PVC golvplattor: fördelar och nackdelar

En mängd olika material används för att avsluta dekorativa golv: linoleum, parkettgolv, porslinsplattor, laminat. Dessa beläggningar har funnits länge. De lyckades få förtroende för miljontals konsumenter på grund av deras utmärkta prestanda. Nyligen började många emellertid föredra polyvinylklorid (PVC) golvplattor. Beläggningen kännetecknas av hög slitstyrka, miljövänlighet och överkomlig kostnad.

Vad är det

Polyvinylkloridplattor - golv som inte så länge sedan dykt upp på marknaden. Visuellt ser det ut som premiumklass linoleum, på grund av vilket det fick det andra namnet - linoleum. Materialet säljs i form av rektanglar eller kvadrater.På grund av denna funktion är beläggningen lätt att installera. PVC-plattor är gjorda av samma material som linoleum.

Den har följande strukturella struktur:

 • huvudskiktet av plast;
 • glasfiberinsatser utformade för att stabilisera materialets storlek;
 • dekorativt lager med ett mönster som ansvarar för produktens estetiska egenskaper
 • specialiserad skyddsmantel som skyddar beläggningen mot mekanisk stress.

Vid framställning av linoleumplattor användes vinylhartser och stabilisatorer. Tack vare dessa ämnen har beläggningen hög densitet men det är flexibelt och elastiskt.

Tjockleken på det färdiga fodret varierar från 0,5 till 3,5 mm. Dessutom tillverkar tillverkare vinylplattor med ett enda lager tjocklek på 1,5-2,5 mm.

Tillämpningsområde

PVC-plattor används för att fodra golvyta i lokalerna för alla ändamål. Det kan användas för att ordna ett varmt vatten golv i rummet, vilket är särskilt viktigt för privata byggnader och lägenheter på första våningen. PVC-beläggning kan också användas för efterbehandling:

 • Badrum och kök. Materialet kommer att vara ett utmärkt komplement till dessa rum. Tack vare säkerheten och det höga motståndet mot hög fuktighet kakel under lång tid behåller dess estetik under svåra förhållanden.
 • Sovrum, vardagsrum, korridorer. På grund av dess dekorativa material passar perfekt in i något av rummen. Ett omfattande sortiment av produkter gör att du kan välja golv på alla inredningsytor.
 • Barnrum. Det här fodret avger inte skadliga ämnen under drift, så det är perfekt för att slutföra de rum där barn lever. PVC-plattor i barnkammaren kommer att vara den bästa lösningen på grund av miljövänlighet.
 • Kommersiella fastigheter, kontorslokaler, lager och garage. Plastplattgolv är hållbart, varför det får användas i industriella verkstäder, utställningscenter, butiker.

För dekoration av vardagsrum och kontor kan du köpa hushållsplattor, som har utmärkta estetiska egenskaper, men medioker tekniska parametrar. I rum med medeltrafik får man använda semi-kommersiellt material.Golv på föremål med hög permeabilitet behöver endast slutföras med kommersiell beklädnad.

Om du planerar att lägga en sådan beläggning i produktionsverkstaden, bör du titta på en specialiserad linoleumplatta. Det kan ha eldfasta egenskaper, motståndskraft mot syror eller alkalier, beroende på modifieringen.

Egenskaper och specifikationer

Tillverkare av PVC-plattor producerar två typer av material: den första är homogen, den andra är heterogen. Homogen föring består av ett enda lager. Bilden av sådant material är tillverkat i hela dess tjocklek, så att siffran inte abrade även vid intensiv och långvarig drift. Homogen beläggning finns i olika färger. Emellertid är mönstren på sådana beläggningar nästan lika.

Heterogent material har flera lager, vars huvudsakliga är skyddande. Den andra är ansvarig för dekoration: det påverkar kakelens färg och mönster.

Heterogen beläggning kan efterlikna:

 • trägolv;
 • Golv av natur- eller konstgjord sten;
 • gräs gräsmatta.

