm.. Ena sidan av verktyget kan ställas åt sidan för att tappa tegelstenar så att materialet passar så nära som möjligt i rätt läge och den andra - för att pricka tegelstenar och höger.

En spade för lösningen är fortfarande fräsch byggsammansättning blandas till en enhetlig konsistens. Dessutom placeras hennes blandning på en väggbas, om den är bredare än 1 tegelsten.

Dessutom måste murare hålla nivån av murverk under kontroll så att den är helt platt.

För denna användning:

 • nivå;
 • lod;
 • kvadratiska,
 • poryadovkoy.

Att fylla sömmarna

Det spelar ingen roll om du lägger block för att bygga väggar, pelare, spiralbågar eller kolonner. I vilket fall som helst behöver du kompetent hantera sömmarna mellan de enskilda tegelstenarna och försegla dem med specialverktyg.

Det är ganska svårt att göra lederna mellan blocken ett estetiskt utseende utan att använda speciella enheter. Vanligtvis för detta använd fogningen. Längden på denna enhet kan nå 130-150 mm. Som regel är fogningen en tunn och smal platta som liknar en liten kniv.

Med fogning finns det möjlighet att slipa leder av nästan vilken typ som helst.

Dessa kan vara:

 • enkelskärning;
 • dubbelskärning;
 • konvex;
 • konkav;
 • leder i trimningen.

Baserat på parametern av sömmets tjocklek, dess struktur och placering, kan olika storlekar användas. De kan också variera i tvärsnittsprofil.Även efterbehandling och fogning av leder mellan enskilda tegelstenar kan göras med en trowel.

Att sträcka sladden

Om vi ​​pratar om processen att lägga tegelblock för byggandet av väggbasen, bereder du först hörnbitarna. Bara sedan samla de återstående elementen i strukturen.

Sladden i detta fall gör att du kan lägga ut alla tegelstenar och hålla sig till en enda nivå. I grunden är sladden gjord av fiskelinje, kapron eller en mycket stark tråd. Ofta är det fäst med vanliga naglar på murverket eller omedelbart att beställa.

Som regel sträckes tråden på ett avstånd av ca 2-3 m över kanten av föregående rad. Detta är nödvändigt så att det inte finns någon kontakt med de lagda tegelstenarna i längd.

Professionella tips

När du väljer en trowel bör man komma ihåg att det finns två typer av detta verktyg:

 • K-B - alternativ med ett triangulärt blad
 • KP - enheter med rundade hörn och en spetsig bas.

Att överföra murverkskompositionen med ett idealiskt jämnt lager av önskad höjd kan vara svår även för erfarna hantverkare. Därför rekommenderar experter att använda en specialmall.Om du inte vill göra det själv kan du köpa en färdig version i butiken.

Flera mallar kan användas samtidigt, speciellt om vi talar om byggandet av ett stort objekt. Under sådana förhållanden kan inte bara trä, utan också metall- eller plastprodukter användas.

Redan färdigt mönster kan användas inte bara för att lägga ut de rätta tegelstenarna, utan också för att lägga olika block, till exempel luft eller slagg.

För att spisen av trä eller plast ska "leva" längre, bör skadade delar i den utsättas för tidig ersättning.

Varianter av trä bör behandlas med lack, kännetecknad av hög slitstyrka. Det kan till exempel vara en effektiv parkettkomposition. P

När du själv skapar en mall kan du förbereda några enkla ritningar i förväg. Så det blir lättare att skapa en struktur. Vid slutförandet av arbetet ska alla verktyg rengöras väl av resterande lösningar och blandningar. Om detta inte är gjort, kommer de snabbt att misslyckas.

Granska mallen för att lägga tegelstenar, se följande video.

kommentarer
 Författare
Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

Entré hall

Vardagsrum

sovrum