Polyvinylkloridprodukter är mycket resistenta mot olika typer av alkalier, mineraloljor, lösningsmedel. De är inte rädda för temperaturförändringar, de kan behålla sitt ursprungliga utseende vid temperaturer från -30 till +60 grader. Materialets strukturella densitet överskrider inte 1,4 g / cu. cm, är elasticiteten inom intervallet 210-390%.

Tack vare dessa tekniska parametrar är PVC-plattan en seriös "konkurrent" till golvbeläggningen av linoleum, parkett eller laminat. Till kostnad är det mer lönsamt än träbeklädnad, när det gäller läggning är det mer bekvämt än linoleum i rullar, varmare än keramiska plattor och sten.

typer

Tillverkare erbjuder flera sorter av PVC-plattor. För att bestämma vilken typ av material som är bättre, måste du förstå funktionerna för var och en av dem. Så erbjuds följande typer av linoleumplattor på marknaden:

 • Självhäftande Självhäftande plattor är det mest populära materialet. Sådana produkter är mycket efterfrågade på grund av enkel installation. Tack vare den självhäftande basen är det möjligt att lägga golvet på den beredda, fritt flytande ytan.
 • Lim. Limplatta - ett material som inte har ett låsningssystem och ett klibbigt lager.För installation av produkter med speciallim för att lägga PVC-golv. Det spärrar på ett tillförlitligt sätt materialet med en grov beläggning;
 • Modulär med låsanslutning. För läggning av en modulär kakel appliceras låsanslutningen som "tornspår". För installation av golvbeläggningen krävs inte limning på fel sida av materialet. Precast golv är idealiskt för ytbehandling av "flytande" golv, liksom för rum med hög terrängnivå.

Fördelar och nackdelar

Den största fördelen med PVC-plattor är en hög slitstyrka. Materialet kan behålla sina estetiska egenskaper under 10 år. Även om du oavsiktligt skadar ett golv, kan du alltid snabbt byta ut det med egna händer.

För att återställa ytan behöver du inte demontera hela framkanten. Du behöver bara ta bort det skadade fragmentet och ersätta det med en ny.

Andra fördelar med materialet innefattar:

 • Enkel transport. Kakelskivan skiljer sig åt i liten vikt. Den kommer på marknaden i form av rektanglar eller rutor, vilket gör det bekvämt att leverera till rätt ställe.
 • Ursprungligt utseende och attraktiv design.Bland de omfattande produktsortimenten kommer även den pickiest konsumenten att kunna hitta rätt alternativ.
 • Hög fuktmotstånd.
 • Elasticitet och hårdhet. Tack vare dessa egenskaper kan plattan stå emot allvarliga kraftbelastningar.
 • Utmärkt ljud- och värmeisolering.
 • Enkel installation. Även en person utan erfarenhet kommer att kunna lägga materialet på basen. För installationen krävs inte specialkunskaper, speciella färdigheter och förmågor.
 • Motstånd mot formning av mögel, skadligt för människors hälsa och husdjur. På grund av motståndet mot förekomst av svamp kan kakel placeras säkert i fuktiga och oventilerade områden.
 • Upretensiös vård. PVC-plattor absorberar inte fukt, samverkar inte med tvättmedel, alkaliska föreningar. Ytan är lätt att rengöra med en fuktig trasa med hjälp av hushållsprodukter.
 • Prisvärd kostnad. PVC-golv har ett lägre pris än laminat eller porslin, vilket gör detta material till en budgetlösning.
 • Comfort. Kakelplattan är mjuk och smidig, den är trevlig och varm. När det är vått faller inte materialet, vilket är särskilt viktigt för kök och badrum.
 • Miljövänlighet. Även om materialet är tillverkat av syntetiska komponenter, avger det inte lukt och farliga kemiska element.

Liksom alla material för golv är PVC-plattor inte utan brister. Dess negativa sidor är de onaturliga och höga riskerna med att tarnishing av mönstret under långvarig exponering för solljus. En annan signifikant nackdel med golvet är behovet att noggrant jämföra basen före läggning. I närvaro av högar kan vissa delar av beläggningen komma ut, vilket kommer att kräva reparation av ytan. Vid installation av kakel bör inte heller vatten tränga in golvet. När vätskan går in är riskerna med fungus förekomst och reproduktion höga.

I allmänhet är materialbrister inte så signifikanta. Vid överensstämmelse med installationsreglerna kommer täckningen att tjäna inte ett år.

Storleksval

Polyvinylplattor finns i rullar, i form av kvadratiska eller rektangulära paneler.

Följande storlekar av bitprodukter anses vara de mest populära:

 • 30x30 cm;
 • 50x50 cm;
 • 65x65 cm

Stora paneler ska väljas för rymliga rum. Små och medelstora kakel är perfekta för små rum.Välja materialets tjocklek, notera att hållbarheten hos den färdiga beläggningen beror på denna parameter. En tunn produkt kan snabbt förlora sin estetik. Om du planerar att lägga PVC-kakel i korridoren eller rum med hög trafik, är det lämpligt att titta på alternativen med en tjocklek av 5 mm. Det är bäst att föredra heterogena material. De kommer att vara längre.

Innan du köper måste du beräkna antalet kakel som krävs. För att göra detta, multiplicera längden och bredden av rummet för att hitta området i rummet. Därefter kan du gå till affären, välja din favorit kakel och ta reda på dess storlek. För att beräkna antalet kakel krävs, måste du dela upp rummet i ett område.

Om du vill att täckningen ska vara så lång som möjligt kan du läsa tips om hur du väljer. Tack vare rekommendationerna kommer varje köpare att kunna köpa inte bara vackra men också högkvalitativa varor.

Rekommendationer om val av material

Frågan om hur man väljer PVC-plattor uppkommer ofta bland personer som har beslutat att göra reparationer i lägenheten. De flesta när man köper material föredrar vacker design, oavsett de tekniska parametrarna. Detta är fel inställning.När du väljer ett golv i första hand måste du titta på märkning av produkter. I regel indikerar den klassen slitstyrka, antalet lager, typ av bas och graden av nötning.

Linoleumplattor har flera slitstyrka klasser:

 • 21-23 (hushåll);
 • 31-33 (kommersiell);
 • 41-43 (special).

Ju högre grad av slitstyrka, desto starkare och mer tillförlitligt material kommer att vara, men sådana produkter kommer att kosta mer. Du måste också vara uppmärksam på nötning. Vid markering indikeras denna indikator med de latinska symbolerna T, P, M, F (när stabiliteten minskar).

I sovrummet, där golvbelastningen är minimal, får man sätta material från grupp F. För kök eller andra rum med hög trafik, kommer plattor med en grad av nötning att passa.

Dessutom glöm inte att utvärdera produktens externa egenskaper. Mängden material är ganska bred. Om så önskas kan du välja alternativ med en geometrisk bild, monokromvariationer. När du väljer en färg måste du fokusera på designen av rummet, nyanser av tapeter, inredning och inredning.

För ytbehandling av små rum föredrar man lätta golv. Kakel med vita, beige och krämtoner kan visuellt expandera utrymmet. Lätt material är ett vinnande alternativ för små rum, mörk är relevant för att slutföra stora rum. Välja en kakel, tveka inte att känna produkter. Således kan du köpa ett prov som är lämpligt för både nyans och kalibrering och för textur.

Installationsförfarande

För att kunna utföra installationen så effektivt som möjligt, snabbt och noggrant, måste du veta hur och i vilka fall som ska fungera.

Förberedelse för läggning

För att inte behöva byta golv nästa år är det nödvändigt att följa tekniken för installation av PVC-plattor. Innan du lägger golvet läser du instruktionerna och tekniska detaljerna för den installerade produkten.

Innan du installerar vinylplattor måste du noggrant förbereda basen:

 • Installera en betongplatta. Innan du lägger materialet, se till att duken är torr med en hygrometer. Luftfuktighetsindex ska inte vara mer än 3%. Vid höga värden av denna parameter ökar riskerna för för tidig förstöring av PVC-paneler.
 • Bedöm ytan på undergolvet. Det ska vara helt slät.Förekomsten av sprickor, högar och andra defekter är oacceptabelt. Om ytan inte är tillräckligt platt använd speciella golvutjämningsföreningar.
 • När du installerar paneler på en träbotten, se till att det inte finns naglar eller utsprång på den. Försegla lederna mellan brädorna med en kitt.
 • Demontera den tidigare belagda beläggningen (golv, linoleum eller andra material). Om det behövs, installera en ny slips, justera basen.
 • Det sista förberedande skedet är behandling av basen med en lämplig jordkomposition. Tack vare sådana åtgärder blir ytan stel. Det kommer också att minska dess absorberande egenskaper, vilket minskar förbrukningen av lim.

Allt arbete med att förbereda och installera materialet bör utföras vid en temperatur av 15-25 grader.

Limplatta

Innan du lägger produkterna behöver du göra en markering. För att göra detta, använd ett måttband och en penna för att dra två linjer skärande i mitten av rummet. Dra genom mitten en linje parallellt med de två längsgående väggarna. Fokusera på denna markering när du installerar de första två raderna av PVC-paneler. Efter det förberedande arbetet kan du fortsätta med installationen.

För arbete som krävs:

 • limkomposition
 • behållare för framställning av lim;
 • spatel;
 • konstruktionskniv för skärmaterial;
 • svamp;
 • rullen.

Förbered limkompositionen enligt anvisningarna (anges av tillverkaren på förpackningen med blandningen). Applicera den färdiga lösningen på torr basis med en hakad trowel. Till och med kompositionen på beläggningens yta (det behandlade området får inte överstiga 1 kvm) och lägga kakel. Applicera det försiktigt, se till att limet inte kommer på framsidan av PVC-panelen. Försök att lägga produkter smidigt, utan luckor och förskjutningar. Rulla materialet med en rulle efter att ha lagt varje yta. Så du tar bort luftbubblor som bildas mellan undergolv och PVC-plattor. Ta bort eventuellt överskott av lim från rullaren med en svamp eller mjuk trasa.

Det är möjligt att gå på det etablerade beläggningen redan efter dagarnas bortgång. Vid utgången av samma tid kan du lägga möbler på golvet. För att eliminera risken för möbler skador på plattorna, rekommenderas att lima filtkuddar på benen.

Slott PVC-paneler

Slott PVC-plattor är utrustade med ett fästsystem, tack vare vilket materialet kan läggas utan lim.Den resulterande flytande beläggningen är precast. Den kan installeras och demonteras 3-4 gånger. Installationen av PVC-paneler med tung- och spårlås bör startas från rummets översta hörn, från vänster till höger.

För att underlätta installationen rekommenderas att förvärma materialet med en hårtork. Värmeexponering ger produkten elasticitet.

När man lägger den första raden rekommenderas att dra sig tillbaka minst 5 mm från väggen. Detta görs för att kompensera för termisk expansion. För att påskynda låsningsprocessen kan du använda en speciell gummihammare, vilket eliminerar risken för skador på golvets yta. Om den sista raden av plattor inte passar in i återstående lucka, måste materialet klippas. För att göra detta lägger du panelen på det installerade produktspåret mot väggen, sätter ett märke i penna. Skär bort överskottet. Montera golv.

Självhäftande plattor

Installera självhäftande remsor kräver en minsta uppsättning verktyg. Du behöver en gummivals, en byggkniv, ett måttband och en penna. Installationen av plattorna bör utföras från en av de hörn som bildas vid korsningen av de linjer som förbinder mitten av de motsatta väggarna.För att lägga elementet, ta bort det skyddande skalet som täcker limsidan. Installera kakel på markeringen, "gå" på den med en rulle för att ta bort luftbubblor.

Självhäftande plattor måste installeras från slutet till slutet. Nära väggarna av det överskjutande materialet bör skäras med en kniv och lämna ett gap på några millimeter.

Rollbeläggning

Installation av rullmaterialet är en enkel process som inte tar mycket tid.

För att stapla produkter följer du dessa steg:

 • Förbered basen, bli av med sprickor, dimples och stötar på ytan.
 • Mät längden och bredden på rummet.
 • Skär det flexibla materialet i enlighet med beräkningarna. Sprid det på golvet för anpassning. Produkten ska "ligga ner" i ca 24 timmar.
 • Efter en dag på den beredda ytan applicerar du limkompositionen, applicerar golvmaterialet på golvet, rulla det med en gummitull. Ta bort överflödigt lim med en svamp. Den efterföljande rullen gick tillbaka till den föregående.

Det går bara att gå på det golvbelagda golvet efter det att det är helt klart. För att göra detta, ta minst en dag. När arbetet är klart bör materialets kanter pressas runt omkretsen med en sockel.

Hur man utförläggning av en kakel från PVC, se i följande video.

Tillverkare och recensioner

PVC-kakel är ett modernt golvmaterial som tillverkas av många inhemska och utländska företag. De mest kända tillverkarna listas nedan.

 • Tarkett. Svenska företag som producerar högkvalitativa material med en trevlig struktur. Alla produkter från denna tillverkare har flera lager, tack vare vilka de kännetecknas av ökat motståndskraft mot nötning och mekanisk belastning. Tarkett är ledande inom försäljning av golvmaterial på hemmamarknaden. Bedömning av konsumentrecensioner har Tarkett-produkter behållit sitt felfria utseende i 5-10 år. Den har det bästa valuta för pengarna.
 • Decoria. Tillverkare från Sydkorea. Koreanska kakel innehåller silverjoner. På grund av denna funktion har beläggningar miljövänlighet och antibakteriella egenskaper. I allmänhet talar konsumenter positivt om Decoria-produkter. De noterar det överkomliga priset på materialet, enkel installation och hållbarhet på golvet.
 • Armstrong. Ett tillverkningsföretag i PVC-plattor baserat i Tyskland. Produktsamlingar präglas av hög hållfasthet, pålitlighet och hållbarhet. De flesta Armstrong kakel köpare är nöjda med sitt val.De noterar materialets höga estetik. Enligt konsumenten är produkterna trevliga att röra, opretentiösa i vård, resistenta mot extremiteter i temperaturen.
 • Värme Pro. Tillverkare av PVC-plattor från Danmark. Huvuddragen i materialet är närvaron av ett speciellt skyddsskikt, på grund av vilket beläggningen kan tåla intensiv belastning. Enligt användarna behåller sådana produkter långa sitt ursprungliga utseende, även i områden med maximal manövrerbarhet. Det här är en bra lösning för kommersiella lokaler.

Tyvärr finns falska produkter ofta på den ryska marknaden. Det uppfyller inte de angivna kvalitetsstandarderna. Därför, när du väljer en golvbeklädnad, var uppmärksam på produktmärkning. Det är också bättre att överge produkter som erbjuds av okända eller okända tillverkare.

För att verifiera kvaliteten på produkterna, fråga säljaren varans dokument.

Exempel på användning i inredningen

Tillverkare producerar PVC-plattor i ett brett sortiment. På grund av olika mönster kan material med olika toner och texturer kombineras i samma rum, vilket skapar ursprungliga interiörvariationer.Om du gillar icke-standardiserade lösningar kan du använda PVC-plattor som ett ljust och ovanligt designobjekt.

Med hjälp av vinylplattor kan du också visuellt fördela utrymmet, till exempel för att skilja sittplatsen från platsen för matlagning i det rymliga köket. För att göra detta kan du använda en kombination av plattor, imitera trä och material "under stenen".

PVC-plattor passar perfekt in i alla interiörer. Du kan enkelt välja produkter för en klassisk stil, Provence, Loft, modern. Vita och mörka plattor, material stylized under trä, stenar, metaller, mattan golv, textilier - intervallet är olika. Välj kakel, skapa unika golv i någon av lokalerna.

kommentarer
 Författare
Information som tillhandahålls för referensändamål. För byggproblem, kontakta alltid en specialist.

Entré hall

Vardagsrum

sovrum